Satunnaiset kuvat

kesan loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

223 Yhteiset talkoot

Torstai 23.11.2017 klo 10:09 - yrjöpoeka

Olemme kuulleet viimeiset kymmenen – viisitoistavuotta johtavien poliitikkojen suusta, että nyt on kiristettävä vyötä. Se on ollut aivan sama, mitkä puolueet ovat olleet milloinkin hallituksessa. Välillä vasemmiston ja nyt viimeaikoina keskustavetoinen koalitio on kertonut hyvää sanomaa leikkausten tarpeellisuudesta. Palkkojen korotuksista ei ole saanut puhua vuosikymmeniin enää. Eläkkeitä on ollut pakko leikata. Isänmaan etu on sitä vaatinut.

Olemme saaneet kituuttaa nousevien hintojen kurimuksessa. Yhtä aikaa laskevien eläkkeiden/palkkojen kierteessä. Sadalla eurolla saa kaupasta entistä vähemmän. Eläkeläisenä olen huomannut kuinka housujen persaukset ja polvet ovat alkaneet kiiltää. Rapiat 20-vuotta palvelleiden arkihousujen rikkinäisiä kohtia on pitänyt jo usein paikata. Valtio edustajien suosiollisella avustuksella on leikannut kuntien valtionosuuksia. Vastavuoroisesti edustajat ovat korottaneet hyväntahtoisesti veromuotojen ylärajoja, jotta kunnat saavat paikattua valtion jälkeensä jättämän aukon.

Kuntalainen sitä vastoin ei saa parempaa palvelua korotettujen maksujen tilalle. Valtio ja kunnat edustajiensa suulla kertovat, kuinka meiidän on itse otettava enemmän vastuuta omasta elämästämme. Oma vastuu on kyllä kyseenalaista, kun lailla on säädetty, että taskumme saa tyhjentää yhteiseksi hyväksi. Jotakin pienituloinen saa köyhtyvältä liike-elämältä. Kauppiaat myyvät alennushinnalla päiväyksen ylimenevää elintarviketta. Aiemmin kapppojen piti itse työntää tuotteet roskikseen. Nyt heille maksetaan meidän toimestamme, että roudaamme tavaran ulos liikkeestä.

Onneksi kaikilla ei mene huonosti. Vaaleilla valituilla edustajilla on hieman helpompaa vaativassa ja kuluttavassa ammatissaan. Päivän lehti kertoo kuinka ex-kansanedustajien on pakko vain oleilla. Ei voi mennä töihin, koska kukaan ei maksa niin suurta palkkaa minkä he haluaisivat. Heidän eläkkeensä ovat niin hyvät, ettei kukaan maksa tyhjänpuhujielle sellaista palkkaa yrityksissä. Kokoomus on sitten eriluokassa. Se lähettää omat nuoret poliitikot suurten terveysfirmojen konsulteiksi. Siellä heille maksetaan parempaa palkkaa kuin kansanedustajille. Heille maksetaan tyhjänpuhumisesta, siitä että he puhuvat pyörryksiin vanhat politiikot. Etenkin persut ja kepulaiset.

Päivän lehden jutussa selviää, ettei näitä sopeutujia edes hävetä. Heille ei kuulu vyön kiristäminen ja yhteisiin talkoisiin osallistuminen. Ainoa poliittinen henkilö joka on osallistunut talkoisiin alentamalla palkkiotaan, on tasavallan presidentti. Sauli Niinistön vaatimuksesta olivat poliitikot pahoillaan. Kansanedustajat ja ylimmät virkamiehet pelkäsivät heidän juuttuvan alemmalle palkkatasolle pitkiksi ajoiksi. Onneksi on yhteisestä hyvästä huolehtivia kansanedustajia. He voivat kätevästi ohittaa alennukset korottamalla kaikkia muita etuuksiaan. Häpeilemättä ja isommin tuskia tuntematta.

Nämä etuudet kustannetaan sen väestön taskuista, jotka ovat uskoneet vyön kiristyksen auttavan isänmaata. Eläkeläisen tulojen leikkaukset auttavat vain poliitikkoja. Heidän yksityistä etuaan. Seuraavien vaalien aikana he kummastelevat yhtä asiaa. Heille on käsittämätöntä, kuinka vihamielisesti heihin suhtaudutaan.

Päivän lehden juttu raapaisee vasta pintaa. Tämä hyväosaisten rälssi on se kansakunnan syöpä. Kysymys kuuluukin, miten syöpä parannetaan?

Avainsanat: kikysopimus, kuntienvaltionosuuksienleikkaukset, kunnatkorottavattaksojaan2018, kansanedustajiensopeutumiseläkkeet, syövänhoito