Satunnaiset kuvat

kesän loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

105 Sinäpä sen sanoit

Tiistai 28.7.2020 klo 19:45 - yrjöpoeka

Persujen kansanedustajilta tulee jatkuvasti puheita ja kirjoituksia, joita ei uskoisi kansanedustajien suustaan päästävän. Valitettavasti se ei kosketa persuja. Heillä on vain sellaisia edustajia, joiden kielellinen ilmaisu on heikko. Äänestäjät haluavat tänään eduskuntaan persujen riveistä vain melua pitäviä hulttioita. Ei sitä viikkoa, etteikö kesätauko rikkoudu jonkun persun aikaansaamasta mölinästä. Nyt sen teki Mauri Peltokangas. Hän luonnehti facebookissa ministereitä perserei’iksi.

Kun olen kalastusretkeni jälkeen lukenut erilaisia netissä ilmestyviä aviiseja, ei siellä tätä puhetta enää kummoisena pidetä. Persujen tavoitteena on tehdä paska- ja persepuheista arkea. Tämä on ilmeisen onnistunut ja media, sekä yleisö vaikenevat. Persut itse kuittaavat sen kevyenä kesäpuheena. Peltokankaan sanomisesta on eräs hyöty ja sitä tulen kyllä itsekin jatkossa viljelemään. Koska heidän mielestään on harmitonta kutsua toisia perserei’iksi, niin samalla heitä itseään ja koko katrasta voi kutsua perserei’iksi. Varsin kätevää. Itse he sen sanoivat.

Kesätauko on kansanedustajille yhtä tuskaa. He ovat lomalla useita kuukausia ja heillä olisi aikaa varmistella seuraavaa valintaa eduskuntaan. Valitettavasti heistä ei olla kesälomalla kiinnostuneita. Vain pers..., eikun persut, saavat mölinänsä läpi. Pahus miten herkästi tuo perin tuttu sana tarttuu arkiseen puheeseen ja samalla se ilmestyy myös kirjoitukseen. Normaalisti yritän välttää kaikkea alatyylistä, mutta nyt olen iloinen siitä, että persut ovat itse ratkaisseet yhden ongelman. Olen pitkään pohtinut, millä määritelmällä kutsuisi Halla-ahon johtamaa puoluetta. Kiitos kuuluu Mauri Peltokankaalle. Perusperseitä ovat he.

Tämä sama mölisevä joukko yrittää kaikkensa saadakseen pääministeri Sanna Marinin tekiemiset kaikenlaiseen tutkintaan. Vihjailuja ja ilmiantoja eri puolille tehtaillaan ja kaikella on tarkoitus. Omat kannattajat saavat nähdä kuinka ärhäkkäästi mölisevät perseet simputtavat hallitusta. Kun olen lueskellut erilaisia keskusteluketjuja, on tullut yksi asia selväksi. Varsinaiset talousnerot eivät istu päättämässä meidän asioistamme. Netin keskusteluissa heitellään miljardeja sinne sun tänne ja niitä lukuja uskolliset trollit sitten toistelevat. Tavallliset taviksen kyllä karkaavat näistä ketjuista, koska se tiedon taso on trolleilla säälittävällä tasolla. Se taso kyllä riittää heidän kanmnattajilleen.

Kalastuksen jälkeinen arki on alkanut ja remppa uudessa asumisyksikössä jatkuu. Varastohallin betoninen pohja on saanut uuden elämän maalauksen avulla. Samalla koko halli onh putsattu. Tänään sain jo palauttaa ulkosalta pressujen suojassa olleen kaluston takaisin paikoilleen. Vielä on puuhaa edessä, kun siirryn suuren lautavaraston kimppuun. Purkamista ja suunnittelua tulevaa käyttöä varten riittää. Onneksi sain jo aiemmin siirrettyä kaiken turhan töryn jäteasermalle. Uusio käytän mahdollisimman tarkoin kaiken purkamani.

Perseis…, eikun persuista huolimatta, kesä jatkuu erinomaisen hyvänä.

