Satunnaiset kuvat

Taimen 50cm

Uusimmat

Blogin arkisto

119 Suojelua ja suojelua

Keskiviikko 23.5.2018 klo 14:01 - yrjöpoeka

Maailma on tänään täynnä kaikenmaailman suojelijoita. He haluavat suojella luontoa kaikin mahdollisin tavoin ihmisten kosketukselta. Saimaannorppa on relikti jäänne ja sen kerrotaan olevan uhanalainen. Vesistöä on suojeltu jo paljon vain norppien käyttöön ja lisää ollaan suojelemassa tuhansia hehtaareita. Lähtökohtana suojelijoilla on, ettei ihminen saa vaarantaa norpan olemassaoloa ja siksi on suojeltava aina vaan lisää.

Suojelijat ovat siitä kummaa väkeä, ettei norpan elämään saisi ihminen vaikuttaa. Kummallista on se, että vuosittain kolataan lunta pitkin Saimaata norppien pesäpaikoiksi. Eli tässä kohden ihminen saa fyysisesti puuttua luonnonvalintaan. Kaiken lisäksi nyt on tullut selväksi, että norppa ei välttämättä tarvitse ollenkaan lumienkolaajia poikasten turvaksi. Koska norppa on relikti, sen on ollut sopeuduttava suolattomaan veteen. Siksi on luonnollista, että ilmaston muuttuessa sen on muutettava syntymisen ihmettä olemassaolevan luonnon mukaan. Muutoin sen edessä on häviäminen suomalaisesta luonnosta.

Onko norpan tulevaisuus sama kuin merimetson. Kun se ilmestyi Suomen luontoon, sitä kummasteltiin ja sitä haluttiin suojella. Nyt se on levinnyt kohta kaikkialle Suomeen ja se paskoo kohta sisävesien saaria valkoisen kuoleman alle. Eli suomeksi sanottuna paskoo saaret umpeen. Kun ilmasto lämpenee, niin siirtyykö norppa kohti pohjoista ja valtaa uusia ja uusia järviä suojelijoiden kohteiksi. Kalastajille se tietää todella ankeita aikoja. Jos uskaltaisi veikata, niin kohta joku suojelija kiikuttaa norpan uuteen järveen. Enkä sano tätä leikilläni.

Kun järvestä puhutaan, niin suojelijat ovat jo lämmenneet kalojen kaikkinaiselle suojelulle. Animalia järjestö on polkaissut liikkeelle kampanjan nimeltä Kalarakas. Animalian aktivistit ovat nyt huolestuneet kalojen eläinoikeustilanteesta. Milloin he ovat halaamassa puita ja milloin hakemassa esim. Romaniasta katukoiria Suomeen suojeltaviksi. Nyt heillä on välähtänyt kokonaan uusi ajatus, jolla kaikki vesistöt saataisiin kokonaan suojelluiksi. Sitä minä en tiedä, mitä ihmisten tulee sitten syödä? Ilmeisesti ruohoa kuten Pohjois-Koreassa. Siinä on mielestäni ongelma. Mikä on kasvien eläioikeustilanne?

Ymmärrän oikein hyvin tarkoituksen mukaisen suojelun. Metsiä ja luontoa on suojeltava, mutta se ei saa vaarantaa ihmisten elämistä. Suomalainen luonto tuottaa valtavasti lisäarvoa oikealla suojelulla. Sitä on pystyttävä käyttämään myös ihmisten hyväksi, esimerkiksi luontomatkailuun liittyen.

Suomalaiset vesistöt pystyisivät tuottamaan huomattavasti enemmän kalaa ihmisten ravinnoksi. Valitettavasti meillä on olemassa järjestelmä, jossa vanhat kateelliset ukonkäppänät päättävät mitä vesistöissä saa tehdä. Tutkikaapa missä tahansa kotiseuduillanne kalastuskuntia. Huomaatte mitä tarkoitan ukonkäppänöillä. He ovat täysin vieraantuneet jo tästä päivästä ja tulevaisuudesta. Seuraavaksi tutkikaa mitä ne ukkokerhot oikein touhuavat. He touhuilevat kalastuskorttivarojen turvin. Sitä rahaa ei haluta jakaa kalojen määrän kasvattamiseen. Sillä turvataan ukkoköörien matkustelua ja kokoustelu.

Suojelijat suojelevat kaiken omalla tavallaan. Ukkoköörit eivät halua suojella, vaan estää. Kohteina molemmilla ihmiset.

Avainsanat: saimaannorppa, reliktijäänne, merimetso, animalia, kalarakaskampanja, kalastuskunnat, kalastuskorttivaroillaeläminen

104 Kokouksia ja muuta mukavaa

Torstai 12.8.2010 klo 21:14 - yrjöpoekaEilen sain taas kerran käväistä maakunnan pääkaupungissa Kajaanissa. Vuorossa oli yksilöhuoltojaoston kokous, asialista oli elämää täynnä. Kokouksen jälkeen ehdin hoidella muutamia muita rästissä olleita asioita.
Aamulla tuli vielä vettä hieman, yöllä sitä tuli aivan kaatamalla, piha alue tulvi kuin järvi konsanaan. On hyväksi runsaat vesisateet, lämpimän kesän jäljiltä pohjavedet ovat vähenemässä. Toivottavasti vettä tulee vielä lisää, jotta kalat selviävät virtavesissä paremmin. Hyvältä kuitenkin näyttää!
Aamulla yritin keräillä marjoja vesisateiden välissä ja iltapäivästä lähdin käväisemään Oulangan luontokeskuksessa, jossa pidettiin taimen-aiheinen iltapäivä. Luennot olivat todella hyviä ja ne vahvistivat omia olettamuksia. Kuusamon jokien tilanne on huolestuttava ja nyt alkaa olla edessä viimeiset ajat huolehtia taimenkannan kestävästä kehityksestä.
Samassa tilaisuudessa esitin, että olisiko kalastajien hankittava kalastuskortti samalla tavoin kuin metsästäjät tekevät. Samoin esitin, että Taimenelle olisi saatava rahassa mitattava hinta. Kaiken maailman ötököille on laitettu hintalappu jos niitä on tapettu, mutta ei taimenelle! Taimen ja lohi painivat kaloina samassa sarjassa, ne ovat kalojen kuninkaita ja kalastajien himoamia.
Luonnonvaraiselle kudulle nousevat kalat, kuten lohi ja taimen tarvitsevat kaiken suojan selvitäkseen. Valtio nousee tässä kaiken haltijaksi, mutta siellä tuntuu olevan vallassa sellaiset tahot, jotka ymmärtävät vain sikataloudesta. Sian onneksi sitä suojelee eläintensuojelulaki ja luonnonsuojelijat. Riittävän korkea valtiollinen taho tarvitaan, jotta Venäjän kanssa voitaisiin edes neuvotella uudesta rajavesisopimuksesta. Nykyiset johtavat valtiolliset tahot ovat kiinnostuneet huomattavasti enemmän sukupuolineutraaleista asioista. Ne ovat tärkeämpiä, kuin syntyvä tulevaisuus kalakannoille. Useamman valtion alueella vaeltava kalakanta voidaan tuhota, koska se ei äänestä.

Avainsanat: sosiaalijaterveydenhuolto, valitusosoite, kesäsateet, uhanalaisetkalakannat, luonnonvarainenkanta, hintalappukalalle, kalastuskortti, kalojenkuninkaat, anttilakunampaiseeylösvuoteestaan, anttilansikala, h