Satunnaiset kuvat

Sininen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

012 On se kumma

Perjantai 22.1.2016 klo 19:39 - yrjöpoeka

Kävin eilen iltapuhteella Kajaanissa KAKS;n mäellä. Kävin tapaamassa potilasta vuodeosastolla ja tein pieniä huomioita päivystyspolilta. Takaisin ajellessa pohdin asioita ääneen vaimolleni. Kummasteluun on pienellä ihmisellä kyllä aihetta.

Viime vuosisadan alkupuolella ei Suomussalmen perukoilla kannattanut sairastua, eikä pahemmin loukata itseään. Silloin olivat lääkärien palvelut kaukana Kajaanissa. Aikojen parantuessa puuhattiin jokaiseen kuntakeskukseen omat lääkäriasemat ja ne jalostuivat täyden palvelun terveyskeskuksiksi. Väestön kuolleisuus laski, kun potilaat saatiin nopeammin lääkärien pakeille.

Kehitys on nyt sitten kehittynyt siihen pisteeseen, että on palattu melkein kokonaan alkuun. Suomussalmen perukoilla ei enää kannata sairastua, eikä teloa itseään. Edessä on pitkä matka lääkärin pakeille Kajaaniin. Tämä koskee erityisesti yöaikaa. Kaikkialta Kainuusta väestö siirtyy omin keinoin jonottamaan tuntikausiksi poliklinikalle.

Suomi on vauraampi kuin koskaan itsenäisyyden aikana. Silti meillä ei ole enää vara ylläpitää palveluja valmiiksi rakennetuissa terveyskeskuksissa. Meillä on menty niin laitostuneiksi, että ihmisen pitäisi sairastua vain päivisin. Samoin ihmisten ei enää pitäisi joutua onnettomuuksiin yöaikoihin. Koska ihminen ei ole robotti, näin ei tapahdu. Autoralli päivystyspolille jatkuu joka jumalanyö. Pitkät etäisyydet ja kehnot tieolot altistavat lisäonnettomuuksiin.

Näitä pohtiessa muistui mieleen lisää hallituksen ajatuksia kansalaisten palveluista. Sote-linjauksia odotellaan suurella mielenkiinnolla. Keskittäminen on kuitenkin varmaa ja palvelujen siirtyminen entistä kauemmaksi ihmisistä. Näillä päätöksillä Suomi autioituu maaseudun osalta. Suurten ikäluokkien siirtyessä taivaalliseen laulukuoroon, siirtyvät loput ihmiset pikkupakolla suurten kaupunkien lähiöihin.

Siinä ajellessa tuli mieleen, että kun lopulta Suomessa palvelut tuotetaan suurissa keskuksissa, kuinka halvaksi kansalaisten palvelut lopulta menevät? Kansalaiset ostavat autonsa ja maksavat kaikesta viimeisen päälle veroja ja muita maksuja. Tämä hyvän päälle, he sitten saavat ajella yönseudut etsien lähintä palvelupistettä. Sen löydettyään alkaa sitten jonottaminen.

Illalla edelläni ajoi kokomatkan lapsiperhe. Vanhemmat veivät pientä itkevää potilasta satoja kilometrejä ja pääsivät jonottamaan. Tämä kaikki vain siksi, koska talousnerot ovat laskeneet palvelujen olevan tällätavoin halvempia. Nämä nerot lisäävät lauseeseen vielä sen ajatuksen, että ihmiset saavat näin entistä laadukkaampaa palvelua ja hoitoa.

Pieni kerettiläinen enkeli istuu olkapäälläni ja kuiskuttelee kapinoivia ajatuksia päähäni. En usko tämän tulevan kansantaloudelle halvemmaksi. En usko kansalaisten saavan parempaa ja laadukkaampaa palvelua.

Tälle on olemassa rahvaampi nimitys. Tämä on kusetusta.

Avainsanat: sairastuvastaterveyskeskuksiksi, keskittämisenihanuus, palvelutkarkaavat, rahvastakusetetaan