What do you want to do ?
New mail

Avainsanat: mauripeltokangas, perusdperseet, jussihallaho, kansanedustajienkesäloma

137 Oma etu on hurskautta

Perjantai 15.6.2018 klo 11:25 - yrjöpoeka

Tämän kevään aikana olemme saaneet usen kuulla ja nähdä kuinka erään hallituspuolueen kansanedustajat pyrkivät kahmimaan lisää etuja keinoja kaihtamatta. Tauti on niin tarttuvaa, että varasijallakin olevat pyrkivät saamaan etuja ennen viran vastaanottamista. Nämä oman edun tavoittelijat eivät edes yritä hävetä ahneuttaan. Mitä ahneempi , sitä varmemmin puolue sinut ottaa siipiensä suojaan.

Tämä ahneitten kansanedustajien puolue on keskusta. Asia tuli viimeistään selväksi lukiessani Suomenmaan juttua netissä. Paavo Väyrysen aloittama siirtoruljanssi aloitti kierron koko keskustan pohjoisella alueella. Mikkä Kärnä joutui ulos hillotolpalta. Väyrysen tullessa eduskuntaan tarvittiin edustaja EU-parlamenttiin. Hetken tuolileikkiä mietittiin ja sitten Mirja Vehkaperä ilmoitti lähtevänsä paremman hillotolpan äärelle. Seuraavaksi tuli sitten Vehkaperän paikan täyttäminen eduskunnassa.

Varasijalle eduskuntavaaleissa jäänyt Eija Nivala tuli sitten esille. Nivala oli aiemmin jo valittu Ylivieskan kirkkoherraksi, tehtävä alkaisi 1.9.2018. Juupas eipäs keskustelua riitti ja ensin Nivala ilmoitti ykskantaan hoitavansa kirkkoherran tehtävää. Seuraavaksi vaaleissa tullut Raahelainen Hanna-Leena Mattila ehti jo hetken iloita eduskunnan hillotolpan ilmestyessä ihan pyytämättä näköpiiriin. Tätä vaihetta kesti hetken ja Nivala muutaman yön nukuttuaan muutti mieltään. Eikä se ole ihme.

Eduskunta odottaa kesälomaansa ja varmasti sinne juhannukselta myös lähtee. Niimpä Nivala aikoo hoitaa kansanedustajan tehtäviä kesän ajan ja aikoo sitten syksyllä miettiä jatkoa. Hän vakuuttaa sitoutumistaan Ylivieskan kirkkoherran tehtäviin, mutta hyväpalkkainen eduskunnan kesäloma vei nyt voiton. Koska ahneus on tässä puolueessa todella näkyvä ja pysyvä olotila, Ylivieska voi jo varautua uusiin kirkkoherran vaaleihin. Tai sitten siinä kepulaiset sumplivat homman niin, että joku muu hoitaa vs. tehtävänä. Jokainen saa jotakin. Hanna-Leena Mattila voi olla eri mieltä asiasta.

Tämä julkea ahneus varasijalla olevien kohdalla nähtiin, kun Väyrynen ilmoitti palaavansa eduskuntaan. Varasijalta hiollotolpalle sujahtanut Mikko Kärnä aikoi haastaa Väyrysen paluun oikeuteen. Tämä twiittien mestari joutui kuitenkin nöyrtymään ja palaamaan katkerana takaisin työttömyyskortistoon. No eihän nyt toki. Kyllä kepuveljet aina jotakin keksiii, ettei kerjäämään tarvitse ruveta. Olisiko keskustan hallinnoimassa Nuorisosäätiössä sopivaa paikkaa, jossa voisi loisia toisten rahoilla?

Meinasi kahvi juuttua kurkkuun lukiessani Suomenmaasta Eija Nivalan pokkana lausuttua julistusta. Hurskaana ihmisenä hän aikoi tehdä kansanedustajan työtä kesällä niin täysillä kuin pystyy. Tarkoittaa siis sitä, että kuittaa kansanedustajan palkan ja viettä kesää lomaillen. Tämä ahneus on niin julkeaa, että jokainen voi miettiä aikuisen oikeasti synonyymia pohjattomalle ahneudelle. Itse olen siihen löytänyt tiivistelmän. Kepulainen vara-/kansanedustaja. Hän on valintansa tehnyt.

Puhutaan niin totta kuin osataan. Tehdään töitä niin täysillä kuin pystytään. Laitappa paremmaksi.

