Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

137 Suu puhuu yhtä

Lauantai 24.6.2017 klo 20:46 - yrjöpoeka

Vanha suomalainen kansaviisaus kuuluu näin; suu puhuu yhtä teot puhuvat toista. Tätä voi miettiä kun seuraa somen kautta keskustelua kalastuksesta. Erityisesti se lyöä silmille silloin kun puhumme lohesta. Kalastajien silmät ja suu puhuvat toista kuin teot. Juuri nyt on akuuttina keskustelunaiheena Tenon kalastus. Hyvillä aikeilla ovat silattuja hurskaitten teot.

Suomalaisten kalastus on aina ollut sitä, että vedestä otetaan väkisin kaikki se mikiä tullakseen on. Tämä pätee myös meihin perhokalastajiin. Kevättalvella sosiaalisessa mediassa puhuttiin hyvin paljon Tenon lohenkalatuksesta. Aika moni oli sitä mieltä, että kaikista paras lohen suojelukeino olisi määritellä vuorokautinen kalastuskiintiö. Suomeksi sanottuna kalastajat itse säänteleisivät, kuinka monta kalaa he kiskovat kuiville vuorokaudessa.

Yksimielinen kannanotto oli yksi kala vuorokaudessa. Lohilupien saanti oli todella takkuista ja kukaan ei saanut niitä keskelle kesää sijoittuvia kokonaisia viikkoja. Nyt lupia on palautunut runsaasti luvanmyyjille, mutta kalastajat ovat ehtineet valintansa tehdä. Ne onnelliset jotka ovat saaneet pyytämänsä luvat alusta alkaen, ovat autuaasti unohtaneet ajatuksensa. Nyt facebook on pullollaan saaliskuvia. Suuria lohia tulee ja on jo kiire laskea pyydykset uudelleen veteen.

Uusi pohjoisen kalastuslaki ja asetus lähti siitä, että haluttiin turvata uhanalaisten lohien ja taimenten tulevaisuus. Nyt messevät etelän kalamiehet poseeraavat useiden kalojen kera. Tämä on pahinta viestintää mitä olla saattaa. Sahaamme omaa oksaamme. Heti jos joku uskalias kertoo viestiketjussa sen, että teemmekö itse asiat oikein. Silloin alkaa vastaisku. Suunnaton ryöpytys ja suoranainen vittuilu henkilöön kohdistuvina masentavat useimpien mielet.

Kuvissa tunnistettavina esiintyvät kalatajaurhot poseeraavat lohikasojen edessä ja samalla heillä on toinen jalka vedessä. Tykkääjiä on suunnaton määrä ja kaikkiien mielestä tämä on oikein. Nihilistinä ajattelen itse, että tämä sosiaalinen verkko on petollinen. Kaikki sinne lähetetty on ikuisesti kierrossa. Sanomisesi löytyvät katseltaviksi muutamilla klikkauksilla. Kuvien kera. Niiden kuvien, jotka itse olemme sinne laittaneet. Rinta polleina. Ei ole ollenkaan ihme, että kalastusasiantuntijat kiristävät lupien saantia ja korottavat hintoja. Surullisinta tässä on se, että syytöntä alkuperäisasujaa lyödään samalla surutta korville.

Olen sitä mieltä, että nykyinen pohjoisen kalastuslaki on syvältä. Uusien lakien ja asetusten olisi tunnistettava ja tunnustettava alueitten ikiaiset omistajat ja kalavesien haltijat. Surkein näky on nähdä jokiveneidenpoltto juhannuskokkona Teno-joki varrella. Tasavaltamme hallitus ei ole onnistunut tässä asiassa. Ei ole ihme että pohjoisen asukkaat puristelevat nyrkkejään taskuissa ja herraviha elää. Kansanedustajiksi päässeet ovat muuttuneet niin herroiksi, ettei tavallisen asujan tuntemukset kelpaa muulloin kuin vaalien alla.

Silloin suu puhuu yhtä ja hetken päästä teot puhuvat toista. Kalastajilla ja poliitikoilla on hyvin paljon yhteistä tarttumapintaa. Hurskaita puheita pidetään ja vannotaan kaiken muuttuvan. Mikään ei muutu. Molemmat ovat aivan yhtä ahneita.

Poliitikko vie kaikki rahat ja kalastaja vie sen viimeisenkin kalan vedestä vaikka väkisin.

Avainsanat: kansanviisaudet, ahnekuinkalastaja, tenonuusikalastussääntö, yhteinenominaisuusahneus, sahaammeomaaoksaa

042 Kesätauko on päättynyt

Tiistai 19.8.2014 klo 10:23 - yrjöpoeka

Kirjoittelussani on ollut pitkä tauko. Helteinen ja kiireinen kesä on takana ja nyt on aika palata niinsanotusti sorvin äärelle. On aika laittaa ajatuksiaan hieman muistiin tulevaisuutta varten.

