Satunnaiset kuvat

Sorro siimoissa

Uusimmat

Blogin arkisto

083 Salatut numerot

Keskiviikko 29.6.2016 klo 9:50 - yrjöpoeka

Suomi on täynnä salattuja numeroita tai prepaid liittymiä. Viimeisin päivitykseni aiheutti prepaid kierroksen. Kirjoitukseni on nyt soittajien kertomana syy erottaa minut puolueesta. Kysyessäni mikä siinä sen aiheuttaa, oli vastauksena se, että olen eri mieltä kuin valtaosa puolueväestä. Yrittäessäni kertoa soittajille, että kyllä puolueessa saa ja voi olla eri mieltä, sain luurin aina korvaan.

Salattuihin numeroihin en vastaa koskaan, koska en tiedä mille linjalle vastaaminen voi johtaa. Kyllä numeroa pitää uskaltaa esitellä näytöllä. Koska oma numeroni on julkinen, odotan soittajan esittävän myös omansa. Pitäisin myös suotavana soittajan esittäytymisen. Valitettavan usein nimi sanotaan niin epäselvästi ja nopeasti, ettei siitä saa selvää. Nimettömänä esiintyvä ei halua puhua nimestään, vaan siitä asiasta miksi soittaa. Yleensä asia sanotaan kiihtyneessä mielentilassa.

Aamunpuheluiden aikana tuli selväksi, että Suomi eroaa pian EU:sta ja kansanäänestys on aika pian. En usko oikein tuohon ja sanoin sen myös. Sanon sen myös tässä ja kerron samalla, että kansanäänestystä asiasta ei tarvitse suorittaa. Voi käydä kuten Englanissakin, kansa hurahtaa uskomaan kaikenlaisiin tarinoihin ja soppa on sitten johtavien poliitikkojen käsissä. Sen tuskan voi aistia myös nyt Englantilaisista politiikoista. Siksi pidän vastuuttomana populistisen härkkimisen kansanäänestyksistä.

Kun aikoinaan lähdettiin pohtimaan mahdollisuuksia antaa tilaa kansalaisaloitteille, oletuksena oli, että nimien kerääminen on vaivalloista. Sitä se ei enää ole, kun nettikirjaaminen aloitteille on sallittu. 50 000 on liian pieni tähän tarkoitukseen ja olisin itse valmis nostamaan rajan 200 – 300 000. Populistisella kampanjalla nimiä voi saada melkein minkä aloitteen taakse tahansa. Nyt erityisesti Englannin eron jälkeen osalla kansalaisista mopo karkaa käsistä.

Tätä kirjoittaessani seuraan Timo Soinin tiedoitustilaisuutta Työmiehen tuumaustunnilta. Kirjaan ajatuksiani tästä puheesta tuoreeltaan. Aloitus oli tuttua. Missä EU, siellä ongelma. Puhe vaaleista ja demokratiasta oli täyttä asiaa. Olen Soinin kanssa samaa mieltä, että kyseessä olivat vapaat vaalit. Samoin siinä, että vaalitulos on kaikkien hyväksyttävä. Demokratia on sitä.

Eteenpäin elävän mieli, voisi Soinin sanomaa seuraavaksi tiivistää. Malttia ja viisautta neuvotteluihin jatkon osalta. Soinin mukaan äänestäjiä ei saa väheksyä, he ovat aina oikeassa. Totta, mutta minkä ansiosta he ovat äänestäneet kuten äänestivä? Äänekkäiden politiikkojen ansiosta. Sellaisten, joilla oli populistinen sanoma. Asiapohjalta tehty vaaliohjelma ei kansaa kiehdo, vaan pitää olla väriä ja värinää. Siksi itse olen skeptinen tästä syystä kansan viisauteen.

Tilaisuus oli tuttua Timo Soinia. Pienen ihmisen asialla. En enää pidä perussuomalaista puoluetta uutena puolueena, vaan puolue kuuluu vanhoihin puolueisiin. Onneksi hän linjasi sen, ettei tämä hallitus tee aloitetta kansanäänestyksestä. Keskustelun ja aloitteiden teon puolue sallii. Olen silti sitä mieltä, että nyt pitäisi lyödä hieman jarruja oman puolueen vaahtoajille. Siitä on vielä haittaa jatkossa puolueelle. Näin uskon.

Soini tehosi varmasti omiinsa. Ei kyllä toimittajiin. Se on osa demokratiaa.

Saa nähdä, mitä salatut numerot nyt kertovat?

Avainsanat: prepaidliittymä, kansanäänestyseuerosta, vanhatpuolueet, puolueestaerottaminen