Satunnaiset kuvat

Harjus 47cm

Uusimmat

Blogin arkisto

123 Äly älä jätä

Sunnuntai 13.9.2020 klo 18:08 - yrjöpoeka

Otsikon sanoma tuli mieleen, kun tutkin tulevien kuntavaalien ensimmäistä tuotetta. Kajaanin perussuomlaisten vaaliteemat eivät kyllä yllätä. Tämä johtuu siitä, etteivät  satraapit osaa miettiä edes yhtä tärkeintä aihetta. Kyseessä ovat kuntavaalit ja teemojen tulisi liittyä valtuutettujen päätäntävaltaan kuuluviin asioihin. Sitä eivät julistuksen laatijat ole pystyneet ymmärtämään.

Teemojen kohteet ovat suurimmalta osalta kansanedustajien päätösvaltaan kuuluvia asioita. Kuten esimerkiksi he kuuluttavat maaseudun tuottajille kunnon korvausta työstään. En usko kaupungin valtuuston lähtevän päättämään eduskunnan ja hallituksen vallaassa olevista asioista. Teemoiksi on otettu toimiva lentoliikenne ja itäradan oikeasta linjauksesta päättäminen. On todella mielenkiintoista nähdä, kuinka persut ajavat näitä asioita omassa valtuustossaan?

Vaaliteemoissa vaaditaan polttoaineveron korotuksesta luopumista. Varmaankin virkamiehet syttyvät  noista esityksistä. Kuljetusyritysten tuki on teemoissa mukana ja sitä tietysti on nautinnollista ajaa omassa valtuustossa. Huonoa tässä on se, etteivät valtuuston puheenjohtajat näille jutuille lämpene. Lopuksi vaaliteemoihin on lisätty maahanmuuttoa kosketteleva kohta. Kajaanin perussuomalaiset haluavat veroeurojen kohdentamista koskemaan vain oman maan kansalaisia.

Kaikkinensa nämä kunnallisvaali teemat eivät yllätä. Persut huutavat vain yhtä asiaa, maahanmuutto, maahanmuutto ja maahanmuutto. Tämä ohjelma antaa todella sen kuvan, että persut eivät ymmärrä kunnan tehtäviä ja valtuutetun roolia siinä. Toreilla he puhuvat maahanmuutosta ja morkkaavat istuvaa hallitusta. Niinpä heitä äänestetään laittamaan toppi tällaiselle menolle. Äänestäjäkunta ei myöskään ymmärrä mistä valtuutetut kunnissa päättävät. Äänestäjien tulisi havahtua miettimään tarkemmin valtuutetun roolia.

Kaikenlaisia vaaliohjelmia tulvii mediassa tulevien kuukausien aikana. Kaikki puolueet julistavat omiaan ja vaalipiireittäin laaditaan omia kohdennettuja teemoja. Olisiko nyt median ja erityisesti YLEn aloitettava kampanja, jossa pureuduttaisiin antamaan äänestäjille tietoiskuja valtuutettujen tehtävistä ja mistä kaikesta he todella päättävät. Näissä tietoiskuissa olisi pyrittävä selventämään, mitkä asiat kuuluvat hallitukselle ja eduskunnalle ja mitkä kuntien valtuutetuille. Olen törmännyt vuosien aikana usein tilanteeseen, jossa juuri äänestäjillä on epätietoisuutta päätöksenteon järjestyksistä.

Syynä on ilmeisesti sekin, että perussuomalaiset eivät osaa, eivät pysty ja eivät ymmärrä itsekään näiden päätöksenterko organisaatioiden eroja. He hölöttävät vain maahanmuutosta ja nyt tietysti vielä näissä vaaleissa EUn suuresta velka elvytyksestä. Toistamalla asiaa, josta heillä on hatara käsitys he saavat kannattajat puolelleen. Kunnan valtuustoissa ei tukipaketeista puhuta, eikä päätetä. Valitettavan ohkainen on joidenkin sivistys. Vaikka he kaikki ovat käyneet lävitse Suomen kiitetyn koulujärjestelmän.

Äly on tänään katoava luonnonvara. Useat ovat sen jo hukanneet.

Avainsanat: kunnallisvaaliteemat, kajaaninperussuomalaiset, valtuutetunrooli, älyäläjätä

093 Tyhmä tyhmempi tyhmin

Lauantai 13.6.2020 klo 15:12 - yrjopoeka

Tänään en aio kirjoittaa persuista. En myöskään keskustasta. Vaikkakin nuo otsikon määritelmät näille niin hvin sopisivat. Tämä on oma henkilökohtainen ja sivistyneesti empiirinen tutkimus tulokseni näistä kahden sutkeja täynnä olevien puolueiden osalta. Tänään sen sijaan aion kirjoittaa Kainuun maakunnallisista asioista. Valitettavasti maakunnan asioista ylimpänä päättäjänä toimivat kepulaiset persuilla ryyditettyinä. Näin siis väkisin kierryn myös puolueisiin ja näiden päättäjiin.

Kainuussa on vuosikymmenet toiminut maakunnallinen kehitysyhtiö Kainuun Etu. Politiikassa mukana ollessani tuli selväksi, että joka ainoa vuosi Kajaanin ja Sotkamon päättäjät olivat ajamassa kehitysyhtiön toimintaa alas. Siitäkin huoliatta, että miljoonia eriilaisiin hankkeisiin kerännyt yhtiö toi juuri näille kunnille eniten. Kepulaiset ja vasemmisto olivat jatkuvasti kärhäämässä Kainuun Etua. Mikään ei mennyt näiden puolueiden satraappien mielen mukaisesti. Puolueet olivat tottuneet jakamaan kaikki maakunnalliset virat vouimasuhteiden mukaan. Tähän yhtiöön he eivät sopineet, koska yhtiössä tarvittiin korkeaa osaamista.

Siksipä tyhmä, tyhmempi ja tyhmin ovat sarhanneet yhtiön ja sen vetäjän kintuissa. Kehitysyhtiötöä vetää Antti Toivanen ja hän on ollut kivenä kepulaisten kengässä. Persut ovat omineet kepusta saman herravihan. Tulevalla viikolla tiistaina Kajaani, Sotkamo ja Suomussalmi ilmeisesti pääsevät mielitekonsa täyttämään ja lopettamaan maakunnallisen kehitysyhtiön. Sotkamo on jo ylpeänä kertonut kehittävänsä omaa kehittämistään. Sitä joka jaetaan kepulaisten ja vasemmiston kanssa. Kaikki varmaan uskovat, että nyt alkoi järki ryskämään Sotkamon kehittämisessä.

Sitä minä eniten kummastelen, että nyt myös Suomussalmi on samassa kupletissa ja päättää ilmeisen yhtenevästi samana iltana aisasta. Se tietää kepeät mullat koko Kainuun kehittämiselle. Tämä sama omaan napaan tuijottaminen ja usko omien voimavarojen paremmuuteen vaivaavat koko maailmaa. Viime sotien jälkeen sodissa kärsineet valtiot ovat kehittäneet yhteistyötään ja tänään uusi sukupolvi on purkamassa kaiikki kehitetyt rakenteet. Siksi tämä määritelmä tyhmä, tyhmempi, tyhmin pätee myös valtioihin. Kaiken tämän takana ovat pikkusieluiset poliittiset navan kaivelijat. Tätä napanöyhtää on kertynyt myös Kainuun satraapeille riittävästi.

Väestökadosta kärsivä Kainuu on ehkä koko maan surkein paikka. Juuri nyt ja tänään tarvittaisiin enemmän yhteistä näkemystä maakunnan kehittämiseen. Mutta kaikki viimeiset voimavarat halutaan lopettaa oman navan turvaamiseen. Väki on loppumassa Kainuusta ja lapsia ei enää synny entiseen malliin. Nyt nänä satraapit kuvittelevat saavansa jotakin enemmän itselle lopettamalla ainoan kehittämisen osaajan maakunnasta.

Sikisi kehä kiertyy ympäri ja tarkentuu kolmeen puolueeseen. Keskusta, vasemmisto ja perussuomalaiset. Kajaani, Sotkamo ja Suomussalmi.

Tyhmä, tyhmempi, tyhmin.

Avainsanat: kainuunetu, kajaani, sotkamo, suomussalmi, napanöyhtä

206 Hyvä on kansalaisen olla

Torstai 4.10.2018 klo 16:30 - yrjöpoeka

Tieliikeenne lakeja uusitaan ja ne astuvat voimaan 2020. Kuunneltuani aamun radion ohjelmia on yksi asia jäänyt jotenkin kaihertamaan mieltäni. Anne Bernerin mielestä tällä uudistuksella parannetaan kansalaisten oikeusturvaa. Otan yhden esimerkin joka varmasti toteutuu jo tänään ja avaa kokonaan uudenlaisen elämän autonomistajalle.

Autoja varastetaan tänään ja varmasti se tulee jatkumaan, vaikka autojen järjestelmiä kehitetään koko ajan. Kun varas käy yöllä vohkimassa auton ja ajelee sillä missä sattuu ja kaikilla nopeuksilla. Pahimmassa tapauksessa auto puretaan ja kilvet otetaan talteen myöhempää käyttöä varten. Tätähän tapahtuu jo nyt, joten tässä ei ole mitään uutta. Jatkossa nouseekin se minua vaivaava kansalaisen oikeusturva esille.

