Satunnaiset kuvat

5.9.1992

Uusimmat

Blogin arkisto

043 Juhla päiviä

Tiistai 24.9.2013 klo 12:18 - yrjöpoeka

Muutama päivä sitten sain olla lapsenlapseni Ilonan syntymäpäiväjuhlissa vaimoni kanssa. Niistä juhlista ei voinut olla poissa, koska niistä olimme saaneet vaimoni kanssa useita muistutuksia. Nimensä mukaan ne olivat iloiset juhlat. Samanikäisiä tyttöjä oli melkoinen joukko, kruunattuna yhdellä pojalla. Seuratessani ulkona lasten juoksua ja leikkimistä, tulin siihen tulokseen, että Ilona on raisu tyttö. Uskaltaa hyppiä sellaisilta paikoilta, joissa pojallakin oli miettimistä. Vauhti oli myös kovaa. Kahvia juodessa tuli mietittyä kuinka nopeasti aika on kulunut.

Tuntui siltä ettei siitä ole kuin pieni hetki, kun Ilona sopi minun kämmeniini. Nukkui päiväunia minun rintani päällä, kun katsoin telkkaria viikonloppuisin. Alussa Ilona oli ukki-fani ja nyt on selkeästi mummun tyttö. Pieni Alisa on ottanut nyt sen roolin ja vaativa ääni kysyy ukkia. Lastenlasten kasvua seuratessa aika kuluu todella nopeasti. Tämä on hyvää aikaa omasta vanhenemisesta huolimatta.

Sunnuntaina sain mahdollisuuden olla mukana maakunnallisessa maanpuolustusjuhlassa Ristijärvellä. Väkeä oli runsaasti liikkeellä ja juhlasali oli väkeä pullollaan. Lapin sotilassoittokunta esitti juhlaan sopivaa musiikkia. Aikoinaan Kainuussa oli oma sotilassoittokunta ja sitä on moni jäänyt kaipaamaan. Kyllä sen paikka kuuluisi olla siellä, missä on suomen suurin varuskunta. Tätä mieltä on usea Kainuulainen. Itse arvioin kotiinpäin vetäen, että entinen Kainuun sotilassoittokunta musisoi paremmin.

Juhla oli ja on täynnä perinteitä ja se jatkuu myös tulevaisuudessa. Kuinka monta vuotta enää on mukana sotiemme veteraaneja, jää nähtäväksi. Paljoa ei ole enää jäljellä. Erinomaisen juhlan ainoa miinusmerkki oli toimimaton äänentoisto. Vanheneva kalusto vaatii ajoittain uusimista ja hyvää huoltoa. Nyt suurin osa varsinaisista puheista jäi taaempana istuvilta iäkkäiltä täysin kuulumatta. Vain eturivi kuuli mitä puhuttiin. Toivottavasti Hyrynsalmi huolehtii seuraavissa juhlissa 2014 laitteet siihen kuntoon, että puheet kuuluvat torille asti.

Kainuussa on myönteinen maanpuolustushenki ja uskon sen jatkuvan myös tulevaisuudessa. Kainuun historia elää ja vaikuttaa ihmisten perimässä vielä kauas tulevaisuuteen. Yleiselle asevelvollisuudelle on todella vankka kannatus ja samoin omalle kansanvaltaiselle armeijalle. Oma työhistoria Rajavartiolaitoksen palveluksessa on tuonut ajatteluuni syvemmän näkökulman. Raja on aina elänyt herkästi kulloinkin vallitsevan ajan hengessä. Maailman muutos on muuttanut myös suomalaista rajanvartiointia.

Pitkään jatkuneesta rauhantilasta huolimatta odotan valtiovallan turvaavan puolustusvoimien tulevaisuuden. Suomi ei koskaan saa ajautua malli-Cajanderiin. Sitä haluavat eniten sotiemme viimeiset veteraanit. Tämä selkeä vaatimus ja kuva on tulkittavissa kainuulaisen maanpuolustusväen tunnoista.

Allekirjoitan saman vaatimuksen!

