Satunnaiset kuvat

Harjus 47cm

Uusimmat

Blogin arkisto

053 Vihreä ongelma

Torstai 14.4.2016 klo 10:39 - yrjöpoeka

Katsellessani eilistä YLEn A-studiota, en oikein tiennyt itkeäkö vai nauraa. Toimittaja jatkoi vihreiden Heidi Hautalan aloittamaa vyörytystä, että tehty rajasopimus Venäjän kanssa ei käy heille. Presidentti piti eilen lehdistotilaisuuden Lapin kierroksellaan ja siinä hän kertoi selkeän Suomen kannan. Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Antti Kaikkonen oli toimittajan kohteena. MEP Hautalan argumentit olivat vähissä ja piti vain uskotella, että tästä ei hyvä seuraa.

Vihreiden pasmat ovat todella sekaisin. Hautala antoi eilen kuvan puolueesta, joka ei tiedä mitä ja miten ulkopolitiikassa toimitaan. Hän ei ole ainoa ja syy voi olla se, että useiden vuosien jälkeen he potevat jälkitraumaattista reaktiota. Useita vuosia he saivat rakennella pesäkkeitään ministeriöihin ja nyt niitä rakennelmia nakerretaan toisten puolueitten toimesta. Ministeriautojen leppoisa kyyti on vaihtunut tavallisten koppa-autojen täriseviin kyyteihin.

Eipä ole ihme, että puolueen entisiä näkyviä kellokkaita ahdistaa. Kaikkea mahdollista on vastustettava. Ydinvoimaa tottakai. Vesivoimaa tietysti. Tuulivoimaa kannatetaan, vain siihen asti kun siitä puhutaan. Sitten alkaa vastustaminen. Kansallismaisema tuhoutuu. Linnut ja lepakot kuolevat massoina roottorien lapoihin. Uhanalaisia elikoita tuhoutuu, mikäli maata liikutellaan. Kaivostoimintaa vastustetaan ja siihen he löytävät syitä aivan kaikesta.

Talvivaarasta, nykyisestä Terrafamesta he ovat kirjoittaneet useita kirjoja. Joutilaat hipit ovat tekemässä sieltä oikein elokuvia. Uraanin halkeamista alueen maaperästä pelätään. Vesistöt ovat tuhoutuneet Oulua myöten ja myös Vuoksen vesistön suunta on tuhottu. Välillä puhuttiin oikein television uutislähetyksissä, kuinka rikkoutuvan altaan vedet voivat huuhdella Kuopion toria. Toimittajat ovat saaneet maailmanlopun herätyksen ja heidän ansiostaan ulkopuoliset ihmiset todella luulevat koko alueen tuhoutuneen.

Terrafamen tämän päivän tiedoitustilaisuus kertoi selkeästi sen, että kaivos elää jälleen ja sen toiminta on mahdollista myös tulevaisuudessa. Tästä vihreät saavat todellista päänsärkyä ja se on heille hyväksi. Kainuulaisille jokainen tänne kannettu miljoona tuottaa hyötyä. Työpaikkoina, verotuloina ja aluetalouteen siirtyvinä hyötyinä. Kaivoksen olemassaolon aikana Kainuuseen on kannettu rahaa ja se ei ole mennyt hukkaan.

Keskelle korpea on rakennettu kaikkein nykyaikaisin kaivosteollisuuden keskittymä. Siellä on edelleen merkittävä määrä suoria työpaikkoja ja uskon niitä tulevan lisää lähivuosina. Kaivos tuottaa myös haittoja, mutta niitä on myös hyväksyttävä, jos täällä aiotaan asua ja elää. Kaiken lisäksi kaivos on asetettava oikeisiin mittasuhteisiin. Kaivoksessa käydessä, se tuntuu valtavalta. Heti kun nousee ilmaan, tajuaa sen mitättömyyden vihreän metsämeren keskellä.

Kalevalainen runous toi meille sanastoon Sammon. Uskon edelleen, että Talvivaara/Terrafame on sitä meille tulevaisuudessa. Sammon ansiosta täällä on toimintakenttää myös cityvihreille. He voivat kuvata televisiolle jotakin viemärin suuta. Purkuputken suuta he eivät kuvaa, koska sen vesi on liian kirkasta.

Heidi Hautalan oviremontti. Pimeää vihreyttä.

Avainsanat: heidihautalanoviremontti, jälkitraumaattinenstressi, kalevalansampo