Laissa lähdetään siitä, että esimerkiksi nopeuskameran välähtäessä autonomistaja on maksaja, jos ei tunnisteta kuskia. Juju on nyt siinä, että poliisi antaa sakon maksettavaksi ja voi jopa viedä kortin, jos nopeus kuvassa on liian suuri. Tämä loppu on hypoteettinen, mutta mahdollinen. Jos auton omistaja ei voi sanoa kuka autoa on ajanut, lain mukaan hänen on se selvitettävä ja todistettava tai maksettava. Tämä lainkohta ei mielestäni paranna mitenkään autoilijan asemaa, vaikka radion toimittajat kuinka sitä kehuisivat. Miten varastetun auton vieneen henkilöllisyys olisi omistajan tiedossa? Ei mitenkään.

Koska olen luonteeltani hieman epäluuloinen hallituksen lainsäädäntötoimiin jatkan lisää aiheen pohtimista. Jokainen meistä tietää, kuinka tarkkoja ovat vakuutusyhtiöt. Koska laki muuttuu, maksetaanko varastetusta autosta korvauksia ennekuin selviää missä se on? Jos satutaan maksamaan, seuraavatko vakuutustarkastajat kuinka esimerkiksi varastetun auton mahdolliset sakot maksetaan? Kyllä he seuraavat vielä ihmeellisempiäkin asioita. Jos varastetun auton oikea omistaja joutuu sakon maksamaan pakon edessä, herääkö tarkastajan vainu petosta etsimään?

Maatessani sairaalan letkuissa satuin lukemaan Kainuun Sanomien kansanedustajille varatulta palstalta Timo Korhosen hengentuotteen. Kepun kannatus on laskussa nopeammin kuin Kainuun väkiluku. Siksi hän oli ottanut aiheekseen opettajankoulutuksen palauttamisen Kajaaniin. Ilmeisesti hän oli lukenut uutisen, jonka mukaan pätevistä opettajista on pulaa. Hän ei lukenut aihetta tarkemmin, vaan rykäisi vaalikarjalle maukkaan makupalan. Mikäli olisi lukenut kaiken materiaalin ja seurannut minne väestö muuttaa, hän olisi (ehkä/ei) voinut tarkastella aihetta objektiivisemmin.

Opettajien tarve on suurinta suurissa kaupungeissa ja niiden liepeillä. Ei ole ihme, että hallitukselta vaaditaan toimia vinoutuman oikaisuun. Koska keskustan ansiosta kuihtuvilla maaseuduilla pidetään viimeiseen asti mikroluokan kouluista, ne sitovat opettajat maaseudulle. Kaiken lisäksi pitempään alalla olevilla opettajilla ei ole valmiuksia edes lähteä sinne missä opetettavat sijaitsevat. Kainuun kuntien syntyvien lasten määrä on romahtamassa juuri nyt. Timo Korhonen käy tupailloissa kertomassa kuinka pohjaton tarve on palauttaa opettajan koulutus Kajaaniin. Mummot ja papat vesissäsilmin pitävät tätä jumalan sanana, kuten kunnon kepulaisen kuuluukin.

Kyllä kansalaisen kelpaa. Todista tai maksa. Kaupan päälle vielä kunnon kepu vedätys.

Avainsanat: tieliikennelainuudistus, kansalaistenoikeusturvaparanee, anneberner, kainuunsanomat, timokorhonen, opettajankoulutuskajaaniin

218 Asiat lutviutuvat jetsulleen

Perjantai 17.11.2017 klo 19:24 - yrjöpoeka

Eilen kirjoitin ensimmäisenä juttuna Suomi100 kunniavartioista. On vielä pikkuisen jatkettava aiheesta. Kirjoitin jokin aika sitten kuinka vihreillä on aivan samankaltainen ongelma julkisuuden hallinnassa, kuin oli persuilla jytkyjen jälkeen. Vihreillä ei ole edes ollut mitään jytkyä, vain gallupväreilyä. Tämän nosteen mukana siellä elämöidään jo kunnolla. Isänmaallisuus on useilla vihreillä täysin kiellettyjen listoilla. Kuten tämä kunniavartio asia.

Vihreiden Helsinkiläinen varavaltuutettu Sami Nykter, joka istuu peräti teknisen valiokunnan varajäsenenä on avannut sanaisen arkkunsa. Tämä vasemmistolainen kammo isänmaallisuutta kohtaan tuntuu istuvan tässä henkilössä lujassa. Hänen lausuntonsa mukaan, josta on peräti uutisoitu Vantaan Sanomissa, kunniavartiointi tuo liikaa sodan ihannointia tähän aikaan. Se ei vielä tälle aivopierulle riitä, hän pelkää nuorten miesten traumatisoituvan kun he seisovat vartiossa.

Tämä aivopieru edustaa sitä vihreätä joukkoa, joka pelkää varjoaankin. Liika istuminen hämyisissä kapakoissa ja yliopistojen käytävillä tuottaa tämänkaltaisia yksilöitä. Voin vain onnitella vihreätä puoluetta. Kun nostaa katon korkealle ja seinät leveälle, saa mitä tilaa. Taas joutuvat jotkut tolkummat puolustelemaan vihreiden ääriajattelijoita. Heidän puolustautumisensa kaava on aivan sama mitä oli persuillakin. Hyökätään sosiaalisessa mediassa muiden puolueiden nokkamiesten kimppuun. Tämä ilmiö näkyy täällä syvissä metsissä asti.

Päämisteri Sipilää on kurmotettu mediassa, joten hänen kimppuunsa on helppo hyökätä. Salaliittoteorioita piisaa ja kun ne loppuvat alkaa toinen meno. Siinä vaiheessa kohteeksi otetaan Talvivaara ja sen aluella sijaitseva Terrafamen kaivos. Punaisena lankana on uraani ja sen näkymätön säteily. Tätä soppaa riittää, mutta ehkäpä kannattaisi lukea kaikki mitä perussuomalaisista on kirjoitettu. Sen jälkeen tiukka analyysi, sen pitäisi näiltä opiskelijoilta syntyä aivan itsestään.

Ennakoin viime kunnallisvaalien jälkeen pienoisia ongelmia Suomussalmen kunnan toimintoihin. Erityisesti siitä syystä, että valtuustoon pyrki ja pääsi suurimmalla äänimäärällä Matti Mulari. Hän toimi ennen eläkkeelle jäämistään kunnan talousjohtajana. Nykyinen kunnanjohtaja Asta Tolonen on toiminut samoissa tehtävissä ensin Suomussalmella ja sitten Kainuun hallintokokeilun ajan maakunnan talousjohtajana. Pidin vaalituloksen jälkeen mahdottomana sitä, että kolme taloushallinon ammattilaista on yhtä aikaa ruodussa ja olin siinä oikeassa.

Matti Mulari ei saanut kunnanhallituksen puheenjohtajan paikkaa ja hän purnasi siitä paikallislehdessä julkisesti. Jokatapauksessa hän istuu kunnanhallituksen pöydän äärellä. Nyt on jo alkanut se mitä vaalien jälkeen ennakoin. Kunnanjohtaja Asta Tolonen on hakenut Kajaanin kaupungin talousjohtajan vakanssia. Todennäköisesti hän häviää hieman palkassa ja työmatka pitenee. Tilalle hän saa irroittautumisen ulos pikkupolitikoinnin kierteestä. Tilanne on taatusti ollut ja on kestämätön.

Kajaani saa hyvän talousjohtajan. Uskon hänen tulevan valituksi.

Vihreät ja Kajaani saavat ansioittensa mukaan.

Avainsanat: suomi100kunniavartiot, vantaansanomat, traumatisoituvatmiehet, ääniharavamattimulari, astatolenehdollakajaaniin, kainuunsanomat

077 Vaalityötä ja ilmaisia neuvoja

Torstai 6.4.2017 klo 11:01 - yrjöpoeka

Sain eilen kyselyjä, miksi minua ei ole näkynyt torilla tai kadunvarsilla vaalityötä tekemässä? On ilmeisen selvää, että uutena toimijana uudessa ryhmässä, en osaa ja hallitse heidän toimintatapojaan. Mikäli minulta olisi kysytty ja haluttu vaalityöhön, olisin varmasti tehnyt voitavani. Yksikseni en siellä mitään tee.

Olisihan eilen kyllä ollut erittäin hyvä ilma grillata makkaraa jollakin kulmalla, mutta päivä meni melkein kokonaan Kajaanissa. Huominen kuluu Kajaanin kulmilla aika tarkoin. Sinänsä on harmillista, sillä olisin halunnut olla paikalla Karhulanvaaralla, missä muistellaan aikoja 100-vuotta sitten. Seurattuani näitten kunnallisvaalien vaali-intoa kotipitäjässäni, voin sanoa ettei sellaista ole vielä täällä näkynyt. 100-vuotta sitten oli toisin.

Omat arvioni ja kirjaukseni eiliseltä kertovat, että olen jonkinverran hajulla mihin suuntaan olemme menossa. Tämä ilta ratkaisee aikatarkoin sen, mille tasolle vasemmiston ja kristillisten nousu asettuu. Kristillisten näkyminen puheenjohtajatenteissä tuo mahdollisuuden ja uskon Essayahin pystyvän päihittämään RKPn. Mikäli Li Andersson malttaa hieman ja vetoaa suoraan katsojiin, persut häviää.

Alueittain on tulossa erittäin suuria heittoja. Esimerkkinä pidän Kajaania. Vasemmistolla on siellä suurin lista ja minusta erittäin hyvällä ikäjakautumalla ja alueellisella kattavuudella. Lisäksi siellä on vaaliveturina Miikka Kortelainen, joka jaksaa painaa paikasta toiseen ja päivästä toiseen. Osaan itsekin tehdä tuota ja se toimii takuuvarmasti. Näkyvyys ja puhuminen kansan keskellä on varmin tae nousulle. Kajaani saa takuuvarmasti vahvan vasemmistovaltuuston.

