Satunnaiset kuvat

Sininen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

067 Kotouttamisen pohdintoja

Perjantai 18.9.2015 klo 13:54 - yrjöpoeka

Muutama kuukausi sitten väännettiin kättä pakolaisten ottamisesta Suomeen. Erityisesti Perussuomalaisten vaaliohjelmassa kaikkea mikä liittyi ulkomaalaisiin, vastustettiin aika yleisesti ja jonkinmoisia tiukennuksia hallitusohjelmaan tuli. 1000 yksilön määrä oli useille aivan liikaa. Kehitysapu määrärahan leikkaus koettiin voittona. Nyt nuo keskustelut jäävät pelkäksi kuriositeetiksi. 1000 turvapaikanhakijan päivävauhti alkaa olla todellisuutta. Matti Vanhanen arvioi jo 100 – 200000 ihmisen saapuvan Suomeen. Sovittu määrä pakolaisia vielä kaupantekijäisinä.

Hallituksen pitäisi nimittää nyt virkamies, joka ottaa vastuulleen toiminnan järkeistämisen ja johtamisen. Mallia voi ottaa sodan jälkeiseltä ajalta jolloin Veikko Vennamo asutti siirtoväen muualle maahamme. Nyt elämme ajopuuna ja ihmettelemme, mitä nyt tapahtuu. Tämän virkamiehen tehtävän määritteleisi maan hallitus ja hänelle olisi annettava laajat toimintavaltuudet. Uuden virkamiehen tehtävän tulisi olla toistaiseksi voimassaoleva.

Valtuuksiin kuuluisi määrätä turvapaikanhakijalle asumiskunta ja antaa määräaika siellä asumiselle, esim. 3-vuotta. Tähän koeaikaan kuuluisi pakko osallistua kotouttamiskoulutuksiin. Määräajan jälkeen tarkasteltaisiin, onko turvapaikanhakijalla edellytyksiä saada jatkoa maassa olemiselle. Mikäli turvapaikanhakija ei ole täyttänyt hänelle asetettuja velvoitteita, turvapaikka peruttaisiin. Mikäli kieli olisi hallussa, myönnettäisiin parhaassa tapauksessa Suomen kansalaisuus. Tämä 3-vuotta toimisi myös pontimena opetella ns. maantavat ja kieli.

Tällä hetkellä kotouttaminen ei toimi niinkuin pitäisi. Koulutukseen voivat tulla silloinkun huvittaa ja heille ei tule siitä sanktioita. Tämä koskee osaa koulutettavia. He haluavat toimia hälläväliä tyyliin ja kokevat Suomen tavat vääriksi. Ohjeita kyllä on puuttua tähän ja vähentää heille tulevia taskurahoja. Saamieni tietojen mukaan keneltäkään ei ole vähennetty rahoitusta poissaolojen vuoksi. Opettajat toimivat ohjeiden mukaan ja raportoivat asiasta, mutta virkamiehet eivät toimi ohjeiden mukaan. Tätä ongelmaa ei ole lähialueilta tulleilla.

Tähän olisi puututtava välittömästi ja jaettava kokomaahan yhdenmukaiset ohjeet sanktioiden suhteen. Suomalaisen työttömän ja uudelleen koulutettavan kohdalla sanktiot kyllä laitetaan heti toimeen. Turvapaikanhakijan tulee olla samalla viivalla kohtelun suhteen. Virkamiesten lepsuilun on loputtava. Ely-keskus on tässä avainasemassa.

Koko maahanmuuton hallinta ja kotouttaminen toimii liikaa vapaaehtoisten järjestöjen ja tavallisten kansalaisten varassa. Maassa olisi välittömästi aloitettava pikakoulutus valtion ja kuntien virkakoneistolle, yhtenäisten käytäntöjen ja ohjeiden luomiseksi. Maahanmuutosta vastaavan uuden virkamiehen (Veikko Vennamon) tulisi pikaisesti muun virkamieskunnan kanssa luoda ohjelma ja tavoitteet turvapaikanhakijoiden asuttamiseksi Suomeen.

Nykyinen sisäministeri on liian orpo ja hänen kuuluisi huolehtia sisäisestä turvallisuudesta. Maahanmuutto ja asuttaminen eivät sovi sisäministerin toimenkuvaan.

Sateisen ja myrskyisen päivän mietteitä Alvarin-aamukahvien jälkeen. Käsittelimme siellä kotouttamista.

Avainsanat: kehitysapuleikkaus, siirtoväenasuttaminen, veikkovennamo