Satunnaiset kuvat

Sorro siimoissa

Uusimmat

Blogin arkisto

055 Tasapuolistako?

Tiistai 8.11.2011 klo 9:42 - yrjöpoeka

Viime kevään eduskuntavaalien ”jytky” tuloksen selvittyä, on maassa riittänyt parran pärinää. Puheissa on vilahdellut maailmanlopun tunnelmat ja osa on suunnitellut jopa maasta muuttoa. Pölyn laskeuduttua on aloitettu järjestelmällinen seuranta ja tutkiminen, ketä nämä ”jytkyt” ovat. Osa uusista kansanedustajista on takertunut sanoistaan kiinni ja siitä on riemua riittänyt. Osansa ovat saaneet muutkin kuin valitut kansanedustajat. Paikallisvaltuustojen varamiehetkin on etsitty sanoistaan kiinni ja sen aiheuttamalla uhalla on koko valtakunnan media huutanut tuomioitaan.

Toisaalta on ollut oikein hyvä, että on puhuttu vain perussuomalaisista. Kansalle on tullut viimeistään nyt selväksi, kuinka paljon valtaa perussuomalaisilla on. Viimepäivinä on tullut ns. ”tietovuotoja” joiden avulla on löytynyt vallan mahdottomia. Peräti kaksi puolueen jäsentä on jossakin vaiheessa etsinyt paikkaansa jostakin isänmaallisesta järjestöstä. Sen nojalla valtakunnan televisio lähetti eilen 7.11.2011 A-studiossa ohjelman, jossa selvitettiin perussuomalaisten yhteyksiä kansallismielisiin järjestöihin. Lähetykseen oli haalittu mukaan joku Supon mies kertomaan näkemyksiä toimittajan esittämistä uhkakuvista.

Joskus ei tiedä itkeäkö vai nauraa. Olemattomista aiheista saadaan valtakunnan ykkösaiheita. Juuri niin kävi eilisen tv-lähetyksen tiimoilta. Vähän villoja, paljon tyhjää porua.

Paljon on viime viikkoina puhuttu kansanedustajien vastuusta hyvään kielenkäyttöön ja vastuuseen sanoistaan. Olen asiasta samaa mieltä. Kansanedustajan on pystyttävä ilmaisemaan itsensä selkeästi ja hänen tulee miettiä sanomisiaan paljon tarkemmin kuin tavallisen kadunkulkijan. Tämä sääntö ei kuitenkaan näytä koskevan kaikkia kansanedustajia.

Halla-ahon ja Hakkaraisen puheista nousee poru heti, kun he suunsa aukaisevat. Ensimmäisen kauden kansanedustajan Alexander Stubbin sanomisista media melkein myhäillen vaikenee. Hänet on leimattu joka äidin unelmavävyksi ja kultapojuksi. Lisäksi hän kuuluu kokoomuksen kultapossukerhoon. Ainoastaan Helsingin Sanomat ja Aamulehti kommentoivat viikolla kultapojun kielenkäyttöä kriittisesti. Muutoin ei hänen sanomisensa saa kansanliikettä aikaiseksi, vaikka sanomisen foorumi oli paljon kovempi. Foorumina toimi Pohjoismaiden neuvosto.

VMP, EVVK, siinä elämään jäävä lyhenne hyvin artikuloivan Stubbin sanavarastosta. Hesarin jutun mukaan suomennettuna lyhenne kuuluu: ”vittu mitä paskaa, ei vois vähempää kiinnostaa”. Sinällään napakkaa tekstiä ja kertoo siitä, minkälaisen arvostuksen kokoomuksen kultapoika neuvostolle antaa. Pitäisi sitä arvostaa, koska kokoomuksen Kimmo Sasi valittiin neuvoston presidentiksi!

Tarkoin uusien edustajien kielenkäyttöä seuraavalta medialta odottaisin edes hieman enemmän tasapuolisuutta. Mutta lienee aivan turha toivomus. Mielestäni on aivan eri asia mitä Stubb sanoo, kuin mitä joku perussuomalaisten paikallisosaston jäsen sanoo tai tekee.

Näillä mennään.

Avainsanat: jytky, kansanedustajienkielenhuolto, suojelupoliisitutkii, perussuomalaistavaltaa, vittumitäpaskaa, eivoisvähempääkiinnostaa, sasistapresidentti