Nykyaikainen valtuustotyö ja erityisesti lautakunta ja hallitustyöskentely eivät kaipaa poliittisia puolueita. Tutut ihmiset eri kyläkulmilta pohtivat ja päättävät yhdessä oman alueen asioista. Kaikilla on yhteinen kieli ja asiat yhteisiä. Pohdimme pienellä joukolla ennen vaaleja mahdollisuutta saada sitoutumattomien ryhmä. Usea oli erittäin kiinnostunut, mutta loppupeleissä liikkeelle lähtöä ei tapahtunut ryhmän pienuuden takia. Oli alle 10-henkeä.

Nyt katsellessani kuntani ehdokkaiden nimiä ja kuvia mielenkiintoni kohdistuu sitoutumattomien suureen määrään. Nämä sitoutumattomat ovat melkein kaikki muita, kuin keskusteluihin osallistuneet. Eli suomennettuna voi sanoa, että aiheella on kaikupohjaa. Tulevaisuuden kuntaa rakennettaessa on oltava yhteistyökykyinen. Puoluepolitiikka ei saa, eikä voi määritellä millainen kunta on uusi Suomussalmi.

Viimeisten neljän (4) vuoden aikana puoluepolitiikka ei ole ollut pääosassa. Olemme pystyneet todella hyvin pitämään talouden kunnossa. Se on vaatinut välillä vääntöä ja jopa äänestyksiä. Yhtään äänestyspäätöstä ei ole vatvottu jälkikäteen julkisuudessa ja kerätty säälipisteitä. Päätöksen jälkeen olemme edenneet siihen suuntaan, mitä enemmistö on päättänyt. Itseeni kohdistui ennakkoluuloja kauden alussa. Hyvin pian muut huomasivat, että teen luottamustyötä asiat edellä. Sillä tiellä olen ollut ja jatkan toukokuun loppuun.

Istun iltasella TV:n äärelle ja katson, millaisia mielikuvia tulee puheenjohtajien mekastuksesta. Demokratia vaatii istumista. Onneksi oma jääkaappi on lähellä.

Neuvoni on. Puhu katsojille. Älä kiihdy. Vetoa arvoihin. Puhu yhteiskuntarauhasta. Turvallisuus on yhteinen tahto. Piste.

Avainsanat: vaaliinnostushiipumassa, kuntavaalienvoittajat, kajaaninvasemmisto, sitoutumattomatvaltuutetut

170 Päivän kuulumisia

Perjantai 2.12.2016 klo 18:46 - yrjöpoeka

Olen odotellut kansanedustaja Lea Mäkipään ilmoitusta liittyen hänen avustajaansa Terhi Kiemunkiin. Todennäköistä on kyllä, että ilmoitusta ei tule. Jos Kiemunki on paatunut ja välinpitämätön tuomiostaan, niin samaa voi sanoa myös kansanedustajasta. Äkkinäisempi olisi työntänyt tuollaisen mesojan kauemmaksi, mutta ei tämä. Ei pata kattilaa soimaa.

Viikon verran on huudettu kansantuomiota pääministeri Sipilälle, vaikka mitään syytettä ja tuomiota ei ole. Toisena ääripäänä on tämä tuomion saanut Kiemunki. Ei kansaa kiinnosta, vaikka selkeästi on tuomio tullut. Näyttää ja kuulostaa siltä, että tuomittu aloittaa uhriutumisen. Kanattajineen hän olettaa olevansa kaiken yläpuolella ja saavansa jatkaa mekkalointiaan. Varmaan näin tekeekin, koska ei ymmärrä lopettaa. Kokee ilmeisesti uhriutumisen antavan hänelle kansantuen. Jäänee nähtäväksi. Takiaispuolueesta on vaikea nousta kansanedustajaksi.

Vietin aamupäivän kylällä ja sain useita tiedusteluja tuleviin kuntavaaleihin liittyen. Jokainen haluaisi tietää, miten ehdokasasettelu on edennyt. Aika moni taisi kysyessään jo tietää homman olevan puissa. Olen itse tällä kertaa seuraajana ja kuuntelen, kuinka nykyinen johto aikoo toimia. Sanoin tänäänkin, ettei omalla ilmoituksella ole vielä kiirettä. Kerron oman ratkaisuni, kun aika on.

Usea nosti keskusteluissa esille heti Säynäjäsuon tilanteen. Halusivat kuulla, aikooko Suomussalmen kunta tehdä asialle jotakin. Kerroin sen minkä tiesin, että virkajohto aikoo lähestyä Metsähallitusta asiasta ja pyytää neuvonpitoa. Luottamusorganisaatio ei voi asialle juurikaan mitään, ellei tule painetta muualta. Toisinsanoen kuntalaisilta. Usea pelkäsi sitä, että koska talvi on tullut, niin hakkuut alkavat hyvinkin nopeasti. Pelkona oli, että ihmiset heräävät vasta sitten kun alue on jo hakattu. Toivottavasti näin ei pääse käymään.

Eniten kyläläisiä puhuttaa liikeiden autioituminen. Kylätaajaman keskellä on jatkuvasti lisää tyhjää liiketilaa. Usea liike on lopettanut aivan viimeaikoina, aika moni kaipaili erityisesti kirjakauppaa takaisin. On todennäköistä ettei sitä aivan heti taida tulla, mutta voisi olettaa jonkin kauppaketjun lisäävän tuotevalikoimiinsa kirjoja ja paperitavaraa. Tätä keskustelua kuuntelin erityisesti paikallislehden jouluglögi tilaisuudessa.

Maailmanmeno on kummallista. Kun pienemmällä paikkakunnalla kauppa lopettaa, se pakottaa asiakkaat ajamaan satakilometriä kauemmas hakemaan tarvitsemansa. Jotenkin tuntuu siltä, että kaupat tekevät tätä tietoisesti. Kaupat haluavat vähentää kiinteistökustannuksia ja keskittävät palvelut yhteen paikkaan maakuntakeskukseen. Asiakas on se joka aina kaikesta maksaa. Mielestäni kyse kaikisssa lakkauttamisissa ei ole kannattavuudessa itsessään, vaan kauppiaiden voiton maksimoimisessa.

Pian ollaan samassa tilanteessa kuin 100-vuotta sitten. Käydään maakuntakeskuksessa markkinoilla ostamassa rukkaset ja muut tarveaineet ja pari suolasäkkiä. Näin se kehitys kehittyy. Olemme oravanpyörässä.

Avainsanat: leamäkipää, terhikiemunki, kuntavaalienehdokasasettelu, kajaanintalvimarkkinat

169 Viides kolonna

Torstai 1.12.2016 klo 19:37 - yrjöpoeka

Joskus aikoinaan puhuttiin viidennestä kolonnasta. Käsite on saanut alkunsa Espanjan sisällissodasta. Tätä ilmausta voisi hyvin käyttää juuri nyt Kainuussa. Kainuu yrittää selvitä kaikin keinoin maakuntaa uhkaavasta lamasta, joka näivettää aluetalouden. Tämän näivetystaudin voittamiseen tarvitaan yhteisiä ponnisteluja ja hyvää tahtoa. Nyt sen kaatajaksi on ilmestynyt viides kolonna.

Kaikesta Talvivaaraan/Terrafameen johtuvasta kritiikistä huoilöimatta se on tällä hetkellä Kainuun kiistaton ykkönen aluetaloudessa. Jokainen sitä epäilevä voi käydä kysymässä asiaa Kajaanin ja Sotkamon virka- ja luottamusmiehiltä. Naisia unohtamatta. Melkein koko Kainuu tukee tätä näkemystä

Kainuun historia on täynnä suoranaisia katasrofeja. Kainuun väestö on välillä tapettu aivan yksiin ihmisiin. Kainuu oli historiansa alussa suurvalta Ruotsin alamaisuudessa. Sen jälkeen seurasi Venäjän valtakausi. Kaikissa käänteissä kokomaa on haluttu pitää asuttuna. Ensin Ruotsin kuningas lähetti vasallinsa Kainuuseen. Syrjäseutujen asukkaat saivat silloin verohelpotuksia. Suomen itsenäistyttyä tilanne ei muuttunut.

1800-luvun lopuppupuolella Kainuuta vaivasivat nälkävuodet. Kyösti Kallio nousevana ja vahvana politiikkona oli saanut herätyksen maaseudun kehittämiseen. Vuosisadan loppupuolelta lähtien aloitettiin väestön kouluttaminen maatalouden osalta. 1904 perustettiin Kainuun kihlakunnan maanviljelysseura ja siihen liittyi samantien 47 paikallista maanviljelysseuraa. Tämän kaiken tarkoituksena oli saada Kainuu omavaraiseksi, jotta katovuosien kohdatessa väestö selviäisi.

Kainuun historiasta selviää, että olipa hallitsija kuka tahansa, se on yrittänyt aina auttaa valtakunnan heikoimpaa aluetta. Ensin Ruotsi, sitten Venäjä ja lopulta Suomi. Heti itsenäisyytemme aluksi aloitettiin voimakas sivistys- ja koulutuskampanja Kainuussa. Siihen satsattiin itsenäisen Suomen vähiä voimavaroja. Rakentaessaan maakuntaamme väestö rakensi talkootöinä lukuisan määrän seurojen taloja. Juuri niilla oli valtava merkitys Kainuun taloudelliselle ja sivistykselliselle selviytymiselle.

Kainuu on viimeisinä vuosina kamppaillut selviytymisestään. Virka- ja luottamusmiehet (naiset) ovat tehneet kaikkensa maakunnan eteen. Valoa on alkanut näkyä. Transtechin junavaunutehdas on saanut tilauksia. Hopeakaivos Sotkamossa on saanut lisärahoitusta ja toteutunee. Biosellutehdashanke Paltamoon on myötätuulessa. Terrafame sai lisärahoituksen ja kaiken vastatuulen jälkeen kaivos voi jatkaa.

