Satunnaiset kuvat

Täällä syntyvät taimenet

Uusimmat

Blogin arkisto

007 Meidät on häväisty

Maanantai 6.1.2020 klo 12:34 - yrjöpoeka

Vuoden vaihde on ollut täynnä urheilua. On nähty hiihtoa ja jääkiekkoa. Mäkihyppyä ja pujottelua on ollut myös nähtävissä. Suomalaiset ovat penkkiurheilu kansaa ja kaiken lisäksi täydellisiä asiantuntijoita. Me katsojat näemme helposti mikä meni vikaan ja tiedämme mitä olisi pitänyt tehdä.

Suomen jääkiekkoilijat ovat viime vuosina niittäneet menestystä. Kaikilla kisoilla on merkitystä, koska sieltä poikamme saavat näkyvyyttä ja hyvin helposti heille käy kutsu ammattikiekkoilun pariin. Me rakastamme menestyviä kiekkoilijoita ja meidän pitää jokaikinen aamu kuulla ja nähdä kuka syötti ja kuka teki maalin. Olemme täynnä Suomi henkeä kun kiekkoilijat näkyvät maailman urheiluareenoilla.

Nyt olivat vuorossa nuoret jääkiekkoilijat ja menestystä osattiin odottaa, koska Suomi voitti viime vuonna maailmanmestaruuden. Pelit alkoivat takkuamaan ja vaivoin nuoret pääsivät mitalipeleihin. Jokaisen ottelun jälkeen kiehuttiin tuskaisina televisioiden äärellä ja manailtiin päävalmentaja Raimo Helmistä. Kaiken maailman kommetaattorit ja tietäjät täyttivät ruudun selityksineen ja ne lisäsivät kansan tuskaa. Kaiken lisäksi me ruutujen äärellä olisimme tietäneet asiat paljon paremmin kuin päävalmentaja ja asiantuntijat.

Nyt ripottelemme tuhkaa päällemme ja tunnemme muiden suurten jääkiekkomaiden ylenkatseen niskassamme. Pelajamme pettivät meidät. Voi tätä häpeän määrää. Tätä tuskaa tulivast lisäämään täysin epäonnistuneet hiihtäjämme Keski-Euroopan turneella. Iivo Niskanen petti meidät. Iloitsemme paljon enemmän Perttu Hyvärisen noususta 20 parhaan joukkoon. Suomen media penkoo asiantuntijoiden voimin syytä huonoon menestykseemme. Kaikki ovat tietävinään mitä olisi pitänyt tehdä toisin. TV:n lähetyksissä entinen hiihtäjä toimii asiantuntijana ja kertoo myös mikä meni pieleen.

Suomalaisten itsetunto on nyt täysin lamaantunut. Nuoret kiekkoilijat eivät edes Ruotsia voittaneet. Kyllä meille nyt irvitään. Sosiaalinen media on täynnä itsetunnon menettäneen kansan huokauksia. Iivosta tuli pahis ja suurisuinen poskensoittaja. Hänen siskonsa Kerttu ei myöskään saa pisteitä, koska ei päässyt kertaakaan mitalipallille. Huomattavasti paremmin sympatiseeraamme Anne Kyllöstä, vaikka hän oli selkeästi huonompi kuin Kerttu. Miten me suomalaiset selviämme tästä. Miten jääkiekko palautetaan sille kuuluvaan asemaan? Onko hiihto lopullisesti kuopattava, kuten olemme kuopanneet mäkihypyn?

Mitä pitäisi tehdä television selostajille ja asiantuntijoille? Olisko ratkaisu se, että jokaiseen lähetykseen valittaisiin facebookin tykkäämisten arpomisella oikeat asiantuntijat kuvaruutujen ääreltä? Mistä oikeat valmentajat, kun nykyisistä ei ole mihinkään? Olemme tänään elämän suurten kysymysten äärellä. Suomalaisen penkkiurheilijan itsetunto ei enää kestä tätä häpeää.

