Satunnaiset kuvat

Kädestä pitäen/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

061 Vaihtoehto Jäämeren ratahankkeelle

Maanantai 11.2.2019 klo 19:30 - yrjöpoeka

Koska nyt näyttää siltä, ettei Norjaa kiinnosta tehdä Suomen kanssa yhteistyötä Jäämeren rata hankkeen tiimoilta, on syytä tehdä jotakin uutta. Mitä vaihtoehtoja meillä on, sitä moni kysyy ja vastaa, ettei yhtään. Minä vastaan että on. Vaihtoehtoja on yksi ainoa. Nyt on sen vaihtoehdon aika.

Jäämeren rata hanketta mietittiin alkuvaiheissa usealta kantilta. Mukaan vedettiin Ruotsi ja myös Venäjää väläyteltiin vaihtoehdoksi. Venäjä kaatui ja se ei siinä vaiheessa edes ollut vaihtoehto. Nyt minä näen Venäjän olevan se vaihtoehto. Moni minut tunteva miettii jo, että olen sekoamassa. Minulla on ollut niin paljon sanomista Venäjän toimista ja moraalista. Siltä osin olen takuuvarmasti ennallani. Nyt on tarkoitus miettiä asiaa aivan toiselta kantilta.

Venäjä on talousvaikeuksissa ja sen ainoa vaihtoehto on yrittää pullistella asevoimien avulla. Siinä se epäonnistuu, kuten sille kävi Neuvostoliiton aikoinakin. Ronald Reagan oli se, joka Tähtien sota hankkeellaan ajoi Neuvostoliiton romahdukseen. Venäjä on aivan saman tilanteen edessä, ellei se muuta suuntaansa. Maailma kamppailee ilmastovaikeuksien kanssa ja se tietää vaikeuksia ennenpitkää ja todellisuudessa hyvinkin nopeasti Venäjän öljyteollisuudelle. Kaiken lisäksi USA on pystynyt lisäämään omaa tuotantoaan valtavasti. Kaikki tämä vaikuttaa öljyntuotantoon ja useiden valtioiden kassa voi pudota miinukselle hyvin äkkiä.

Siksi nyt olisi aika tasavallan presidentin tehdä aloite Venäjälle. Aloite koskettaisi pakkoluovutettua Petsamon aluetta. Saamalla alueen käyttönsä Suomella olisi oma maayhteys Jäämerelle. Venäjälle ja myös Suomelle tämä olisi hyvä diili. Mitkään pakotteet eivät estäisi tätä, koska kyseessä olisi vallatun alueen palauttaminen entisille omistajille. Suomalaiset eivät olisi enää riippuvaisia öljymaa Norjan vedätyksistä. Venäläisille tällä olisi suuri merkitys siinä, että sitä vastassa ei olisi enää Nato-maa. Suomen kanssa Venäjä on oppinut sotimaan ja myös elämään yhteisellä rajalla. Venäjä tietäisi millaisen naapurin saa.

Venäjä saisi tällä palautuksella sympatioita puolelleen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Palautus ei varmasti olisi aivan läpihuutojuttu. Mutta maailmassa on aiemminkin tehty uskomattomia käännöksiä. Ei olisi ollenkaan vähäpätöinen juttu sekään, että ydinasevaltiot eivät olisi enää vastakkain Euroopan pohjoisella osalla. Varmasti on vielä paljon hyviä ja huonoja asioita vastassa. Itse näen maailman olevan siinä asennossa, että nyt tulisi uskaltaa. En usko kenenkään Suomessa olevan tällaista esitystä vastaan.

Mikäli tämä ottaisi tuulta purjeisiin tulisi heti kaupan jälkeen tehdä yksi asia. Radan suunnittelu ja rakentaminen tulisi kilpailuttaa. Maailmassa on yhtiöitä joilla on osaaminen ja halu tehdä kilpailukykyistä ratahanketta. Maailmalla on paljon rahaa miinus merkkisellä korolla. Jäämeri lämpenee ja meidän ei tule nyt yhtään odotella. Ei ainakaan kauhistella ajatusta Petsamon palauttamisesta ja sen esittämisestä. Putin on venäläinen kauppamies ja hän kyllä vainuaa hyvän diilin.

Minä itse uskon siihen, että radasta tulisi kannattava, kun Norja on poissa jarrumiehen roolista. Kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut, tämä on presidentin hommaa.

