Satunnaiset kuvat

Kuusinki 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

086 Kisat ja kärsimysnäytelmät

Maanantai 11.7.2016 klo 10:47 - yrjöpoeka

Yleisurheilun EM-kisat on käyty ja siinä sivussa EM-jalkapallo. Kisat saivat mennä minulta täysin ohitse. Sunnuntaina katsoimme vaimoni kanssa viimeisen tunnin ajan yleisurheilua. Jalkapalloa emme katsoneet ollenkaan.

Miksikö näin? Iän mukana on tullut erilainen tunne ja tapa kokea se, mikä on olennaista. Urheilu ei sitä minulle enää ole. Sen tilalla on valtavan paljon erilaista puuhastelua ulkosalla vaimon kanssa tai yksin. Yhteisten iltojen aikana on paljon mukavampaa keskittyä lukemiseen ja radion kuunteluun. Minulle riittää oikein hyvin se määrä urheilua, kun kootut selitykset valtaavat iltapäivälehdet ja TV-urheiluruudun lähetyksen.

En koe jääneeni mistään paitsi. Urheilukisojen lähetyksen aikana on myös erinomaisesti kaupoissa tilaa. Siellä saa kulkea rauhassa. Unettavan rauhallisen asuinpaikkani kujat ja kadut ovat täysin tyhjinä. Silloin on tilaa kulkea katuja, ei ole ahdasta. Nämä hyvät puolet olen huomannut viimeisten vuosien aikana.

Olin nuorempana innokas penkkiurheilija ja seurasin erityisesti Englannin liigapelejä innokkaasti. Sitten hiljalleen sen kiinnostavuus katosi. Ensimmäinen syy oli voisi olla kotimaiset urheiluselostajat. Sitä ei enää jaksa kuunnella. Lopullisen sinetin urheilun seuraaminen sai, kun studiot alettiin täyttää kaikenmaailman kommentoijilla. Samaan syssyyn voi pukata toimittajien kiihkon ja kiiman saada heti tietää, miltä nyt tuntuu?

Urheilijan saapuessa räkä poskella ja silmissä hämärtynyt katse, en sitä halua katsoa. Urheilijan on voitava elpyä ja rauhoittua kisan kiihkosta, ennekuin hän pystyy kunnolliseen jälkiarviointiin suorituksestaan. Olisi syytä urheilun sponsoreitten ottaa asiaan kantaa. He maksavat urheilijalle mainosten kantamisesta. Ei liene heistäkään innostavaa katsoa räkä ja kuolavaluen puuskuttavaa urheilijaa ja kamera kohdistuu sponsorin näkyvään logoon. Minusta se ei ole parasta mainosta.

Olen ystävieni kanssa keskustellut puolueeni tilasta ja puoluejohdon kannaotoista. Puheenjohtaja Timo Soini ei haikaile katovien prosenttien ja kannattajien perään. Sitä pohdimme, mistä joukosta sitten puolue saisi uusia kannattajia tilalle? Perussuomalaisten jytkylle oli tilausta. Sille olisi vieläkin. Sen toistaminen menee vaikeaksi, mikäli meitä äänestäneitä ja meitä kannattaneita nimitellään julkisesti. Se muistetaan.

Liikkuvan äänestäjän tunteiden loukkaaminen erilaisllla vertauksilla ja viitauksilla uskonnoliseen kärsimystiehen, on todella ihmisten aliarvioimista. Meitä ja puoluetta äänestäneitä ja kannattaneita meidän pitäisi puhutella takaisin. Muualta puole ei voi saada kannatusta. Loukattu ja aliarvioitu entinen kannattaja ei tule jatkamaan kärsimysnäytelmää ja matkaa erämaassa. Hän tulee valitsemaan jonkin uuden puolueen, tai sitten palaa takaisin sinne mistä lähti.

On tämä. Kovia kisoja. EM-jalkapallo, EM-yleisurheilu. Kruununa kotimaiset vaalit. Osa palvoo näitä. Osa pitää kärsimysnäytelmanä.

Urheilun olen jo jättänyt muiden katsottavaksi. Miten käynee politiikan?

Avainsanat: yleisurheilunemkisat, jalkapallonemkisat, kärsimystentieerämaassa, kadotetutsielut