Jääkiekkoa pelataan vain muutamissa maissa. Hiihtoa harrastetaan hieman useammassa. Näiden kahden lajin harrastajien määrä on murto-osa maailman valtalajien määristä. Jalkapallo on tästä hyvänä esimerkkinä. Voi sitä tuskan määrää, kun Teemu Pukki ei ole tehnyt maaleja aikoihin. Luoja varjele, jos meillä olisi enemmän hänen kaltaisiaan. Saisimme hävetä miljardien katsojien edessä.

Luojan onni, saamme hävetä ihan itseksemme ja tuskailla facebookissa!

Avainsanat: suomalainenpenkkiurheilija, nuortenjääkiekonmmkisat, raimohelminen, iivoniskanen, teemupukki

152 Tulokset ovat pöydällä

Maanantai 27.5.2019 klo 18:11 - yrjöpoeka

Eurovaalit tulivat ja menivät. Niissä kävi melkolailla niinkuin olin arvellutkin. Turhaa oli maakuntalehden työ kolmannen kansanedustajan saamiseksi eurovaalien avulla. Varasijalle jäänyt kävi vaalikamppailua kiertäen toreja Eurovaaliehdokkaiden mukana. Naurettavaksi mennyt touhu loppui lyhyeen ja nyt pitäisi jokaisen uskoa, että tulokset tehdään eduskuntavaaleissa. Kainuun Sanomat jaksaa yhä edelleen pohtia millä keinoin tilanteen saisi muuttumaan. Minä voin kertoa miten. Neljän vuoden kuluttua ovat uudet vaalit.

Merja Kyllösen tie oli karu ja tuolla tuloksella voi hän unohtaa mahdollisen ministeripostin vasemmiston riveissä. Kainuusta hän sai mitättömät 1481 ääntä uskollisimmilta ummikoiltaan. Koska hän ei kampanjoinut tuloksen eteen, se söi koko vasemmiston kannatusta. Kyllönen joutuu maksamaan sen menetettynä ministerin paikkana. Kainuussa uskoteltiin vahvasti eduskuntavaalien jälkeen, että vasemmisto laittaa Kyllösen ministerin tehtäviin. Ei pitäisi nylkeä karhua ennen aikojaan. Nyt meni mahdollisuus ja omalle poliittiselle uralle myös melkoinen mahalasku. Suomussalmelaiset ihmiset kertoivat jo ennen vaaleja, etteivät he voi ymmärtää tuollaista ketkuilua. Kerran menettettyjä äänestäjiä on vaikea saada takaisin.

Jotenkin tuntuu siltä, että Kainuussa on käännytty sisäänpäin ja haaveillaan sellaisesta jota ei ole. Kevään molemmissa vaaleissa suurin lamaannuttaja on ollut maakuntalehti. Lehti on huseerannut keskustan ja perussuomalaisten puoluelehtenä ja sillä on hintansa. Vaikka lehdestä on tullut kääpiö levikiltään, sillä on satelliitteina kaikki Kainuun paikallislehdet. Yhdessä ne viestittävät sitä, että lehden toimituksessa määritellään se, ketkä asetetaan eri puoluiden ykkösehdokkaiksi. Sen jälkeen vain heillä on palstatilaa lehdissä. Muiden on maksettava kiskurihintoja pienestäkin mainoksesta. Tämän kevään vaaleissa tuli lehden suosikeille totaalinen mahalasku. Nyt toimituksessa haaveillaan kuinka vaalitulosta voisi muuttaa.