Työttömyys on laskenut merkittävästi. Maakuntavaltuuston kokouksessa 28.11.2016 oli kuultavissa ja nähtävissä yhteistä tahtoa saada Kainuu nousuun. Tästä huolimatta vasemmiston Kansan Uutiset aloitti hyökkäyksen Terrafamea/pääministeri Sipilää vastaan. Kaiken taustalla on kaivoksen toiminnan lopettaminen, jota vasemmisto on ajanut.

Siitä alkoi vyöry ja se on mielestäni nyt vakavasti vahingoittanut Kainuuta ja Terrafamea. Kansan Uutisilla on oma alueellinen toimittaja ja asetan uutisen/hyökkäyksen Kainuuta vastaan hänen kontolleen. Vihreät ovat tukeneet tätä hyökkäystä kaikin mahdollisin tavoin.

Vastustaessaan Sipilää ja Terrafamea, tämä viideskolonna uhraa Kainuun.

Avainsanat: viideskolonna, kajaaninlinna, suurvaltaruotsi, suomensuuriruhtinaskunta, sipilägate, kainutlaatuinenkainuu

031 Quo Vadis

Keskiviikko 25.3.2015 klo 16:25 - yrjöpoeka

Jaana Sankilampi ilmoitti eilen facebook päivityksessään eroavansa perussuomalaisesta puolueesta. Päätös on ollut hänelle varmasti vaikea. Tämä päätös on ollut nähtävissä. Päätöstä olen itsekin jo osannut odottaa. Kukaan ei jaksa loputtomiin odotella, mitä puolue asiasta sanoo ja mitä se tekee. Meitä on Kainuussa paljon, jotka olemme odottaneet jämeriä otteita puoluejohdolta. Odotukset ovat nyt sitten olleet turhia. Nyt yksi heistä, jotka nostivat puolueen kannatuksen Kainuussa ylös, on ajettu lopullisesti nurkkaan.

Tullessani mukaan perussuomalaisten Kainuunpiirin toimintaan, Jaana Sankilampi toimi piirisihteerinä. Maakuntavaalien alla 2008, olimme usein kahdestaan eri paikoissa tekemässä vaalityötä. Jaana oli puolueen kantava ja näkyvä hahmo. Siksi hänestä tuli myös EU-vaaliehdokas. Kunnialla hän kahlasi koko maan lävitse. Tulos oli nyt jälkikäteen ajateltuna erinomainen, jos sitä vertaa viimeksi pidettyjen EU-vaalien tuloksiin.

Silloin ei ollut puolueella rahaa, ei ollut piireillä rahaa ja omat varat olivat käytännössä aina rahapussissa. Siitä huolimatta suurella innostuksella tehtiin hyvä tulos ja sen ansiosta Timo Soini nousi ensimmäisenä perussuomalaisena europarlamenttiin. Viime vaaleissa puolueella ja ehdokkailla oli rahaa. Ehdokkailla oli useimmilla vieläpä kansanedustajan asema valttina. Rahoista ja asemista huolimatta tulos oli suuri pettymys. Sitä palavaahenkeä ja -innostusta ei enää näkynyt.

Jaana Sankilampi oli yksi edellisten kansanedustajavaalien kainuulaisista ehdokkaista. Teimme pitkän, yli vuoden, mittaisen vaalikiertueen eri kunnissa ja olimme jatkuvasti näkyvissä eri tapahtumissa. Jaana oli se, joka aina oli mukana tekemässä pyyteetöntä työtä. Muut toimijat odottelivat aina valmista. Tulivat paikalle siinä vaiheessa, kun olimme saaneet teltan pystyyn ja hommat toimimaan. Teimme innostuksella töitä aatteen eteen johon uskoimme.

Jytky tuloksen varmistuttua alkoi puolueen ja piirin toimintaan tulla lisäkiinnostusta. Mukaan tuli väkeä, joilla oli heti ensimmäisinä sanoina suussaan; minä haluan kansanedustajaehdokkaaksi. Kuvaavaa toiminnalle oli, että piirinpuheenjohtajaksi kansanedustaja Kettunen, toi suoraan pystymetsästä Sotkamon Ari Korhosen. Liittymispapereita kirjoiteltiin vielä kokouksessa. Kukaan ei häntä tuntenut, mutta Kettunen eroavana puheenjohtajana takasi hänet. Saatiinhan me peräti lukenut mies remmiin. Varatuomari. Asianajaja.

Jaana toimi vuoden Korhosen alaisuudessa piirisihteerinä. Toimien samalla Kettusen eduskunta avustajana. Sen vuoden aikana Jaana joutui Kettusen epäsuosioon ja erosi avustajan tehtävistä. Samoilla tulilla epäsuosioon joutui myös vuoden istunut puheenjohtaja. Onnistuneissa kuntavaaleissa Jaana sai niin suuren äänipotin, etteivät Kajaanin vahvat naisvihamieliset miehet voineet syrjäyttää häntä merkittävistä luottamusmiespaikoista. Niin Sankilampi tuli valituksi Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi.

Jokainen muu voisi kuvitella, että siinä olisi perussuomalaisilla juhlimisen aihetta? Ei ollut! Kajaanin perussuomalaisten vahvat miehet aloittivat heti myyräntyön ja erottivat Jaanan valtuustoryhmästä. Yleensä tällaisen toimenpiteen jälkeen valtuustoryhmän on ilmoitettava puolueelle ne syyt, miksi valtuustoryhmä on tehnyt päätöksen. Puolueen sääntöjen mukaan valtuustoryhmästä erottaminen tarkoittaa myös sitä, että puolueen jäsenyys päättyy. Jaana on asian perään paljon kysellyt.

Oulun vaalipiirin alueella on jytkyvaalien tekijöistä siivottu suuri osa ulos. Minun ei tarvitse olla kummoinen ennustajaeukko kun sanon, että sitä saa mitä tilaa. Kainuussa ei ole kenelläkään mahdollisuutta päästä Arkadianmäelle. Pidän kahta läpimennyttä koko vaalipiiristä hyvänä tuloksena, vaikka nyt on rahaa käytettävissä jokaisella ehdokkaalla enemmän kuin oli viime vaalien Kainuunpiirin koko vaalibudjetti.

Jaana Sankilampi on tehnyt puolueen eteen paljon enemmän kuin kukaan Kajaanin perussuomalaisista. Noiden puolueen luottamustehtävien ja ehdokkuuksien jälkeen tämä on kunniaton loppu. Tämä on nyt sitten asian lopputulos. Surullinen tulos. Ja tämä tuskin on viimeinen.

Vaalien jälkeen on kysyttävä puoluehallitukselta: Quo Vadis?

Avainsanat: quovadis, kajaaninkaupunginvaltuustonpuheenjohtajajaanasankilampi, jytkyntekijä,

014 Nyt on rahaa joka lähtöön

Tiistai 18.2.2014 klo 13:09 - yrjöpoeka

Näin voisi sanoa, kun on saanut seurata uutisointia kuntien taloustilanteesta. Kajaani on uutisten mukaan paras talouden taitaja, yli 11 miljoonan euron ylijäämällä. Lisäksi Kajaanilla on plussaa EON kaupasta 76 miljoonaa. Viestit kertovat, että myös kaikki muut Kainuun kunnat tuottavat plus merkkisen tuloksen, paitsi Sotkamo. Kainuun viime vuosien ongelmalapsi sote-kuntayhtymä on ilmeisesti tekemässä samanlaisen tempun. Vasta vähän aikaa sitten puhuttiin kuntayhtymän 6,5 miljoonan alijäämistä. Nyt se on ilmeisesti kääntynyt aivan toisinpäin, 6,5 miljoonaa plussalle.

Kaiken surkeuden ja maailmanlopun ennustelun keskellä, tällaiset tulokset tuntuvat todella oudoilta. Taloudesta vastaavat yrittävät suut muikeina selitellä tuloksia. Useiden miljoonien heitot laskelmissa alkavat ainakin minua huolestuttaa. Ovatko talouden asiantuntijat tehneet oikeita laskelmia? Näiden talousasiantuntijoiden laskelmien pohjalta kuntien luottamushenkilöt ovat päättäneet veronkorotuksista. Hyvin pikaisella tutustumisella tuntuu siltä, että verojen korotukset ovat olleet turhia. Kunnat ovat näillä korotuksilla leikanneet kuntalaisten kulutusmahdollisuuksia.

Yksi asia on varmaa. Kataisen hallitus saa näistä tuloksista lisää virtaa ja lisäleikkaukset tulevat kunnille kuin manulle illallinen. Kunnat ovat huutaneet hallituksen suuntaan surkeuttaan ja oppositiopuolue keskusta on kasvattanut kannatustaan tämän ansiosta. Nyt sille kasvulle on tulossa päätepiste. Keskustan kannatuksen kasvu on tapahtunut nimenomaan maaseutukunnissa, Tampereelta pohjoiseen. Vaaleissa tuolla kasvulla ei ole mitään merkitystä, koska vaalit ratkaistaan etelän suurissa vaalipiireissä. Siellä kannatus ei ole kasvanut. Se on positiivista.

Poliitikot ovat olleet tuloksista ihmeen hiljaa. Oppositio makustelee tulosta ja miettii kammareissaan, mitä tuloksista pitäisi tuumata. Hallituspuolueet saivat syliinsä sen kuuluisan pelastusrenkaan, kun laiva oli joutumassa upoksiin. Nyt hallitus on saanut käsiinsä tuloksen, että kunnilta on varaa leikata. Tämä koskee erityisesti valtionosuuksien varassa eläviä syrjäseutuja.

