Satunnaiset kuvat

Joulukuun 31

Uusimmat

Blogin arkisto

035 Vähättely

Keskiviikko 7.5.2014 klo 17:42 - yrjöpoeka

Sivusta seuraten ei voi tulla muuhun tulokseen, kun seuraan Kainuulaista mediaa. Media elää aivan kuin sen toimintaympäristössä ei olisi tapahtunut minkäänlaista muutosta. Media käyttäytyy aivan kuten suuruutensa aikoina. Huolimatta siitä, että lehtien levikit ovat tipahtaneet dramaattisesti, niiden toiminta on säilynyt samankaltaisena. Maakunnan valtalehti on tästä toiminnasta aivan erinomainen esimerkki.

Kymmenen vuotta sitten lehti oli kaksi kertaa paksumpi ja vähemmillä mainoksilla. Nyt siitä on sukeutunut ohut ja pliisu julkaisu ja melkein pelkkiä mainoksia. Uutiset ovat vanhoja ja kierrätetty saman lehtiyhtiön suuremmissa lehdissä jo muutamia päiviä aikaisemmin. Yhtiön omistamat paikallislehdet Kainuussa elävät aivan samanlaista elämää.

Ympäröivässä yhteisössä on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana kaksi suurta muutosta. Kainuun väestön ikääntyminen ja lehtien levikin lasku kulkevat yhtäjalkaa. Seuraavien kymmenen vuoden aikana levikki romahtaa ja samalla myös konsernin paikallislehdet joutuvat dieetille. Toinen suuri muutos Kainuussa on tapahtunut poliittisella rintamalla. Perussuomalaiset ovat nousseet voimalla Kainuun toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Ja kasvu tulee jatkumaan.

Media ei inhostaan ja vähättelystään huolimatta pysty kasvua estämään. Sosiaalinen media on vapauttanut tiedonvälityksen ja sen avulla myös vähätelty viesti pääsee perille. Sosiaalisen median voima on nähty viimeisten vuosien aikana erityisesti ns. arabi-keväässä. Samalla siinä piilee myös omat vaaransa. Tieto mikä siellä kulkee, ei ole koskaan puolueetonta ja sillä pyritään vaikuttamaan eri toimijoiden omiin tavoitteisiin. Siksi olisi edelleenkin hyvä, että hyvinvointivaltiossa toimisi puolueeton ja tasapuolinen media. Radio on merkittävä media ja myös se on toiminut viime aikoina, aivan kuin poliittisella rintamalla ei olisi tapahtunut yhtään mitään.

Juuri kulunut vapun aika kirvoitti ajatukseni ja sai sormeni syyhyämään. Takavuosina pystyi poliittisissa uutisoinneissa näkemään ryhmien koon. Nyt suurimmat kuvat ja jutut tehdään kääpiösarjaan pudonneista ryhmistä ja heidän tapahtumistaan. Näiden kääpiöiden edustajat kulkevat pitkin maakuntia ja istuvat hotellien baareissa antamassa paikallisille lehdille juttuja. Kukaan tavallinen ihminen ei heistä ole kiinnostunut, eikä saavu heidän juttusilleen.

Kainuun paikallinen media ei mielestäni ollenkaan ymmärrä, millainen muutos näiden toimintapiirissä on tapahtunut. Median ei pidä ihmetellä pieneneviä kuulija- ja levikkilukuja. Eurovaaliehdokkaita kulkee pitkin Kainuuta ja Kainuun media hehkuttaa vain Kyllösestä ja haastattelee takkutukkaisia ovimikkoja. Mutta ei kiinnostu asiasta, kun kyseessä on Perussuomalaiset ehdokkaat. Lehdille kelpaavat vain perussuomalaisten ehdokkaiden ilmoituksiin laittamat eurot.

Media on sokea, mutta yrittäjät ja yritykset eivät ole. Yritykset ymmärtävät toimintaympäristön muutokset välittömästi tuloksissaan. Siksi heillä ei ole varaa esittää median mukana inhoaan ja vastenmielisyyttään yhtä suurta ryhmää kohtaan. Kaiken lisäksi edelleen kasvavaa ryhmää. Tämä uusi poliittinen ryhmä oppii kasvaessaan myös toimimaan ilman näitä medioita. Maailma on muutoksessa ja viestiminen muuttuu. Ihmiset myös oppivat viestimään ja hakemaan viestejä ilman vanhoja medioita.

Kainuun vanhoilla viestimillä ja medioilla ei ole enää paljon etsikkoaikaa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Kainuun-Radio toimii tulevaisuudessa? Uusi päällikkö on nuori ja toiminut yksityisellä puolella, jossa pitää herkästi huomioida muuttuva toimintaympäristö. Samoin on mielenkiintoista nähdä radio Kajauksen tulevaisuus? Lehdistö on mielestäni vanhojen tapojensa ja tukijoidensa orja. Ne mieluimmin kutistuvat kääpiöiksi, kuin toimivat tasapuolisesti Perussuomalaisten kanssa.

Maailma on valintoja täynnä. Tämä on vain yksi niistä.

Perussuomalaiset ovat ryhmä, joka toimii aktiivisesti ja ihmisten keskellä. Perussuomalaiset eivät sulkeudu sisäpiiriksi seinien sisälle.

Avainsanat: kainuunmedia, sisäsiittoinen, toimintaympäristönmuutos, kainuuntoiseksisuurinpuolue, akikarjalainen