Satunnaiset kuvat

Tammikuu

Uusimmat

Blogin arkisto

037 Paremmat palvelut

Keskiviikko 7.2.2018 klo 13:22 - yrjöpoeka

Otin 26.1 blogissani kantaa Kainuun seurakuntien hankkeeseen yhdistää seurakunnat ja tehostaa näin palvelujaan. Nyt seurattuani Kajaanin seurakunnan uutisointia hautausmaksujen korotuksista ja aikeista myös jatkossa maksattaa kaikesta, olen entistä epäilevämpi seurakuntien yhdistämiselle. Olen vuosien mittaan saanut kuulla usein erilaisten yhtymien edustajien puheita, kuinka palvelut paranevat voimien yhdistämisen jälkeen. Valitettavasti todellisuus on aina ollut se, että palvelut heikkenevät. Erityisesti ne heikkenevät reuna-alueilla.

Olen keskustellut useiden seurakuntien jäsenten kanssa ja kukaan ei kannata yhdistymistä. Seurakuntien johdossa olevat elävät jonkinlaisessa kokoomuslaisessa hurmiossa. Eripuolueiden edustajat ovat ilmeisesti lipsahtaneet samoille urille, koska sieltä ei ole ilmaantunut mitään poikkipuolista sanaa hankkeesta. Kuten aina tällaisessa suuressa hankkeessa, media on valjastettu kertomaan kansalaisille oikea totuus. Totuus on kuitenkin sellainen, että usea on kertonut lähtevänsä kirkosta lopullisesti. Miksi he maksaisivat tyhjästä, jos palvelut karkaavat ja uusia maksuja kehitellään syrjäalueiden asukkaille.

Ei tarvitse olla ennustaja kun sanoo, että heti yhdistymisen jälkeen näemme uutisen, joka kertoo juuri meidän palvelujemme olevan niitä kalliita. Siksi niitä on leikattava ja nostettava hintoja. Sanon tämän kokemuksesta, näin on aina tapahtunut. Ja valitsemamme henkilöt kertovat tämän tapahtuvan pakon edessä. Mitään pakkoa ei ole. On vain menty yhden totuuden perässä niin pitkälle, ettei enää nähdä kunniallista paluuta mahdolliseksi. Kannattaisi lukea satu keisarin uusista vaatteista iltaisin. Oikein ajatuksen kanssa. Saavatko mummot ja papat yhdistymisen jälkeen Näljängällä tai Hossassa paremmat palvelut?

Toinen parempaa palvelua muka tarjoava lähde on Yle Kajaanin toimitus. Aikoinaan Jura Tarvasmäki teki sellaista asiakaslähtöistä maakuntaradiota, josta ikääntyvät kainuulaiset tykkäsivät. Juran lähdettyä alkoi uusiaika. Toimittajat alkoivat keskenään räkättää aamusta iltaan ja kertoa navanalusjuttujaan. Aamunlehtien lukua ja sen toistamista kokopäivän. On se helppoa uutistoimittamista ja juontamista, kun luetaan radiossa toisten tekemiä juttuja ja kerrotaan toimittajien omia ajatuksia aiheesta. Ei enää kunnollista taustoittamista, ei enää puolueetonta toimittamista. Nyt toimittajien tärkein asia on kertoa omasta perheestään ja omista paskalla käynneistään.

Maakuntalehtemme Kainuun Sanomien mielipidepalstalle oli Ilmari Schepel kirjoittanut tänään aiheesta oikein hyvän jutun. Ainoa huono asia oli se, että hän pyyteli etukäteen toimittajilta anteeksi. Hän pyyteli anteeksi sitä, että hän oli pakotettu kirjoittamaan negatiivisen artikkelin Yle Kajaanin toiminnasta. Nän voi toimia vain suomalaisuuden ytimeen päässyt ihminen. Ilmari on oppinut. Hän pyytelee ensin anteeksi. Ei hyvää päivää! Yle Kajaanin lähetykset ovat pelkkää roskaa. Kuuntelen aamuisin Yleltä uutiset ja käännän hyvin nopeasti kanavaa musiikkipitoiselle puolelle.

Harri Nousiainen on sellainen toimittaja, että häntä kuuntelen usein Ouluradion lähetyksissä. Hänessä on vielä jäljellä vanhaa koulukuntaa. Hän arvostaa kuuntelijaa ja lähetys tehdään kuuntelijalle. Ei toimittajalle.

Avainsanat: kainuunseurakuntienyhteenliittyminen, palvelutparanevat, , keisarinuudetvaatteet, ylekaajaani, juratarvasaho, harrinousiainenyleoulu

052 Erään tarinan loppu

Tiistai 6.4.2010 klo 19:00 - yrjöpoeka

Yleisradion pitkäaikainen toimittaja ja maakuntaradion päällikkö Jura Tarvasaho on kuollut. Hän menehtyi sairauden jälkeen 1.4.2010.

Tämä lause pysäytti tänään ja toi mieleen paljon muistoja menneiltä vuosilta. Jura Tarvasaho oli Kaikille Kainuun radion suositun ”vartti” ohjelman vetäjä ja hän otti erityisesti viimeisinä vuosina päivän puheenaiheiksi kainuulaisia koskettavia asioita. Vartti ohjelmalla oli erittäin runsas kuuntelija verkosto ja ohjelmalla oli paljon vakio keskustelijoita. Itse oli mukana hyvin pitkän ajan ja tulin viimeisinä vuosina tuntemaan Jura Tarvasahon myös henkilökohtaisesti. Hän oli hyvin joviaali persoona ja hänellä oli myös erittäin hyvä tuntemus kainuulaisesta elämänmuodosta. Juuri sen takia hänen toimittamansa ”vartti” ohjelma sai kuuntelijoiden varauksettoman tuen. Paljon oli myös sellaisia kuuntelijoita, jotka eivät koskaan aikoneet kuunnella mokomaa hömppää, mutta tiesivät erittäin hyvin mistä oli puhuttu. Ohjelman aiheet olivat ajankohtaisia, koskettivat Kainuun ihmisiä ja ohjelman kommentoijat olivat myös alueen väestöä. Siksi ”vartista” tuli radion suosituin ohjelma ja aiheista puhuttiin paljon myös jälkeenpäin. Vakio soittajille syntyi toimittajan kanssa erittäin hyvä yhteistyö ja se helpotti keskustelua erittäin paljon.

2008 vuoden lopulla ”vartti” sitten aivan mitään ilmoittamatta lopetettiin ja se aiheutti kansalaisissa suuren surun ja melkein kapinaa puuhattiin. Tosi asia on kuitenkin, että ”vartti” oli nimenomaan Jura Tarvasahon tuote ja muut eivät sitä osanneet tuottaa. Suuri joukko kainuulaisia jäi kaipaamaan ohjelmaa ja Jura Tarvasahon rauhallista ääntä.

Jura Tarvasaho oli erittäin suuri Kainuulaisen ruoan ystävä ja hänellä riitti sille aina aikaa. Häntä kiinnosti aina kuulla, miten eri tavoilla sama ruoka voidaan valmistaa.

Toivon hänelle leppeitä tuulia suurella järvellä. R.I.P

 

Tänään on monin tavoin murheellinen päivä myös omassa elämässä, mutta se on elettävä ja yritettävä kestää. Ihmiselle on hyväksi, että ympärillä on oma perhe ja hyviä ystäviä. Näiden avulla huomista on helpompi odottaa.

Avainsanat: rip, yleisradio, maakuntaradio, juratarvasaho, yhdessäolo