Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 4

Uusimmat

Blogin arkisto

135 Missä ovat Soldiers of Odinin pellet

Maanantai 24.10.2016 klo 10:48 - yrjöpoeka

Tätä olen viimeisen viikon aikana itsekseni pohdiskellut. Tämä viime talven pelleporukka oli oman ilmoituksensa mukaan turvaamassa naisten ja lasten katurauhaa. Valitettavasti he olivat niin häveliästä porukkaa, että kuljeskelivat laitakaduilla varjoissa. Eihän siellä ketään muita pimeällä kulje. Siellä he aikansa partioivat ja nyt kun heitä taas tarvittaisiin, heitä ei näy. Pelottelevat pellet ovat syynä pohdiskeluuni. Tämä Halloweenia ja tuotteita mainostava pelottelukampanja olisi hyvä koetinkivi Odinin pellejoukoille. Valitettavasti taitaa käydä niin, että ovat samaa joukkoa. Yhtä vastuuttomia ja kaheleita. Yhtä ujoja, eivät halua jäädä juttusille. Olisiko kauppa jakanut heille naamarit?

Näitä pellenaamareita kaupitellakseen kauppaketjut täyttivät myyntihyllynsä ennakkoon. Nyt niitä myydään täyttä häkää kaikkialla maassamme. Sama ilmiö lienee muissakin maissa, joissa matkitaan kaikkea jenkkilästä tullutta. Tästä on haluttu tehdä sellainen kampanja, että se muistetaan. Vaikka ilmiöllä peloitellaan lapsia ja muita heikompia ihmisiä.

Suomessa on vuosisatainen perinne kekrin vietosta. Se perustuu omaan kansalliseen perimään ja tapaan juhlia vuodenkiertoa. Nyt samaan kekrin vieton juhlistamiseen on ympätty kauppaketjujen ja median avustuksella aito Amerikkailainen Halloween-juhla. Siellä on ollut tapana naamioitua kurpitsa naamareilla. Kauppiaille sellainen ei käy. Sitä varten Kaakkois-Aasian tehtaat suoltavat miljoonittain kumisia, toinen toistaan peloittavampia naamareita.

Media on tämän ilmiön varsinainen kummisetä ja kätilö. Viikkoja ennen kekrinpyhiä alkavat toimittajat puhua Halloweenistä ja kyselevät ja haastattelevat lapsia sen viettoon liittyen. Iltauutisten kevennyksinä on useita kertoja ennen viikovaihdetta kevennyksiä, joissa Halloweenia kehutaan. Aikuiset ihmiset ovat antaneet tämän tapahtua ilman vastalauseita. Mikäli tätä Amerikkalaista ilmiötä jatkuvasti tuputetaan lapsillemme, eivät he tunne enää omaa kekri-perinnettä. Olen erittäin harmissani tästä.

Suomalaiset matkustavat tänään hyvin paljon ulkomailla. Siellä he tutustuvat paikallisiin perinteisiin ja juuri sitä heille näytetään ja sitä he etsivät. Ei siellä kerrota amerikkalaisesta lasten peloittelujuhlasta. Vain Amerikanmaalla sitä juhlitaan. Muualla ollaan ylpeitä omasta perinteestä. Suomalaiset matkailijat kertovat sitten kotimaassa tutuille, kuinka hienoja perinteitä he ovat matkoillaan kohdanneet.

Miksi samaiset matkailijat eivät avaa silmiään näkemään, mitä meidän perinteillemme on tapahtumassa? Miksi me emme ole ylpeitä perinteistämme? Haluammeko kekrin aikana kertoa halpa itämainen naamari kasvoillamme kiinalaiselle turistille Halloweenista? Tuskimpa turisti sitä haluaisi kuulla ja nähdä. Meillä pitäisi olla ylpeyttä kertoa maahamme tuleville omista perinteistämme. Omista vuodenaikoihin kuuluvista jaksoista. Juuri näistä kohdemaan perinteistä matkailijat ovat kiinnostuneita.

Viranomaisten pitäisi nyt ensin kieltää naamarien myynti. Kauppiaitten kukkarolle iskeminen rauhoittaa pian tämän kaltaiset kampanjat. Entä jos peloittelu kampanjassa sattuu vahinko? Kuka vastaa? Minä lopetan ulkomaisten pellenimien julkaisemisen tähän. Aloitan perinteiden kunnioittamisen tästä.

Sahtia pöytään. Puukkojunkkarit raitille.

Avainsanat: odininpellet, halloweenjuhla, peloittelukampanja, kekrinperinne