Satunnaiset kuvat

Spu Varo ja minä ite

Uusimmat

Blogin arkisto

047 Löytyykö tulevaisuus Sotkamosta

Torstai 7.5.2015 klo 15:05 - yrjöpoeka

Tänään oli tarkoitus lähteä Kainuun Amerikkaan. Siellä pidetään tänään Kainuun tulevaisuus seminaari. En ollut ajatellut yhtä mahdollisuutta, joka voisi estää sinne menon. Minulla oli sovittuna kokovartalo hieronta samalle aamulle. Kävin hierotuksella ja sen vaikutus oli todella tyrmäävä. Autoon istuttuani ja lähdettyäni ajelemaan kohti Amerikkaa, tuli väsymys vastaan. Pysäytin ajoneuvoni ja kokeilin verryttelyä ulkona, mutta sillä ei ollut tarvittavaa vaikutusta.

Ei auttanut muu, kuin ajella kotiin. Liian pitkä tauko hierontojen välillä, pitää ottaa jatkossa huomioon. Nuorempana jaksoi kovankin hieronnan jälkeen lähteä mihin vaan. Mutta ei enää. Onneksi kehitys on kehittynyt ja pääsin seuraamaan netin kautta suorana sen antia. Pitkien välimatkojen Kainuussa tämä on todella hyvä asia. Netin kautta seuraaminen ei kuitenkaan anna kaikkea sitä, mitä paikan päällä välitaukokeskusteluissa saa.

Erityisen kovasti odotin kuntarakenne selvittäjä Antikaisen puheenvuoroa.Se oli juuri sitä mitä odotin. Selkeitä näkemyksiä siitä, millaisena hän näkee kuntien tulevaisuuden. Päätös tulevaisuuden rakentamisesta jää kuitenkin Kainuulaisten omiin käsiin. Niihin käsiin, jotka epäröivät ottaa sellaisia rohkeita ratkaisuja, joita kansalaiset odottavat. Omat tuntemukseni kuntarakenteisiin olen saanut viime vuosina Kainuun toreilla. Kansalaiset odottavat palveluja ja kuntarakenteet itsessään eivät ole heille tärkeimpiä.

Hyrynsalmen kunnanjohtaja Ari Nurkkala kommentoi Antikaisen puheenvuoroa. Nurkkala painotti kahteen kertaan alussa, että kaikki hänen ajatuksensa ovat hänen omiaan. Johtuisiko sen painottaminen Hyrynsalmen luottamusmiesten tuntemukseen kunnanjohtajana. Nurkkala painotti lopuksi positiivisesta julkisuuskuvasta, jolla voidaan vaikuttaa alueen nykyisellään masentuneeseen ilmapiiriin. Toivottavasti hänen oma kuntansa pystyy katsomaan positiivisesti tulevaisuuteen.

Surullista oli kuulla sitten erään Sotkamon edustajan kommentointeja tästä aiheesta. Positiivisuus oli hänestä kaukana. Saivartelu sivusta kuunneltuna oli järkyttävä kokemus. Vain Sotkamo oli hänelle tärkeä. Talvivaara oli hänelle myrkkyä ja mitään luottamusta ei ollut Kainuun virkamiehiin. Miten näillä eväillä voi rakentaa yhteistyötä. Opistoupseeri Paukkeri Kajaanilaisena muualta tulleena kaupungin luottamushenkilönä oli sitten aivan toisesta maailmasta.

Sen olen luottamushenkilönä vuosien varrella oppinut, että on todella syytä miettiä kuinka asiansa esittää. Oma asenne vaikuttaa muutamissa sekunneissa toisten osapuolten mielipiteisiin ja asenteisiin. On pystyttävä löytämään yhteisiä tarttumapintoja, vaikka puolueet ja ihmiset olisivat hyvinkin kaukana toisistaan. Erityisen tärkeää on oman asenteen tarkastelu juuri nyt, kun keskustellaan kuntarakenteista. Silloin kun keskustelemme maakunnan yhteisestä tulevaisuudesta. Yhdessä.

Ennustan todellisia vaikeuksia tuleviin keskusteluihin siitä, miten Kainuu etenee tulevaisuuteen. Hallitusneuvottelut ovat aivan samassa tilanteessa. Kukaan ei ole täysin oikeassa. Jokaisen on annettava jotakin yhteisen hyvän eteen. Mikäli jokin puolue katsoo omaavansa ainoan oikean tiedon, se jää ulos.

Tässä on opiksi otettavaa Kainuussakin.

Avainsanat: kainuunamerikka, positiivinenajattelu, minäitsevaihe