Satunnaiset kuvat

koivumutkan kaunotar

Uusimmat

Blogin arkisto

050 Maakuntapolitiikkaa

Perjantai 21.10.2011 klo 15:42 - yrjöpoeka

Tämä alla oleva esitys on tulossa sosiaali- ja terveyslautakunnan käsittelyyn 26.10.2011.

Esitys on oikein hyvä, mutta onko siinä jotakin vialla?

 

Lainaus:

”Keskustan Kainuun piirihallitus ja Keskustan Kainuun maakuntavaltuustoryhmä/Kannanotto vuoden 2012 talousarvion laadintaa varten sosiaali- ja terveystoimialalla

STLTK

Sosiaali- ja terveystoimialalle on 13.9.2011 saapunut seuraavan sisältöinen kannanotto:

 "Keskustan Kainuun piirihallitus ja Keskustan Kainuun maakuntavaltuustoryhmä päätti yhteisessä kokouksessaan 12.9.2011 esittää eteenpäin ja edistää seuraavien tavoitteiden toteutumista Kainuun maakunta -kuntayhtymässä:

- Lähipalvelut turvataan kunnan minimivaatimuksen mukaan.

- Omaishoidontuen taso kaksinkertaistetaan (nyt 354 €/kk, 473 €/kk ja 708 €/kk).

- Lapsiperheiden kotiapu saatetaan lain vaatimalle tasolle lisäämällä työntekijöitä niin, että pienissä kunnissa on yksi kotiaputyöntekijä ja suuremmissa enemmän. Lain mukaan työntekijöitä pitää olla niin paljon kuin on tarvetta (nyt neljä työntekijää koko Kainuussa yhteensä). Lainaus päättyy.

 

Kainuun kuntien vielä tämänhetkinen isäntäpuolue ja yksinvaltaa suurimmassa osassa pitävä puolue teki yhteisen esityksen Kainuun maakuntakuntayhtymälle. Esitys sinällään on hyvä, mutta aikomus on täyttä potaskaa.

Kainuun maakuntakuntayhtymä tuottaa sosiaali- ja terveyspalvelut kuntien antamalla rahalla. Rahasta päättävät juuri nämä samat kepulaiset. Nämä samat isännät ovat tänäkin syksynä päättäneet, minkä verran rahaa käytetään kuntien asukkaiden tarvitsemien palvelujen tuottamiseen. Maakuntakuntayhtymä tuottaa palveluja vain tällä kuntien antamalla rahalla.

Omaishoidontuen kaksinkertaistaminen on oikein hyvä asia. Miksi eivät saman tein päättäneet kuntien rahoitusosuuden lisäämisestä ja sen korvamerkitsemistä hyvän tavoitteen edistämiseksi? Mikäli kunnat antavat minimivaatimuksia palveluista, sen pitäisi näkyä rahoituksessa.

Esitykset ovat kokonaisuudessaan hyviä ja kannatettavia, mutta mahdottomia toteuttaa ilman kuntien antamaa lisärahoitusta.

Esityksen tekijöillä on alati kasvava huoli seuraavan vuoden kunta- ja maakuntavaaleista. Esitys on varsinainen rimanalitus ja äänestäjien aliarvioimista.

Yksinvaltiaat ovat tulossa tiensä päähän.

Avainsanat: maakuntapolitiikkaa, vaalipolitiikkaa, isäntienuholopussa, yksinvaltiaat