Satunnaiset kuvat

Ilves pariskunnan jälkijono

Uusimmat

Blogin arkisto

058 Tyhjät seinät, vai palvelut 2

Lauantai 30.11.2013 klo 16:54 - yrjöpoeka

Kirjoitin edellisessä päivityksessä uudesta sairaalasta ja siitä, onko meillä enää varaa sen rakentamiseen. Käytin aiheesta jymäkän puheenvuoron soten virka- ja luottamusjohdon vieraillessa torstaina 28.11 Suomussalmella. Suunnitteluun aiotaan soten hallituksen ja valtuuston päätöksellä edelleen laittaa satojatuhansia euroja. Soten luottamusjohto on tällä hetkellä täysin virkajohdon talutettavissa. Soten hallituksen puheenjohtaja Raili Myllylä yritti vastata puheenvuorooni ja kritiikkiini. Hän kehoitti kunnan virka- ja luottamusjohtoa kutsumaan hankkeen yhtenä puhemiehenä toimineen Terho Pekkalan kuntaan. Myllylän mukaan Pekkalan kalvosulkeiset valottaisivat asiaa meille enemmän kuin hyvin.

Valitettavasti Myllylä ei ole koskaan ollut missään tekemisissä luottamusuransa aikana soteen ja hän ei ymmärrä, että me muut olemme jo saaneet niitä esityksiä enemmän kuin tarpeeksi. Virkajohto mykistyi puheistani niin, ettei sieltä suunnasta oikeastaan kuulunut mitään. Yrittävät ilmeisesti vaikenemalla hiljentää minun puheeni. Toivottavasti paikalla olleet luottamushenkilöt ottivat palautteeni kuuleviin korviinsa. Kunnan ja koko Kainuun työttömyys on kasvamassa siihen malliin, että jotakin on pian tehtävä. Talvivaara on lisäämässä sitä tuskaa jatkossa vielä rajummin.

Kukaan ei ole pysähtynyt miettimään, että ”Uusi sairaala” hanke ohjaa koko ajan kiihtyvällä tahdilla päätöksentekijöitä tekemään sellaisia ratkaisuja, johon kunnat eivät ole antaneet suostumustaan. Sotejohtaja Maire Ahopelto yritti kuulijoille vakuutella, että kunnat ovat antaneet yksimielisen tukensa hankkeelle. Samaa kertoi sairaalainsinööri Keränen puheenvuorossaan. Hänelle kuuluu kiinteistöjen suunnittelun eteneminen.

Tärkein asia luvan antamisessa on minun mielestäni se, että lupa suunnitteluun annettiin 60 miljoonan hankkeelle. Nyt Ahopellon mukaan ”virallinen” arvio on yli 120 miljoonaa. Se on yli kaksinkertainen! Sellaisen hankkeen suunnittelun Kainuun kunnat eivät ole antaneet lupaa. Muutamissa vaiheissa on jo tuotu esille huomattavasti isompi summa. Mielestäni 60 miljoonaa on jo kipurajalla. 120 miljoonaa on suurta mielettömyyttä kuihtuvassa Kainuussa. Väestömäärämme ei tue tuollaista kerskarakentamista.

Nyt on aika pysähtyä ja miettiä, turvataanko palvelut oikeasti mammutti rakentamisella. Mikäli rakennetaan, kaikki palvelut tulevat keskittymään Kajaaniin. Silloin ei ole enää varaa pitää yllä mitään kansalaisten tarvitsemia peruspalveluja reuna-alueilla.

Pallo on nyt Kainuun kunnilla.

Avainsanat: uusisairaala, kerskarakentaminen, peruspalvelujenturvaaminen