Satunnaiset kuvat

Tammikuun valo 2010

Uusimmat

Blogin arkisto

005 Kansallisaarre

Lauantai 7.1.2017 klo 12:31 - yrjöpoeka

Joulu meni itseltäni täysin ohitse talooni ja kaikkiin joulunviettoon osallistuneiden sairastuttua influenssaan. Eniten harmitti lastenlasten osalta, kun joutuivat makoilemaan reporankana useita päiviä. Jotta kaikki olisi todella huonosti, niin lastenlasten palattua etelään ja äidin luo Porvooseen, siellä iski vesijohtoveteen päässyt epäpuhtaus.

Muutama vuosi sitten Nokialla tapahtui myös veden likaantuminen ulosteperäisiin bakteereihin. Porvoon osalta ei vielä ole tiedossa, mistä epäpuhtaus pääsi verkkoon. Ihmiset seuraavat näin some-aikana todella hyvin uutisia ja minulta kysyttiin heti, voiko Suomussalmella tapahtua samanlaista. Vaikka itse olen vakuuttunut siitä, ettei voi tapahtua, niin silti on se mahdollisuus, että pohjavesialue saastuu.

Julkinen vesijohtoverkko tavoittaa taajamissa niin suuren ihmismäärän, että verkon saastuttua sen vaikutuksen huomaa jokainen välittömästi. Siksi on äärimmäisen tärkeää turvata pohjavesialueiden puhtaus. Porvoon tapauksessakin tyttäreni kertoi veden loppuneen hetkessä kaikista kaupoista. Suomalainen pohjavesi on niin puhdasta ja kallisarvoista, että sen arvon huomaa vasta sitten kun jotakin tapahtuu.

Maamme pohjavesialueita on pidettävä kansallisaarteina, joita ei missään tapauksessa saa muuttaa kansainväliseksi kauppatavaraksi. Tällaisiakin uhkakuvia on heitelty ja nykyinen hallitus on osoittanut haluja kansallisomaisuuden muuttamisesta kauppatavaroiksi, kuten tieverkot. Seuraavien eduskuntavaalien yksi aihe voisi olla keskustelu siitä, mitka asiat on pidettävä kansallisena omaisuutena. Pohjavedet ja järviemme vedet yleensäkin kuuluisivat sen keskustelun kärkeen. Yksityistämisen huumaiset kauppamiehet ja naiset voivat kiihkoillessaan saada aikaan mittaamatonta vahinkoa. Vesi on erityisesti tulevaisuudessa se, josta voidaan käydä jopa sotia.

Muutokset maapallomme ilmastossa ovat sen laatuisia, että veden loppuessa joitakin alueita muuttuu asumiskelvottomiksi Saharan tyyliin. Veden ja ruoan perässä voimme huomata hyvinkin pian sen, että rajoillamme on todella tungosta. Olemme nyt saaneet pientä esimakua väestön liikkumisesta. Yritykset suitsia sitä lakeja muuttamalla eivät voi estää kansainvaelluksia. Siksi on äärimmäisen tärkeää se, kuka hallitsee vesivarojamme. Vesi on pidettävä yhteiskunnallisena omaisuutena.

Jokaisessa kunnassa ja kaupungissa pitäisi vuosittain tarkastella, missä tilassa oman alueen vesivarannot ovat ja selvitettävä mahdolliset uhkatekijät. Valtuusto saa vuosittain käsiteltäväkseen hyvinvointikertomuksen, sekä monta muutakin asiaa ja vesi ansaitsee mielestäni paikan valtuuston keskustelujen kohteena. Näistä vuosittaisista arvioinneista olisi helppoa vetää valtakunnallisesti yhteen vesivarantojemme tila ja tulevaisuus.

Aion itse olla aktiivinen asian suhteen. Lastenlasten sairastelu avasi silmäni näkemään ja korvani kuulemaan puhtaan veden merkitys yhteiskunnassamme. Vuosittain pidetään erilaisia teemapäiviä, joissa jokin aihe saa päivän aikana ykköspaikan uutisissa ja keskusteluissa.

Vieläkö johonkin väliin sopisi Puhtaan-veden päivä?

Avainsanat: kansallisaarre, puhtaatpohjavedet, ilmastonmuutos, kansainvaellukset,