Satunnaiset kuvat

Syysaamu

Uusimmat

Blogin arkisto

128 Palatsi vallankumous ja valemedia

Tiistai 22.9.2020 klo 11:10 - yrjöpoeka

Otsikon mukainen toiminta tapahtui Timo Soinin hallitsemassa persu puolueessa. Alkunsa tämä kaappaus sai siitä, että ensimmäiset etnonationalistit pääsivät puolueeseen. Hyvin pian he olivat mukana puolueen päätävissä elimissä. Harmaana eminenssinä Matias Turkkila. Soini kuvitteli johtavansa puoluetta, mutta useat piirijärjestöt oli jo vallattu. Soini ei uskonut varoituksia ja tulos on tänään nähtävissä.

Viimeisen vuoden aikana osa perussuomalaisten kansanedustajista ja useiden piirien satraapeista on tullut vakiokamaa lehtien lööpeissä. Asialla ovat nyt väkivalotaan viehtyneet hurmoshenkiset, jotka tunnetaan tänään omilla äänestysalueilla. Seuraavissa eduskuntavaaleissa persut ja Halla-aho saavat mitä ansaitsevat. Media auttaa näitä saunan taakse viejiä kertomalla heistä viikkokaupalla. Ilmainen mainos on hyväksi erityisesti ennen piirien vuosikokouksia. Piirijärjestöjen johto on siirtymässä pois Halla-ahon ja nyky johdon käsistä. On erittäin todennäköistä, että seuraavassa puoluekokouksessa puolueen johtajaksi on nousemassa uusia kasvoja. Tällä hetkellä nämä hurmehenkiset etsivät johtajaa.

Koska persujen johto ei tänään harjaa näitä esiin tunkevia hörhöjä, niin meno on samanlaista kuin Soini sai kokea. Media antaa tänään yhdelle siankasvattajalle tilaa tulla julkkikseksi. Media ei ryhdy vaatimaan persuilta kunnon vastauksia, vaan tyytyy Halla-ahon jorinoihin. Sian kasvattajan kertomukset ovat saman toistoa, kun hieman aiheesta kohistaan, niin kyse onkin pelkästä huumorista. Jokainen suomalainen tietää mitä tarkoittaa saunan taakse vieminen. Jokainen suomalainen ymmärtää, keitä tarkoitetaan kun sioille annetaan nimeksi maahanmuuttajien tunnetuimmat nimet. Kaiken hyvän päälle poliisi ja oikeuslaitos ovat hiirenhiljaa.

Perussuomalaiset metelöivät tänäänkin näkyvästi siitä, miten Ruotsissa on väkivaltaisia ulkomaalaisia jengi järjestöjä. Persut huutavat mestarinsa johdolla, että Suomi on menossa samaan suuntaan. He ovat tällä kertaa aivan oikeassa. Mutta toisin kuin Ruotsissa, meillä väkivaltaiset jengit ovat persu puolueen sisällä. Näiden jengien jäseniä on jo kansanedustajina ja he kertovat julkisesti väkivaltaisista fantasioistaan. Lisäksi suuri ero Ruotsiin on siinä, että nämä persujen joukoissa olevat jengit kohdistavat vihansa suomalaisiin. Ruotsissa ulkomaalaiset jengit tappelevat keskenään. No, on meilläkin jo näkyvissä ”rautaputki” ilmiö. Seuraavien vaalien ehdokas asettelussa hissukat siirretään syrjään sian kasvattajien edestä.

Bujetin rungon selvittyä alkoivat kainuulaiset kansanedustajat kehumaan tuotosta. Maakuntalehti Kainuun Sanomat on ollut menossa mukana. Kepun ja sossujen edustajat kertovat , että yöjuna tulee takaisin. Kaiken kehumisen jälkeen olen saanut kuulla ihmisiltä, että nyt päästään yöjunalla Helsinkiin. Koska minä olen kuullut näitä unennäköjä vuosien varrella usein, niin en usko alkuunkaan yöjunan paluuseen. Aivan yhtä vähän uskon KaiCellin rakentamiseen. Miksi en usko yöjunaan?

Budjetti esityksessä kerrotaan, että nyt tutkitaan miten ja missä se kokieilu onnistuisi. Sen jälkeen ensivuonna tehdään esitys siitä, missä yöjuna kokeilut alkavat. Kainuu lilliputti maakuntana on kaikkein heikoin. Yöjunaa ei tule.

Kun totuus paljastuu, eivät nyt elvistelleet kansanedustajat enää muista mitään kertoneensa. Pelkkää valemedian keksintöä.

Avainsanat: palatsivallankumous, timosoini, matiasturkkila, jussihallaaho, valemedia, kainuunsanomat

206 Hyvä on kansalaisen olla

Torstai 4.10.2018 klo 16:30 - yrjöpoeka

Tieliikeenne lakeja uusitaan ja ne astuvat voimaan 2020. Kuunneltuani aamun radion ohjelmia on yksi asia jäänyt jotenkin kaihertamaan mieltäni. Anne Bernerin mielestä tällä uudistuksella parannetaan kansalaisten oikeusturvaa. Otan yhden esimerkin joka varmasti toteutuu jo tänään ja avaa kokonaan uudenlaisen elämän autonomistajalle.

Autoja varastetaan tänään ja varmasti se tulee jatkumaan, vaikka autojen järjestelmiä kehitetään koko ajan. Kun varas käy yöllä vohkimassa auton ja ajelee sillä missä sattuu ja kaikilla nopeuksilla. Pahimmassa tapauksessa auto puretaan ja kilvet otetaan talteen myöhempää käyttöä varten. Tätähän tapahtuu jo nyt, joten tässä ei ole mitään uutta. Jatkossa nouseekin se minua vaivaava kansalaisen oikeusturva esille.

Laissa lähdetään siitä, että esimerkiksi nopeuskameran välähtäessä autonomistaja on maksaja, jos ei tunnisteta kuskia. Juju on nyt siinä, että poliisi antaa sakon maksettavaksi ja voi jopa viedä kortin, jos nopeus kuvassa on liian suuri. Tämä loppu on hypoteettinen, mutta mahdollinen. Jos auton omistaja ei voi sanoa kuka autoa on ajanut, lain mukaan hänen on se selvitettävä ja todistettava tai maksettava. Tämä lainkohta ei mielestäni paranna mitenkään autoilijan asemaa, vaikka radion toimittajat kuinka sitä kehuisivat. Miten varastetun auton vieneen henkilöllisyys olisi omistajan tiedossa? Ei mitenkään.

