Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen oikea LOHI

Uusimmat

Blogin arkisto

060 Toden ja valheen välissä tehty ratakusetus

Maanantai 11.2.2019 klo 14:33 - yrjöpoeka

Meillä on olemassa sanonta, että olemme idän ja lännen välissä.Tuli mieleeni kun kuuntelin uutista Jäämeren radan selvitystyöryhmän loppuraportista. Työryhmässä oli mukana Norja ja Suomi vahvistettuina saamelaisten ikiaikaisella oikeudella. Saamelaiset ovat kansanryhmä, joilla pitäisi tuoda kaikki mahdollinen valmiina. Heissä on sitä vihreiden ajattelua erittän runsaasti. Kukaan muu ei saisi sanoa heidän asioistaan yhtään mitään. Sen sijaan Suomen valtion tulisi rahoittaa heidän kansanperinteensä ja joikunsa. Minä pidän heitä aivan samankaltaisina Ahvenanmaan kanssa. He eivät halua kenenkään suomalaisen muuttavan heidän asuinalueilleen. Tästä on erinomaisia esimerkkejä Tenon rantamilta.

Pidin alunpitäen itsestäänselvänä, että Norja ei halua rataa missään tapauksessa. Heillä on omat intressinsä tulevaisuutta varten. Jos pohjoinen jäämeri sulaa niin, että laivayhteys on sitä kautta jatkuvaa. Siitä syystä Norja haluaa ainoana pohjoismaana rahastaa omien satamiensa käytöstä. Siksi juuri nyt Suomen aktiivisuus on haluttu torpata. Kaiken lisäksi kalastajat tietävät kuinka hyvä Norja on kusettamaan Suomea neuvotteluissa. Tenon kalastussopimus on hyvä esimerkki. Norja on saanut vihreät voimat vastustamaan ratahanketta jo selvitys vaiheessa. Saamelaisten porukat molemmista maista eivät sitä halua. Muuta syytä vastustukseen heillä ei ole kuin se, että porot saisivat olla rauhassa ja he saisivat joikua rauhassa.

Toki Suomen valtion tulee kustantaa se samalla tavalla kuin Ahvenamaallekin. Sähköä pitää saada ja tiet tulee olla aurattuina. Moottorikelkkoja, mönkijöitä ja maastokelpoisia moottoripyöriä tulee olla joka talossa useita. Nämä ovat sitä varten, että he saavat ikiaikaisella nautinto oikeudella kulkea kalassa ja metsillä näillä vekottimilla. Samoin he ajavat porot muutaman kerran vuodessa aitaan. Mutta jos joku muu on tulossa erämaahan alkaa vastustus. Muiden päristely häiritsee joikaamista ja poroja. Norjalaisten hyvällä avustuksella he saivat Tenon rauhoitettua muilta suomalaisilta. Suomen valtio hyväksyi sen, että vain saamelaiset saavat verkottaa lohet pois kuleksimasta.

Tämä päivitys läksi kyllä lapasesta. Minä olen tukenut ja kannattanut ratahanketta. Siitä olisi koko Suomelle hyötyä, mutta erityisesti Pohjoiselle- Suomelle se olis äärimmäisen tärkeä. Mitä enemmän meidän tulee tukea muun maailman hiilipäästöjä ilmastonmuutoksen takia, sitä tärkeämpi rata on kaikelle liikkumiselle. Pohjoisen-Suomen kaikki kaivoshankkeet ja metsävarat tarvitsevat tätä, samoin kaikki liike-elämä. Puhumattakjaan kasvavista turistimääristä. Minä en luota tuohon selvitykseen ja en edes usko heidän katsoneen tätä hanketta ilmaston kannalta.

Vihreät puolueena tukevat saamelaisten vastustusta. Heillle on yhteistä se, että kaikkea luonnonmukaista tulisi olla lisää. Mutta kun siitä pitäsi päättää keksitään kyllä vasta-argumentteja mielettömiä määriä. Se heiltä sujuukin hyvin, koska he ovat kaikki yliopistomaailman tuotteita. He tietävät, että hukuttamalla vastustajat A-4 paperisaasteeseen kaikki järjellinen toiminta pysähtyy. Tässä ratahankkeessa odotin vihreiltä hankkeen tukemista. Mutta se oli turha haave. Heille koko pohjoinen alue on pysytettävä porojen ja joikujen ikiaikaisena alueena. Suomen valtion tulisi lapioida rahaa jotta elintaso säilyisi ja koneiden pärinä tuntureissa jatkuisi.

Nyt tarvittaisiin yksityinen taho kuten Tallinnan tunnelihankkeessa. Selvitys pystyyn ja rata tulille. Valtio jää jälleen kiinni housut kintuissa.

Avainsanat: jäämerenratahankeselvitys, saamelaiskäräjät, ilmastonmuutos, suomalaisetsyrjittyinä