Viikonloppuna ovat suomalaiset saaneet nauttia MM-jääkiekosta. Erityisesti siitä syystä, että Suomen Leijonien peli on kulkenut. Kaikki loppupeleissä vastaan asettuneet ovat saaneet poistua hävinneinä. Ensin kaatui väkivahva Ruotsi, maailmanmestaruuden puolustaja. Seuraavaksi oli Venäläisten vuoro nöyrtyä tuntemattomien nuorukaisten edessä. Kaiken kruunasi eilisen illan voitokas kamppailu jääkiekon todellista mahtimaata Kanadaa vastaan. Pelin päätyttyä alkoivat suomalaisten voitonjuhlat. Sen huipennuksen näkevät suomalaiset tänään Helsingin Kaivopuistossa.

Itse en jaksa seurata peliä ja seuraan tuloksen sitten uutisista. Silloin saan nähdä jokaisen maalin ja rangaistukset, sekä kiekkoviisaiden kommentit. Koska Kaisaniemen juhla on nyt alkuillasta, aion katsoa edes sen. Nyt on suomalaisten syytä olla ylpeitä joukkueesta joka pystyi ihmeeseen. Yhden Kanadalaisen pelaajan vuosipalkka on isompi kuin koko Suomen joukkueen. Se kertoo millaisia pelaajia vastaan voitto tuli. Taskurahoista pelaavat pojat voittivat monimiljonäärit.

Kiteytettynä, kyseessä oli hengen voitto aineesta.

Avainsanat: eurovaalientulokset2019, merjakyllönen, jääkiekonmm2019, suomenleijonat, hengenvoittoaineesta

114 Kevätahdistusta ja muuta vatulointia

Maanantai 22.5.2017 klo 18:45 - yrjöpoeka

Näin voisi sanoa, kun jääkiekko loppui ja huuto ja mekastus vaimeni. Suomessa jääkiekko on saanut liian ison roolin kaikissa medioissa. Onhan se tietysti sitäkin, että miljoonia tienaavia omia poikia on mukava kannustaa. Valitettavasti näin loppukeväästä ainakin minun kuppini on täynnä tätä vouhkaamista.

Mutta ei tämä tähän loppunut. Kesäaikana aloittaa sitten toinen peli, eli pesäpallo. Sitä älytöntä vouhkaamista pyöreän pallon perässä en ymmärrä alkuunkaan. Siinä on jotakin samaa kuin ajokoiran tolvaamisessa jäniksen perässä. Meteli on kaamea ja seuraajat vielä kuumempina. Ainakin niillä paikkakunnilla, missä pesäpallo on vallannut kaiken julkisuuden. Kainuussa Sotkamon Jymy on sitä ja kaikki Kainuun mediat ovat sitä pullollaan.

Onneksi voin lyödä kaikkia alueelliset kanavat kiinni. Hupi ei kuitenkaan tähän lopu. Kaikki kotimaiset kanavat alkavat suoltaa uusintoja useilta vuosikymmeniltä. Ovat vielä luvanneet aloittaa aatamin aikuisia ohjelmia uudelleen. Silloin kun olisi aika istahtaa töllöttimen ääreen, niin ohjelmatarjonta on sitä saqmaa kuin nuoruudessani. Dementikko muistelee vain vanhoja juttuja. Ilmeisesti kaukaa viisaat ovat päättäneet dementoida koko väestön pikkuhiljaa.

Aivan väkisin meinaa tämä tällainen meno masentaa. Onneksi tänään on tullut todella keväinen ja lämmin ilma. Olen saanut puuhastella ulkosalla ja levitellä viimeisiä lumikinoksia. Sitä mukaa kun nurmikko tulee esille saan rapsutella roskat lehtiharavalla pois. Tämä puuha on aina auttanut minua masentavien ajatusten vyöryessä keväällä päälle. Pois unohtuu jääkiekko ja muu tohotus. Lisää terapiaa saan kun puuhastelemme vaimoni kanssa yhdessä pihamaalla. Kukkien istutusta ja entisten hoitoa. Kevät on ihmisen onneksi.