Avainsanat: ahne, ahneempi, kepulainen, eduskunnantuolileikki, eijanivala, yliviekankirkkoherra, hannaleenamattila.teentöitäniintäysilläkuinpystyn, eduskunnakesäloma, nuorisosäätiö

239 Alkoholistien suojatyöpaikka

Keskiviikko 20.12.2017 klo 9:34 - yrjöpoeka

Suomessa on eräs työpaikka, jossa saa jokaisena vuorokauden aikana juopotella. Samaisessa työpaikassa on ilmaiset lennot kotimaassa paikasta toiseen. Mikäli lentäminen kauhistuttaa mennään sitten junalla. Kaikkein eniten käytetään taksia. Se on siitä kätevä, että voi aina pysähtyä tasaisin väliajoin paikallisten Alkojen kohdalla.

Tämän työpaikan parasta antia ovat pitkät lomat. Tänään 20.12 työläiset lähtevät joululomalle jatkamaan siitä mihin pikkujoulunvietoissaan ovat jääneet. Raskasta oli päättää kansalaisille myytävien oluiden ja lonkeroiden alkoholiprosenteista. Kovin änkyrää juomaa ei haluta kaikille jakaa, riittää että edustajat saavat siitä kunnon kännin. Välillä meno äityy niin kovaksi, että pahimmat alkoholistit on suljettava omiin huoneisiinsa. Tämä aivan sen takia, etteivät kansalaiset luulisi heidän työaikana juopottelevan.

Kuten tämän työpaikan eräs edustaja sanoi, sovussa on juopoteltu ja pidetty hauskaa lehdistön ja median kanssa. Näistä sisäisistä partyista ei pitäisi median sitten huudella. Ei media ole pahemmin huudellut. Ovat saaneet sellaisen voitelun vuosikymmenet, ettei ole ollut soveliasta häiritä yhteisiä ryyppyhetkiä. Saas nyt nähdä, aikooko tuo edustaja nyt lyödä pullonkorkit kiinni median edustajilta, kun kirjoittivat yhden väkisin yrittäneen vaaleverikön kimppuun ja peräti pussailemaan. Samaa oli yrittänyt myös tehdä jopa Mikael Jungnerille.

Helmikuussa palaillaan sitten takaisin töihin. Sitä välillä ihmetellään, missä kohti se tammikuu oikein oli? Sitä makustellessa riennetään hiihtolomille talvisten riemujen kohteille. Saariselkä ja muut mukavat kohteet Lapissa kiehtovat, koska siellä saa harjoittaa sosiaalista kanssakäymistä muiden alkoholistien kanssa. Samalla hoidetaan käteväsi yhteiskuntasuhteita muiden instituutioiden silmäätekevien kanssa. Media on siellä mukana, koska on hyödyllistä jakaa kokemukset vapaan ja riippumattoman lehdistön kanssa. Jokainen kännissä ollut tietää, ettei se ole mukavaa yksin juopotella.

Hiihtoreissujen päätyttyä voi työpaikan kustannuksella lennähtää vielä hakemaan rusketusta jostakin hyvin kaukaisesta maasta. Siellä ollaan tutustuvinaan vaikkapa kuinka esimerkiksi Ambomaalla on hoidettu sote-ratkaisut. Tekniikan alan tuntijat voivat käydä tutustumassa paikallisen yöelämän pyörteisiin strippiklubin ammattilaisten ohjauksessa. Vapaa ja riippumaton media saa samalla mukavan tuntuman työntekijän aktiiviseen ja rentoon tapaan tavata teknisen alan ammattilaisia.

Tämän reissun jälkeen onkin jo aika ajatella kesälomaa. Työnantaja on huolehtinut esimerkillisellä tavalla työntekijänsä hyvinvoinnista ja lomalle pääsevät jokainen juhannuksena. Iloisen kesän vieton jälkeen koittaa taas lopulta pitkä ja ankara syksy. Syyskuun alussa ihmetellään kuinka nopeasti heinä- ja elokuu humahtivat ohitse. Ahkera työntekijä kovettaa itsensä ja alkaa ahertaa seuraavan vuoden juopottelurahoituksen kimpussa. Määrärahoja on pakko korottaa, koska yleinen kustannusten kasvu on syönyt edellisen vuoden eväät.

