Satunnaiset kuvat

Sininen valo

Uusimmat

Blogin arkisto

036 Rasismia ja ahdistelua

Tiistai 6.2.2018 klo 11:04 - yrjöpoeka

En varmasti ole yksin mietteissäni ihmiskunnan ja erityisesti suomalaisen yhteiskunnan tilasta. Näen suomalaisen yhteisön ahdistuneena ja mieleltään epävarmana epäilevän kaikkea suomalaisuudestaan. Suomalaiset ovat jatkuvasti pyytelemässä anteeksi muilta kansoilta, vaikka nämä eivät mitään anteeksipyytöjä vaatisikaan. Suomalaiset yrittävät epätoivoisesti kertoa ulospäin, kuinka me olemme tarkkoina kaiken epäasiallisen toiminnan suhteen.

Rasismi on sana, jossa yritämme näyttää ulospäin puhtoisilta pulmusilta. Perustamme toimikuntia oikein etsimään missä vahingollisia sanoja piilee. Vaikka ne olisivat olleet kielenkäytössämme jo enemmän kuin sata vuotta. Ja vaikka sanat olisivat sellaisia, mitä ei kansalainen edes osaa pitää epäsopivana. Sanat eivät välttämättä osoita meille, että niissä voi piillä rasismin siemen. Tänään lukiessani uutisia lintujen nimien muuttamisista, en enää tiedä itkeä vai nauraa. Toimikunta on etsinyt lintujen nimistä epäasiallisuuksia ja nyt he nohevina esittävät muutoksia. 1800 luvun alusta asti tunnettu Kafferikiitäjä on muutettu nyt Häätökiitäjäksi. Birdlife Suomen valta ei riitä kuitenkaan sen latinankielisen nimen muuttamiseen. Siksi Apus kaffer säilyy sen oikeana nimenä, eikä sitä muuteta missään. Kafferien perilliset eivät varmasti osaa olla tarpeeksi kiitollisia suomalaisten työlle. Eivät he edes tiedä Suomen olemassaolosta.

Eiköhän kohta joku taho esitä vaikkapa rakennustarvikkeiden nimien tarkistamista ja tutkimista onko niissä rasismia tai muuta epäsopivaa. Tutkinnan voisi aloittaa ilmastointiteipistä. Paremmin se tunnetaan jesarina, jeesusteippinä ja lienee sillä vielä lisääkin pitäviä muotoja. Koulukirjojen ja yleensä kirjojen nimiä on niin valtavasti, että siellä riittää tutkimista monelle aktiivityöttömälle. Toimikunnat on tietysti nimitettävä poliittisella mandaatilla. Siksi on sopivaa aloittaa työ Suomen itsenäistymisen alkuajoilta. Oliko sota minkä niminen, siinä hurahtaa seuraavat satavuotta kivuttomasti.

Maailma on henkeään pidätellen seurannut ns. metoo-kampanjaa. Kukaan ei ole turvassa julkkisnaisten muisteluilta monenkymmenenvuoden takaa. Tyrkkyinä toimineet tähtöset ovat edistäneet aikoinaan uraansa mogulien sylissä ja nyt he ovat päättäneet avautua. Useilla näistä ulkomaan tähtösistä on parasta ennen päiväys mennyt ja nyt he kertovat kaikille, että joku on joskus halunnut minuakin. Todisteita ei kukaan kaipaa, he ovat oikeassa. Voi sitä mogulia, joka ei ole aikoinaan huomannut liehitellä aivan kaikkia tähtösiä.

Sinänsä tämä kampanja on oikea ja sen sanoma todella vakava. Naisten ahdistelu on arkipäivää kaikkialla maailmassa. Joissakin kulttuureissa, kuten Intiassa, pienet lapsetkaan eivät ole turvassa. Nyt maailmalla on huomattu sellaisia taideteoksia, joissa on kuvattu alastomia naisia ja vanhempia miehiä heitä vokottelemassa. Suomessa herättiin ja Akseli Gallen-Gallelan teos Aino-triptyykki on nyt joutunut mestattavaksi. Kalevalan tarustossa Aino mieluimmin hukuttautuu kuin antautuu vanhalle Wäinämöiselle.

Olemme me melkoinen kansakunta. Hurahdamme kaikkeen mahdolliseen joka nousee päivän puheenaiheeksi. Meidän sisäämme on asennettu toisten miellyttämisen halua.

Haluamme että meitä paijataan sanomalla: Olette kuuliainen ja kiltti kansa. Teidän on taivasten valtakunta.

Avainsanat: rasistilinnut, birdlifesuomi, kafferikiitäjä, jeesusteippi, akseligallengallela, ainotriptyykki