Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 1

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Tästä se alkaa

Torstai 17.1.2013 klo 18:32

Kunnallisvaalien tulos on nyt muutettu luottamuspaikoiksi ja työ alkaa. Tuloksena itselleni tuli kunnahallituksen toinen varapuheenjohtajuus ja maakuntaliiton valtuuston jäsenyys. Työtä tulee riittämään. Erityisesti nyt kuntauudistuksen alla voi povata, että kokouksia ja tilaisuuksia riittää.

Vaalien alla sain kuulla usein kunnan virkamiesten suusta, että mitä kaikkea tulen lakkauttamaan. Samoja pelkoja on ilmeisesti vielä olemassa, vaikkei yksi ihminen kaikkeen mahdolliseen millään voi pystyä. Uudenvuoden illan vastaaotolla tein yhden lupauksen yleisölle. Lupasin, että puheitani ja kirjoituksiani saavat kunnan virkamiehet kommentoida miten haluavat. Tämä lupaus tuli syksyn vaalien ajan tapahtumista. Silloin virkaihmiset halusivat vaikuttaa ihmisten äänestys käyttäytymiseen. Osittain siinä onnistuen.

Viimevuoden aikana kommentoin useita kertoja Kajaanin kehitysvammaisten asumisasioita. Viime toukokuussa kirjoitin aiheesta runsaasti. Nyt hallintokokeilun päättymisen jälkeen, en ole enää missään tekemisessä maakunnallisten sote-asioiden kanssa. Valinnat ovat tulosta maakunnallisista puolueiden välisistä neuvotteluista. Ennustin blogi-kirjoituksessani 3.9.2012, että tämän vuoden soteasiat ovat virkanaisten käsikirjoittamia ja luottamusihmiset leimaavat päätökset kuuliaisesti.

Odotin keskittämisen alkavan heti vuodenvaihteen jälkeen ja en siinä odotuksessa pettynyt. Kajaanin pienten ryhmäkotien alasajo on taas julkisuudessa. Virkanaiset ja -miehet puhuvat yksikkökoon kasvattamisista. Samoin heillä on hurskaita puheita siitä, kuinka kehitysvammaisten Kuusanmäen laitos lopultakin alasajetaan hallituksen tekemien päätösten mukaan. Tavoitteena on asukkaiden muuttaminen uusiin ns. normaaleihin asuntoihin.

Itse en kuitenkaan näe mitään eroa asumismuodossa. Mikäli yksikkökokoa kasvatetaan sen takia, että työvoimakustannuksia saadaan pienemmiksi, ei se muuta asumismuotoa muuksi. Asukkaiden määrä yksikössä lisääntyy ja auttavien käsien määrä vähenee. Voiko tuloksena olla ihmisarvoinen elämä? Lukittavien ovien taakse perustetaan säilömisyksiköitä.

Samojen ongelmien parissa ollaan myös vanhusten huollossa. Uuutiset kertovat, ettei aivan joka päivä ehditä saunaan ja pesulle. Saman pelkään tapahtuvan meilläkin, mutta uskalletaanko sitä tunnustaa? Ei uskalleta. Kaikkein tärkeintä päättäjille ja uraohjuksille on, kuinka pienillä summilla voidaan ihmisiä säilöä laitoksiin.

Aion palata muun maakunnan asioihin jatkossakin. Kotikuntaa unohtamatta!

Avainsanat: kunnallisvaalintulos, kekittämisentie, kumileimasin, säilömisyksiköitä,