Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

147 Kokouskierros takana

Keskiviikko 17.11.2010 klo 20:26 - yrjöpoeka

Eilinen päivä meni aivan istumisessa. Ensin kotikunnassa meni päivä ja sitten illaksi vielä Kajaaniin muutamaksi tunniksi. Tämä päivä oli sitten sosiaali- ja terveyslautakunnan asioita varten. Kahden pitkän päivän päälle oli mukava tulla kotiin ja lämmittää sauna. Nyt on aika palautella asioita ja pohtia mitä mielikuvia itselle asioista jäi mieleen.

 Eilinen päivä oli selkeästi täynnä erilaisia vammaispoliittisia asioita. Aamupäivä kehitysvamma puolelta ja sitten ilta oli erilaisista potilas- ja vammaisjärjestöistä lähteviä asioita. Tämä päivä meni sitten normaalien kokousasioiden parissa. Nämä normaalit asiat toki koskettavat jokaista kainuulaista ja ne eivät kaikistellen ole helppoja rahanpuutteen takia.

Minua erityisesti kiinnostava asia tuli vielä tänään esille ja se kuntien Hossan tapaaminen 14–15.10.2010. Kainuun kunnat lähtivät lasien ääreen pohtimaan konsultin avustamina mitä Kainuun maakuntavaltuuston kuuluu tehdä! Kunnanjohtajien ja kunnan johtavien luottamusmiesten yhteinen ukkokööri teki päätöksiä, joilla he aikovat ohjailla vaaleilla valittua maakuntavaltuustoa! Tämmöiseen on aikaa, koska kunnat ovat takoneet oikein hyvää tulosta. Tulosta on syntynyt niin, että kunnat eivät halua laittaa rahojaan omien kuntalaisten palveluihin. Kaksi hyvää päivää saatiin kulumaan todella kepeästi ja uusi istunto on luvattu pidettävän Kuhmossa 13–14.1.2011.

Kunnat haluavat lisää säästöjä nimenomaan sosiaali- ja terveyspuolelta. Kainuun sote- menot ovat 90 % maankeskiarvosta ja juuri se on aiheuttanut väestössä eripuraa. Kainuussa oli aikaisemmin 9 eri kuntaa ja jokaisessa eri johtajat sote-asioissa. Nyt sote toimii yhden johdon varassa ja siitä vielä pitäisi löytyä kuntamiesten vaatimuksista miljoona luokan säästöt. Kunnat pitivät tärkeimpänä asiana poliittisen johtajan asettamista ja kuntien sanavallan lisäämistä maakunnan asioissa. Missä maailmassa nämä oikein elävät, kepulandiassako?

Omasta mielestäni maakuntavaltuusto tekee päätöksiä vaaleissa valittuna instituutiona ja kunnat saavat tyytyä siihen. Kunnilla on selkeästi näkyvissä haihattelu paluusta entiseen loistoon, jossa suuret puolueet keskenään jakoivat poliittisen vallan. Pelko vallan lopullisesta häviämisestä, saa vanhan poliittisen johdon kuohuksiin.

Mutta kokous oli saanut aikaan myös loistavan loppupäätelmän! Asia oli otsikoitu ”Elämänuskon säilyttäminen”. Ja sieltä löytyi todellinen helmi: ”Elämänusko ja – ilo syntyy pienistä uusista innovaatioista. Tästä esimerkkinä Ylä-Kainuun äitien aloite perustaa leikkipaikka Suomussalmen tyhjenneelle torille!”

Todellinen helmi! Uskomaton oivallus! Takana oli kahden päivän raskas istunto, oikea innovaatio!

Miksi huutomerkit, mikä asiassa mättää?

Ylä-Kainuun äitien aloite julkistettiin lehdessä ja paikalle oli kutsuttu Suomussalmen kunnan johto. Aloite esitettiin ja Ylä-Kainuu lehti otti tilaisuudesta runsaasti kuvia ja teki hyvän jutun. Jutun pointti on se, että kunnan johto tyrmäsi äitien innovaation siinä paikassa! Ei ole mahdollista, tori on tori ja siihen ei saa perustaa mitään lasten toimintaa tukevaa älämölöä. Kaikkea mahdollista mitä nämä kekseliäät veitikat osasivat suoltaa julkisuuteen.

On ne oikeita innovaatio veitikoita, on totta Mooses!

Avainsanat: sosiaalijaterveyspolitiikkaa, vammaispoliittisiakannanottoja, kuntahallintokriisissä, vanhahallintokuohuu, kepulandiakriisissä, kainuunkunnatylijäämäisiä, kunnattuottavatvoittoa, kuntieninnovaattorit