Koska olen luonteeltani hieman epäluuloinen hallituksen lainsäädäntötoimiin jatkan lisää aiheen pohtimista. Jokainen meistä tietää, kuinka tarkkoja ovat vakuutusyhtiöt. Koska laki muuttuu, maksetaanko varastetusta autosta korvauksia ennekuin selviää missä se on? Jos satutaan maksamaan, seuraavatko vakuutustarkastajat kuinka esimerkiksi varastetun auton mahdolliset sakot maksetaan? Kyllä he seuraavat vielä ihmeellisempiäkin asioita. Jos varastetun auton oikea omistaja joutuu sakon maksamaan pakon edessä, herääkö tarkastajan vainu petosta etsimään?

Maatessani sairaalan letkuissa satuin lukemaan Kainuun Sanomien kansanedustajille varatulta palstalta Timo Korhosen hengentuotteen. Kepun kannatus on laskussa nopeammin kuin Kainuun väkiluku. Siksi hän oli ottanut aiheekseen opettajankoulutuksen palauttamisen Kajaaniin. Ilmeisesti hän oli lukenut uutisen, jonka mukaan pätevistä opettajista on pulaa. Hän ei lukenut aihetta tarkemmin, vaan rykäisi vaalikarjalle maukkaan makupalan. Mikäli olisi lukenut kaiken materiaalin ja seurannut minne väestö muuttaa, hän olisi (ehkä/ei) voinut tarkastella aihetta objektiivisemmin.

Opettajien tarve on suurinta suurissa kaupungeissa ja niiden liepeillä. Ei ole ihme, että hallitukselta vaaditaan toimia vinoutuman oikaisuun. Koska keskustan ansiosta kuihtuvilla maaseuduilla pidetään viimeiseen asti mikroluokan kouluista, ne sitovat opettajat maaseudulle. Kaiken lisäksi pitempään alalla olevilla opettajilla ei ole valmiuksia edes lähteä sinne missä opetettavat sijaitsevat. Kainuun kuntien syntyvien lasten määrä on romahtamassa juuri nyt. Timo Korhonen käy tupailloissa kertomassa kuinka pohjaton tarve on palauttaa opettajan koulutus Kajaaniin. Mummot ja papat vesissäsilmin pitävät tätä jumalan sanana, kuten kunnon kepulaisen kuuluukin.

Kyllä kansalaisen kelpaa. Todista tai maksa. Kaupan päälle vielä kunnon kepu vedätys.

Avainsanat: tieliikennelainuudistus, kansalaistenoikeusturvaparanee, anneberner, kainuunsanomat, timokorhonen, opettajankoulutuskajaaniin

026 Kainuun Sampo

Torstai 25.1.2018 klo 19:53 - yrjöpoeka

Olen puolustanut Talvivaara/Terrafamea siitä syystä, että satojen miljoonien satsaus Kainuun korpeen tuo kaivattua elinvoimaa aluetalouteen. Tasaisin väliajoin vastustajat hakevat syytä kurmottaa sitä ja sen tuomaa hyvinvointia alueen asukkaille. Kieltämättä välillä roiskui kun vettä tulvi kaivosalueelle, mutta mitään peruuttamatonta ei ole tapahtunut. Vettä on virrannut alueelta paljon ja sen mukana hieman lietettä. Vihreitten ja muiden kaivosta vastustaneiden mielestä maailmanloppu on tulossa. Oululaiset kuolevat myrkkyihin ja Vuoksen vesistö ja lopulta Itämeri tuhoutuu.

Mittakaavana voisi käyttää Kainuun metsien muokkausta viimesten kymmenien vuosien aikana. Valtavan paljon enemmän epäpuhtauksia on virrannut Emäjokea myöten Oulujärveen ja siitä Oulun vedenottoon. Mittaamaton määrä pieniä puroja ja jokia on tuhoutunut lietteen takia. Näiden purojen ja jokien harjus- ja taimenkannat ovat kadonneet. Suot on ojitettu suoraan vesistöjen rannoille ja nyt suot kasvavat rakämäntyjä. Soitten tuhoutuminen hävitti esimerkiksi riekkokannat. Ei näitten puolesta pidetä messuja ja kerrota maailmanlopun tulevan. Sitä ei tehdä siitä syystä, että se ei ole mediaseksikästä.

Nyt Talvivaara/Terrafame ahdistaa vastustajia siitä syystä, että sen toimitusjohtaja on pystynyt nostamaan kannattavuuden ylös suunnitelmien mukaan. Vielä enemmän ahdistus lisäntyy toimitusjohtajan kertoessa sen nousun jatkuvan. Lauri Ratian aloitettua Terrafamen ruorissa, hänen puheitaan ei uskottu. Kuitenkin vesitasapaino on löydetty ja sen myötä on voitu keskittyä tuotantoon. Parin vuoden aikana tehty työ kantaa nyt hedelmää ja kaivokseen uskovien joukko kasvaa. Erityisen tärkeää se on meille Kainuulaisille.

Terrafamen työpaikat lisääntyvät siinä vaiheessa, kun uraanin talteenotto aloitetaan. Minä uskon sen myös alkavan, kaikki infra on valmiina. Terrafamen aloittama tutkimus akkutehtaan pystyttämiseksi kaivoksen teollisuusalueelle antaa lupauksia paremmasta huomisesta alueen asukkaille. Terrafame sai Lauri Ratiasta asiansa osaavan ammattilaisen johtoonsa ja tästä työstä hänelle on annettava tunnustus.

Kaivoksen olessa vastustajien hampaissa ei tukijoita liiemmin julkisuuteen astunut. Nyt maakuntalehti on palannut harhailujen jälkeen tukijoihin mukaan. Pahimpana aikana myös osa kanta-asukkaista läksi vastustajien kelkkaan.

Nyt heillä on kotiin tulon aika, kuten keskustalaisilla persuhuuman jälkeen.

