Satunnaiset kuvat

Rajakoulu

Uusimmat

Blogin arkisto

219 Miljoona täynnä

Torstai 18.10.2018 klo 17:34 - yrjöpoeka

Raharikkaat kertovat ensimmäisen miljoonan hankkimisen olevan se vaikein osuus. Sen jälkeen he kertovat olevan helpompaa, koska ei tarvitse enää tehdä muuta kuin monistaa miljoona riittävän monta kertaa. En tiedä kuinka todenperäinen tämä väittämä on.

Tänään 18.10.2018 hieman ennen klo 16.00 sain ensimmäisen miljoonani täyteen. Pidin vielä pari vuotta sitten tällaista lukua täysin mahdottomana. Tämä vuosi on sitten osoittanut sen, että voin saavuttaa miljoonan rajan jo tämän vuoden aikana. Se päivä tuli nyt nopeammin. Sitä en tiedä voiko seuraavan miljoonan rajan saavuttaa pelkällä monistamisella? Epäilen sitä vahvasti.

Moni lukija miettii nyt varmasti sitä, että olen rikastunut jollakin keinottelulla. Rikastumisesta ei ole ollenkaan kysymys. Tämä miljoonan raja tuli vastaan kotisivujeni yksittäisissä kävijämäärissä. Olen erittäin otettu tästä luvusta ja erityisesti sen nopeasta noususta.

Jatkan kirjoittamista kuten olen tehnyt aiemminkin. Pyrin pitämään juttuni asiallisina ja kantaa ottavina. Käyn lävitse ajankohtaisia asioita ja elämää yleensäkin. Se mitä minun on parannettava on Suomen kielen parempi osaaminen. Kainuun murre näkyy varmasti jatkossakin joisssakin sanoissa ja sanonnoissa. Tästä on hyvä jatkaa.

Tätä merkkipäivää vietimme lastenlasten ja vaimoni kanssa Hossan kansallispuistossa. Lapsilla oli hauskaa koiramme Usvan kanssa. Iloinen nauru ja mekastus kuului nuotiopaikalta, jossa lapset viihtyivät useita tunteja vaahtokarkkeja paistellen. Paluumatkalla lapset ja Usva nukkuivat sikeästi. Hyvä syksyinen ulkoilupäivä täydentyy pyykinpesulla ja saunassa käynnillä. Vaatteet ja lasten tukat tuoksuvat savulle.

Tästä on hyvä jatkaa.

IMG_20181018_165840.jpg

Avainsanat: ensimmäinenmiljoona, monistaminen, kotisivujenkävijämäärä, kainuunmurre, suomenkieli, hossankansallispuisto, vaahtokarkit

037 100 000 rikki

Tiistai 27.8.2013 klo 12:51 - yrjöpoeka

Joitakin vuosia olen pitänyt julkista blogiani ja 100 000 kävijän raja on nyt takana. Viimeisimmät sivupäivitykseni ovat saaneet paljon lukijoita. Rajapyykin rikkoutuminen kannustaa minua kirjoittamaan jatkossakin mieltä kaihertavista asioista. Osa lukijoista on antanut palautetta aika ajoin palautelomakkeella. Suurin osa on ottanut yhteyttä kadun varrella ja puhelimella. Kritiikki on ollut yleensä asiallista. Tämä ei koske prinsessa herkkiä virkanaisia. Tämä heille suotakoon.

Suomi on etsimässä uutta suuntaa poliittisten ja taloudellisten vaikuttajien suurella joukolla. Eilisen päivän Heureka-tapahtuma toi todella vähän villoja tulevaisuuden peitoksi. Useita hallituskausia on käytetty kunta- ja soteuudistuksen tiimoilta. Samoin eläkekeskustelu junnaa paikoillaan. Hukkaan on heitetty valtava määrä virkaihmisten työtä ja sama jatkuu seuraavallakin hallituskaudella. Tähän julkisen sektorin työvoiman väärinkäyttöön olisi nyt saatava päätepiste. Virkaihmiset tarvitsevat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa lopultakin työrauhaan varsinaisille virkatöilleen. Hallituksen olisi tehtävä nyt selkeitä päätöksiä. Mikäli niistä tulee ongelmia niitä voidaan korjata. Yhtään työtuntia ei voida enää hukata sen takia, että pelätään niiden vaikutuksia poliitikkojen tulevaisuuteen.

Äänestäjät ja kansalaiset osaavat kyllä ajatella, mikä on kullekin poliittiselle liikkeelle hyväksi.

Kainuu etsii myös samalla tavoin tulevaisuutta. Eilisen maakuntavaltuuston ohjelmassa oli seminaari, jossa etsittiin suuntaviivoja siihen, minkälainen Kainuu on vuonna 2035. Aikataulu oli todella tiukka ja syvällisiin keskusteluihin kokonaisuuksista ei päästy. Itse sain olla mukana työryhmässä jossa pohdittiin tulevaa aluerakennetta. Väestöennusteet kertovat, että väkiluku jatkaa alaspäin menevää suuntaansa. Aikaisemmat ennusteet ovat pitäneet paikkansa jopa liiankin hyvin.

80000 asukkaan Kainuussa on rakennettua infrastruktuuria yli 100 000 asukkaalle. Valitettavasti rakennettu infra on aivan väärissä paikoissa. Kainuun haja-alueet jatkavat edelleen kuihtumistaan ja väestö keskittyy tiiviimmin muutamiin taajama-alueisiin. Yhtenä esimerkkinä siitä on kotikuntani Suomussalmi. 1969 kunnassa oli asukkaita 16000. Nyt vajaat 9000. Suuntaus on edelleen laskeva. Rakennettua ympäristöä jää jatkuvasti tyhjilleen.

Aluerakenne keskittyy minun mielestäni asumisen osalta entistä enemmän taajamiin ja valtateiden varsille. Siihen ohjaavat tulevia asukkaita muut kuin poliittiset syyt. Yksi juuri nyt ohjaavista voimista on valokuitukaapeli. On kohtuullisen halpaa liittyä siihen valtateiden varsilla, mutta sikamaisen kallista heti kahden kilometrin päässä kaapelista. Samoin oppilaiden puutteessa lopetettava kouluverkosto ohjaa tulevaisuuden rakentajia. Palvelut ja erityisesti kauppa keskittyy entistä enemmän suuriin taajamiin ja sen käyttöä ohjaa eniten kuluttaja itse.

Kainuu on vuosisatojen aikana kokenut monta kuihtumista väestön osalta, mutta on aina noussut entistä ehompana. Siihen uskon minäkin ja sen eteen tulen työtä tekemään. Nostin työryhmässä eilen esille sen, että meidän on uudelleen löydettävä yhteinen Kainuu-henki. Hallintokokeilun aikana se henki meni pesuveden mukana. Nyt on tilalla nurkkakuntaisuus ja kyräily. Kainuun kuihtumisen katsotaan johtuvan joko muitten kuntien ylimielisyydestä, tai pahasta tahdosta viedä pienempien naapurikuntien itsenäisyys.

Itse olen nähnyt ja kokenut, kuinka pieni Kainuu itseasiassa on. Ja kuinka yhteisiä ovat kaikkien ongelmat. Ilman vahvaa maakuntakeskusta Kainuu on hukassa. Kainuu tarvitsee Kajaania ja Kajaani Kainuuta.

Maaseutu pysyy paikallaan ja täyttyy joskus tulevaisuudessa uudelleen.

Avainsanat: kävijämäärä, heureka, uusisuunta, kuihtuukokainuu, valokuituohjaaasumista, kajaanikainuunveturi, maaseutuaeivoiviedä