Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

157 Katharsis

Torstai 10.8.2017 klo 18:59 - yrjöpoeka

Näin voisi etukäteen ilmaista tämän illan urheilutarjonnan suomalaisten osalta. Seurasin eilen illalla naisten 3000-esteitä ja moukarinheittoa. Itse olen ollut skeptinen yhdenkään urheilijan lähettämiseksi MM-kisoihin. Jokainen lähtenyt on jo etukäteen hävinnyt. Heidän tuloksensa eivät vastaa maailman huippujen tuloksia. Saavutettujen tulosten tulisi olla tältä vuodelta ja hyvin lähellä muiden huippujen tekemiä tuloksia. Vain näin heillä olisi edes teoreettinen mahdollisuus kamppailla voitosta.

3000-esteitä juossut Camilla ei ole päässyt lähellekään maailman kärkeä ja siksi odotin, millä selityksillä häviö kuitataan. Selostajat yrittivät parhaansa mukaan kertoa kuinka kaunis on askel ja kuinka hänen lantionsa kulma on optimaalinen. Kun kärki lähti kunnon laukalle peli oli heti menetetty. Selostajaparat yrittivät vielä hehkuttaa, ettei pidä lähteä moiseen vauhtiin. Camillan pitää juosta oma juoksunsa, tämähän on meille katsojille jo tuttua kauraa. Eli tappio tunnustetaan.

Viimeiseltä vesiesteeltä näytettiin kuva jossa juoksija äkisti irvisteli. Maaliin tultuaan oli selitys jo valmiina ja katsojien ymmärrystä yritettiin sumuttaa. Mikäli hän olisi alussa saanut kolhun, olisivat selostajaparat sen toki huomanneet. Nyt jokainen peittää silmänsä siltä, ettei juoksijalla ollut mitään mahdollisuuksia tuossa vauhdissa. Sen minä näin ja niin moni muukin. Kierroksella häviämiselle ei tarvita koottuja selityksiä.

Moukarinheitossa oli alusta alkaen selvää, ettei suomalaisella ollut mitään jakoa. Mies joka ei ollut heittänyt kolmeen viikkoon kuin kolme kertaa, ei voi voittaa. Kun hän ei osallistunut Suomen omiin mestaruuskisoihin, oli se minusta paljon puhuvaa. On jonkinlainen kummallinen tilanne siinä, että nämä huonosti Suomea puhuvat voivat laistaa kotimaan tärkeimmät kisat. Ei yleisurheilun mahtimaassa USA:ssa tulisi tällainen kysymykseenkään. Jos olet kunnossa, sinun on se näytettävä ennen lähtöä. Se on oikea malli.

Tänään me sitten puhdistaudumme kunnolla ja joudumme joukkopsykoosiin keihäänheiton kohdalla. Suoritamme puhdistautumisriitin ja uskottelemme, että kunnossa ollessaan Pitkämäki olisi voinut voittaa. Tällä urheiluselostajat lyövät lisää sumua silmiimme ja me olemme uskovinamme. Keihäänheitto ei ole enää pitkään aikaan ollut suomalaisten bravuuri-laji.

Muuallakin on hyvin pikaisesti opittu heittämään ja siellä oikeasti heitetään. Suomalaiset esiintyvät naistenlehtien ja muiden viikkolehtien palstoilla misukoiden klainalossa. Ulkomaan elävät harjoittelevat silloin arkisesti ja paljon. Ei ole ihme, että suomalaiset rypevät itsesäälissä. Uskottelemme urheilijoiden harjoittelevan. Ei suinkaan. He lomailevat etelän auringossa useiden viikkojen putkissa. Sieltä he antavat hyvin ruskettuneina naisten lehdille voimaa uhkuvia haastatteluja.

Kun kisat oikeasti ovat edessä, aletaan kehitellä vammateorioita. Minkä ihmeen takia he ovat kisoissa, jos ovat tunteneet itsensä vammaisiksi? Taitaa paremminkin olla niin, että huonosti harjoitellut tunnistaa oikeat urheilijat. En edes jaksa luetella kaikkia niitä urheilijoita, joita kisoissa on vilissyt. Täysin tuntematonta sakkia ja se kertoo tasosta hyvin paljon.

Haluamatta takahikiää loukata sanon, että muuttakaa sinne. Siellä olette julkkuja.

Avainsanat: katharsis, yleisurheilunmmkisat, keisarillaeiolevaatteita, takahikiäontherock