Satunnaiset kuvat

Syvää..2

Uusimmat

Blogin arkisto

016 Seisovat vedet liikkeelle

Keskiviikko 18.1.2017 klo 11:18 - yrjöpoeka

Eilinen päivä tuntui istumalihaksissa. Tästä huolimatta ajatukset liikkuivat päivän aiheiden mukana, eikä pahemmin nukuttanut. Tunnustan sen, että useita kertoja olen joutunut vuosien mittaan uneliaisuuden valtaan pitkissä kokouksissa. Erityisesti silloin, kun aihe on puuduttavan yksitoikkoinen ja esittelijä (puhuja) jaarittelee tasapaksusti. Mikäli puhuja ei tunne intoa puhumaansa aiheeseen, se vaikuttaa välittömästi myös kuulijaan.

Pohdimme eilen kohtalaisella joukolla Suomussalmen kunnan tulevaa strategiaa. Uusi kuntalaki tuo muutoksia ja niihin vaatimuksiin pitäisi pystyä jotenkin nyt vastaamaan. Lopullisen päätöksen tekee tuleva uusi kunnanvaltuusto syyskesällä. Itse olen pohdinnoissani tullut siihen tulokseen, että meidän on oltava nyt rohkeita ja ajateltava kunnan tehtäviä toisin kuin ennen.

Kuntien pitkäaikaiset virkamiehet ja -naiset ovat aivan näinä vuosina eläköitymässä. Nyt on pohdittava sitä, mitä tehtäviä kunta jatkossa tekee itse ja mitä tehtäviä siirtää muiden ulkopuolisten tehtäviksi. Esimerkiksi otan muutamia palveluja, jotka mielestäni voitaisiin siirtää ulkopuolisten tehtäviksi. Näitä ovat liikuntatoimi, kulttuuri ja elinkeinotoimi, matkailua unohtamatta. Tällainen ehdotus on aiemmin välittömästi ammuttu alas, koska kunnallisten työpaikkojen turvaaminen on koettu pyhäksi tehtäväksi. Kuntien tulopohja on kaventumassa ja tarvitaan radikaaleja toimia.

Liikuntatoimen tehtävät voitaisiin mielestäni hoitaa tulevaisuudessa siten, että kunta maksaa esimerkiksi urheiluseuralle eri tehtävien hoitamisesta. Latujen kunnossapito, jääalueidenhoito ja useiden ulkoliikuntapaikkojen hoito ja huolto. Uskon siihen, että hommat tulisivat hoidetuiksi. Suomussalmen kunta omistaa hotellin yhteydessä olevan uimahallin ja sen tulevaisuus on huomattavasti vaikeammin määriteltävissä. Kylpylän kulurakenne on raskas ja myös sitä on tarkasteltava kokonaisuuden kannalta.

Suomussalmi on rikas kulttuuriltaan ja kunnassa on erittäin aktiivinen teatteriyhdistys. Kulttuuri toimii mielestäni parhaiten sellaisissa käsissä, joilla on intohimoa asiaan. Kulttuuri sopii erittäin hyvin yksityistettäväksi. Parhaiten kulttuurin toiminta sopisi jollekin yhdistykselle, tai sitten osuuskuntapohjaiselle yhdistykselle. Kunta olisi mukana mahdollistajana, kuten se on toiminut tähänkin asti.

Matkailua on tähän saakka hoidettu kulttuuritoimen sisältä ja se ei ole enää tähän päivään sopiva muoto. Itse olen pohdinnoissani tullut siihen tulokseen, että elinkeinoasiat ja matkailu on yhdistettävä. Matkailuyrittäminen ja luonto, ovat strateginen valinta, johon kunta on selkeästi asettamassa panoksia. Vuosikymmenten saatossa on toimittu tutusti ja turvallisesti. Ei ole otettu riskiä, siten ei ole tullut vahinkoa. Uskon siihen, että reippaalla muutoksella totuttuihin toimintatapoihin, saisimme seisovat vedet liikkeelle.

Keväällä ovat edessä kuntavaalit ja tässä on nyt muutamia sellaisia aihioita, joihin olisi hyvä saada vastauksia valtuustoon pyrkiviltä ehdokkailta. Näiden asioiden torpaaminen sellaisella argumentilla, että kunnan palkollinen on paras tekijä, on pään painamista pensaaseen. Kunnan tehtäviä ja rahoituspohjan kaventumista on pystyttävä tarkastelemaan järkiperäisesti.

Tästä on hyvä lähteä vaalikevääseen. Tukka pöllyten.

Avainsanat: kuntastrategia, eläköityvävirkamieskunta, kunnantehtävät, julkinentalousuhattuna