Avainsanat: terrafame, uraanintalteenotto, toimitusjohtajalauriratia, velhomyösennustajana, kainuunsanomatpääkirjoitus, kainuunelinvoima

218 Asiat lutviutuvat jetsulleen

Perjantai 17.11.2017 klo 19:24 - yrjöpoeka

Eilen kirjoitin ensimmäisenä juttuna Suomi100 kunniavartioista. On vielä pikkuisen jatkettava aiheesta. Kirjoitin jokin aika sitten kuinka vihreillä on aivan samankaltainen ongelma julkisuuden hallinnassa, kuin oli persuilla jytkyjen jälkeen. Vihreillä ei ole edes ollut mitään jytkyä, vain gallupväreilyä. Tämän nosteen mukana siellä elämöidään jo kunnolla. Isänmaallisuus on useilla vihreillä täysin kiellettyjen listoilla. Kuten tämä kunniavartio asia.

Vihreiden Helsinkiläinen varavaltuutettu Sami Nykter, joka istuu peräti teknisen valiokunnan varajäsenenä on avannut sanaisen arkkunsa. Tämä vasemmistolainen kammo isänmaallisuutta kohtaan tuntuu istuvan tässä henkilössä lujassa. Hänen lausuntonsa mukaan, josta on peräti uutisoitu Vantaan Sanomissa, kunniavartiointi tuo liikaa sodan ihannointia tähän aikaan. Se ei vielä tälle aivopierulle riitä, hän pelkää nuorten miesten traumatisoituvan kun he seisovat vartiossa.

Tämä aivopieru edustaa sitä vihreätä joukkoa, joka pelkää varjoaankin. Liika istuminen hämyisissä kapakoissa ja yliopistojen käytävillä tuottaa tämänkaltaisia yksilöitä. Voin vain onnitella vihreätä puoluetta. Kun nostaa katon korkealle ja seinät leveälle, saa mitä tilaa. Taas joutuvat jotkut tolkummat puolustelemaan vihreiden ääriajattelijoita. Heidän puolustautumisensa kaava on aivan sama mitä oli persuillakin. Hyökätään sosiaalisessa mediassa muiden puolueiden nokkamiesten kimppuun. Tämä ilmiö näkyy täällä syvissä metsissä asti.

Päämisteri Sipilää on kurmotettu mediassa, joten hänen kimppuunsa on helppo hyökätä. Salaliittoteorioita piisaa ja kun ne loppuvat alkaa toinen meno. Siinä vaiheessa kohteeksi otetaan Talvivaara ja sen aluella sijaitseva Terrafamen kaivos. Punaisena lankana on uraani ja sen näkymätön säteily. Tätä soppaa riittää, mutta ehkäpä kannattaisi lukea kaikki mitä perussuomalaisista on kirjoitettu. Sen jälkeen tiukka analyysi, sen pitäisi näiltä opiskelijoilta syntyä aivan itsestään.

Ennakoin viime kunnallisvaalien jälkeen pienoisia ongelmia Suomussalmen kunnan toimintoihin. Erityisesti siitä syystä, että valtuustoon pyrki ja pääsi suurimmalla äänimäärällä Matti Mulari. Hän toimi ennen eläkkeelle jäämistään kunnan talousjohtajana. Nykyinen kunnanjohtaja Asta Tolonen on toiminut samoissa tehtävissä ensin Suomussalmella ja sitten Kainuun hallintokokeilun ajan maakunnan talousjohtajana. Pidin vaalituloksen jälkeen mahdottomana sitä, että kolme taloushallinon ammattilaista on yhtä aikaa ruodussa ja olin siinä oikeassa.

Matti Mulari ei saanut kunnanhallituksen puheenjohtajan paikkaa ja hän purnasi siitä paikallislehdessä julkisesti. Jokatapauksessa hän istuu kunnanhallituksen pöydän äärellä. Nyt on jo alkanut se mitä vaalien jälkeen ennakoin. Kunnanjohtaja Asta Tolonen on hakenut Kajaanin kaupungin talousjohtajan vakanssia. Todennäköisesti hän häviää hieman palkassa ja työmatka pitenee. Tilalle hän saa irroittautumisen ulos pikkupolitikoinnin kierteestä. Tilanne on taatusti ollut ja on kestämätön.

Kajaani saa hyvän talousjohtajan. Uskon hänen tulevan valituksi.

Vihreät ja Kajaani saavat ansioittensa mukaan.

Avainsanat: suomi100kunniavartiot, vantaansanomat, traumatisoituvatmiehet, ääniharavamattimulari, astatolenehdollakajaaniin, kainuunsanomat

046 Palttoo levällään

Maanantai 27.2.2017 klo 18:37 - yrjöpoeka

On ollut todella hupaisaa lueskella maakuntalehden julkaisemia uutisia Maarit Nurmen ja allekirjoittaneen julkaisemasta jutusta viimeviikon Ylä-Kainuu lehdessä. Maakuntalehti teki aivan asiallisen jutun joukkopaosta ja se vastasi kohtuullisen hyvin todellisuutta. Hupaisin osuus aukenee sitten kommentointien puolelta. Hupia on saatu nyt lisää, kun maakuntalehti pääkirjoituksessaan tänään 27.2 käsitteli samaa asiaa.

Vain yhdessä kohtaa voisin toimittajaa kehoittaa tarkkuuteen ilmaisuissaan. Me molemmat, Maarit Nurmi ja allekirjoittanut, olemme eronneet viimevuoden puolella Perussuomalaiset puolueesta. Toimittaja ilmaisee allekirjoittajien loikanneen. Me emme ole loikanneet mihinkään. Me olemme pitkällisen harkinnan jälkeen lähteneet uudelleen mukaan kuntavaaleihin. Hyvässä yhteisymmärryksessä vasemmiston kanssa olemme liittyneet heidän ryhmäänsä sitoutumattomina.