Välillä pahoitellaan kuinka paljon velttoja ja työhaluttomia maasta löytyy. Näitä velttoja syytetään sitten Suomen lamasta. Otetaan heiltä yhteinen tuki pois, niin kyllä työ taas maistuu. Jokaisen on kannettava vastuu yhteisestä maastamme. Näin mesovat nämä työnsankarit.

Eduskunnassa ovat he. Alkoholistit.

Avainsanat: suomeneduskunta, kansanedustajienpikkujoulu, herrahakkarainen, veeraruoho, mikaeljungner, kansanedustajienkesälomat, yhteiskuntasuhteidenhoito, työhaluttomattyöttömät

096 Liian lyhyt kesä

Sunnuntai 7.8.2016 klo 13:30 - yrjöpoeka

Suomalainen työmarkkinapolitiikka on jämähtänyt savijaloilleen. Suomi on liittynyt Euroopan Unioniin ja sen mukana olisi luullut, että kesälomakautta harmonisoitaisiin yhteen sopivaksi. Nyt Suomi lyö paikat kiinni heti elokuun toisella viikolla. Tämän huomaa erityisesti ajellessa Pohjois-Suomessa. Jokainen kesäkaudella matkailijoita palveleva yritys on kiinni heti klo 16 jälkeen.

Yleensä ottaen kesä alkaa meillä vasta elokuussa, sen kertovat tilastot. Siksi olisi erittäin ajankohtaista pohtia, kuinka koululaisten lomat jatkettaisiin syyskuun alkuviikoille asti. Aivan kuten oli ennen. Silloin tarvittiin lapsia perunoitten nostoon ja marjojen poimintaan. Näitä hyviä käytänteitä on vielä tänäänkin syytä opettaa lapsille kotoa pitäen.

Talvi on pitkää pimeää aikaa ja silloin on huomattavasti mukavampaa käydä koulua. Suomalainen työmarkkinakäytäntö ja opettajien ammattijärjestö yrittävät kertoa, että lapset tarvitsevat lomia syksyllä ja kevättalvella. Se on täysin puppupuhetta. He itse tarvitsevat näitä lomia käydäkseen etelän lämmössä pämppäämässä.., eikun lomailemassa..., pämppäämässä.

Euroopassa nimenomaan syksy on parasta lomailuaikaa. Siksi onkin tyrmistyttävää nähdä, että me emme välitä maksavista turisteista, joita on Euroopassa paljon enemmän kuin Suomessa. Mutta ei, meillä jämähtäneet ammattiyhdistykset pitävät valtaa. Heille ei merkitse mitään, kuinka Suomi voisi hyötyä paluusta vanhaan hyvään aikaan.

Asia on taas ajankohtainen, kun koulutyö alkaa jo ensiviikolla. Juuri kun lapset ovat saaneet riisuttua talvivaatteet vähemmiksi, ne on puettava päälle. Aurinko porottaa ja lapset pinnistelevät sisätiloissa. Turistirukka ajelee autioituvia Suomen teitä ja nykii kiinni olevien kauppojen ja baarien ovia. Samoja ovia, joita minäkin käyn reilun viikon jälkeen nykimässä. Olen useina vuosina nähnyt tämän ilmiön vaikutukset Pohjois-Suomessa, kun käyn Tenolla kalastusreissuilla. Maa on autio ja tyhjä.

Suomalaisilta pienyrittäjiltä viedään turisteihin liittyvä kesäsesonki käsistä. Yrittäjien keskusjärjestö ei juuri ole kiinnostunut muusta kuin omista järjestöpomojensa palkoista. Juuri kesäkuukausina pienyrittäjät kehäkolmosen ulkopuolella saavat leivän päälle muuta kuin ylähuulensa. Olen ihmetellyt itsekseni sitä, ettei mikään taho ole kiinnostunut siitä, että syyskesällä on paljon jaettavaa turistien muodossa.

Valitettavasti Eurooppalaiset matkatoimistot tietävät Suomen lyövän oven kiinni muiltakin kuin turvapaikanhakijoilta. Tavat ovat niin pinttyneet työmarkkina pomojen lisäksi myös poliitikkojen päänuppeihin, ettei uudenlaista ajattelua uskalleta edes tehdä. En tiedä millainen myllynkivi pitäis kääntää, että muutos joskus tapahtuisi.