Avainsanat: jäämerenratahanke, petsamonpakkoluovutettualue, moskovanrauha, sauliniinistö, vladimirputin, presidentinhommaa

060 Toden ja valheen välissä tehty ratakusetus

Maanantai 11.2.2019 klo 14:33 - yrjöpoeka

Meillä on olemassa sanonta, että olemme idän ja lännen välissä.Tuli mieleeni kun kuuntelin uutista Jäämeren radan selvitystyöryhmän loppuraportista. Työryhmässä oli mukana Norja ja Suomi vahvistettuina saamelaisten ikiaikaisella oikeudella. Saamelaiset ovat kansanryhmä, joilla pitäisi tuoda kaikki mahdollinen valmiina. Heissä on sitä vihreiden ajattelua erittän runsaasti. Kukaan muu ei saisi sanoa heidän asioistaan yhtään mitään. Sen sijaan Suomen valtion tulisi rahoittaa heidän kansanperinteensä ja joikunsa. Minä pidän heitä aivan samankaltaisina Ahvenanmaan kanssa. He eivät halua kenenkään suomalaisen muuttavan heidän asuinalueilleen. Tästä on erinomaisia esimerkkejä Tenon rantamilta.

Pidin alunpitäen itsestäänselvänä, että Norja ei halua rataa missään tapauksessa. Heillä on omat intressinsä tulevaisuutta varten. Jos pohjoinen jäämeri sulaa niin, että laivayhteys on sitä kautta jatkuvaa. Siitä syystä Norja haluaa ainoana pohjoismaana rahastaa omien satamiensa käytöstä. Siksi juuri nyt Suomen aktiivisuus on haluttu torpata. Kaiken lisäksi kalastajat tietävät kuinka hyvä Norja on kusettamaan Suomea neuvotteluissa. Tenon kalastussopimus on hyvä esimerkki. Norja on saanut vihreät voimat vastustamaan ratahanketta jo selvitys vaiheessa. Saamelaisten porukat molemmista maista eivät sitä halua. Muuta syytä vastustukseen heillä ei ole kuin se, että porot saisivat olla rauhassa ja he saisivat joikua rauhassa.

Toki Suomen valtion tulee kustantaa se samalla tavalla kuin Ahvenamaallekin. Sähköä pitää saada ja tiet tulee olla aurattuina. Moottorikelkkoja, mönkijöitä ja maastokelpoisia moottoripyöriä tulee olla joka talossa useita. Nämä ovat sitä varten, että he saavat ikiaikaisella nautinto oikeudella kulkea kalassa ja metsillä näillä vekottimilla. Samoin he ajavat porot muutaman kerran vuodessa aitaan. Mutta jos joku muu on tulossa erämaahan alkaa vastustus. Muiden päristely häiritsee joikaamista ja poroja. Norjalaisten hyvällä avustuksella he saivat Tenon rauhoitettua muilta suomalaisilta. Suomen valtio hyväksyi sen, että vain saamelaiset saavat verkottaa lohet pois kuleksimasta.

Tämä päivitys läksi kyllä lapasesta. Minä olen tukenut ja kannattanut ratahanketta. Siitä olisi koko Suomelle hyötyä, mutta erityisesti Pohjoiselle- Suomelle se olis äärimmäisen tärkeä. Mitä enemmän meidän tulee tukea muun maailman hiilipäästöjä ilmastonmuutoksen takia, sitä tärkeämpi rata on kaikelle liikkumiselle. Pohjoisen-Suomen kaikki kaivoshankkeet ja metsävarat tarvitsevat tätä, samoin kaikki liike-elämä. Puhumattakjaan kasvavista turistimääristä. Minä en luota tuohon selvitykseen ja en edes usko heidän katsoneen tätä hanketta ilmaston kannalta.

Vihreät puolueena tukevat saamelaisten vastustusta. Heillle on yhteistä se, että kaikkea luonnonmukaista tulisi olla lisää. Mutta kun siitä pitäsi päättää keksitään kyllä vasta-argumentteja mielettömiä määriä. Se heiltä sujuukin hyvin, koska he ovat kaikki yliopistomaailman tuotteita. He tietävät, että hukuttamalla vastustajat A-4 paperisaasteeseen kaikki järjellinen toiminta pysähtyy. Tässä ratahankkeessa odotin vihreiltä hankkeen tukemista. Mutta se oli turha haave. Heille koko pohjoinen alue on pysytettävä porojen ja joikujen ikiaikaisena alueena. Suomen valtion tulisi lapioida rahaa jotta elintaso säilyisi ja koneiden pärinä tuntureissa jatkuisi.

Nyt tarvittaisiin yksityinen taho kuten Tallinnan tunnelihankkeessa. Selvitys pystyyn ja rata tulille. Valtio jää jälleen kiinni housut kintuissa.