Kyseessä on valinta. Aivan samoin äänestäjäkin valitsee puolueensa vaalipäivänä. Hän ei loikkaa mihinkään, vaan valitsee itselleen parhaan ehdokkaan ja puolueen. Annettakoon toimittajalle kuitenkin pieni mahdollisuus kertoa lukijoille tarinaa loikkareista. Pääkirjoitus on siinä oikeassa, että mikäli puolueessa äänestetään puheenjohtajasta, Timo Soini häviää. Häviäminen alkoi heti viime eduskuntavaalien jälkeen. Soini olisi heti vaalien jälkeen voinut potkia Halla-Aholaiset pellolle. Nyt käenpoika on kasvanut varjoaan suuremmaksi.

Mutta ne hupijutut. Kirjoitin viime vaalien jälkeen, että kettu kanasensa niitylle ajoi. Nyt samainen kananen kommentoi kainarin pääkirjoitusta. Hän tuli mukaan vaalien alla ketunhännän tuomana, onneaan onkimaan. Samainen häntä toi näitä onnenonkijoita useamman ja siitä alkoi Kainuunpiirin alasajo. Nyt kananen on olevinaan paraskin politiikan tuntija. Juuri hän on se, jolle repolainen lupasi piirinpuheenjohtajan paikan, mutta sen hävisi surkeasti naiselle. Ja se korpeaa edelleen vietävästi.

Kanasella ja muilla persuarvostelijoilla on kummallinen kuva allekirjoittaneen poliittisesta toiminnasta. Näiden arvostelijoiden mukaan olen jatkuva riitelijä ja en tule ihmisten kanssa toimeen missään. Omasta vaatimattomasta mielestäni, minulla on erittäin hyvin toimivat suhteet kaikkin muihin puolueisiin kunnassa ja maakunnassa, paitsi persuihin. Mistä se kertonee? Minulla on erittäin hyvin toimivat suhteet kuntani virkamiehiin, samoin maakunnallisiin virkamiehiin. Kukaan heistä ei koskaan ole valittanut minun riitelystäni.

Vain yksi on ollut poikkeus ja ne löytyvät Kainuun-soten sisältä. Parilla virkanaisella oli kanssani kestämistä. Siinä olivat vastassa erilaiset näkemykset ja niistä oli hieman erimielisyyttä.

Poliittisia vastustajiani on aina ottanut pattiin tapani avata suuni ja kertoa julkisesti mielipiteeni. Minun ei ole koskaan tarvinnut julkisen kokouksen jälkeen mennä ulos uhoamaan muille, että olin vähällä sanoa. Minä sanon asiani kaikille. Julkisesti. Ja heti tapahtumapaikalla. Minun ei tarvitse jurnuttaa pahaaoloa vuosikaupalla.

Kettulan kanatarhalle on tulossa ankea kevät. Ankeista ajoista johtuen kanatarhan kokoa on pakon edessä pienennettävä.

Halla tuo kylmän tullessaan.

Avainsanat: kainuunsanomat, pääkirjoitus, puolueenvalinta, äänestäjänvalinta, hallanvaara

019 Kirjoitus-sarja

Torstai 15.3.2012 klo 11:16 - yrjöpoeka

Kuntauudistusta käsittelevä kirjoitussarjani on nyt julkaistu maakuntalehti Kainuun Sanomissa. Ensimmäinen osa julkaistiin 23.2, toinen 9.3 ja viimeinen nyt 15.3.

Tiesin jo kirjoittaessani aiheesta, etten tule saamaan palautetta lehdessä ja muuallakaan julkisuudessa kainuulaisilta poliitikoilta. Palautetta olen saanut aivan tavallisilta kainuulaisilta. Vain kaksi palautetta antaneista on ollut vastaan ajatuksiani. Perusteluina ovat olleet epämääräiset puheet palveluiden turvaamisesta. Puolesta puhuneet ovat samaa mieltä kanssani, että muutos on pakollinen. Veronmaksajien väheneminen ja väestön ikääntyminen ovat kansalaisille arkipäivää.

Hallintokokeilun aikana väestö on oppinut siihen, että tärkeät päätökset tehdään yhdessä paikassa ja se on ollut maakuntavaltuusto. Kunnallispoliitikot ovat pudonneet kehityksestä, valitettavasti he vieläkin päättävät rahoituksen määrästä palveluihin. Kunnissa ymmärretään jotenkin muutoksentulo, nyt on havahduttu pelkoon omien paikkojen menetyksistä.

On mahdotonta ajatella, ettei väestön väheneminen vaikuttaisi hallintoon ja luottamusmiesten määrään. Kainuun väkimäärä oli parhaimmillaan yli 100 000 henkeä, nyt niukkanaukka 80 000. Silti Kainuussa on aivan saman kokoiset valtuustot. Lisäksi olemme saamassa kaksi eri maakuntakuntayhtymää. Utelias kansalainen alkaa väistämättä miettimään, turvaako raskas hallinto kansalaisten palvelut. Väestön väheneminen jatkuu samanlaisena ja ikääntymisen takia huoltosuhde muuttuu todella vaikeaksi. Palkkatyön saajien määrä laskee samaan aikaan.

Nyt on uskallettava pohtia, kuinka paljon me tarvitsemme hallintoa!

Avainsanat: kuntauudistus, hallintokokeilupäättyy, uusiamalleja, politiikkaonuhkapeliä, onmuutoksenaika, raskashallinto, kainuunsanomat

004 Erilaisia ajatuksia kuntaliitoksista

Torstai 19.1.2012 klo 17:00 - yrjöpoeka


Maakuntalehtemme Kainuun Sanomat oli antanut tänään 19.1.2012, runsaasti palstatilaa keskustan maakuntapoliitiikoille. Paavo Niemelälle ja Timo Korhonen on lisäksi kansanedustaja. Korhonen oli lukenut Perussuomalaisten Kainuunpiirin kannanottoa ja myös kansanedustaja Pentti Kettusen kirjoitusta aiheesta maakuntalehdessä. Kettusen kirjoitus oli vastaus Korhosen kauhisteluun Perussuomalaisten Kainuunpiirin aloitteesta. Korhonen yksituumaisesti vastustaa kuntaliitoksia ja perusteluina hän esittää, ettei kuntarajojen liikuttelu tuo ratkaisua ihmisten palvelutarpeisiin. Kuntaliitokset eivät hänen  mukaansa anna vastausta perusongelmaan, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen.

