Satunnaiset kuvat

Ytimennävertäjälle purtavaa

Uusimmat

Blogin arkisto

071 Olettamuksia ja mielensäpahoittamisia

Keskiviikko 21.3.2018 klo 10:21 - yrjöpoeka

Kyllä maailma on miesten. Sain siitä tänään kouriintuntuvan todisteen käyttäessäni pientä koiraamme eläinlääkärin pakeilla rokotettavana. Koiran papereissa luki vaimoni nimi ensimmäisenä ja todellisena koiran omistajana. Minä olin joutunut tilaamaan ajan edellisenä päivänä. Ilmeisesti oletus oli niin vahva, että papereissa oleva nimi ei silmille hypännyt. Vaimoni oli maksamassa ja olisi sen pitänyt jo havahduttaa. Kotiin tultuani silmäilin papereita ja kas kummaa, lasku oli kirjoitettu minun nimiini. Asia ei ole kummoinen, mutta korjaamme tilanteen seuraavan penturokotuksen yhteydessä. Vaimoni saa nyt itse tilata seuraavan ajan.

Toisaalta mieleeni nousee toisenlaisia kuvia nuoruudestani. Vaimoni joutui käymään neuvolassa aika-ajoin ihan luonnollisista syistä kun odotti lapsiamme. Miehelle oli aina varattu neuvolan tiloissa lasten pieni jakkara. Siinä sitä tuli istua kikotettua ja kuunneltua neuvolantätien juttelua. Tärkeimmät jutut puhuttiin suljettujen ovien takana, koska ne eivät olleet miehen silmille ja korville sopivia. Kummallista oli se, että olin saanut silmäillä vaimoani kotosalla ihan rauhassa. Varmaan neuvolantädit silloin tiesivät, etteivät lapset ala kasvamaan vaimoni masussa ilman apuani. Tänään ei ole enää mikään varmaa, nyt puhutaan että miehet alkavat synnyttää.

Nuoruudestani nousee esille vielä lisää mielikuvia. Nuorin lapsemme oli kehitysvammainen ja sen aiheuttamat tilanteet eivät silloin olleet hupaisia. Meidät kutsuttiin aika-ajoin kuultaviksi erialojen ammattilaisten inkvisitiolle. Kutsuin sitä silloin ja kutsun vieläkin sillä nimellä. Keskelle huonetta oli aina asetettu kaksi tuolia. Sen edustalle puoliympyrän muotoon oli asetettu ”tuomarien” jakkarat ja pöydät. Sain heti ensimmäisellä kerralla asiasta hepulin. Minä sain itsepäisyydestäni ja muistuttelusta hankalan ihmisen maineen.

Vuosien mittaan alkoivat nämä asiantuntijoiden ajatukset muuttua. Mikä lienee tilanne tänään? Jatkuvatko inkvisitiot? Monta kertaa oli tilanne sellainen, että ylitseni puhuttiin esimerkiksi lastenlääkäreiden juttusilla käydessämme. Vaimoltani kyseltiin hänen voinnistaan ja häneltä haluttiin kuulla miten meillä menee. Itselläni on aina ollut mielipide ja halua sen sanomiseen. Enkä ole koskaan jättänyt sanomatta. Kotona ei ole tarvinnut enää marmattaa, että olin vähällä sanoa. Kehitysvammaisen lapseni kanssa työskentelevät ovat oppineet vuosien varrella, että minulta myös kannattaa kysyä mielipidettä hoitoon ja asumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Olen aina itse olettanut, että näyttelijäksi pyrkivät asettavat itsensä likoon ja tekevät asioita joihin me emme ehkä suostuisi. Nyt tasa-arvon päivän kunniaksi naisnäyttelijät avasivat sanaiset arkkunsa. Marmatuksen kohteena oli miesohjaaja. Ohjaaja oli aiheuttanut vaatimuksillaan heille sielullisen vamman. Ohjaajaparka meni ansaan niin että romahti. Itkuisena valitti, ettei ollut huomannut lipoa näitä näyttelijä tyrkkyjä. Eikä kirjoituttaa heille sopivia rooleja uskonnollisen vakavissa ja isänmaallisissa rooleissa.

Miesohjaajien pitänee kertoa jatkossa, että heillä on rooleja portoille. Mikäli naisia silti on tulossa pitänee lakimiehen avustamana kysyä mihin he ovat valmiita näyttelijäksi ja tyrkyksi tullakseen. Televisiossa esiintyneitä mielensä pahoittajia en ole edes nähnyt missään, koska en katso kotimaisia elokuvia.

Kyllä minä niin mieleni pahoitin, olettamalla että näyttelijät ovat näyttelijöitä. Iltapäivälehtien tyrkkyjä ovat he.

Avainsanat: olettamuksia, lastenneuvolajaperheet, inkvisitio, iltapäivälehtientyrkyt