Tein kevällä rakentamispäätöksen yhteydessä itselleni lupauksen ostaa remonttitarvikkeita mahdollisimman paljon kotikuntani liikkeistä. Suomen yrittäjät ovat myös kampanjoineet aiheesta ja otin siitä haasteesta kopin itselleni. Otin etukäteen selvää eri tarvikkeiden hinnoista netin ihmeellisen ja helpon maailman kautta. Nopealla vilkaisuilla näytti siltä, että on edullista ostaa tuotteet muualta kuin kotikylältä.

Käytyäni paikkakuntani liikkeissä, tuli selväksi, ettei asia kokonaisuudessaan ole niin. Tärkeintä kodinkoneitten osalta oli se, että huolto on tarvittaessa lähellä. Ostosten keskittäminen toi myös sellaisia alennuksia, ettei netin hinnat enää olleetkaan halvempia. Ostin kaikki tarvitsemani yhtä tuotetta lukuunottamatta kotikyläni kaupoista. Se yksi tuote oli sellainen, ettei sitä täältä löytynyt. Se oli maalaustela, hinnaltaan 39 euroa, telan varteen sai imettyä maalia ison määrän. Sillä oli todella helppo maalata katot ja seinät. Ei tarvittu mitään rimpuilua telineillä.

Sain jokaisessa liikkeessä mielestäni hyvää palvelua. Kaiketi se johtui myös siitä, että rakennuspuolella on hiljaista ja liikkeissä keskitytään paremmin asiakkaisiin ja heidän tarpeisiinsa. Sähkö- ja putkitöiden osalta ei tarvinnut odotella päiviä ja viikkoja. Nopeimmillaan tarpeeseen vastattiin jo samana päivänä. Minusta se osoittaa sitä, että kotikunnassani on oikeasti rakennuspuolenlama. Työkohteita on vähän ja työvoimaa paljon käytössä. Nyt on rakentajan ja remontoijan kulta-ajat. Tarvikkeista saa alennusta ja erikoistyön tekijät löytyvät nopeasti.

Oma kokemukseni on, että heitän Suomen yrittäjien aloittaman haastekampanjan kaikille lukijoilleni. Ostakaa ja käyttäkää oman paikkakunnan tuotteita ja palveluja. Yritykset ja työpaikat pysyvät ja hinnat eivät ole esteenä. Erikoistyö maksaa, mutta takuu ja huolto on omalla paikkakunnalla. Sillä oli erittäin suuri merkitys ostospäätöksiini ja kokonaisedullisuuteen. Nyt kannattaa rakentaa ja remontoida! Siitä saa selvää säästöä.

Kalastusharrastukseni näytti jo ajoittain jäävän tältä kesältä kokonaan pois. Kuitenkin pääsin irti ja sain tehdä kaksi retkeä. Toinen suuntautui Lakselv-joelle Norjaan ja toinen viime viikolla Tenolle. Mukavia reissuja hyvässä seurassa ja molemmilla reissuilla sain syödä jäämeren tuottamaa punaista lohta. Ilmat olivat sellaisia kuin niiden pitääkin olla. Sadetta, tuulta ja poutaa. Paljon turhia harjoitusheittoja. Kalastajan unelmaa ja harrasta odotusta.

Lopulta se jysähtää ja kala on kiinni.

elokuu_2014.jpg
Yön kaunotar!

Nyt vain odotellaan seuraavaa kesää.

Avainsanat: kesätauko, suomenyrittäjienhaastekampanja, rakennuslama, perhokalastajankesä, lakselv, teno

044 Teno kutsuu

Torstai 4.8.2011 klo 16:51 - yrjöpoeka

hpim4135.jpg
Pieni Tenon kaunotar viimevuoden pikavisiitiltä. Huomenna olen joella ja toivottavasti saan tuntea sen hetken, kun kala ottaa :)

Ensimmäisen kerran menen Tenolle pidemmäksi aikaa, kuin viikonlopuksi. Nyt aion elää kiireettömästi joen ehdoilla. Nyt on aikaa opetella uusia heittopaikkoja. Kalastuksen parhaita puolia on opetella uudelleen ja uudelleen, kuinka saada kala ottamaan omiin pyytöihin.

Olen sitonut viimeisten viikkojen aikana aikamoisen kasan erilaisa perhoja kalojen tutkittaviksi. Toivottavasti joku niistä kelpaa.

Näillä mennään! Teno odottaa...

Avainsanat: teno, perhokalastajantoiveuni, atlantinlohenkasvupaikka

038 Hajanaisia ajatuksia tulevasta

Torstai 5.5.2011 klo 13:21 - yrjöpoeka

Kainuun hallintokokeilu sai viime vuoden lopulla vielä yhden 4 vuoden määräajan. Jossakin vaiheessa pitäisi Kainuun kuntien päästä yksituumaisuuteen ja uusi hallitus asialle suopeaksi. Nykyinen malli vaatii korjailua ja erityisesti rahoituksen osalta.

Maakunnan sosiaali- ja terveyslautakunta määrittelee Kainuun kuntien/asukkaiden tarpeet ja tekee sen pohjalta budjetti esityksen maakuntavaltuustolle. Maakuntavaltuusto joka on vaaleilla valittu, koostuu pääosin erikuntien valtuutetuista. Itse olen pyrkinyt ja tullut valituksi vain maakuntavaltuustoon. Tästä valtuutettujen kaksoisroolista on selkeätä haittaa juuri budjetista päätettäessä.