Korhonen kirjoittaa: ”Kuntauudistuksessa keskeisintä tulee olla ihmisten lähipalveluiden ja lähivaikuttamisen turvaaminen. Siksi paino pitää olla palveluiden, palvelurakenteiden ja palveluntuottamistapojen uudistamisessa ajatellen ihmisiä ja heidän tarvitsemiaan palveluita.” Lisäksi Korhonen kirjoittaa: ”Kainuun maakuntakokeilun kaltaista palvelujen järjestämistapaa tarvitaan.”

Ymmärtääköhän Korhonen millainen ristiriita hänen ajatuksissaan asiasta on? Vastustaa kuntaliitoksia, mutta puolustaa hallintokokeilua! Korhonen oli etulinjassa aikoinaan ajamassa Kainuun hallintokokeilua ja sen vaikutuksia olemme saaneet nyt kokea. Kainuun sosiaali- ja terveystoimi ja toisenasteen koulutus, ovat käyttäneet kuntien rahoituksista yli 60%. Kainuussa on kokeilun aikana ollut käytännössä vain yksi kunta näille toimialoille! Tällä kokeilulla purettiin entiset 8 erillistä sosiaali- ja terveystoimen hallintoa yhden johdon alle.Keskusta ajoi tämän mallin väkisin Kainuuseen ja nyt se myös hajoitti sen.

Kunnat päättivät hallintokokeilussa sosiaali- ja terveystoimen rahoituksesta ja viimeiset vuodet osoittivat sen, ettei kokeilu toimi rahoituksen osalta. Yksinvaltaa käyttävä keskusta linjasi rahoituksen niin pieneksi, ettei sosiaali- ja terveystoimi ole enää pystynyt toimimaan. Palvelut karsittiin rahoituksen puuttuessa ja ne ovat keskittyneet ilman kuntaliitoksia. Vastuu on kokonaan Kainuun yksinvaltiaalla, keskustalla!

Hallintokokeilu on ollut menestystarina Kainuun kunnille. Jokainen rapakunnossa oleva kunta on alkanut tuottaa voittoa. Valtionosuuksia ei ole käytetty siihen mihin ne ovat tarkoitettuja. Suomeksi sanottuna, niitä on käytetty kuntien mammutti rakenteisiin, ei palveluihin.

Samassa lehdessä keskustan maakuntavaltuutettu Paavo Niemelä vakuuttaa kuinka ohueksi hallinto on kunnissa viety ja perustelee vastustamistaan sillä, että Kainuu menettäisi tulevaisuuden valtionosuuksia merkittävästi liitoksissa. Asiaa voi pohtia tietysti noin, mutta mistä se valtionosuus tulee? Tällä hetkellä sitä ei enää edes maksa Helsinkiläinen, vaan ulkomaalainen rahoittaja. Suomi elää velaksi ja pitää yllä sellaisia rakenteita, jotka eivät ole enää tätäpäivää. Valtionvelkaan on puututtava ja sen tämä hallitus on luvannut tehdä. Mikäli tämä hallitus ei leikkaa valtionvelkaa, se jää perinnöksi seuraavalle.

Valitus ei paljoa auta, ei etenkään täällä raukoilla rajoilla. Tulevaisuus on tehtävä itse ja sitä ei saa antaa Kataisen tehtäväksi. On tietysti muistettava, että se huutaa kuka pelkää!

Avainsanat: kainuunsanomat, kansanedustaja, perussuomalaiset, kuntauudistus, kuntaliitoksetkainuussa, yhdenpuolueenvalta, valtionosuudet, sehuutaakukapelkää

066 Näillä mennään

Perjantai 16.12.2011 klo 20:23 - yrjöpoeka

Kainuun hallintokokeilu on henkitoreissaan ja Kajaanissa kokoontui yksi porukka aivan turhan päiten kahvittelemaan. Kokous kutsuttiin viime tingassa ja kiireellä ja kaiken lisäksi ilman varsinaista pihviä. Puolanka on vastustanut nykyistä menoa ja päätöksen tehneet ovat sitoutuneet tekemäänsä päätökseen yksimielisesti. Sivusta katsoen Puolangan perusteet pois jäämiselle ovat hieman heppoisia. Samoin sivusta seuranneena näitä muiden kuntien johtoporukoiden antamia haastatteluja ja lausuntoja on voinut pitää vain omien kiinni lyötyjen ajatusten toistona.

Mikäli malli on muille Kainuun kunnille elintärkeä, olisin luullut, että silloin oltaisiin valmiita joustamaan ja etsimään yhteinen näkemys tuleville vuosille. Kainuun johtavat poliitikot ovat menettäneet yhteisen näkemyksen ja uskon tulevaisuuteen. Maakuntavaltuuston puheenjohtajat ovat olleet koko syksyn aivan hiljaa, miksi voisi kysyä? Suuret puolueet saivat viime vaaleissa kaikki johtopaikat ja heidän tehtäviinsä olisi kuulunut hakea sopua omiin ryhmiinsä. Keskustalla erityisesti on vielä kuntien valtuustoissa suuri rooli, mutta heiltä ei enää löydy lääkkeitä Kainuun tulevaisuuteen.

Joulun jälkeen alkaa koko Kainuussa kiire ja aikaa laitetaan taas todella paljon uuden suunnitteluun. Kainuulla on ilmeisesti varaa tällaiseen muutaman vuoden välein ja Puolangalla erityisesti?

Mättöä on!

Avainsanat: hallintokoeluloppu, kainuunsanomatlietsootoivoa, kuntarakennemuutostulossa, kukasaapuolanganristikseen, mättöäon, kunnallisvaalittulossa

012 Aamun turinat

Lauantai 5.2.2011 klo 10:26 - yrjöpoeka

Tänä aamuna unet jäivät vähiin ja kirjoittaminen sai vallan. Maakuntalehden eräs kolumni ja eilisen yksi uutinen saivat veret kiertämään ja niitä oli aivan pakko käydä kommentoimassa. Tietysti näinä kukkahattutätien aikoina erityisesti miesten pitäisi olla oikein varovaisia puheissaan. Joutuu vielä kokovartalo kierteeseen ja julkiseen teilaukseen. Mutta en malttanut.

