Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

071 Hampaat naulaan

Perjantai 27.5.2016 klo 23:19 - yrjöpoeka

Nykyaika on tullut vauhdilla myös minun kotitalooni. Tämä koskee erityisesti tiedonvälitystä ja sen puutetta. Suuri ja kaunis Microsoft lähti syöttämään pakkopullaa niille, jotka eivät vapaaehtoisesti asentaneet Windows 10 koneelleen. Minä en sitä halunnut, koska seiska (7) on toiminut todella hyvin. Pakkoasentamisen jäljiltä kone oli todella sekaisin. Onneksi ehdin nähdä netissä ohjeita pakkosyötön purkamiseksi. Purin pakkoasentamisen.

Luulin kaiken olevan nyt hyvin, mutta seuraava toimija, Kaisanet operaattorini, aloitti modeemien muuttamisen. Vein lopulta laitteeni asiantuntija liikkeeseen. Siellä kerrottiin karua tarinaa Kaisanetin toiminnasta. Pikaisella aikataululla aloitettu muutostyö, ilman kokeiluja on romahduttanut asiakkaiden työ- ja kotiverkot täysin. Kaikenlisäksi yhtiö ei edes vielä tiedä, kuinka paljon modeemeja jää täysin virattomiksi! Yhtiö on jo toimittanut liikkeeseen uusia modeemeja asikkaille jaettaviksi, mikäli entinen ei toimi. Kaisanet toimii kuten Microsoft. Pakkosyöttö ja omat laitteet kehiin.

Koska minulla on vielä liikkuva laajakaista 4G, otaksuin homman pelittävän siihen asti, että saan kotiverkon kuntoon. Ei olisi pitänyt luulla. Verkko ei toimi ja nyt voin sanoa, että olen motissa tiedonvälityksestä. Sähköposti ei toimi ja pidän sitä kaikkein tärkeimpänä työvälineenä ja tiedon välityksen kanavana. Koska en tilaa kuin yhden paperilehden, olen siltäkin osin ulkona. Mitä vielä voisi sattua. Radioverkko voi simahtaa ja TV kadottaa loputkin kanavansa näkymättömiin. Paperilehti, se ainoa, voi lopettaa ilmestymisensä.

Tätä pohdiskellessa huomaa, kuinka haavoittuva tämä sähköinen verkko on. Kaikenlisäksi toimijat ovat niin ylimielisiä, etteivät ne valmistele asioita etukäteen julkisuudessa. Erityisen harmissani olen Kaisanetin toiminnasta. Olen tukenut kotimaakuntani yhtiötä verkon toimittajana ja tähän asti homma on toiminut hyvin. Suomussalmen jäälleenmyyjä ei osannut antaa minkäänlaista osviittaa siitä, milloin laite saadaan kuntoon ja jos saadaan. Työruuhkaa oli kuulemma tiedossa pitkälle tulevaisuuteen.

Mikäli verkko joskus korjaantuu, tämä kirjoitus tulee sitten jälkijunassa. Nyt on itsellä tunne, että voin yhtähyvin ripustaa hampaat naulaan. Tämä noin kuvaannollisesti, koska hampaat ovat vielä kiinni leukaluissa.

Jatkuu:

Kirjoitin edellistä juttua 3 päivää sitten. Nyt pääkoneeni aloitti lopultakin toiminnan ja verkko aukeni. Tabletit sensijaan tuntuivat sekoavan lopullisesti. Kaikkein kummallisinta oli, että vanhin älylaitteistani, puhelin, asentui verkkoon oikein?

Paljon on puhuttu ja vaahdottu laajakaistasta kaikille. Meilläkin on laajan kunnan syrjäisille poluille levitetty valokuitua. No, asukkaita siellä ei juuri ole. Pääosa väestöstä, eli yli 85%, asuu kahdenkymmenen (20) kilometrin etäisyydellä kunnan keskustaajamasta. Mutta sillä porukalla ei sitten ole valokuitua lähelläkään. Valtiovallan ajatuksena oli levittää valokuitu koko maahan ja se on tehty. Yksi asia unohtui. Kaapelia ei vedetty, eikä edes edellytetty, sinne, missä väestö on.

Tärkeintä on ollut, että kaikilla on mahdollisuus muuttaa sinne, missä kaapeli kulkee. Mikä tärkeintä, kaapelin vetäjät ovat saaneet vetää roikkaa rauhassa. Valtio on maksanut ja firmat kiittävät.

Avainsanat: microsoft, kaisanet, valokuitukaikille