Satunnaiset kuvat

Lohisaaren hopea

Uusimmat

Blogin arkisto

055 Ovatko kaupunkilaiset tyhmempiä kuin maalaiset

Perjantai 10.3.2017 klo 18:57 - yrjöpoeka

Tuomas Enbuske kirjoittaa blogissaan tyhmistä maalaisista. Hänen mielestään viisaammat muuttavat kaupunkeihin, koska maalta ei löydy älyllistä juttuseuraa. Lueskelin tuota paskaa ja siitä sanon sanasen jos toisenkin.

Enbusken kengänranteista on juuri ja juuri irronnut ihan oikea lantatunkion paska. Koska hänen esi-isänsä ovat muuttaneet ilmeisesti työn perässä kaupunkiin, hän katsoo siten kuuluvansa älymystöön. Kieltämättä hän osaa sijoittaa sanan toisensa jälkeen sujuvasti jonoon, kun hän yrittää selittää, että hän ei polveudu maalaisista. Samaa vanhaa horinaa siitä, että hän ja hänen kaltaisensa elättävät maaseudun apinat, sitä hän toistaa automaatin lailla.Nyt hän yrittää näyttää niille kahden tai kolmen polven kaupunkilaisille, että hän on yhtä hyvä ja älyllisesti lahjakas. Mutta apinat tykkäävät matkia ja se Enbuskelle suotakoon.

Maalta pakoon lähteneet älykkö snobit, kuten Enbuske, ihmettelevät aika ajoin, miksi kaupungeissa ei välitetä naapureista? Heitä kuolee unohdettuina kerrostalojen laatikoihin. Enbuskelle tiedoksi, se on teidän osanne. Kuvittelette olevanne kaupunkilaisia, vaikka lanta haisee teidän kengissänne. Yritätte olla mielinkielin niille kaupunkien oikeille omistajille. Samalla unohdatte juurenne. Kohtalonne on kuolla unohdettuna lokeroihinne.

Maalla me hautaamme ystävämme suurella kunnioituksella. Huolehdimme ystävistämme. Olemme erittäin ylpeitä siitä, mistä olemme tulleet ja keitä me oikeasti olemme. Olemme maalaisia. Meidän ansiostamme te saatte ruokaa suuhunne. Meidän ansiostamme te olette päässeet haistelemaan kaupunkien savuisia tuulia. Meidän perinnöstämme te olette mustasukkaisia ja tappelette muutamista euroista itsenne henkihieveriin. Meidän ansiostamme te pystytte yleensäkin asumaan kopperoissanne.

Ei tarvitse kuin yksi sodan tuuli käydä, niin maalaisserkun luokse olisi niin kiva tulla. Toisen maailmansodan alla oli sellainen tilanne. Finninaamaiset kaupunkiin muuttajat huomasivat olevansa tyhjän päällä. Siinä vaiheessa muistettiin niitä inhottuja maalaisserkkuja. Sianpotka maistui hyvälle. Leipä tuoksui makealle. Mustapörssi kukoisti ja joistakin finninaamaisista nousukkaista tuli kauppiaita.

Heidän jälkeläisensä kuvittelevat nyt karistaneensa maaseudun pölyt kantapäistään. Alkuperäisten kaupunkilaisten sukujen silmissä nämä snobit ovat täyttä paskaa, mutta hyödyllistä paskaa. He kurmottavat omia maalaisserkkujaan ihan omasta tahdostaan. Aluperäiset suvut eivät kuitenkaan pidä näitä nousukkaita missään arvossa. Myös alkuperäissuvuissa on jonkinverran näitä snobeja, jotka kuvittelevat olevansa herrakansaa.

Maalaisserkun ollessa pääministeri, kuten nyt, silloin Enbusken kaltaiset alkavat vaahdota. He haluavat kertoa kaikille, kuinka inhoja nämä maalaiset ovat. Vesikielellä he kuitenkin odottavat, että maalaisserkku heittää veivinsä ja jättää jälkeensä muhkean perinnön.

Julkkiksena itseään pitävä Enbuske on kuin Tabula rasa.

Avainsanat: tuomasenbuske, kaupunkilaissnobi, maalaisserkku, tabularasa