Kristillinen puolue on yrittänyt lanseerata vanhaa maalaisliittolaista perua olevan iskulauseen uusiokäyttöön. Valitettavasti he eivät oikein tiedä' mitä sillä tehdä. Eilisen tapahtuman uutisoinnissa pistää silmään puheenjohtajan lausunnosta yksi kohta: "Räsäsen mukaan noihin kolmeen sanaan kiteytyvät hyvin kristillisdemokraateille tärkeät arvot, joista ehkä tärkeimpinä perhearvot." Tuo lauseen loppuosa ei ole mitenkään sopusoinnussa iskulauseen kanssa. Tai sitten on, mikäli on uskomista kainuulaisen naisehdokkaan ansiokkaisiin ajatuksiin. Hänen mielestään sellainen lapsiperhe, joilla vanhempi joutuu työttömäksi esimerkiksi, on velvollinen hoitamaan itse muksunsa. Laskelmien tuloksena hän oli saanut kasaan 100 miljoonan euron säästöt. Kun lapsiperheiden osuus sosiaalimenoista on pudonnut alle 3% bruttokansantuotteesta, voi olettaa lopun alkavan hyvin kristillisin menoin. Virrenveisuulla ja pullalla. Siihen ei tarvittu niitä 30 kuuluisaa hoperahaa.

Viikonloppu on ollut hyvin kirjoitustäytteinen. Olen hyvin lyhyitä hetkiä voinut käydä muualla pohtimassa maailman menoa. Myös päivitys on hieman hidastunut, valitettavasti. Nyt on kuitenkin pitänyt tehdä todella tiukasti töitä, jotta saan vaalilehteni jutut ajallaan kasaan. Tämä selityksenä kysyjille, palaan kohta virkeänä ja ohjelmalla varustettuna kehiin.

Paljon on ollut kysyjiä uuden asuinpaikkani suhteen. Kaikkia kiinnostaa kuinka olen sopeutunut asumaan taajaman sisällä ja onko minulla kova ikävä takaisin metsiin. Olen joutunut toteamaan kysyjille, että olen asian kanssa painiskellut jo 2 vuotta ja nyt sille on saatu onnellinen päätepiste. Myös vaimoni on erittäin tyytyväinen asuinpaikan muutokseen ja en ihmettele asiaa. On eri asia kävellä aamuisin työpaikalle, kuin ajaa tunti aamuisin ja iltaisin. Ratkaisuun olen todella tyytyväinen ja metsään pääsen edellenkin heti kotiovelta. Olemme pääsemässä kevään aikana kahden auton loukusta ja se on iso asia.

Avainsanat: kainuunsanomat, seppoturunen, näpitirtilastenrahoista, kristillisetperhearvot, kotiuskontojaisänmaa, kahdenautonloukussa

002 Kainuun Sanomat tänään

Maanantai 3.1.2011 klo 23:25 - yrjöpoeka

Kainuun Sanomat on kertonut tänään esimerkin, mihin kaiken kattavassa keskittämisessä ja säästämisvimmassa mennään. Syy ei ole näiden työntekijöiden, syy on kerta kaikkiaan liian vähissä auttavissa käsissä. Koko valtakunta on saman tilanteen edessä. Meille on uskoteltu, että vain leikkaamalla sosiaali- ja terveydenhuollosta, maamme pelastuu.

Teksti on karua luettavaa ja nämä tarinat tulevat toistumaan jatkossakin. Hallintokokeiluun lähdettiin Kainuussa liput liehuen ja juuri sen takia, että haluttiin säästöjä sosiaali- ja terveydenhuollosta. Siellä on eniten väkeä työssä ja jokainen poistettu työpaikka tuntuu välittömästi.

Sosiaali- ja terveydenhuolto olisi ollut tarve tulevalle vuodelle 100-paria lisää käsiä, jotta tehtävästä olisi selviydytty kohtuudella. Kainuun kunnat eivät olleet valmiita rahoittamaan niin suurta lisäystä. Kuntien mielestä sosiaali- ja terveydenhuoltoa on keskitettävä vielä lisää uusien säästöjen aikaansaamiseksi.

Tämä järjestelmä ei voi toimia kauaa näin. Kunnat päättävät kuinka paljon he antavat rahaa toimintaan ja sen jälkeen maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto joutuu leikkaamaan palveluja pois. (lue: vähentämään henkilöstöä)

Samaan aikaan kunnat nimenomaan Kainuussa ovat tehneet voitolliset tilipäätökset. Kuntien nokkamiehet ovat riemuinneet tuloksista lehtien palstoilla. Puolanka jopa laski veroprosenttiaan liian suureksi paisuvan kassan takia.

Maakuntavaltuuston- ja sosiaali- ja terveyslautakunnanjäsenenä olen tullut siihen tulokseen, että on aika lakkauttaa hallintokokeilu. Kaikki inhimillisyys on häviämässä kaiken kattavan keskittämisen ja säästämisvimman alle. Kunnat ovat kokeilun aikana unohtaneet tärkeimmän tehtävänsä, kuntalaisista huolehtimisen.

On aika palata juurille.

Avainsanat: kainuunsanomatkertoo, vanhuksetjäävätheitteille, palvelujenkeskittäminenvieinhimillisyyden, auttavatkädetloppuvat, kunnatsäästävätvääristäkohteista, ylijäämäisiätilinpäätöksiä, rupusarjankunnistaeliittisarjaan, onaikapalatajuurille

068 Hyvä pääkirjoitus!

Keskiviikko 5.5.2010 klo 20:28 - yrjöpoeka

Tämän päivän Kainuun Sanomien pääkirjoitus oli todella hyvin tehty! Sitä lueskellessa tuli tunne, että onhan nyt toukokuu ja viides päivä. Toimittaja oli laittanut kirjasimet kohdalleen ja tulos oli sen mukainen. On harvinaista herkkua maakuntalehdeltä, että se ottaa positiivisen kannan perussuomalaisten mahdollisuuksiin tulevissa eduskunta vaaleissa. Kaiken lisäksi paljon parjattu Kreikka tuo nostetta ja se on hyvä asia. Jotakin hyvää löytyy Kreikasta ja lehden mukaan ”Eurooppa kantaa vaalimenestystä hopeatarjottimella perussuomalaisille”!

