Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen oikea LOHI

Uusimmat

Blogin arkisto

187 Joulun sanomaa

Lauantai 24.12.2016 klo 15:19 - yrjöpoeka

Suomi on tunnetusti ollut rauhan tyyssija reilut 70-vuotta. Aina on sanottu, ettei täällä tapahdu mitään. Kuka tahansa valtion päämiehistä on voinut aivan vapaasti ja rauhassa käyskennellä kaduilla ja toreilla. Tätä onnelaa ovat ihmetelleet ulkomaan elävätkin. Tavallisista turisteista valtionpäämiehiin.

Muutoksen tuulet ovat saapuneet nyt myös tänne pohjoisen perukoille. Turun perinteinen Joulurauhanjulistus turvattiin nyt ensimmäisen kerran uudenajan terrori-iskulta. Puolustusvoimain ajoneuvoyhdistelmät tukkivat ajoneuvoilta pääsyn Turun Vanhalle Suurtorille. Viimeaikaiset tapahtumat maailmalta saavat ihmiset kaikkialla varpaisilleen. Aivan varmasti kaikki torilla käyneet ovat omassa mielessään joutuneet ja joutuvat pohtimaan maailman muutosta.

Aikaisemmin uskottiin sodan, kapinan tai terroristien suorittaman iskun olevan se pelättävin asia. Nyt yksittäinen kuolemaan valmis ihminen voi aiheuttaa suunnatonta tuhoa ja kärsimystä aivan normaaleilla välineillä. Ei enää aseita, ei räjähteitä. Terrori-iskua suunnittelevan ei tarvitse enää varoa ostoksiaan. Nyt riittää ajoneuvon kaappaaminen. Hyvin pian siihen on varmasti tulossa vastaisku. Ajoneuvot voidaan jo nyt pysäyttää radiosingnaalilla, mikäli sen reitti yllättäen muuttuu, tai se ei vastaa kutsuun. Sitten jäämme odottamaan seuraavaa keinoa, millä viattomia sivullisia voidaan tuhota.

Kirjoitin eilen noista kauneimmista joululauluista. Ne ovat perinteisiä suomalaisia. Nyt olen joulusta huolimatta ärsyyntynyt kuunnellessani Ylen radio lähetyksiä. Siellä aivan oudot laulajasuuruudet ovat sovittaneet vanhat kappaleet uusiksi. On suoraan tunnustettava, että minä en näistä muunnoksista ole ilahtunut. Radio toimittajat sensijaan ovat onnesta lääpällään. Onneksi nykyinen tekniikka tulee avuksi, kanavat vaihtuvat nappia painamalla.

Joulun sanomaa on yhdessä toisessa perin suomalaisessa tavassa, käydä aattoillan alkaessa viemässä kynttilöitä omien rakkaiden haudoille. Tämä tapa on pikkuhiljaa muuttunut kiireiseksi ja hermostuneen levottomaksi. On hirmuinen kiire saada autolle paikka juuri hautausmaan portin viereen. Sitten hermostuneesti ravata ympäriinsä ja siinä välissä tiuskia äkäisiä kommentteja mukanaoleville hidastelusta. Hermot ovat kireällä jo autojonossa lähellä hautuumaata. Seurasin juuri äsken autojonen elämää aivan kotini lähellä.

Autoja puskuri puskurissa edessä ja takana. Matkaa hautuumalle enää vaivaiset kaksi kilometriä. Hermostunein kuski lähti silti etsimään ohituksella paikkaa etujoukoista. Edessä oleva autojono ei hevin tilaa anna ja sitä ei tänäänkään juuri ollut. Yhden aloittaessa etuilun koko autoletka sai kuin sätkyn. Joulunsanomaa ei varmasti puhuttu äsken autojonossa, ilmeistä päätelleen asiaa oli itse belsebuupille. Toivottavasti kaikki silti selviävät kunnialla tienpäältä kotiinsa.

Ikääntyneenä sitä huomaa, miten lapset nauttivat joulusta ja jännittävät pukin tuloa. Hieman iästä riippuen pukkiin uskotaan tai ei uskota. Silti jouluntaika koskettaa kaikkia lapsia. Tänään pukki vieraili ajoissa ja niin lapsille jäi nyt paljon aikaa testata saamiaan lahjoja.

Toivotan kaikille lukijoilleni mitä parhainta Joulunaikaa. Syödään hyvin. Nautitaan yhdessä olosta kaikkien rakkaiden parissa. Ja annetaan lasten olla lapsia. Huutoa, naurua ja kiireistä menoa. Itsellä masu täynnä ja unihiekkaa silmät täynnä. Siitä on joulu tehty.

Avainsanat: rauhantyyssija, suomalainenjoulu, jouluntaika