Toukokuu on pian taputeltu. Samalla on taputeltu myös kaikki minun luottamustehtäväni. Saan aloittaa aivan normaalin elämän. Ei kalenterin orjuutusta. Ei tuntikausien kokouksia. Ei päivien mittaisia seminaareja, jotka eivät lopulta johda mihinkään. Kainuussa on viimevuosina kokoustettu kuntauudistuksen takia erinäisiä viikkoja. Mitään ei tapahtunut. Entistä syvemmälle on kaivauduttu juoksuhautoihin. Sote-soppaa on samaan aikaan väännetty kaksi valtuustokautta. Kaikki istuminen on ollut turhauttavaa.

Hallituksen toimia seuratessa voi ennustaa, että vatuloiminen tulee jatkumaan. Edellisen hallituskauden aikana totuimme siihen, että sateenkaarihallitus oli kaikkein huonoin. Totuuden nimessä on sanottava, että kyllä tämä nykyinen hallitus sille tulee pärjäämään. Mitään valmista ei tule mistään. Aikansa vatuloituaan puolueet sylkäisevät ulos jotakin todella keskeneräistä. Kokoomus on saanut hallintarekisterinsä ja keskusta maakuntahallintonsa (se on kyllä vielä auki). Persuille on jätetty oma hillotolppa ja siitä käyvät kohta uudet puheenjohtaja ehdokkaat kiihkeän kamppailun.

Kaikkien turhauttavien istuntojen lopputulema on se, että kansalaiset saavat tilalle kurjuutta ja verorasitusta. Palveluita tehostetaan ja sen seurauksena palvelut ovat kohta saatavissa kehäkolmosen sisäpuolella. Talouden sanotaan kohentuvan vauhdilla. Työttömyys jatkaa silti entisellään. No ei aivan. Kuntouttavassa työtoiminnassa kulkevia kurmotetaan, koska he ovat reppanoita ja työtävieroksuvia. Näin minulle on avaamassani facebook keskustelussa vakuutettu.

Maailma on vahvojen ja toimeen tulevien käsissä.

Avainsanat: jääkiekonmm, pesäpallojaajokoirat.televisionkesäuusinnat, puutrhanhoitoauttaamasennuksessa, hallituksenhillotolpat

111 On se aika vuodesta

Perjantai 19.5.2017 klo 18:41 - yrjöpoeka

Nyt en puhu naisten ovulaatiosta, puhun erityisesti miesten ”ovulaatiosta.” Nyt miehet kokoontuvat iltaisin, joko yksikseen, tai sitten kaveriporukassa. Yksin kiroillaan estottomasti ja muu perhe saa tuntea, kuinka hormoonit tässä ovulaatiossa saavat tunteet täysin valloilleen. Kaveriporukassa tsempataan toisia ja myös muita facebookin ja muiden sosiaalisten kanavien kautta. Kaikki kaveripiirissä myötäilevät tuskan ja kärsimyksen keskellä kieriskelevää hormooni hemmoa.

Huomasin viimeviikolla sen ajan olevan käsillä. Naamakirjassa lentelivät ärräpäät ja tulta ja tulikiveä manattiin niiden päälle, jotka eivät ymmärtäneet suurta tunteiden paloa. Kohtaukset olivat viimeviikolla kuin kolmesta muskettisoturista. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta. Manausten herroina ja tunteiden tulkkina kirjoitetut toivotukset olivat vähintäänkin K12-luokkaa. Oireet ilmaantuivat sosiaaliseen mediaan iltauutisten jälkeen. Mekastus ja jupina jatkui vielä seuraavanakin päivänä, alkaakseen iltasella uudelleen.