Avainsanat: lastenlapset, syntymäpäiväjuhla, kainuunmaakunnallinenmaanpuolustusjuhla, kainuunprikaati, kainuunrajavartiosto, maanpuolustushenki, malli-cajander

015 Onko elämää ilman erikoissairaanhoitoa?

Keskiviikko 16.2.2011 klo 10:25 - yrjöpoeka

Maakuntalehden pääkirjoituksen mukaan ei. Kainuun hallintokokeilun ajan olen suhtautunut erittäin kriittisesti siihen, että kaikki voimavarat keskitetään erikoissairaanhoitoon. Keskussairaalan toimintoja on kehitetty ja tiloja on uusittu. Ongelmia se ei ole poistanut ja ei mielestäni tule niitä koskaan kokonaan poistamaankaan.

Maakuntalehti on ollut koko hallintokokeilun ajan toimintojen keskittämisen puolestapuhuja ja se on nähnyt siinä mahdollisuudet suuriin säästöihin. Huolimatta maakunnan todella suurista etäisyyksistä, lehti on nähnyt keskittämisen maakunnan tulevaisuuden ykkösasiana. Nyt on ilmeisesti havahduttu siihen, että tämän kortin käyttöönoton myötä valtion suunnalla on myös havahduttu asialle.

Säästöjen nimissä sitä on huudettu Kainuussakin. Nyt on ääni muuttunut ja lehti ei näe sellaisia luotettavia laskelmia, joilla sitä voitaisiin perustella. Kysyä voi, onko olemassa sellaisia luotettavia laskelmia, jotka osoittaisivat erikoissairaanhoidon olevan Kainuun tulevaisuuden kynnyskysymys?

Aikaisemmin kuviteltiin useita asioita olevan Kainuulle viimeisiä oljenkorsia. Esimerkkinä on UPM ja Opettajankoulutuslaitos. Elämä jatkuu näistä huolimatta ja aina poistumat jollakin ajanjaksolla korvautuvat jollakin muulla toiminnolla.

Myönnän auliisti sen, että erikoissairaanhoito on tärkeä. Perusterveydenhuollon parempi toimiminen ja sen parantaminen, säästäisi tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon kustannuksia. Nyt pitäisi saada päätöksentekijöille kokonaan uusia ajattelumalleja tulevaisuuden terveydenhuollosta Kainuussa. Laskelmia pitää olla useammasta vaihtoehdosta. Yhden ja ainoan vaihtoehdon tuominen päätöksentekoon, on ollut koko hallintokokeilun suurin turmio. Vaihtoehdoton politiikka estää kaiken järjen käytön.

Lehti yllätti ja ällistytti minut todella seuraavalla toteamuksella: ” Keskussairaalan aluetaloudellinen merkitys on luultavasti jopa suurempi kuin Kainuun Prikaatin.

Erikoissairaanhoito saa rahoituksen valtiolta ja kunnilta. Kainuun Prikaatin rahoitus tulee aluetalouteen kokonaan valtion rahoista. Mielestäni tämä oli lehdeltä sellainen viesti päätöksenteon koneistolle, että sillä tulee olemaan omat seurauksensa. Aikaisemmin lehti on puolustanut varuskuntaa ja nyt on ilmeisesti politiikan toimittajilla muuta tietoa tulevaisuudesta?

Nämä molemmat ovat Kainuulle tärkeitä ja ilman toista, ei ole myös toista.

Perusterveydenhuolto on nostettava aivan ykkösasiaksi ja siihen pitää sisällyttää kiinteästi mielenterveys ja päihdehuolto. Kainuun Prikaatin puolustaminen on nostettava yhdeksi kärkiasiaksi koko Pohjois-Suomen alueella. Puolustusvoimien säästöjen etsimisessä ei ole eduksi, mikäli maakuntalehti arvioi Kainuun Prikaatin merkityksen aluetaloudelle vähäiseksi. Pohjois-Suomen poliittinen voima on yksin kevyttä ja se vaatii ehdotonta yksituumaisuutta Kainuun Prikaatin kehittämiseksi.

Mikäli tämä epäonnistuu, loppuu erikoissairaanhoito varmasti Kainuusta.

Avainsanat: erikoissairaanhoitokriisissä, keskittäminentuosäästöjä, viimeinenoljenkorsi, vaihtoehdotonpolitiikka, säästötuhkanakainuunprikaatille, perusterveydenhuoltoykkösasiaksi