Kuntia ja oppositiopuolueita ei nyt auta mikään, tulokset ovat sen verran hyviä. Toki tuloksia selitellään kaikin tavoin. Ennustettavuuden heikkous yhtenä esimerkkinä. Toisena asiana kerrotaan varmasti sitä, etteivät hallituksen päättämät leikkaukset vielä näy tuloksissa.

Mitähän noilla kymmenillä miljoonilla voitaisiin tehdä, jotka tyhjästä ilmaantuivat Kainuun kunnanisien pöydille?

Sitä jäädään pohtimaan.

Avainsanat: kuntienylijäämät, eon, kajaani, vaalit ratkaistaanetelänvaalipiireissä,

037 100 000 rikki

Tiistai 27.8.2013 klo 12:51 - yrjöpoeka

Joitakin vuosia olen pitänyt julkista blogiani ja 100 000 kävijän raja on nyt takana. Viimeisimmät sivupäivitykseni ovat saaneet paljon lukijoita. Rajapyykin rikkoutuminen kannustaa minua kirjoittamaan jatkossakin mieltä kaihertavista asioista. Osa lukijoista on antanut palautetta aika ajoin palautelomakkeella. Suurin osa on ottanut yhteyttä kadun varrella ja puhelimella. Kritiikki on ollut yleensä asiallista. Tämä ei koske prinsessa herkkiä virkanaisia. Tämä heille suotakoon.

Suomi on etsimässä uutta suuntaa poliittisten ja taloudellisten vaikuttajien suurella joukolla. Eilisen päivän Heureka-tapahtuma toi todella vähän villoja tulevaisuuden peitoksi. Useita hallituskausia on käytetty kunta- ja soteuudistuksen tiimoilta. Samoin eläkekeskustelu junnaa paikoillaan. Hukkaan on heitetty valtava määrä virkaihmisten työtä ja sama jatkuu seuraavallakin hallituskaudella. Tähän julkisen sektorin työvoiman väärinkäyttöön olisi nyt saatava päätepiste. Virkaihmiset tarvitsevat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa lopultakin työrauhaan varsinaisille virkatöilleen. Hallituksen olisi tehtävä nyt selkeitä päätöksiä. Mikäli niistä tulee ongelmia niitä voidaan korjata. Yhtään työtuntia ei voida enää hukata sen takia, että pelätään niiden vaikutuksia poliitikkojen tulevaisuuteen.

Äänestäjät ja kansalaiset osaavat kyllä ajatella, mikä on kullekin poliittiselle liikkeelle hyväksi.

Kainuu etsii myös samalla tavoin tulevaisuutta. Eilisen maakuntavaltuuston ohjelmassa oli seminaari, jossa etsittiin suuntaviivoja siihen, minkälainen Kainuu on vuonna 2035. Aikataulu oli todella tiukka ja syvällisiin keskusteluihin kokonaisuuksista ei päästy. Itse sain olla mukana työryhmässä jossa pohdittiin tulevaa aluerakennetta. Väestöennusteet kertovat, että väkiluku jatkaa alaspäin menevää suuntaansa. Aikaisemmat ennusteet ovat pitäneet paikkansa jopa liiankin hyvin.

80000 asukkaan Kainuussa on rakennettua infrastruktuuria yli 100 000 asukkaalle. Valitettavasti rakennettu infra on aivan väärissä paikoissa. Kainuun haja-alueet jatkavat edelleen kuihtumistaan ja väestö keskittyy tiiviimmin muutamiin taajama-alueisiin. Yhtenä esimerkkinä siitä on kotikuntani Suomussalmi. 1969 kunnassa oli asukkaita 16000. Nyt vajaat 9000. Suuntaus on edelleen laskeva. Rakennettua ympäristöä jää jatkuvasti tyhjilleen.

Aluerakenne keskittyy minun mielestäni asumisen osalta entistä enemmän taajamiin ja valtateiden varsille. Siihen ohjaavat tulevia asukkaita muut kuin poliittiset syyt. Yksi juuri nyt ohjaavista voimista on valokuitukaapeli. On kohtuullisen halpaa liittyä siihen valtateiden varsilla, mutta sikamaisen kallista heti kahden kilometrin päässä kaapelista. Samoin oppilaiden puutteessa lopetettava kouluverkosto ohjaa tulevaisuuden rakentajia. Palvelut ja erityisesti kauppa keskittyy entistä enemmän suuriin taajamiin ja sen käyttöä ohjaa eniten kuluttaja itse.

Kainuu on vuosisatojen aikana kokenut monta kuihtumista väestön osalta, mutta on aina noussut entistä ehompana. Siihen uskon minäkin ja sen eteen tulen työtä tekemään. Nostin työryhmässä eilen esille sen, että meidän on uudelleen löydettävä yhteinen Kainuu-henki. Hallintokokeilun aikana se henki meni pesuveden mukana. Nyt on tilalla nurkkakuntaisuus ja kyräily. Kainuun kuihtumisen katsotaan johtuvan joko muitten kuntien ylimielisyydestä, tai pahasta tahdosta viedä pienempien naapurikuntien itsenäisyys.

Itse olen nähnyt ja kokenut, kuinka pieni Kainuu itseasiassa on. Ja kuinka yhteisiä ovat kaikkien ongelmat. Ilman vahvaa maakuntakeskusta Kainuu on hukassa. Kainuu tarvitsee Kajaania ja Kajaani Kainuuta.

Maaseutu pysyy paikallaan ja täyttyy joskus tulevaisuudessa uudelleen.

Avainsanat: kävijämäärä, heureka, uusisuunta, kuihtuukokainuu, valokuituohjaaasumista, kajaanikainuunveturi, maaseutuaeivoiviedä

004 Rahastuksen makua

Perjantai 18.1.2013 klo 13:32 - yrjöpoeka

Pikkuhiljaa tulee tietoa, mitä tarkoittaa joidenkin yrittäjien mukanaolo kunnallisissa luottamustehtävissä. Kajaanin keskustan riveissä on alkanut kunnon pyykin pesu siitä, mikä on kohtuullista ja mikä on silkkaa rahastusta. Kaupunginhallituksen puheenjohtajuudesta käytiin vuodenvaihteessa kova vääntö ja se päättyi vaalien ääniharavan Marjatta Immosen voittoon. Kuohun jälkilöylyinä tuli esille tietoa, joka olisi ollut paikallaan tietää jo vaalien aikaan.

Radio Kajaus on aiheesta ansiokkaasti uutisoinut ja lopulta myös maakuntalehti reagoi uutiseen. Yrittäjän Imagon yritys on saanut Kajaanin kaupungilta viime vuosina muutakin kuin lämmintä kättä. Yrityksen toimitusjohtaja on nyt sitten rahastanut kaupungilta lisää tuloja yritykselle. Uutisten mukaan Arto Okkonen ei hae ansionmenetyskorvauksia itselleen, vaan johtamalleen yritykselle. Veronkierto tulee ensimmäiseksi mieleen tästä venkoilusta.

Uusin uutinen Radio Kajauksen sivuilla kertoo, ettei kaikki ehkä ole mennyt aivan laillisesti. Menettelyn on hyväksynyt tarkastuslautakunta puheenjohtajansa mukaan. Ansiokas puheenjohtaja pitää uutisointia höpöhommana. Mielenkiintoista nähdä kuinka tässä tulee käymään.

Tämä pakottaa ajattelemaan, onko tällainen menettely yleistä kuntien arjessa. Jokaisen kunnan on syytä käydä menettelyt kriittisesti läpi. Julkinen keskustelu on erityisen tärkeää juuri nyt, kun jokainen palvelu kuntalaisille on kriittisen tarkastelun alla. Luottamustehtävistä on maksettava asialliset korvaukset ja niiden korvauksien pitää ohjautua luonnolliselle henkilölle. Yhtiö ei voi olla matkalaskujen tekijä.

Valtuuston kokouksen jälkeen olen saanut runsaasti palautetta. Kuntalaiset ovat tottuneet ottamaan minuun yhteyttä ja saman toivon jatkuvan tulevana valtuustokautena. Myös maakunnan muista osista olen saanut yhteydenottoja entiseen tapaan. Kaikille on tullut yllätyksenä, kuinka maakunnalliset luottamuspaikat on jaettu. Äänestäjien tahdolla ei näissä valinnoissa ole ollut sijaa.

Hallintokokeilun aikana äänestäjien tahto toteutui huomattavasti paremmin. Puolueitten piirit turhautuivat asiantilaan ja suurin puolue antoi kokeilun ajautua kiville. Syy vieritettiin ainoastaan Puolangan harteille. Oikealla taktiikalla ovat luottamustehtävät jaettu muutamien puolueiden johtomiesten mielen mukaan. Kaikki uudet neuvottelijat eivät ymmärtäneet politiikan syvintä olemusta. Nyt sitten vaikerrellaan miten tärkeät paikat lipsahtivat sivu suun. Politiikka ei valitettavasti ole demokratiaa.

Näillä eväillä huomista rakennetaan.

Avainsanat: kunnallinen palkkiosääntö, ansionmenetyskorvaus, kajaanintarkastuslautakunta, kainuunhallintokokeiluajoikarille, paavoenroth

033 Vanhusten huoltoon EU-direktiivi

Keskiviikko 18.4.2012 klo 16:47 - yrjöpoeka


Meillä uskotaan sokeasti muualta tulevaan komentoon. Ennen se oli Neuvostoliitto ja nyt EU. Siksi olisi syytä pysäyttää kansallinen kohellus ja vääntö vanhuspalvelulaista. Pyydetään armollisesti EU:ta määrittämään vanhusten oikeudet elämään. Direktiivi määrittää kotieläimillekin omat sääntönsä ja niitä suomessa tiukasti noudatetaan. Sitä valvoo lisäksi tiukkaotteiset paperinpyörittäjä armeijat. Voi sitä joka joutuu sen hampaisiin.

