Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

144 Nyt valitetaan

Lauantai 5.11.2016 klo 18:06 - yrjöpoeka

Kunnalisissa luottamustehtävissä olen oppinut sen, että jokaisesta luottamuselimien päätöksestä voi aina joku valittaa. Valittaja voi olla joku päätökseen tyytymätön luottamushenkilö, tai sitten päätöksiin tyytymätön kuntalainen. Valittaja voi olla myös muutaho, joka koskee oikeuksiaan loukatun.

Lähikunnissamme Hyrynsalmella ja Kuusamossa on molemmissa ainakin yksi vakituinen valittaja. Sivusta asioita seuratessani on tullut tunne, että näiden valittajien koko elämä on pelkkää valittamista. Näissä kunnissa toimivilla virka- ja luottamusmiehillä on kivinen taival. Jokainen valitus etenee omia virkakoneiston mutkaisia teitä. Nämä mutkat ovat hitaita ja näin kunnat kärsivät tappioita, mikäli kyseessä on ollut kunnallistalouteen liittyvä päätös.

Lopullisen päätöksen valmistumista odotellessa kunnat eivät voi muuta kuin pyöritellä peukaloitaan. Jotenkin tuntuu siltä, että Suomen laki mahdollistaa aivan viimetappiin asti valittamisen. Valittajilla on mahdollisuus oikeasti kiusantekoon, välittämättä mitään siitä haitasta, mikä kunnalle usein päätöksen viivästymisestä voi aiheutua.

Kuusamossa on juuri nyt menossa Rukaan kohdistuvia miljoonien kehittämishankkeita. Normaalien vastaanväittäjien innoittamana valitus on taas tehtailtu ja Rukan kehittämisen kohdalla voi sanoa, että taas kuluu aikaa ja tupakkia. Näitä seuratessani olen usein miettinyt sitä, mikä asia saa jonkin yksittäisen ihmisen asettamaan kaiken tarmonsa oman kunnan asioiden jarruttamiseksi? On täysin käsittämätöntä, jos yksimielisesti tai äänestämällä tehtyä luottamuselimen päätöstä voi vuosikausia jarruttaa. Jopa yksi ainoa katkeroitunut kuntalainen. Jokin raja valittamisissakin pitäisi olla.

Suomessa on menossa myös toisenlainen kunnalliseen päätöksentekoon liittyvä valitusten ja vastavalitusten kierre. Tarkoitan tällä Kittilän kuntaa. Sivusta katsoen kunta on kaaosmaisessa tilassa. Kuntien tiukka itsehalllinto näyttää tässä tapauksessa huonot puolensa. Mistään ei näytä löytyvän sitä erotuomaria, joka kertoisi kuinka edetään. Tulevaisuudessa voivat tutkijat nimetä kaaosteorian uudelleen. Ei tarvitse kuin sanoa, Kittilä. Kaikki yliopistot, tutkijat, laintulkitsijat, tuomarit ja kunnalliset toimijat tietävät sanan kuullessaan, mistä on kyse.

Huolimatta siitä, että Suomussalmen valtuustossa on useita ryhmiä, päätöksentekoon on suhtauduttu ilman suuria intohimoja. Yksi suuri ryhmä ei myöskään ole vaikuttanut muihin niin, että lähdettäisiin valitusten tielle. Asiat voivat olla välillä hakauksessa ja välillä äänestetään. Päätöksenteon jälkeen on siirrytty seuraavaan asiaan. Juuri kuten demokratian kuuluu toimia. Johtuneeko tästä, etteivät myöskään kuntalaiset koe intohimoja valittaa tehdyistä päätöksistä?

Koputan puuta. Maailma on muutoksessa. Niin myös viimeiset asukkaat.

Avainsanat: valituslupa, kansalaisenmahdollisuudet, kaaosteoria, lexkittilä