Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

063 Mitä jäi käteen

Tiistai 31.12.2013 klo 10:44 - yrjöpoeka

Kainuun väkiluku laskee ja nyt ollaan tarkasti 80 000 kipurajalla. Ennusteet kertovat synkkää kieltään ja seuraavaksi lähestyy 70 000 asukkaan pikkuinen maakunta. Olen kirjoittanut ja puhunut viimevuosina yhden kunnan Kainuusta. Olen edelleen samaa mieltä, ettei tämän kokoinen maakunta tarvitse 8 kuntaa ja päälle maakuntahallintoa. Voisimme oikein hyvin tulla toimeen yhden kunnan hallinnolla. Tätä yhden kunnan mallia on vastustettu alueen laajuudella. Mielestäni maailma on muuttunut sähköisesti sellaiseksi, ettei alueen koko ole enää este hallinnon keskittämiselle.

Nyt on kuitenkin pieni, mutta tullut omiin ajatuksiini.

Maakunnan johtavissa puolueissa ei ole maakunnallisia politiikkoja. Ainoastaan vaalivuonna heistä tulee koko maakunnan etujen ajajia. Muina aikoina he ovat erittäin visusti oman pienen kylänsä etujen puolustajia. En ole huomannut kenenkään kansanedustajan kasvaneen selkeästi maakuntapolitiikoksi. Jokainen on pysynyt valitettavan paljon vain omalla hiekkalaatikolla. Tästä tullaan siihen minun ajatteluani vaivaavaan, mutta sanaan.

Mikäli nyt siirryttäisiin yhden kunnan Kainuuseen, ei näistä nykyisistä löytyisi yksituumaisuuden ylläpitäjää. Kajaani on erittäin hyvä esimerkki, kuinka siinä tapahtuisi. Vuolijoki liitettiin Kajaaniin ja vielä edelleenkin Kajaanin pikkupoliitikot jaksavat ratkuttaa siitä, kuinka he ovat joutuneet maksamaan Vuolijokisten menoja. Kajaanilaiset poliitikot erottelevat jokaisessa puheessaan Vuolijokiset toisen luokan kansalaisiksi. Heitä ei lasketa Kajaanilaisiksi. Ei tuolla menolla kukaan halua liittyä Kajaaniin tai muihinkaan isompiin kuntiin.

Valtionosuusuudistuksen ennakkotieto kertoo Kehys-Kainuun olevan suurin menettäjä. Kajaani on selkeä hyötyjä. Pelkkä tieto mahdollisuuksista on jo saanut ensimmäisiä oireita siitä, että osaa maakunnan väestä pidetään toisen luokan väkenä. Ei tällaisessa asenne ilmapiirissä voi enää tukea yhden kunnan Kainuuta. Uskoin oikeasti, että hallintokokeilun aikana voisi maakuntaan kehittyä yhteinen tahtotila ja rakentaisimme yhteistä Kainuuta. Kävi juuri päinvastoin. Jokaisen kunnan politiikot alkoivat tekemään vain omaa pientä kyläpolitiikkaa. Pidän sitä erittäin valitettavana.

Olen puheissani ja kirjoituksissani valanut uskoa yhteiseen tulevaisuuteen. Nyt se usko on aika ohuella pohjalla. Mikäli emme ymmärrä yhteistä hyvää, on vaikea yksin siitä puhua.

Tämä jäi vuodesta näkyvänä ajatuksena käsiin. Kaikki muu on sitten tästä sekasotkusta johtuvaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon asioihin palaan heti alkuvuodesta. Siellä riittää sarkaa kynnettäväksi.

Toivotan kaikille lukijoilleni Oikein Hyvää ja Onnellista Uutta Vuotta 2014!

Avainsanat: kainuunmaakunta, yhdenkunnankainuu, kehyskainuu,