Joku kysyy nyt, miksi ovulaatio ilmeni iltaisin? No, ensinnäkin oireiden helpottamista avustettiin yleensä oluella. Sillä on miehiseen tunteiden paloon hienoinen rauhoittava vaikutus ja sitä tarvitaan huudosta karhean kurkun kostuttamiseen. Oireet pahenivat heti kun televisio laitettiin auki ja ohjelmaksi valittiin Pariisin MM-kisat. Siellä pelataan suomalaisten pyhää kansallispeliä, jota jääkiekoksi kutsutaan. Viime viikko oli täynnä tuskaa ja osalliset kokivat koko maailman tuskat harteillaan. Kiekkoilijoiden pelaaminen kirottiin alimpiin syövereihin. Päävalmentaja Martikainen sai sitten ovulaatio hurmoksen aivan tappiin. Vaadittiin hänen eroaan, että miesten olotila helpottuisi.

Tämän viikon peli torstai iltana muuttui sitten Marjamäen ylistykseksi ja hänen nerouttaan verrattiin Pohjois-Korean Kim Jong Uniin. Kaikki oli anteeksi annettu ja sosiaalinen media täyttyi hurmoksesta. Lehtien toimitukset ylistivät peliä ja saivat koko miehisen lukijakunnan kyyneliin. Television useat hidastukset täyttivät koko Suomen huokauksillaan. Lukiessani tämän päivän aikana eri uutislähteitä, olen nähnyt viimeviikon kivittäjien muuttuneen täysin. Nyt on hurmosta ilmassa ja vanha tuttu Ruotsi tulossa vastaan. Nyt kaupoista ovat oluet loppumassa, koska tämä ovulaation loppuhuipennus koettelee miehisiä herkkiä tuntoja.

Olin 1995 tulossa Tampereelta junalla ja pakollinen pysähdys oli Pieksämäellä. Katselin asemaravintolassa silloisen ovulaation tähtihetkiä. Raavaat miehiset miehet itkivät kaulakkain ja osoittivat tunteitaan avoimesti. Ravintoloitsija loihti pieni shamppanjapulloja jokaiselle halukkaalle, tietysti sopivaan hintaan. Herkällä hetkellä kukaan ei ole köyhä ja kipeä. Asemaravintolassa oli suuri screeni ja siksi se oli täynnä miehiä. Siirryin varovasti vaimoni kanssa kahvittelemaan takimmaiseen pöytään ja seurasin menoa.

Noiden aikojen jälkeen maailma on muuttunut ja Suomi ja suomalaiset kokevat jääkiekon olevan maailman tärkein asia. Ehkäpä se on sitä siksi, että se vapauttaa miehisen ovulaation ulos. Pariisin kisat eivät liikauta paikallisia mitenkään. Ranskan joukkueen voitettua Suomen, täällä lehdet kirjoittivat kymmeniä sivuja ja voi sitä tuskan määrää. Toimittaja näytti varmasti piruuttaan televisiossa paikallista suurilevikkisintä lehteä. Jääkiekon tuloksesta oli muutama rivi. Ei yhtään kuvaa. Jalkapallosta 20-sivua. Repikää siitä.

Ranskalaisten miesten hormoonit syttyvät jalkapallosta.

Avainsanat: jääkiekonmmkisatpariisi, ovulaatio, päävalmentajamarjamäki, mmkisat1995, pieksämäenasemaravintola, jalkapallosytyttääranskalaiset

102 Vuodenkiertoa

Tiistai 9.5.2017 klo 11:15 - yrjöpoeka

Se on taas sellainen aika vuodesta, että on puhuttava vesitaseesta ja Terrafamesta (Talvivaara). Uutisointi on yhtä takuuvarmaa kuin uutisointi koiranpaskoista. Etelän media ja YLE on ottanut kituvan Kainuun kohteekseen. Näiden tahojen mielestä täällä ei saa tehdä mitään luontoon liittyvää toimintaa. Syttöjä aiheeseen jakavat tietysti muutklin tahot, kuten vihreät ja vasemmisto. Vihreät vielä ymmärrän, mutta vasemmiston vastustus työtä tarjoavalle toiminnalle on minulle mystinen asia.

