Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

233 Kuka paskansi puutarhaani

Torstai 24.10.2019 klo 11:50 - yrjöpoeka

Rinteen hallitus on käsittelemässä uutta kaivoslakia. Uudistamista vauhdittaa myös kansalaisaloite, jota erityisesti vihreät ovat masinoineet. Ei sellaista some-alustaa, mihin eivät uskoon tulleet linkittäneet viestiä allekirjoittamista varten. Saivat sen lopulta maaliin.

Riippumatta siitä, mitä vihreät tekevät ja ajattelevat, kaivoslaki todella vaatii päivittämistä tälle vuosituhannelle. Vanha kivikaudelta oleva laki on antanut kaivosten tutkimista ja koekaivauksia varten täysin vapaat kädet toimia missä vain. Sotien jälkeen oli tietystyi hyvä, että löytyi ulkomaisia toimijoita mukaan. Tänään ulkomaiset toimijat tietävät Suomen olevan vapaata riistaa. Yhtiöt houkuttelevat puolelleen poliittisia toimijoita ja erityisesti korkean tason (ELY) virkamiehiä. Lupaukset ovat höveleitä ja yhtiöiden vastuullisuus täydellistä.

Käytännössä yhtiöt tonkivat aivan surutta maaperää. Mikäli kaivosta ei tule, jälkiä ei siivota. Toimivat kaivokset yrittävät jotenkin toimia ympäristölupien ehdoilla. Toivomisen varaa niissä on ja paljon. Huonoa on se, että kunta jonka alueella tonkimiset on tehty, joutuu lopuksi maksamaan sotkut.

Siksi on tärkeää nostaa kuntien rooli näkyvästi esille. Heti alusta saakka on vaadittava jo tutkimusvaiheessa riittävää rahoituksen tallentamista jälkihoitoon. Kuntien on myös päästävä osille kaivosten tuotosta. Tänään kaivosten tuotto menee jonnekin veroparatiiseihin ja Suomi nuolee näppejään. Valtion on tässä otettava myös käskijän rooli, eikä tyydyttävä korruption omaiseen lounasteluun yhtiöiden silmäätekevien kanssa. Vaarana on, että puolueettomuus päätöksissä on yhtiöiden eduksi.

Luontoihmiset ja vihreä puolue ajavat kaikkien kaivosten kieltämistä. Heidän ajattelunsa mukaan jokainen kaivos tuhoaa kaikki Suomen vedet ja saastuttavat maaperän. Unohtamatta tietenkään pohjavesiä. Synkkä on se kuva, minkä he tuottavat omille kannattajilleen ja ulkopuolisille. Esimerkiksi Talvivaara/Terrafame on tuhonnut Vuoksen vesistön ja pian Oululaiset saavat juoda erittäin myrkyllistä vettä. Heidän sanomansa on, että tukemalla heitä, tämä sotkeminen loppuisi. He unohtavat sen, että mitä isommaksi puolue kasvaa, sitä varmemmin heidän johtonsa muuttuu isojen yhtiöiden syöttöporsaiksi. Kuten aiemmin ovat vanhat puolueet muuttuneet.

Kaiken kiivailun ja uhoamisen seassa nämä tahot kertovat ajavansa luonnon monimuotoisuuden säilyttämistä. Samoin he uskovat siihen, että kun metsiä ei saa enää kaataa ja kaivoksia kaivella, kaikki on täydellistä. Luontoa rakastavat ihmiset täyttävät tämän paratiisin ja kaikki kunnat voivat hyvin. Heidän ajattelunsa mukaan matkailu on parasta lääkettä luonnosta nauttimiseen ja luonnon ymmärtämiseen. Tässä ajattelussa on aimo annos idealismia.  Osittain hyvää ja ymmärrettävää ajattelua. Samalla unohdetaan eräs pieni, mutta tärkeä seikka.

Kaivokset sotkevat ympäristöä rajallisesti. Sotku on yleensä sitä mitä maaperästä nousee. Mutta mitäpä se yksittäinen ihminen tekee? Hän kyllä kuvittelee vain kaivosten olevan sotkijoita. Ihminen sottaa aivan kaikkialla ja kaikella mahdollisella. Ihmisen sotkut näkyvät kaduilla ja metsissä. Teitten varsilla ja erityisesti pohjoisten jokien varsilla. Luontoon jaksetaan kantaa kaikki mahdollien. Takaisin sitä ei enää jakseta tuoda.

Katsokaa ympärillenne. Ihminen on se joka sotkee luontoa eniten. Yksin ja laumassa. Niin kaivosihminen kuin vihreäkin.

Avainsanat: kaivoslainkokonaisuudistus, kansalaisaloite, vihreäidealismi, kukapaskansipuutarhaani