Satunnaiset kuvat

1964-1965

Uusimmat

Blogin arkisto

061 Uusi pohjoinen

Maanantai 3.11.2014 klo 14:38 - yrjöpoeka

Uusi Pohjoinen – Suunta Suomelle! Tällä nimellä kulkee Pohjois-Suomen neuvottelukunnan esitys hallitusohjelmaan 2015. Esityksen ovat sorvanneet yhdessä Kainuun liitto, Keski-Pohjanmaan liitto, Lapin liitto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto. Asiakirja sisältää hyviä elementtejä pohjoiselle alueelle. On aivan eri asia, mitä pääsee mukaan uuden hallituksen neuvottelupöytään. Pohjoisten puolueiden olisi erittäin hyvä tehdä asian tiimoilta yhteistyötä. Mikäli kaikki Lapin ja Oulun tulevat kansanedustajat olisivat sitoutuneita asiaan, ohjelmalla olisi parempi mahdollisuus toteutua.

Kaikkien hyvien asioiden ulkopuolelle jää sitten yksi tärkeä asia. Ohjelmassa puhutaan ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskusverkoston turvaamisesta. Kuinka turvata tämä pohjoiselle äärimmäisen tärkeä osaamiseen liittyvä verkosto? Voiko sen turvata pelkällä toiveella? Riittääkö toiveeksi näiden liittojen ääripositiiviset väestöennusteet? Nämä toiveet eivät perustu muuhun kuin pelkkään uskoon ja toiveeseen.

Meidän olisi ensiksi tunnustettava inhorealistinen todellisuus ja luotettava enemmän väestörekisterikeskuksen tilastoihin. Ne tilastot kertovat karua kieltään. Alue menettää todella nopeasti lisää nuorta väestöä etelän kasvukeskuksiin. Kaupungistuminen on tullut laajenevana ilmiönä teollistuneeseen maailmaan ja kehitys on kiihtyvä. Uskoon ja toiveeseen perustuvana tulevaisuuspaperi ei auta näitä rakenteita. Mitä sitten pitäisi tehdä?

Olen aikaisemmin käsitellyt kirjoituksissani maahanmuuttoa sellaisilta alueilta, joissa sodan takia on miljoonien ihmisten muodostamia pakolaisleirejä. Meillä on tilaa ja rakennettua infraa. Meillä on kaiken lisäksi se tärkein asia näille ihmisille. Meillä on rauhallista. Rajamme ovat maailman turvallisimmat. Meillä on puute tulevaisuuden työntekijöistä ja erityisen nopeasti asia konkretisoituu hoitoalalla.

Olen saanut kirjoituksistani paljon myönteistä palautetta. On pidetty erinomaisena sitä, että nimenomaan perussuomalaisena pohdiskelen aihetta. Erityisen hyvänä on pidetty kirjoitusteni pohdintaa, kuinka voimme selvitä tulevaisuudessa. Vastustajiakin on ja todella intohimoisia. On huudettu minun toimivan puolueohjelman vastaisesti. Negatiiviset puheet ja vastustaminen tulee kokonaisuudessaan omasta perussuomalaisesta puolueesta. Mutta he ovat aivan yksittäisiä henkilöitä. Heille kaikki on mustavalkoista.

Itse olen asiaa pohdiskellessani tullut siihen tulokseen, että me puhumme väärillä termeillä tästä minun esiin nostamasta aiheesta. Meidän pitäisi puhua siirtolaisuudesta! Mallia me voisimme ottaa Uudesta-Seelannista ja Australiasta, USA:ta unohtamatta. Siellä on tarvittu uusia siirtolaisia ja siellä tarvitaan niitä edelleen. Loppua ei ole näkyvissä, koska me teollistuneet kansat olemme unohtaneet lasten tekemisen.

Heitän nyt pallon liikkeelle. Puhukaamme siirtolaisuudesta. Minne me kohdistamme katseemme, kun haemme siirtolaisia? Minkä ikäistä väestöä me haemme? Pitääkö uusien siirtolaisten olla hyvin koulutettuja? Mihin työhön me tarvitsemme siirtolaisia? Kysymyksiä on paljon.

Kun tarkastelen Kainuun ja erityisesti kotikuntani Suomussalmen lähivuosien väestöennusteita, minulle tulee tunne, että olemme myöhässä pohdiskeluissa. Olen pohdiskellut aikaisemmin Syyrian sodan tilannetta ja sen antamia mahdollisuuksia. Ukrainan kriisi on lähempänä. Maan itäosista pakenee jatkuvasti väestöä, etsimään turvaa.

Ihmiset ovat liikkeellä. Maailma on levoton. Meillä on tarve ihmisistä. Meillä on tilaa. Meillä on tyhjenevä koulutusverkosto.

Pallo on pyöreä ja se on liikkeellä.

Avainsanat: uusipohjoinen-suuntasuomelle, kaupungistuminenpohjoisenuhkana, siirtolaisuus