Toinen kestoaihe on tietysti säätila. Kaikkialla törmää nyt uutisointiin siitä, että kevät on myöhässä. Viime keväänä tähan aikaan päiviteltiin aikaista kevättä ja sen kerrottiin olevan seurausta ilmastonmuutoksesta. Nyt jostakin kumman syystä ei puhuta ilmastonmuutoksesta mitään? Se mikä ei sovi uutisointiin, unohdetaan autuaasti. Voin jo takuuvarmasti sanoa, että mikäli ensikeväänä näihin aikoihin ruoho viheriöi ja kukat nostelevat päätään, puhutaan ilmastonmuutoksesta.

Kevääseen kuuluu tietysti jääkiekon MM-kisat. Suomi on tuntenut itsensä suurmaaksi tässä lajissa. Nyt kisat ovat menneet aivan poskelleen. En itse seuraa kisoja ollenkaan, luen uutisoinnin otsikoita. Parasta viihdettä on seurata kavereiden postauksia facebookissa. Siellä eletään täydellä tunteella ja keskustelu on ajoittain todella rankkaa. Välillä on tehnyt itsellä mieli heittää jotakin nohevaa keskusteluun, mutta olen ollut armelias. Jääkiekossa on pääasia murskata vastustajan parhaat pelaajat. Siksi siellä alkavat olla alle kahden (2) metrin miehet hukkapätkiä.

Jääkiekon asemasta maailmassa on kuvaavaa se, että itse Ranskassa voitetun ottelun uutisointiin päälehdessä annettiin tilaa noin 5x5 sentin tila. Jalkapallolle 20 kokonaista sivua. Itseasiassa jääkiekkoa pelataan vain muutamissa maissa. Jalkapallo on kaikkialla maapallolla tuttu. Jalkapalloa voin itsekin seurata jännityksellä ja suosikkini on aina ollut Englannin-liiga pelit. Katsomot täynnä ja kentällä pelataan, eikä pompotella. Valitettavasti Suomen maajoukkueen edesottamuksia en ole jaksanut kertaakaan katsoa. Lempinimi on vielä sellainen, että itkua on melkein väännettävä. Huuhkajat.

Ranskan vaalit saatiin YLEn kannalta hyvään lopputulokseen. Oikea ehdokas voitti. Valitettavasti YLE unohtaa yhden asian. Yli 10 miljoonalla äänellä Marie LePen jatkaa entistä vahvempana. Kesäkuun parlamenttivaaleissa tällä liikkeellä on nyt vahva ponnistuspohja. Hyvä tulos presidentinvaaleissa voi tuoda Ylelle purtavaa. Vaikka itsekin kannatan valittua Ranskan presidenttiä, en unohda sitä, että Euroopassa ja Suomessa on sama ongelma. Työttömien suuret juurettomat joukot.

Molemmissa maissa iso osa työikäisistä on yhteiskunnan ulkopuolella ja se antaa kasvupohjaa erilaisille ääriliikkeille. Nyt nähty Ranskan presidentinvaali kertoi suunnan. Puolueet joutuvat kaikkialla miettimään ensimmäistä kertaa olemassaoloaan. Valittu presidentti tuli ulkopuolelta puolueiden ja suoraan huipulle. Tämä huomattiin muuallakin ja nyt on mielenkiintoista nähdä miten se muuttaa Euroopan tulevaisuutta.

Tämä kevät on tuonut myös itselleni muutoksia. Toukokuun lopussa siirryn politiikasta kokonaan ulos. Toinen muutos on ollut kotisivujeni kävijämäärien raju kasvu. Muutos alkoi viimevuoden keväällä ja se näyttää jatkuvan.

Yksi siis pysyy. Kirjoittaminen jatkuu.

Avainsanat: terrafame, vesitase, ilmastonmuutos, jääkiekonmmkisatpariisissa, englanninliiganjalkapalloottelut, eurooppamuutoksessa