Yhden asian suomalaiset kyllä oppivat heti. Se on kellonaikojen rukkailu, tunti taakse ja tunti eteen, kuten tanssin opettelussa. Siihenkin on jämähdetty, vaikka perustelut sille ovat digitalisoinnin myötä muuttuneet jo aikapäiviä sitten. Kauppa ja rahaliikenne on auki jatkuvasti ja kukaan normaali ihminen ei tarvitse kellojen rukkailua. Kellon tilalla on älypuhelin ja sillä yhteydet kauppaan ja pankkeihin kaikkina vuorokauden aikoina.

Kolme pointtia päättäjille. Kesäloma, koulutyö ja lasten etu.

Avainsanat: kesäloma, koulutyö, lastenetu, suomikiinni

013 Prinsessoja liikkeellä

Tiistai 12.3.2013 klo 13:56

Kirjoitin viime vuonna ihmissuhdejohtamisesta ja sama meno tuntuu jatkuvan. Seurasin eilisen illan aikana tämän virkanaisen esiintymistä Suomussalmella ja piti hävetä paikallaolijoiden puolesta, millaista joutavanpäiväisyyttä tultiin Kajaanista asti kertomaan paikalle saapuneelle väelle. Tuherreltiin vähien papereiden kanssa ja käännettiin selkä yleisölle, koska siellä seinällä oli niin mielenkiintoista asiaa. Itselle. Ei yleisölle. Oikein pikkusievää pipertelyä.

Kuntayhtymä oli lähettänyt parhaat voimansa, ilmeisesti, liikkeelle kertomaan, kuinka ”Asumisen arki” kehtysvammaisten osalta Kainuussa jatkuu. Tilaisuuden ainoa ”selvä” asia oli se, että jatkossakin Kainuussa tarjotaan tasapuolisen huonoja palveluja kaikille. Kysyin kahteen kertaan kehitysvammaisten vanhempia kiinnostavasta asiasta, kuinka tulevana kesänä järjetetään työ- ja päivätoiminta? Sain kahdelta asiantuntijalta pitkiä asian vierestä kulkevia puheenvuoroja, vastausta kysymykseeni en kuitenkaan saanut. Toinen "selvä" asia oli, että asumisyksiköitä on Kainuussa aivan liikaa.

Paikalle tulijoita kiinnostaa eniten, kuinka palvelut aiotaan järjestää juuri tässä omassa kunnassa. Yleisiä jaaritteluja asiasta ja sen vierestä, voi järjestää luottamus- ja virkamiehille Kajaanissa. Annoin aiheesta palautetta paikan päällä tilaisuuden lopuksi. Toivottavasti meno paranee seuraavassa kuntatilaisuudessa. Sanonta on kyllä sellainen, ettei koira karvoistaan eroon pääse.

Nyt sitten loukkaannutaan oikein prinsessaherkästi antamastani palautteesta. Voin kuulla korvissani valitusta siitä, että joku uskaltaa sanoa jotakin ja kysyä jotakin aiheesta. Kuunnellessani esitystä vahvistui se viimevuotinen tunne, etteivät kaikki virkanaiset arvosta niitä ihmisiä, joille palveluja palkalla tuotetaan. Vielä vähemmän kuunnellaan maksajia. Korvat ovat niin kestovaikussa, ettei niistä arvostelu mene läpi.

Virkakoneisto elää aivan omaa elämäänsä. Tuleva kesä jatkunee sitten niin, että työ- ja päivätoiminta on kehitysvammapalveluissa tasapäisesti kiinni kesäkuun alusta syyskuun alkuun. Ymmärrän kansanedustajien ja virkaihmisten pitkät lomat, mutta en tätä. Vanhemmat ja kehitysvammaiset kaipaavat kesään muutakin toimintaa kuin seinien tuijottamista. Työntekijät lähtevät lomalle ja sijaisia ei oteta. Asukkaat saavat kuntayhtymän tasapuolista luukut-kiinni toimintaa. Taantumisvaiheen jälkeen on ilo syksyllä aloittaa alusta.

Tällä viikolla puhutaan sitten tästä aiheesta. Pidän aihetta esillä omassa kunnassani eri yhteyksissä.

Avainsanat: ihmissuhdejohtaminen, asumisenarkea, prinsessa, kansanedustajankesäloma