Satunnaiset kuvat

Antti Sorron teoriatunti/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

202 Mitä seuraavaksi

Torstai 29.8.2019 klo 18:56 - yrjöpoeka

Jos on meno maailmalla sekavaa, sitä se on myös meillä. Maailmalla suurimmat johtajat kilpailevat kuka uskaltaa sanoa rohkeimmin. Brasilian presidentti uskalsi irvailla Ransakan presidentin puolisosta ja erityisesti hänen iästään. Kaikenlainen diplomaattisuus loistaa poissaolollaan. Trump on tässä kaikkien aikojen ykkönen. Tämä kaikki heijastuu myös meille. Pohjanoteerauksia saimme viikonvaihteen poliisien ampumistapauksessa. Nyt vaahdotaan hirttoköysistä ja ollaan jakamassa oikeutta ns. kansan kesken.

Soutelin aamulla kiirettä pitämättä sumuisella ja todella tyynellä järvivesistöllä. Uusin harrastukseni on uistelu ja nimenomaan soutamalla. Siinä yhdistyvät huvi ja hyöty. Kun viettää tuntikausia luonnon hiljaisuudessa, on aikaa myös ajatuksille. Soutaminen ja luonnon äänet antavat sisäistä rauhaa, mutta siinä on myös aikaa kummastella maailman menoa meillä ja muualla. Itse olen jo siirtänyt ajatukseni siihen, että nämä viimeaikaiset tapahtumat ovat vasta alkusoittoa.

IMG_20190829_073836.jpg
Täällä on aikaa ajatuksille. Suomen luonto.

Kuten aina, kiihtyvän väkivallan seuraava askel on entistä väkivaltaisempi. Mitä se on ja missä se tapahtuu jää nähtäväksi. Hirttoköysiä jaellaan ja poliiseja ammutaan. Onko seuraava askel summittainen väkivalta sivullisia kohtaan? Ampumalla tai räjäyttämällä. Maailmalla on tapana ajaa keskelle väkijoukkoa ja se puuttuu vielä suomalaisesta väkivallasta. Kun lukee sosiaalista mediaa ei voi välttyä siltä, että joku kahjo todella ottaa uhoamiset tosissaan ja haluaa nousta sankariksi. Sen mölisevän joukon sankariksi, joka haluaa nähdä kaikessa salaliittoja ja valemediaa. MV-lehden lukijakunta ja kommentoijat ovat juuri sitä joukkoa, josta seuraava sankari todennäköisesti ilmaantuu.

Suomalainen löystynyt sanakäyttö seuraa maailmalla olevaa ilmiötä, jossa unohdetaan kaikenlainen diplomaattisuus ja toisen huomioiminen. Suomalainen media on itse tehnyt siitä itselleen hyveen. Antamalla tilaa raaoille ja loukkaaville kirjoituksille omilla palstoillaan se saa samalla lisää klikkauksia ja siitä mainostajat tykkäävät. Rahan ääntä kuunnellessa on täysin unohtuneet hyvät ja kohteliaat tavat. Kuoleman ja raiskaamisen toivominen erimieltä olevilla on jo muuttunut arkipäiväiseksi ja se ei liikuta enää juuri ketään. Ainoastaan kohteeksi joutunut liikuttuu ja pelkää.

Mitä enemmän tätä tapahtuu, sitä harvempi tavis kansalainen uskaltaa enää ottaa mitään kantaa päivän polttaviin asioihin. Tilan ovat vieneet median lemmikit. Väkivaltaa ja rasismia suoltavat tomppelit. Yksin hiljaisuudessa joutuu tänään miettimään sitä, kuinka tyhmä on ihminen. Ihminen ei opi menneisyydesta ja sen opetuksista mitään. Viime vuosisata ja sen alkuajat olivat verisiä. Silloin loukattiin toisia ja diplomaattisuus loisti poissaolollaan. Kaikelle löytyi syyllinen. Silloin siitä kärsivät Euroopan juutalaiset.

Tänään kohteena ovat sotaa pakenevat ulkomaalaiset. Sillä ei ole väliä mistä he tulevat. Mutta yksi asia yhdistää nämä syylliset. Islam uskonto. Uskonto oli myös viime vuosisadan lannoite, joka oikeutti tuhoamaan juutalaiset. Tänään meillä Suomessa kuolemaa toivotaan myös muille eri mieltä oleville suomalaisille. Sata vuotta sitten veli oli veljeä vastaan.

Hulluus on tarttuva tauti. Siihen ei ole keksitty mitään lääkettä.

Avainsanat: diplomaattisuushukassa, viimevuosisadanperintö, juutalaistenjoukkotuho