Tiistain paikallislehti Ylä-Kainuu julkaisi kaksi hyvää vanhusten kohtelusta lähtevää mielipidekirjoitusta. Kirjoitukset olivat niin hyviä, että minun sormeni syyhysivät välittömästi ja olin pakotettu vastakirjoitukseen. Saa nähdä tuleeko siitä julkaisukelpoista? Kirjoittajien asema poliittisina päätöksentekijöinä jäi hieman epäselväksi. Molemmat ovat Suomussalmen kunnanvaltuutettuja ja ovat myös kunnanhallituksen jäseniä. Heitä ihmetytti suuresti maakunnan sote-toimialan säästöt ja he peräsivät vastuullisia esiin. Molemmat unohtivat (ehkä autuaasti) kuka antaa talouden raamit sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille. Kunnanjohtajien tekemä malli on myös Suomussalmen kunnanvaltuuston yksimielisesti hyväksymä.

Samasta tapahtumasta lähti liikkeelle paikallislehden uusi juttu vanhusten palveluista Kainuussa ja erityisesti Suomussalmella. Tämä juttu tulee todennäköisesti huomiseen lehteen. Nyt on erinomainen aika kaikkien, niin myös kuntien poliittisten päättäjien pohtia tulevaa vuotta 2013. Mikäli rahoitusmalli uudelle sote-palvelulle säilyy samanlaisena, niukkuus ja keskittäminen pahenevat entisestään.

Tällä pohtimisella alkaa olla todella kiire, koska päätös uudesta mallista tehdään kesäkuun aikana ja siinä päätetään myös vuoden 2013 rahoitusmallista. Painetta on nyt lisättävä kaikilla kansalaisilla kunnanvaltuustojen suuntaan. He päättävät minkä verran rahaa annetaan. Sote tekee sen pohjalta päätökset palveluista. Mitä palvelua ja missä tuotetaan. Karsitaanko palveluverkkoa ja samalla keskitetään palveluja Kajaaniin?

Vaikka kevät ja kesä painaa päälle tärkeitä asioita riittää edelleenkin pohdittavaksi. Kuntavaalit ovat syksyllä ja ne ovat tietysti tärkeät. Kaikista tärkeintä on nyt saada kuntien päätöksentekijät uskomaan soten asiantuntijoita siitä, mikä on kainuulaisten palvelutarve.

Kuntalaiset ovat siinä oman asiansa parhaat asiantuntijat.

Ylä-Kainuu lehti julkaisi mielipidekirjoitukseni ja se löytyy tuolta julkaistut kirjoitukset osiosta.

Avainsanat: direktiivilehmille, paperinpyörittäjienarmeija, kainuunmaakunnanrahoitusmalli, psalveluidenkeskittäminenkajaaniin, kunnanvaltuustopäättää, parasasiantuntija

020 Hyvää hallintoa..?

Tiistai 20.3.2012 klo 11:39


Viime päivien aikana olen saanut seurata Kainuun maakunnan suorittamaa hyvää hallintoa kansalaisten suuntaan. Kainuun kehitysvammaiset ovat joutuneet todelliseen turbulenssiin ja nyt Kajaanilaiset kehitysvammaiset kootaan omista kodeistaan ja siirretään perustettavaan ghettoon. Tuolla sanalla on synkkä kaiku viime vuosisadalta ja sitä se on myös tänään.

Maakuntahallitus käsitteli viime joulukuussa talousarvion täytäntöönpano ohjetta ja linjasi siellä seuraavasti kohdassa 9. ”Tehdään selvitykset vammaispalveluiden asumispalvelujen yksikkökoon kasvattamisesta ja kuljetuspalveluista.” Nyt virkamiehet ovat saaneet työn päätökseen ja huomenna 21.3 asia on sosiaali- ja terveyslautakunnassa päätettävänä. Muuttopäivä on tiedossa ja se on jo tulevana kesänä heinäkuussa. Tällä kohden moni huokaa, että onpa tehokasta ja ripeää toimintaa. Asuntoyhtiö Kajaanin Pietarilla on vapautunut kerrostaloja ja sinne vireät virkamiehet ovat löytäneet todellisen kotipesän. Gheton.

Vain yksi pieni asia on vauhdissa unohtunut. Asiakkailta, eli tässä tapauksessa kehitysvammaisilta ja heidän omaisiltaan ei kukaan ole kysynyt yhtään mitään. Samoin asiasta päättävä lautakunta on pidetty ulkona tästä toiminnasta. Olen saanut parinviikon aikana vihiä asiasta ja myös siitä, että työntekijöitä on kielletty puhumasta asiasta omaisille ja kehitysvammaisille. Tänään 20.3  virkamiehillä on kehitysvammaisille ja omaisille suunnattu tiedotustilaisuus. Siellä he voivat ilmaista mielipiteensä asiasta ja vaikuttaa niinsanotusti omaan asiaansa.

Noista linkeistä löydätte kehitysvammaisten nykyiset asuinpaikat. Siellä on heidän kotinsa ja sinne he maksavat vuokransa. Nyt heidät maakuntahallituksen selvityspyynnöllä ja ripeitten virkamiesten avustuksella ollaan pakkosiirtämässä. Jokainen normaali ihminen nostaisi asiasta helvetinmoisen metelin, mikäli omalle kohdalle tällainen virkamiesten mielivaltaisuus kohdistuisi. Purematta en tule asiaa nielemään. Minä en aio häätää kodeistaan yhtään kehitysvammaista. Tulen puolustamaan heidän oikeuttaan asua siellä missä he asuvat. Osa on asunut vuosikymmeniä asunnoissaan ja minusta se on heidän kotinsa.

Lohtajan kerrostaloja on asutettu pakolaisilla ja nyt siellä on tilaa, koska pakolaisten määrä on vähentynyt. Ilmeisesti virkamiesten mielestä kehitysvammaiset joutavat mennä sinne muiden outojen joukkoon. Normi kantaväestö sieltä on liukenemassa pois omien ennakkoluulojensa uhreina.

Yksikkökoon kasvattaminen. Näin kuvataan ja ilmaistaan uusien suurien karjatilojen mammuttikokoa, nyt ilmaisu on siirretty koskettamaan ihmisiä.

Tätä asiaa pohtiessa olen joutunut miettimään tunnenko sisälläni vihaa? Otsasuoni pullistuu ja on myönnettävä, että tunnen! Käsieni vapinaa katsoessa tunnen, että sisältäni kumpuaa vihapuhetta.

Avainsanat: vihapuhetta, kainuunmaakuntahallitus, yksikkökoonkasvattaminen.kajaaninpietari, pakolaistenasuinalue, asukkaidenvaikuttaminen, pakkosiirto, ghetto,

063 Hallintokokeilu tienhaarassa

Perjantai 9.12.2011 klo 21:06 - yrjöpoeka

Kainuun hallintokokeilu on tulossa päätökseen, koska Puolanka on jäämässä siitä nyt pois. Puolangan kunnanhallitus kokoontui 7.12 ja siinä ei tehty mitään esitystä 19.12 kokoontuvalle valtuustolle. Nyt alkaa olla selvää, että Kainuun maakunta jatkaa rahojen hukkaamista uusien palvelumallien rakentamiseen. Rahaa ja työtä on laitettu paljon nykyiseen ja sillä on ollut ainakin muutamien kuntien taloutta tervehdyttävä vaikutus. Se tie on myös nyt lopussa. Vuoden 2013 alusta lukien Puolanka joutuu todelliseen kurimukseen ja siinä asiassa ei tarvitse olla kummoinen ennustaja. Palvelujen hinnat karkaavat Puolangan päättäjien käsistä ja sitten aloitetaan syyllisten etsiminen.

Kuhmo nosti hallintokokeilun alussa työntekijöiden palkkoja ja sen maksumiehiksi joutuivat osaltaan kaikki Kainuun muut kunnat. Nyt Puolanka on ottanut siitä esimerkkiä, kun kunnanhallitus päätti rakentaa aivan uuden terveyskeskuksen ja kustannukset on arvioitu 9 miljoonaksi euroksi. Todennäköisesti se ei tule riittämään, mutta onhan uusi sentään uusi. Nykyinen hallitus on suunnitellut kuntaverkkoa kokonaan uusiksi ja siihen kuuluu pakkokeinona valtionosuuksien leikkaukset. Puolangan joutuessa velkasaneeraukseen ja valtio joutuu tekemään päätöksen mihin kunta liitetään.

Silloin Suomussalmi on saamassa lisää velkaa uudesta Puolangan terveyskeskuksesta, jota se ei tule tarvitsemaan. Suomussalmi on investoinut useana vuonna Ylä-Kainuun sairaalaan, joka riittää koko Ylä-Kainuun nykyiselle väestölle. Uhkakuva on todellinen ja sen tuoma rasitus iskee sitten todella huonoon saumaan. Ei näytä hyvältä ei. Toisaalta olen pohtinut, ovatko Puolangan virkamiehet salaviisaita ja tietävät kuinka tulee käymään. Uskossa, että uutta sairaalaa ei voi lopettaa.

Toivottavasti valtion rahoitusviranomaiset osaavat katsoa kokonaisuutta ja miettiä mikä on tärkeintä alueen asukkaiden palvelujen kannalta. Tyhjät seinät eivät paranna ketään Puolankalaista.

