Satunnaiset kuvat

Mänty

Uusimmat

Blogin arkisto

072 Alkukoti

Tiistai 31.5.2016 klo 10:18 - yrjöpoeka

Kuivettuminen ja näivettyminen on päivän sana Itä- ja Pohjois-suomen kunnissa. Väki muuttaa koulutuksen perässä entistä kauemmaksi ja nimenomaan meidän tekemiemme päätösten takia. Olemme perustelleet keskittämisen ideologiaa niin tehokkaasti, että emme enää edes näe mihin se on johtanut.

Kuntiin jäävä väki on koko ajan huoltosuhteeltaan entistä enemmän epätasapainossa. Lopullinen muutto tapahtuu jokaisessa kunnassa omalle hautausmaalle. Meillä Suomussalmella paikan nimi on Härkökangas. Tämän vuoden lopullinen tilasto loppusijoituksen osalta lienee aika lähellä kaksisataa (200) henkeä. Kun kunnan väkiluku on tällä hetkellä noin 8200, jokainen voi päätellä mihin tämä johtaa. Viimeinen sulkee portin Härkökankaalle.

Kainuun historia on ollut selviytymistä ja Kainuu on ollut aina kasvattaja maakunta. Historian aikana on vihulainen idästä ajoittain tuhonnut Kainuun asutuksen täydellisesti. Sinnikkäästi näihin maisemiin on aina muuttanut uusia asukkaita. Välillä katovuodet aiheuttivat nälänhätiä ja Kainuun asutus tuhoutui syrjäalueilta melkein täydellisesti. Mutta koskaan ei tänne muutto ja asuttaminen loppunut. Muuttoa tänne tuli Savosta ja Idästä.

1800 ja 1900 lukujen taitteessa väkeä muutti paremman elämän toivossa uudelle mantereelle, Pohjois-Amerikkaan. Venäjän vallankumous toi meille ensimmäisen kerran pakolaisaallon. Silloin itärajan kunnat olivat sen aallon vastaanottajina. Toinen maailmansota tuhosi nuoria miehiä ja sotien jälkeen alkaneen jäälleenrakennuksen mukana maahamme syntyi ennätysmäärä lapsia.

Tämän seurauksena maaseudulla oli taas elämää. Yhteiskunnan keskittämisen ihanuus toi työpaikkoja entistä enemmän kaupunkiseuduille. Lopulta alkoi massamuutto paremman elämän toivossa muualle. 1960 luvulla alkoi muutto Ruotsiin ja sinne siirtyi suomalaisia ylijäämä nuoria satojatuhansia. Samaan aikaan tieverkosto maassamme kehittyi ja entistä useampi pääsi kumipyörillä siirtymään asutustaajamiin.

Nyt ollaan ja ihmetellään. Kunnat palkkaavat konsultteja pohtimaan mitä pitäisi tehdä. Pidetään seminaareja ja laaditaan julkilausumia. Vaaditaan koko maan asuttuna pitämistä. Samaan aikaan valtiovallan toimesta puuhataan entistä keskittävämpää politiikkaa. Tämä toiminta muistuttaa hölmöläisten tarinoilta. Toinen on ehdottavinaan ja toinen on tekevinään. Sitten ihmetellään yhdessä. Jopa presidenttikin ihmettelee joukon mukana.

Mitä tapahtuu samaan aikaan muualla? Siellä on tapahtumassa sama ilmiö kuin oli meilläkin kansan ylituotannon takia. Väki lähtee liikkeelle paremman elämän toivossa. Ilmiötä pahentaa samaan aikaan tapahtuvat sodat useissa liikakansoitetuissa maissa. Välimeri on tuhansien lasten ja naisten viimeinen leposija uhkarohkella matkalla.

Mitä Eurooppa ja erityisesti autioituva Suomi tekee? Pystyttää raja-aitoja ja sulkee tulijoita leireihin. Osa Eurooppalaisista nimeää tulijoita uskonnon takia vihollisikseen. Eurooppaa ja samalla Suomea ollaan sulkemassa.