EU:sta löytyy hyviäkin puolia, kun oikein asiat mutkistuvat. Lehden uutisessa oli myös yksi mielenkiintoinen seikka, perussuomalaiset ovat jo nyt neljänneksi suurin puolue! En löytänyt mistään sellaista tutkimustulosta ja jäin pohtimaan, onko sellainen tehty ja sitä ei uskalleta julkistaa? Erityisesti luin tarkkaan tuon pääkirjoituksen toiseksi viimeisen kappaleen. Puolueen kenttäväki on asian tietänyt, että noste on olemassa. Puolueen kannatuksen kasvu on näkynyt koko maassa, erityisen hyvin ehdokas asettelun yhteydessä.

Uutiskynnyksen ylittäminen on kuitenkin vaikeata, ainoastaan silloin se onnistuu, kun puoluetta mollataan. Kajaanin vapputorilla se näkyi hyvin, perussuomalaisten keltaisia liivejä oli torilla enemmän kuin vasemmiston punaisia. Silti lehti teki näyttävän jutun vasemmistosta ja unohti yhden suurimmista uutisista, PerusS-nuorten näyttävän esiinmarssin! Millään muulla puolueella ei ole nostetta nuorten parissa tällä hetkellä, tulevaisuus on valoisa seuraavissa kuntavaaleissa. Toimittajilla on selvästi vaikeuksia siirtyä perinteisistä asetelmista uusiin.

Astman takia saamani kortisoni kuuri vei elimistön vastustuskyvyn alas ja kuumeet ja räkätaudit tarttuvat kuin liimapaperiin. Yöllä elimistö alkoi kuumeilla ja aamulla oli todella vaikea olo. Päivän mittaan olo on palannut suhteellisen normaaliksi ja hikisen nuhruinen olo helpottui saunan jälkeen.

Avainsanat: kainuunsanomat, maakuntalehti, pääkirjoitus, kreikaltavaalitukeaperussuomalaisille, neljänneksisuurinpuolue, perinteitäkunnioittavattoimittajat

202 Piirikokous

Lauantai 28.11.2009 klo 20:24 - yrjöpoeka

Mielenkiintoinen päivä taas takana, tällä kertaa pelkkää puoluepolitiikkaa. Aamuaikaisella ja tosi pimeässä ja sateisessa säässä oli lähtö, paluu ilma oli aivan samanlainen.

Paikalla oli väkeä hyvin ja mukana myös puolueen varapuheenjohtaja Vesa-Matti Saarakkala. Ensimmäistä kertaa paikalla oli myös median edustaja, Kainuun Sanomien politiikan toimittaja tekemässä juttua Kainuun Perussuomalaisten syyskokouksesta. Syyskokouksen puheenjohtajaksi jouduin itse, niin kuin kuuluisat faksit, aivan ilman pyytämättä?

Piirin puheenjohtajan valinta osoitti heti sen, mitä varten uusi yhdistys Paltamoon oli perustettu. Onneksi erimieliset löytyvät nyt melkein kaikki samasta osoitteesta. Kainuun muut yhdistykset olivat yhtä mieltä puheenjohtajan valinnasta, Paltamon yhdistys esitti puheenjohtajansa Paavo Arffmannin valintaa uudeksi piirin puheenjohtajaksi. Pentti Kettunen voitti suoritetun vaalin ja uuden yhdistyksen asiana oli myös kokouksen lopussa kertoa, että he ovat eri mieltä melkein kaikesta. Kukaan maakuntavaltuutetuista ei heidän mielestään osaa tehdä oikeaa politiikkaa, vain heillä on oikea tieto. Viime kunnallisvaaleissa, eivät ainakaan äänestäjät luottaneet heidän osaamiseensa. Piirikokous muutoin ei moittinut omien luottamushenkilöidensä tekemisiä, toki on myönnettävä, että aina on petrattavaa. Demokratia vain on sellaista, että sen jälkeen kun enemmistö on päätökset hyväksynyt, sen kanssa on kaikkien elettävä. Olemassa oleviin ongelma kohtiin on haettava yhdessä muutoksia ja tarvittaessa tehtävä korjausehdotuksia. Tämän tavoitteen mukaan olen itse tehnyt töitä ja sitten kun se ei enää tyydytä muita on aika tehdä henkilö vaihdoksia erilaisissa vaaleissa.

Nyt on aika istahtaa yhdessä vaimon kanssa ja nauttia yhdessä olosta, soitella muutamia puheluita läheisille ja vain olla. Kaiken tekemisen keskellä on muistettava myös muita mukanaolijoita ja läheisiä, oman navan ympärillä tulee muutoin tunkkaista ennen pitkää.

Avainsanat: puoluepolitiikka, vesamattisaarakkala, kainuunperussuomalaistensyyskokous, kainuunsanomat, penttikettunen

197 Autolla ja suksilla 2

Perjantai 20.11.2009 klo 20:45 - yrjöpoeka

Homma on toiminut vähän samoin kuin edellisten päivien aikaan. Ajelua ensin kuntakeskukseen aamusella ja vielä iltapäivällä uudestaan, tutuksi tulee reitti.

Onneksi ehdin myös suksille ja keli on säilynyt todella hyvänä. Hirviä on todella runsaasti liikkeellä, vaikka syksyn jahti on sitä runsaasti leikannut. Ensi syksynä hirvikanta lienee vielä runsaampi, jahti alkaa käydä ikämies porukoille täydestä työstä. Hirvi on raskasta ruokaa, mutta terveellistä. On siinä eläkeläispariskunnilla jälttämistä, kun talven aikana pitää syödä koko hirvi?

Palautetta kirjoitukseni johdosta on piisannut ja aihe tuntuu osuneen todella kohdalleen. Ylä-Kainuun osalta tuntuu ongelma olevan todella paha, palvelun tarvitsijat eivät saa haluamiensa palveluiden päätöksiä kirjallisina ja yhteydenotto pyyntöihin ei vastata. Tähän ongelmaan olen pyytänyt viime lautakunnan kokouksessa selvitystä, tämä tilanne ei voi enää jatkua näin. Sain tähän aiheeseen liittyvän todella ärtyisän puhelun tänään ja välillä ei oikein tiennyt kuka on suurin syyllinen, minä vai virkanainen. Joskus on vaikeaa saada tuohtunutta ihmistä rauhoittumaan, jotta asia selkiytyisi myös kuuntelijalle.