Kainari otti aiheeseen kantaa pääkirjoituksessaan 11.12.2011. Lehti olisi voinut itsekin jalkautua Puolangalle aikaisemmin syksyllä ja etsiä sieltä vastauksia. Kainari on tyytynyt pohtimaan Kaikkosen ja Okkosen kera Puolangan aiheuttamaa ongelmaa Kajaanin Kauppakadulla ja toimituksessa. Lehden linja kuvannee sitä asennetta mistä Puolankalaiset Kajaania syyttävät. Puolankalaiset syyttävät myös kainaria tästä asenteellisuudesta. Siinä he myös ovat aivan oikeassa, lehti tukee jutuillaan vain näitä kaikkosia, okkosia ja suutareita. Kainari ilmoittaa olevansa maakuntalehti, sitä se ei ole ollut Kainuun hallintokokeilun aikana.

Tänään oli vuorossa Kajaanin perinteiset joulumarkkinat ja siellä sai Perussuomalaisten teltta olla ainoana politiikan tekijänä esillä. Väkeä kävi paikalla todella hyvin ja aivan kuten keväälläkin kaikkia kiinnosti vain yksi asia. Se yksi asia oli ja on rahojen haaskaaminen pitkin Eurooppaa. Paikalla kävi useiden puolueiden kannattajia ja puolueen tiukkana pysynyt linja sai tukea. Toinen kiinnostava aihe oli Talvivaara, siitä on tulossa paikallisessa politiikassa todella kuuma peruna. Kainuun hallintokokeilua sivuttiin myös, siitä ajatukset olivat yhtä hajanaisia kuin maakuntavaltuustollakin. Kukaan ei oikein tiedä mitä tehdä.

Sokerina pohjalla oli tietysti tulevat presidentinvaalit, mistä syystä olimme torilla. Soinia odotetaan paikalle ja hänen ajatuksilleen on Kainuussa paljon kuulijoita. Kerroimme Soinin tulevan Kajaaniin 17.12 ja olevan Kauppapaikka 18 kahviossa tentattavana klo 10 – 12. Paikalla käyneet uskoivat todellisen jytkyn tapahtuvan tulevissa vaaleissa. Siitä on hyvä lähteä.

Avainsanat: kainuunhallintokokeilu, puolankaselvitystilassa, ulkopuolisetmaksumiehinä, valtionosuudetvähenevät, yläkainuunsairaala, kajaaninjoulumarkkinat, suomensoinipresidentiksi, tilapäivitys

023 Kainuulaista rasismia

Sunnuntai 20.3.2011 klo 15:08 - yrjöpoeka

Kainuun kansan äänenkannattajaksi julistautunut Kainuun Sanomat uutisoi torstaina 17.3 Kainuulaisesta rasismista. Aiheeseen ei pitäisi koskea pitkällä tikullakaan, koska siitä saa vaahdot herkästi päällensä. Kokeilen kepillä jäätä.

Lehden uutisen mukaan oli tehty kyselytutkimus 1555 Kainuussa asuvalle maahanmuuttajalle. Kyselyyn vastasi vain 150 yli 20-vuotiasta ja he olivat kaikki kokeneet Rasismia. Kajaani oli erityisen paha paikka vastaajien mielestä. Huomattavaa on se, että vain kymmenesosa vastasi. Tästä on vedetty pitävä johtopäätös ja se on Kainuulaisten turmioksi.

Tämän ”kattavan” tutkimuksen johtopäätös oli toimittajan ja erityisesti tutkijan mielestä, että rasismi on Kainuussa suuri ja hälyttävä asia. Toimittaja oli myös erikseen sitä mieltä, että rasismia on Kajaanissa. Kyseessä oli toimittajan mielestä vakava asia ja siihen pitäisi nyt havahtua.

Olen toimittajan johtopäätöksistään samaa mieltä, kohderyhmästä en sitten ollenkaan.

Tutkijan ja toimittajan mielestä rasismia on se, ettei maahanmuuttaja saa esimerkiksi töitä. Samoin rasismia on huono palvelu terveydenhoidossa. Rasismia on myös tulkkauspalvelujen puute. Rasismia oli koettu kaikkialla, kouluissa, kaupassa, pankissa, ravintolassa ja kadulla. Kaiken hyvän päälle tutkittavat olivat ilmoittaneet saavansa kuulla nimittelyä, katseiden kohteeksi joutumista, välttelyä ja palveluhaluttomuutta.

Olen toiminut Kainuun maakuntavaltuutettuna ja sen alaisen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä ja kaikki uutisen mukaiset asiat ovat todellisia. Ainoastaan kohderyhmä on toinen. Kiertäessäni maakuntaa ristiin rastiin olen saanut kuulla monta tarinaa ja ne kertovat selkeästä rasismista. Maakunnan asukkaat saavat ajoittain todella huonoa palvelua ja hyvin huonoa kohtelua. Tulkkipalvelu ja opastus puuttuvat täysin byrokratian viidakossa. Nimittely, katseiden kohteeksi joutuminen ja palveluhaluttomuus ovat olleet arkipäivää vuosia.

Miksi siihen ei ole puututtu? Miksi tästä rasismista ei ole puhuttu? Tätä syrjintää on kaikkialla ja erityisen paljon terveyspalveluissa. Koska kyse on valtaväestöstä, siihen ei liitetä sanaa rasismi ja syrjintä. Tutkijoiden ja toimittajien uutiskynnyksen ylittää vain sellainen marginaaliryhmä, joka ei ole alkuperältään suomalaisia.

Me Kainuulaiset joudumme rasismi syytösten kohteeksi herkästi ja silti olemme samanlaisen kohtelun alaisena. Demokratiassa enemmistön on huolehdittava myös vähemmistön oikeuksista. Suotavaa olisi, että myös enemmistö saisi nauttia samoista oikeuksista.

Avainsanat: kainuulaisetrasisteja, kyselytutkimusrasismista, matkakumppanithanke, rasismikajaanissa, piilossavaiei, demokratianolemus

022 Ja numero on.. 50

Perjantai 18.3.2011 klo 7:29 - yrjöpoeka

Viime päivinä vallitseva olotila on ollut kiire ja sen mukaisesti, sivu päivityksille ei ole juuri jäänyt aikaa. Viimeiset viikot ovat edessä ja näillä mennään.

Eiliset gallupit kertovat samaa sanomaa, kuin vuosi sitten alkanut kannatuksen nousu. Suunta voi olla vain ylöspäin. Ihmisten mielissä oli eilen sama ylöspäin ja eteenpäin menon suunta. Kevään aurinko toi oman lisänsä valoisiin mieliin ja se tuntui itsestäkin todella hyvältä.

Kuultuaan numeroni sain erittäin innostuneita puheluita ja viestejä. Omastakin mielestä numero 50 on mieleen tarttuva ja selkeä! Sain heti iltapäivästä numeron autooni ja tarroja muuhun käyttöön. Sain välittömästi palautetta pysäköityäni autoni  Kajaanin kauppakadulle. Palautteen antajille kerroin tulevani puhumaan raatihuoneen torille lauantaina 19.3 ja kyselijät aikoivat ehdottomasti saapua paikalle.

Käytössäni olevia asenne tarroja on saatavissa ja "laastaria haavoihin" löytyy myös. Tule raatihuoneen torille ja hae.

Huomista puhetta kommentoin sitten viikonlopun blogi päivityksessä. Aihe tulee olemaan todella ajankohtainen ja esille nostettu.

Kiitoksia kaikille palautetta lähettäneille. Kaikki saamani palaute auttaa jaksamaan kovan loppurutistuksen.

Tänään on vuorossa Koillismaa. Ensin menemme tukiryhmän kanssa Kuusamon torille klo 11 - 13 ja sieltä menemme Taivalkosken torille klo 15 - 17. Siinä se päivä lähtee liikkeelle.

Näillä mennään!

Avainsanat: oulunvaalipiirinehdokasnumero50, maakunnallinenvaalijuhlakajaanissa19.3, laastariahaavoihin

089 Ilo

Perjantai 2.7.2010 klo 14:55 - yrjöpoeka

Ilo on lapsenlapsen tulo mummolaan! Aamulla on todella mukava herätä kilkatukseen ja keskustella maailman asioista aamukaakaolla. Ukki iässä osaa arvostaa lapsen avoimuutta ja suorasanaisuutta. On tiedossa mukava viikonloppu, toivottavasti kelit suosivat ulkona oloa?

Käväisin aamusella moottoripyörällä kotipitäjäni Suomussalmen kunta taajamassa, Ämmänsaaressa. Päälläni olleet turva / tunnusliivit, saivat aikaan monenlaista keskustelua. Huoltoasemalla tuli juttusille eräs matkailija ja halusi välttämättä ostaa liivini. Kerroin hänelle, että liivejä on minulla muutamia ja voin luopua joistakin, mutta vasta ensiviikolla Kajaanin markkinakatu tapahtumassa. Perussuomalaisten Kainuun piiri on mukana tapahtumassa ja jakaa omaa piirin vaaliohjelmaa kaikille kiinnostuneille. Uusin lehti on myös jaossa ja kaikenlaista muuta pientä. Tapahtuma aika on 7 – 10.7 ja paikalla on piirin kansanedustaja ehdokkaita ja muita aktiiveja. Lauantaina 10.7, piirin nuorisojaosto on kainuulaisten tavattavissa.

Kotiseutu Plus lehdessä on virallinen ilmoitus ja se löytyy tästä. Lehdessä on mukana myös kysely kaikille ja sen voi palauttaa torilla teltallemme. Kotiseutu Plus ilmestyy lehtiversiona vasta Kajaanin ympäristössä, mutta lehden päätoimittaja Kari Kinnunen lupaa sen ilmestyvän koko Kainuun alueella vielä tämän vuoden loppuun mennessä. Ilmaisjakelu lehti tulee saamaan aikaan kauan kaivattua kilpailua, erityisesti ilmoitus hintojen osalta. Toivotan uudelle lehdelle ja sen toimitukselle onnea.

