Satunnaiset kuvat

5.9.1992

Uusimmat

Blogin arkisto

230 Tehdään niinkuin on aina tehty

Sunnuntai 20.10.2019 klo 10:14 - yrjöpoeka

Tämä lause on varmasti usealle suomalaiselle tuttu. Sitä toistavat erityisesti ikäiseni (66) ja vielä vanhemmat ihmiset. Lause kertoo siitä, että kerran hyväksi havaittua asiaa halutaan toistaa. Valitettavan usein se tänään kertoo myös aivan muusta. Se voi kertoa tuskasta nähdä kuinka maailma ympärillä muuttuu, jopa kaatuu. Kaikki se vanha turvallinen ympäristö onkin muuttunut uhkaavaksi ja sitä ei osata, eikä kyetä hallitsemaan niinkuin ennen. Miksipä sitä hyvää muuttamaan sanoo moni. Erityisesti kunnallispolitiikot toistavat tätä lausetta. Valitettavan usein vakuuttelu uskotaan.

Hyvä esimerkki on yleensä aina lähellä. Niinpä valitsen oman kotikuntani Suomussalmen esimerkiksi. Olen toiminut aiemmin kunnallisena luottamusmiehenä ja siksi tämä otsikon mukainen lause on perin tuttu. Olen usein kritisoinut tätä kirjoituksissani ja nyt törmäsin tähän ajatteluun tavallisen kuntalaisen ja äänestäjän kommentoinnin takia. Oman kotikuntani ikäjakautuma on tänään vääristynyt. Nuoremmat ikäluokat siirtyvät nyt vauhdilla kaupunkeihin ja uusia ikäluokkia ei synny.

Syntyvyys on romahtanut rajusti. 1970-luvun lopulla Suomussalmen kunnan väkiluku oli 16000 ja syntyvyys reilusti yli 120. Arava rahoituksista kilpailtiin uusien asuntojen rakentamisessa. Nyt ei enää kilpailla. Uusia asuntoja ei enää rakenneta. Entisiä puretaan ja keskustojen liikkeiden ikkunat ammottavat mustina ja tyhjinä. Väkiluku on pudonnut 2000-luvun alusta lähtien rajusti ja ennuste kertoo, että 2030 kunta on vajaan 6500 asukkaan kunta. Sekään ei kerro todellisuutta. Muutos on vielä ennustettua rajumpi.

Mitä kertovat sitten ennusteet, joiden pohjalta tulevaisuutta maakunnassa rakennetaan. Kainuun kuntien ylioptimistinen ajattelu on luku utopiasta ja silmien peittämisestä todellisuudelta. Kainuunliito, eli maakunnan kuntien yhteisorganisaatio kertoo, kuinka mikään ei muuttua saa. Kuntien kertomusten mukaan esimerkiksi Suomussalmen väkiluku 2025 on 8500 elävää ihmistä. Eli huomattavasti enemmän kuin juuri tänäpäivänä. Kainuunliiton mukaan Suomussalmella on 2000 asukasta enemmän mitä tilastokeskus ennustaa! Ovatko ne ehkä muumimaailman hattivatteja?

Tilastokeskus pohjaa ennusteen syntyvyyteen ja kuolleisuuteen, eli faktoihin. Kunnallispolitiikot harhakuvitelmiin ja Kainuunliitto julkaisee tämän harhan sellaisenaan. Tämän pohjalta tehdään tulevaisuuden suunnitelmia ja pyydetään valtiolta rahaa. Suunnitelmat perustuvat utopistisiin harhoihin. Tänään rakennetaan uusia sairaaloita sadoilla miljoonilla ja samalla pidetään yllä kaikkea entistä vanhaa palveluverkostoa, joka mitoitettiin Kainuussa yli 110000 asukkaan tarpeisiin. Suomussalmella 16000 asukkaan tarpeisiin. Ulkopuoliset voivat nähdä tässä ja ennusteissa erikoisen vääristymän. Eipä siis ihme, että Helsingissä ei uskota kaikkea sitä mitä täältä kerrotaan. Ehkäpä siksi, ettei kerrottu perustu faktoihin.

Koska mikään ei muuttua saa, niin esimerkiksi Suomussalmella vallassa ovat samat keskustalaiset politiikot kuin 1970-luvulla. Sama on tilanne muuallakin Kainuussa. Kaikki pyritään säilyttämään niinkuin silloin ennen. Suomussalmella Nivan uusi kyläkoulu rakennettiin 2008 miljoonilla euroilla, vaikka ennusteet kertoivat sen loppuvan lasten puutteen vuoksi muutamassa vuodessa. Näin myös kävi ja tänään miljoona luomusta myydään kirpputori hinnoilla.

Mikään ei muuttua saa. Varmaa on vain yksi asia. Sinä maksat.

Avainsanat: väestöennusteet, syntyvyydenlasku, kainuunkuntienvääristynytikärakenne, todellisuudenpako