Avainsanat: jäämerenratahankeselvitys, saamelaiskäräjät, ilmastonmuutos, suomalaisetsyrjittyinä

215 Ilmastonmuutos ja vihreä kupla

Sunnuntai 14.10.2018 klo 14:20 - yrjöpoeka

Kaikki asiantuntijat kertovat tänään katasrofaalisesta ilmastonmuutoksesta. Ilmaston muutos näkyy heidän mukaansa rajuimmin maapallon pohjoisella vyöhykkeellä. Suomi yrittää pysyä maailman napana ja toimia nopeammin kuin mikään muu maa. Tärkeimpinä hankkeina on pysäyttää liikenteen päästöt nopealla aikavälillä. Yhtäaikaa pitäisi lisätä hiilinieluja, eli lisätä maamme metsittymistä entisestään. Jokainen joka on lentänyt Suomen yllä kirkkaalla päivänvalolla tietää, että maamme on melkein kokonaan metsän peitossa. Ihmisten silmiin näkyvät aukot vain lähialueilla. Kaikenlisäksi Suomessa on niin hyvä metsien uudistaminen, että aukot peittyvät hyvin lyhyessä ajassa.

Vihreä puolue on koko olemassa olonsa ajan huutanut uusiutuvan energian puolesta. Heille aurinko ja tuuli ovat melkein uskonnon osassa. Tahtoo vain käydä niin, että kun tuulivoimaloita aiotaan jonnekin pystyttää, sen ensimmäinen vastustaja on vihreä. Heidän uskontonsa ei salli sitä, että heidän maisemansa muuttuu. Vihreät ovat olleet fanaattisia ydinvoiman vastustajia. Tänäänkin vihreiden joukossa on yksisilmäisiä fanaatikkoja, joilla ei ole muuta elämäntehtävää kuin messuta ydinvoimaa vastaan. Onneksi järki on ilmastonmuutoksen mukana nousemassa uudenlaiseen asemaan tosivihreiden joukossa.

Osmo Soininvaara tunnetaan Suomessa hyvin ja nyt hän on avannut pelin kertomalla haluavansa useita pieniä ydinvoimaloita suurten kaupunkien vierustoille lämmön ja energian tuottajiksi. Tätä pidän erinomaisena ajatuksena ja hyvänä päänavauksena. Energian tarve kasvaa valtavasti, kun ihmiskunnan teknologia kehittyy rajua vauhtia. Kaikista säästötoimista huolimatta uusi teknologia vaatii lisää sähköä ja siihen eivät riitä aurinko-, tuuli- ja vesivoima. Ne voivat vain täydentää hyvissä olosuhteissa energian tarvetta. Ydinvoima on energia muodoista se joka eniten hillitsee ilmastonmuutosta. Mikäli autoilu siirtyy entistä enemmän sähköiseksi, se tietää valtavaa lisäystä energiavajeeseen.

Vihreät tunnetaan myös yksityisautoilun kiihkomielisinä vastustajina. Kansanedustajat sitten ovatkin eri asia. Koska Helsingissä on se heidän toivomansa erinomainen joukkoliikenne, he käyttävät sitten taksia. Jani Toivola kertoi käyttävänsä taksia, koska haluaa matkustaa yksilöllisesti. Suu puhuu yhtä ja teot ovat toista. Tästä vihreät ovat hyvä esimerkki. Vihreät ovat kannattamassa myös sitä, että entistä enemmän matkustettaisiin junilla ja samoin rahti kuljetettaisiin rautateillä. Olen itse samaa mieltä ja kannatan heidän tavoitettaan. Tällä olisi myös suuri vaikutus tieliikenteen päästöjen suitsimisessa. Mutta vihreiden todellisuus on taasen toista.

Olen itse ajanut rautateiden rakentamista koko Suomen lävitse etelästä Pohjoiselle Jäämerelle asti. Tällä hetkellä kaikki rahti kulkee rekoilla. Liikenne on lisääntynyt rajusti viimevuosina. Suomen valtion on nyt lopultakin etsimässä rautatie linjausta Jäämerelle ja sille on varmasti enemmistön tuki. Tämä rautatie parantaisi myös Suomen huoltovarmuutta. Vhreät vastustavat kaikkea, mistä muut ovat yhtä mieltä. Nyt vihreät ovat huomanneet, että radan suunnittelussa on unohdettu Saamelaiset. Tästä he saavat nyt keppihevosen vastustaa rataa muutaman tuhannen Saamelaisen ja heidän kulttuurinsa kautta. Saamelaisten olisi syytä varoa tätä vihreyttä.

Vihreät eivät petä. Suu puhuu yhtä ja teot ovat toista.

Avainsanat: ilmastomuutospohjoisellaalueella, metsienuudistaminen, pientenydinvoimaloidenlisääminen, osmosoininvaara, autoilunsähköistäminen, janitoivolanyksityisyys, jäämerenratahanke,