Satunnaiset kuvat

On hetki sininen...

Uusimmat

Blogin arkisto

090 Julma Ölkky

Maanantai 25.7.2016 klo 11:48 - yrjöpoeka

Sain mahdollisuuden lähteä yhtenä mukaan kajakkiretkelle Julman Ölkyn maisemiin. Tartuin välittömästi tilaisuuteen ja niimpä seurueemme ajeli kohdetta kohti sunnuntaina 24.7.

Ensi vuonna, 2017, vietetään Suomi100-vuotta ja siksi tämä kohde oli kiinnostava. Juhlavuoden kansallispuisto perustetaan silloin Suomussalmelle ja Hossaan. Kansallispuiston nimeksi tulee Hossan kansallispuisto. Julma Ölkky kuuluu osana kansallispuistoon, eli puisto sijatsee kahden eri kunnan alueella ja samalla kahden eri maakunnan alueella.

Tunsin mielenkiintoa asiaa kohtaan ja siksi laitoin merkille muutamia asioita. Ajoimme sinne valtatie-5 pitkin Taivalkosken kunnan alueelle. Siellä on erinomaisen hyvä opaste Julmalle Ölkylle. Turisti parka ajaa sinne huolettomasti, koska matkaa luvataan olevan vain 20 kilometriä. Siihen se hauskuus sitten loppuukin.

Ensimmäiset kilometrit ovat kohtalaisia. Viimeisten taloliittymien jälkeen reitti on suoranaista kynnöspeltoa. Kierrellään kiviä ja syviä kuoppia. Mersu ja bemarikuski on todella kauhuissaan sillä tiellä. Sanon sen siksi, koska juuri niitä ajoneuvoja ilmestyi parkkipaikalle kyseistä tietä pitkin. Tien kunnostamisen täytyy olla kiirellisellä sijalla, mikäli suuri opaste pidetään paikoillaan valtatie.5:llä. Suuri osa reitistä ei ansaitse tien nimeä.

Ajoimme palatessa 8 kilometrin pätkän Julmalta Ölkyltä Hossa – Murtovaara tielle. Pinta parempi, mutta kuopat sitä syvemmät. Jotakin on tehtävä, mikäli matkailijoitten kokemus alueesta halutaan pitää positiivisena. Kohteen parkkialue oli siisteydeltään ihan hyvä. Alueella sijaitsi kaksi (2) yleisövessaa. Rakennus oli aivan hyvä, mutta ikkunat oli unohdettu kokonaan. Oven kiinni mentyä, oli pakko raottaa ovea, jotta näki edes vähäsen.

Käydessäni kohteessa asialla, naisten puolella kuului melkoista tuskailua aiheesta. Toiset pitivät ovea raollaan ja vahtivat, että toinen saa asiansa toimitettua rauhassa. Ovatkohan rakentajat ja erityisesti suunnittelijat olettaneet turistin kantavan säkillä valoa pimeään kopperoon? Asiakasmääriä seuratessani tulin siihen tulokseen, että toinen vessapari olisi varmasti tarpeen. Erityishuomio siinä olisi ikkunoissa tai sitten valaistuksessa muutoin.

IMGP3955.JPG
Kuinka hiljaa kajakit lipuvat tyynen veden pinnalla.

Itse kohde on kajakilla kulkiessa hiljentävä. Melontaretkemme aikana oli sadetihkuinen keli alussa ja lopussa aurinko yritteli tuoda valoaan sumuisen pilviverhon taitse. Hiljentävä se oli siksi, ettei siellä kuule yhtään mitään. Vain veden hienoinen ääni kajakin reunoissa ja melasta tippuva vesi. Eilisen retken aikana valaistus toi sinne aluksi trooppisen kostean hämäryyden. Ainoa ihmisen aiheuttama ääni oli moottoriveneen ääni. Vene kuljetti noin puolentunnin välein matkailijoita ihastelemaan rotkoa.

Kohteelle kannattaa lähteä ajan kanssa. Katsella, kuunnella ja kokea mykistävä paikka. Alueen taustahistoriaan kannattaa tutustua ennakkoon. Netin ihmeellinen maailma avaa alueen taustan ja sen jälkeen on huomattavasti mukavampi keskittyä ihmettelemään Suomi100 kansallispuiston jyhää osuutta.

Erityis kiitos Janne Autereelle mahdollisuudesta päästä mukaan sunnuntaita viettämään. Kiitos uudesta tuttavuudesta Jenni Jäntille. Seura ja jutut olivat hyviä. Kiitos myös Imatralaiselle Immosen pariskunnalle, jotka irroittivat kajakit autonsa katolta ja liityivät seuraamme.

Kannatti kokea. Pakotti tutkimaan historiaa tarkemmin.

Avainsanat: suomi100, hossankansallispuisto, julmaöllkky