Kainuun hallintokokeilu lähti liikkeelle juuri sosiaali- ja terveysmenojen hallitsemattomasta kasvusta. Usea pienempi kunta oli jo selvitystilassa tai tulossa siihen. Sosiaali- ja terveydenhuolto siirrettiin maakunnan tehtäväksi ja kunnat päättävät ainoastaan siitä, kuinka paljon rahaa annetaan sen hoitamiseksi. Viime vuoden lopulla sosiaali- ja terveyslautakunta joutui leikkaamaan budjettia ja heti leikkausten jälkeen kunnat ilmoittivat kuinka suuren ylijäämän ne saivat aikaan. Hallintokokeilun ansiosta, selvitystilassa olleet kunnat tuottavat hyvää tulosta.

Kuntien tehtävänä on lain mukaan huolehtia, että kuntalaiset saavat lakisääteiset palvelut. Nyt tehtävä on ulkoistettu ja kansalaisten valitukset menevät kaukaisen maakuntahallinnon harteille. Kunnat huolehtivat lopuista kuntien tehtävistä entisin rakentein. Valtuustot ovat edelleen samansuuruiset ja kuntien aikanaan rakentamat hallintokiinteistöt ovat nousseet pääosaan kunnanjohtajien ja virkamiesten palkankorotusvaateiden kanssa.

Samaan aikaan maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto leikkaa/karsii palveluja.

Mikäli uusi eduskunta hyväksyy tulevaisuudessa hallintokokeilun pysyväksi, siihen on tehtävä muutoksia. Tärkein niistä on rahoitus. Valtionosuudet tulee osoittaa suoraan maakunnalle ja siihen kuuluvat myös harvaan asuttujen seutujen valtionosuudet.

Olen aikaisempina vuosina tehnyt useita mielipidekirjoituksia, joissa olen pohtinut kuntienhallinnon tiivistämistä. Nyt on aika uusia se. Eduskuntavaalien aikana kiersin kaikki Kainuun kunnat ja kävin ihmisten kanssa keskusteluja aiheesta. Aika on nyt kypsä ja ihmiset valmiita muutokseen.

Sosiaali- ja terveydenhuolto toimii jo kuin yksi kunta ja nyt on aika tehdä sama myös muille kuntien palveluille. Valtava määrä kuntien kiinteistömassaa syö juuri niitä varoja, joita tarvitaan palveluiden tuottamiseen. Kiinteistöt on myytävä tai purettava. Valtuustojen määräysvallasta on hävinnyt yli 60 %, mihin tarvitaan entisen suuruinen valtuutettujen määrä? Kainuu ei tarvitse sellaista määrää kuntienhallintoa kuin nyt.

Kainuulaiset tarvitsevat palveluja, ei hallintoa.

Jostakin kumman syystä kalastusasiat alkavat kummitella mielessä. Perhokalastusvermeitä olen alkanut purkamaan muuttolaatikoiden kasoista. Vuosikymmeniä ne ovat olleet samoissa paikoissa ja nyt niitä pitää oikein todella etsiä. Toisaalta juuri se on yksi kalastukseen liittyvä olennainen asia. Hiplailla keloja ja vapoja, lisäksi on mukava tarkastella siimoja ja perhoja. Kalastuslehdet suorastaan polttelevat käsissä ja kalastusväline uutuudet viehättävät.

Kalastajan kevät on koittamassa. Se jos mikä, on ihmiselle hyväksi.

Avainsanat: kainuunhallintokokeilu, hallitsematonkasvu, valtuutettujenkaksoisroolistahaittaa, kainuuyksikunta, palvelujaeihallintoa, kalastajankevät

121 Mennyt maailma

Sunnuntai 5.7.2009 klo 7:58 - yrjöpoeka

Lueskelin aamun uutisia ja heti pisti silmään YLE, n sivustolta uutinen, joka kertoo maailman muuttuneen lopullisesti. Meistä miehistä on tullut nyhveröitä ja emme enää osaa itse olla aktiivisia. Naisista on tullut tasavertaisia kaikissa asioissa, tupakointi ja juominen ovat naisilla jo runsaampaa. Nyt piti kuulla vielä tämä!

Autoilijana ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun luin tätä uutista. Miten tyhminä ne meitä pitää, vai ei ole nousupiikkiä hinnoissa? Keväästä hinnat ovat nousseet todella roimasti, nyt uutisoidaan, ettei nousua juhannuksesta ole. Ei niin, ne nousivat jo sitä ennen.

Aamu valkeni todella kesäisen raikkaana, lämpötila +4 ja navakka pohjoistuuli vesisateen ryydittämänä. On oikein mukava keli, oikea kalastajan keli. Tein eilen illalla anomuksen lomasta, saa nähdä miten sen nyt käy? Kelien puolesta oikein hyvin joutaisin joelle, no jää nähtäväksi miten käy.

Avainsanat: nyhverö, autoilija, kalastaja