Tänään oli Kainuun Sanomien yläkertakirjoitus todella ajankohtainen, aina odotetaan, että joku muu tekee jotakin. Päivi Bisi on kohdannut KAKS:n puolella ilmiöön, että ”katohan, niinpä näöttäs olevan” ja sitten jäädään silmät laupiaina katsomaan asiakasta. Tänä päivänä todella monessa työpaikassa huolehditaan vain siitä omasta pallista ja jäädään odottelemaan, että joku muu hoitaisi ongelmat. Ongelmien ratkaisijaksi odotellaan vaikka sosiaali- ja terveysjohtajaa tai jotain muuta pienempää viskaalia. On todella kummallista nähdä, että kun työntekijälle on lisätty vastuuta omasta työstä, kuinka avuttomaksi ihmiset menevät. Mitään muutoksia ei tohdita tehdä, vaikka jokin asia voisi olla todella järjetön ja asiakkaalle huono.

”Onko se oikeasti niin vaikeaa, nimittäin pyrkiä korjaamaan asia hoohailun sijaan?” kirjoitti Päivi Bisi. Olen sitä itsekseni aika paljon ihmetellyt ja tänään tuo tuohtunut soittaja noitui muuatta työyhteisöä juuri tuosta asiasta. Kukaan ei tee pienelle asialle mitään, vaan jokainen odottaa jonkun muun tekevän asialle jotakin.

Tästä tekemättömyydestä sitten seuraa se, että asiakkaat noituvat Kainuun hallintokokeilua syypääksi ongelmaan. Koska kyse on sosiaali- ja terveyden huollon asiasta seuraava syypää on sitten, joko sosiaali- ja terveysjohtaja tai peräti sote-lautakunta. Pitänee viedä ongelma ensi viikolla lautakunnan pohdittavaksi ja sitten joku lähtee teipin ja paperin kanssa laittamaan ilmoituksen sille kuuluvaan paikkaan.

Siitä päästään sitten siihen olennaiseen kysymykseen, kuka on se joku muu?

Minäkö?

Avainsanat: kuntakeskus, homma, hirvikanta, raskastaruokaa, ylä-kainuu, kainuunsanomat, jokumuu, viskaali, hallintokokeilu, kuka

196 Autolla ja suksilla

Torstai 19.11.2009 klo 15:15 - yrjöpoeka

Eilinen päivä menikin sitten ajellessa ja kokouksessa istumiseen. Sote-lautakunnan kokous sujui juohevasti, vaikka kokouksessa käsiteltiin iso ja tärkeä asia, lautakunnan ensivuoden talousarvio. Näyttää siltä, että kyllä Kainuulaiset ensi vuodesta selviävät, uusia tekeviä käsiä tulee lisää ja erityisen hyvä asia on koulupsykologia toiminnan käynnistäminen. Vanhuksia ja terveydenhoitoakaan ei ole jätetty aivan tuuliajolle, sinne tulee myös lisää tekeviä käsiä. Lääkäreistä on paljon puhuttu ja erityisesti niiden puutteesta, lääkäripula elää kuitenkin aivan omaa elämäänsä. Uskon kuitenkin, että lisäykset muuhun ammattihenkilöstöön auttavat ihmisiä palveluiden saannissa.

Syksyllä toteutettu sosiaali- ja terveyspalvelut tutuksi kierros toi mielestäni esille kaikkein tärkeimmän seikan. Maakuntaan kohdistettava arvostelu kumpuaa kaikkein eniten huonosta palvelusta. Huonot käytännöt ja huono palvelu on saatava pois. Kuljetuspalveluissa on riittänyt puhuttavaa koko vuoden ajan ja siinä riittää puhumista vielä jatkossakin. Sosiaalipalvelujen puolella hiertää yksi iso asia ja se liittyy myös osaltaan kuljetuspalveluihin. Maakunta on jaettu kolmeen alueeseen ja jokaisella alueella on vammaispalvelupäällikkö, joka päättää kuljetuspalveluoikeudesta. Vanhus tai vammainen tekee kirjallisen anomuksen tarpeestaan ja siihen pitäisi virkanaisen/miehen myös vastata kirjallisesti. Tämä juuri sen takia, että asiakas voi tarvittaessa valittaa virkanaisen/miehen tekemästä päätöksestä. Mikäli kirjallista päätöstä ei saa, ei voi myöskään valittaa. Jatkossa ohjaan ihmiset tekemään valituksen suoraan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Eduskunta on aikoinaan säätänyt lain ja presidentti sen allekirjoittanut, eli sitä pitää noudattaa. Siitäkin huolimatta, että virkamies pelkää rahojen loppuvan ja ylemmän tahon antavan tukkapöllyä.

Viimeisin lehtikirjoitukseni on poikinut runsaasti palautetta ja osa on ollut nimetöntä. Pisimmät nimettömät puhelut ovat kestäneet yli 20 minuuttia. Kirjoitukseeni livahti yksi virhe ja olen lähettänyt siitä oikaisun Kainuun Sanomiin. Ammatti ja sukunimi menivät oikein, mutta tarkistuksista ja oikoluennoista huolimatta etunimi muuttui Juhaksi, kun oikea nimi piti olla Hannu. Uskon kuitenkin kirjoituksen ohjautuvan oikeaan osoitteeseen ja virkamiehen paukuttavan konetta sormet punaisena.

Tänään onkin ollut vuorossa kulkupelinä sukset ja paikkana ylävesien tutut metsät. Hiihtokeli oli oikein erinomainen, lämpötila nollan paikkeilla. Lisäliikuntana on vielä kaikki kotityöt, uunin lämmityksestä ja pyykäämisestä lähtien. Iltapuhteeksi harjoitan etusormiani näppäimistöllä ja vatuloin maailman menoa

Avainsanat: sotelautakunta, budjetti, koulupsykologi, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, vammaispalvelupäällikkö, oikeusasiamies, presidentti, kainuunsanomat, hiihtokeli, kotityöt