Minusta tämä on turhaa puuhaa. Meille on opetettu, että ihmisten alkukoti sijaitsee Afrikassa. Alkukodista on aiemminkin lähdettu tuomaan siementä kaukaisille maille.

Kuihtuvat kunnat tarvitsevat uusia siemeniä. Ihmisiä.

Avainsanat: kainuunhistoria, muuttoaaltoruotsiin, ihmistenalkukoti

053 Itsemurha

Lauantai 9.11.2013 klo 9:04 - yrjöpoeka

Näin uhkailee kansanedustaja, joka ei ole aikaisemmin uskaltanut selvästi kertoa mitä mieltä hän on Talvivaarasta. Itsemurhalla hän tarkoittaa poliittista itsemurhaa. Sitä en vielä tiedä kuinka se tehdään? Alueen istuvana kansanedustajana ja maakuntahallituksen puheenjohtajana hänellä pitäisi olla todella suuri vastuu alueen elinvoimasta. Talvivaara ongelmineen on juuri sitä. Se on miljardiluokan satsaus Kainuun maaperään. Talvivaara on koko Kainuulle ja erityisesti Sotkamolle yksi avain tulevaisuuteen. Juuri sen takia siitä on uskallettava puhua ja sitä on vastuullisen politiikon tuettava. Ainoastaan vihreät saavat mekkaloida kuinka haluavat. Kunhan vain sähköä tulee töpselistä.

Vihreitten euroedustaja Tarja Cronberg saapui Brysselin lihapatojen äärestä kertomaan, kuinka suomalaista arktista osaamista voidaan käyttää tulevaisuudessa. Nerokkaan päättelyketjun tuloksena on innovatiivinen kertomus. Hänen mielestään Suomesta on luotava Eurooppaan vihreä harvaan asuttu maa. Tästä on saatava Euroopalta sitten jotakin hyvää. Kyllä siitä saadaan tuolla jotakin hyvää. Euroopan viheraluetta tämä puolue haluaa rakentaa ja viedä kaikki elämisen mahdollisuudet Pohjois-Suomesta.

Hän aivan oikein tietää, että suomalaiset osaavat toimia ja tehdä työtä kylmässä. Hän myös kertoo kuinka kansaiväliset kaivosyhtiöt ovat kiinnostuneet Suomen maaperästä malmivarantojemme takia. Mutta hän ei halua kaiveltavan tätä suomalaista viheraluetta. Siksipä tämä osaava peruna haluaa suomalaisen osaamisen menevän Grönlantiin! Samaiset kaivosyhtiöt toimivat sielläkin ja hänen mielestään on pienempi paha, kun inhat kaivosyhtiöt toimivat siellä. Siellä on tulossa lisää tilaa jäätikön sulamisen takia. Valitettavasti tuossa kainarin linkissä ei ole kaikki se sönkkäys, mikä oli paperiversiossa. On uskottava että vihreys voi pikkuhiljaa syödä aivot.

Vuosisatainen Kainuun-historia kertoo, kuinka maakunnan asujamisto on välillä hävitetty kokonaan. Aina alueelle on tullut sitkaita suomalaisia ja alueen kehitys on jatkunut. Historiaa tutkiessa näkee, että notkahteluista huolimatta väestö pitkällä aikajanalla kasvaa. Niin uskon tulevaisuudessakin tapahtuvan. Alueelle on aikaisemmin tuotu tuho ulkoapäin. Ne ovat olleet sota ja nälkävuodet. Nyt sitä tuhoa tuovat eräänlaiset maailmanparantajat ja tuhoennusteiden saarnaajat. Kainuussa ei saisi näiden hihhuleiden mukaan tehdä mitään sellaista, joka tukisi alueen elivoimaa ja ihmisten selviytymistä.

Vain sudet saavat heidän mukaansa vaeltaa viheralueella. Puita saa vain halata. Maaperään ei saa koskea. Kaikki alueella oleva on heidän mielestään erittäin uhanalaista.

Tapahtuuko poliittinen itsemurha näiden kohdalla? Pidetään peukkuja!

Avainsanat: itsemurha, timokorhonen, tarjacronberg, peruna, euroopanviheralue, kainuunhistoria, puunhalaajat