Olen uusimassa sivujeni ilmettä ja kaipaan rakentavia kommentteja aiheesta. Muutamia yhteyden ottoja on jo tullut ja kiitos niistä. Sivustolla oleva pääkuva tulee muuttumaan vuodenaikojen mukaan ja myös muuta kuvamateriaalia tulen lisäämään. Kainuun piirin vaaliohjelma tulee myös esille, samalle sivulle tulevat omat painopisteet ajallaan.

Kilkattaja nukahti kesken jutustelun ja nyt jäi aikaa kirjoitella. Sää tila on tällä hetkellä raitis, lämpöä vain +11 ja tuulinen keli. Loppuviikolle luvataan parempaa, jopa aivan jäätelökesää!

Avainsanat: lapsenlapsi, elämänilo, turvaliivit, kajaaninmarkkinakatu, kotiseutuplus, ilmaisjakelulehti, palautettakiitos, suomalainenkesä

017 Hirmuista talvea

Tiistai 2.2.2010 klo 12:38 - yrjöpoeka

Tänäänkin olen saanut naureskella etelän ihmisten ihmeitä, pitkästä aikaa myös Helsinki on saanut kunnolla lunta. Mitä tekevät siellä, lehdet repivät otsikoita, etelä hukkuu lumeen! Lumesta on nyt tullut suoranainen riesa, sitä rahdataan kaatopaikoille, mereen ja niillä on jo laitos johon voidaan ajaa lunta sulatettavaksi! Ei ole ihme ettei virta verkossa riitä, täällä odotellaan rauhassa kevään tuloa. Joka vuosi lumi on hävinnyt maisemista juhannukseen mennessä. Ihminen ei osaa enää ajatella itse, sitä varten tiedotus välineet haastattelevat eri alan asiantuntijoita. Näiltä kysytään ensimmäiseksi mitä uhkia tämä nyt aiheuttaa ja kuinka toimia tämän hirmuisen uhan alla. Seuraavaksi televisio haastattelee lumilapion varressa seisoksivaa ja eikös tämä vastaakin oikein, ”lunta on liikaa, voi voi..”. Haastattelija toteaa sitten vakavana, ”näin on ja siirrän tämän takaisin toimitukseen”.

En ole koskaan ajatellut, että lumen paljous voisi olla uutinen? Ei siitä uutista täältä saisikaan, mutta etelän ihmisille siitä tulee ongelma heti, kun lumi yltää patiinikengän reunan yli.

Maakunnan keskus, Kajaani on taloudessaan niin kuralla, että sieltä löytyy tilanteen pelastamiseksi myös uusia ehdotuksia. Homman heikkoutena on nyt se, ettei yksikään muista kunnista halua liittyä Kajaaniin. Muiden kuntien mielestä Kajaani saa nyt ja jatkossakin sekoilla ihan rauhassa yksikseen. Sotkamo tietenkin voisi liittää Kajaanin reuna alueeseensa ja jättää kaikki Kajaanin poliitikot ulkopuolelle päätöksen teosta. Mutta voi olla, että eivät ne sitä halua, sitä jurnutusta ei jaksa sen jälkeen kuunnella. Siellä on se maailman kuulu teatteri ja generaattori, siellä riittää virtaa kaiken mahdollisen järkevän toiminnan vastustamiseen.

Viikonlopun aikana sain kuntoilla miellyttävässä pakkas säässä, -10 tuntui jo keväiselle. Eilen ja tänään, etelän hukkuessa lumeen, olen kaikessa rauhassa kolaillut tänne tulleet lumet kulkureitiltä pois. Lisää saa tulla, lumikola toimii ja ulkoilu on minulle aina hyväksi.

Viikonlopun aikana minuun on oltu yhteydessä eri puolilta Kainuuta ja olen saanut väliaika tietoja tuleviin eduskunta vaaleihin liittyen. Näyttää nyt siltä, että suoranainen pystyvien ihmisten tulva on pyrkimässä ehdokkaiksi perussuomalaisiinkin. Sellaisia ehdokkaaksi pyrkijöitä, jotka viime kunnallis- ja maakunta vaaleissa saivat muutaman kymmenen ääntä. Kajaanissa myös keskustan osalta näyttää tilanne olevan vähän samansuuntainen. Tällä menolla voi edessä olla se tilanne, että mahdollisuus ryssitään oikein kunnolla. Asiassa on myös hyvä puoli, että täällä uskotaan omiin kykyihin. Jotenkin kaikki muistutukset tulevien vaalien mahdollisuuksista perussuomalaisille hukkuvat ja itse kukin alkaa uskoa mahdollisuuksiinsa vakuuttaa äänestäjät. Saattaa olla, että tulevina päivinä saamme seurata mielenkiintoisia näytöksiä. Kerron ja linkitän aiheesta enemmän ensiviikon vaihteen jälkeen.

Ylä-Kainuu julkaisi tänään kirjoitukseni ja se on nyt liitetty tuonne julkaistut kirjoitukset osioon.

Avainsanat: helsinki, hukkualumeen, ilmastonmuutos, vuodenajat, kajaanintalous, generaattori, eduskuntavaalit2011, eduskuntavaaliehdokas, ryssiä

217 Joulu meni

Maanantai 28.12.2009 klo 15:02 - yrjöpoeka

Joulu meni aivan vilahtamalla ohitse, vaimoni sairasti koko joulun ajan ja se vielä jatkuu. Ilona sairastui myös ja jo jouluaaton iltana lähti Kajaaniin isän ja äidin kanssa. Pienellä porukalla emme saaneet kinkun kylkeen kummoista koloa.

Joulun alla oli oikein tuulinen keli ja lunta tuli vaakatasossa, eilinen ja viime yö oli taas samanlainen keli. Joulunpyhinä kuiva pakkaskeli, -25 - -30 ja tänään kiristyy taas kunnolla. Kelien puolesta on pitkästä aikaa tulossa oikea talvi, riittävästi pakkasia jotta lauhkeiden talvien ansiosta levinneet pöpöt saa kyytiä. Tästä talvesta selviävä riistakanta on sitä parasta A – ryhmää, kannat lähtevät parin vuoden päästä taas nousuun. Kasvitaudit saa myös kyytiä, kuten perunavarsia tuhoava rutto, olen tampannut pottupellon lumet tiiviiksi, jotta routa pääsee peltoon.

Kävin joulun pyhinä keveitä lumikenkä reissuja ja tänään sitten kovensin tahtia. Ei ole hengityselimet kunnossa, rasituksesta alkaa hengitys vinkua kunnolla. Liikunta tuntuu kyllä oikein mukavalta taas, tauon jälkeen on puhtia ja joulun syömiset pitäisi kuluttaa jotenkin?

Joulun alus liikenne oli todella rauhallista, todella huono keli rauhoitti autoilijoita. Sama ilmiö oli osittain näkyvissä myös eilen, kun vein vanhimman tyttäreni Kontiomäelle junalle. Muutama urheilumielinen Volvo-kuski kokeili yltiöpäisiä ohituksia, muu liikenne väisti, ettei mennyt liian vaikeaksi.

Joulu jälkeiset uutiset ovat tuntuneet aika normaaleilta. Tarinoita on Nykäsen jouluvietto tavoista, jotka ovat entisellään. Muutama puukotus ja todella vähän tulipaloja, vaikka oli talven kovimmat pakkaset?

Kööpenhaminasta puhuttiin muutama viikko todella ahkerasti ja ilmaston lämpenemisestä. Aivan kuin piruillakseen luontoäiti on järjestänyt näytöksen siitä, kuka ilmastoa säätää, ihminen vai luonto. Pakkaset ja lumisateet ovat tulleet vauhdilla koko Eurooppaan ja osansa on saanut myös Yhdysvallat. Ilmasto vouhkaajat ovat hiljenneet ja odottelevat ensimmäisiä lämpimiä kelejä, jotta meuhkaaminen voitaisiin aloittaa uudelleen. Suomessa tulee vallitsemaan nyt oikein hyvät talvikelit seuraavien kuukausien ajan ja ihminen yrittää pysytellä lämpöisenä jollakin keinolla. Kunnon pakkastalven jälkeen ihminen osaa nauttia luonnon suomasta lämmöstä, tällä iällä se tuntuu oikein hyvältä.

Avainsanat: joulu, kajaani, pakkaskeli, riistakanta, lumikenkä, luontoäiti, ilmastonlämpeneminen, pakkastalvi

208 Tauti tuli

Keskiviikko 9.12.2009 klo 19:18 - yrjöpoeka

Tänään ahdisti todella pahasti, olin tulossa Kajaanista kokouksesta ja piti pysähtyä Ämmänsaaren terveyskeskukseen happea haukkomaan. Keuhkoputket ovat todella ahtaalla ja tulehdus rööreissä menossa. Viime vuonna olin käynyt samalla päivämäärällä hakemassa myös lääkkeitä hengenahdistukseen. Vanhetessa taitaa tulla vuosipäiviä näistä loppuvuoden päivistä?

Janne Ahonen teki Norjan hyppyreissullaan samoin kuin minä tein aamusella, kuume laskee lääkityksellä. Antoivat minulle hieman korvamakeata terveyskeskuksessa, varmasti oli ihan paikallaan? Eilinen päivä ja viime yö meni kuin horteessa, kuume sai olon todella huteroksi. Nyt on uskottava viisaampia ja pysyteltävä sohvan lähellä.

Nyt ei kulje ajatus ja ei jaksa…

Avainsanat: kajaani, ämmänsaari, terveyskeskus, janneahonen, kuume

Vanhemmat kirjoitukset »