Satunnaiset kuvat

Silloin nuorena

Uusimmat

Blogin arkisto

129 Hajahuomioita ajasta

Sunnuntai 28.4.2019 klo 10:00 - yrjöpoeka

Maataloutta pidetään yritysmuotona olipa se karjataloutta, tai viljelyä. Pysähdyin itse tätä miettimään, kun luin JYTY ry:n puheenjohtajan vaatimuksista pitää lomituspalvelut edelleen kuntavetoisina. Maatalousyrittäjän lomaillessa, tai sairastuessa saapuu kunnallinen lomittaja hoitamaan yritystä. Siis aivan oikeasti, yksityisen yrityksen johtoon asettuu kunnallinen virkamies. Oli aivan pakko jatkaa pohdiskelua ja miettiä miksi näin on.

Maatalous oli ennen lomituspalveluiden järjestämistä täysin perheiden oman työn varassa. Eli ne toimivat yrityksinä omillaan kuten hyvä tapa onkin. 1970-luvun lopulla laadittiin sitten laki kunnallisten lomituspalveluiden järjestämisestä. Maataloutta on aina pidetty keskustapuolueen selkärankana ja olisiko tuossa vaiheessa ryhdytty puolueen toimistossa miettimään sen selkärangan pitämistä entistä tiukemmin talutusnuorassa. Tämä on omaa arviotani. JYTY ry:tä johtaa entinen keskustan kunnallissihteeri Maija Pihjalamäki. Eli yhteydet ovat kunnossa sylttytehtaaseen.

Pijalamäki kertoo olevansa huolestunut, koska edellinen hallitus pyrki yksityistämään tämän lomituspalvelun. Nyt hän tietysti pelkää asian nousevan uudelleen esille. Ammattiyhdistysasiat ovat olleet keskustan nykyiselle johdolle punainen vaate ja odottaisin tasapuolista kohtelua. Mutta se ei käy keskustalle. Lomituspalvelut koetaan sellaiseksi saavutetuksi eduksi, että siitä pidetään kynsin hampain kiinni. Lomituspalveluiden avulla kaikki kuntalaiset osallistuvat palkkakuluihin. Miettikääpä mikä muu yksityinen yritys pystyisi saamaan tällaisen kunnallisen palvelun, jonka veronmaksajat kustantaisivat?

Ajattelen itse asiaa ulkopuolisena siten, että yritys on itse velvollinen hoitamaan lomitukset ja yritykselle ei ole merkitystä sillä, kuka palvelun tuottaa. Vastalauseiden mysky kuuluu jo korvissani, ettei tuollaista voi kuvitellakaan. Ensimmäisenä pointtina kerrotaan, että maatalous on kunnalle niin tärkeätä, että lomitusten on säilyttävä kunnan järjestämänä. Toiseksi maatalousyrityksillä ei ole itsellä varaa palkata kalliita lomittajia. Kysyä voisi tähän, etttä mikä yritys se sellainen on joka ei ole varautunut toiminnassaan keskeytyksiin? Nyt maatalousyrittäjillä on lakisääteinen oikeus lomailuun silloin kun itse haluaa. Muut yrittäjät voivat vain haaveilla tällaisesta.

Koska aloitin maataloudesta päätän sen kirjoittamalla keskustan tilasta tänään. Keskusta on kokoustanut viikonlopun aikana ja puheissa on voivoteltu sitä, etteivät äänestäjät ole ymmärtäneet kuinka hyviä me olimme. Toiseksi syyksi on sanottu epäonnistumista viestinnässä. Sipilä sanoo vetäneensä johtopäätökset tappiosta ja eronneensa siksi. Hän ei kuitenkaan edelleenkään näe syytä itsessään ja tekemässään politiikassa. Eri puheissa on kerrotu oikeita syitä, muttei ole sanottu suoraan, että syy oli Sipilässä.

Viestintä oli mielestäni keskustan suunnasta niin hyvin onnistunutta, että äänestäjille syntyi selkeä kuva apupuolueesta. Sipilän johdolla puoluevaltuusto edelleenkin yrittää profiloida itsensä johtavaksi talouspolitiikan osaajaksi. Eli haluaa edelleenkin olla kokoomuksen apupuolue. Kokoomus on se, joka todella on aina ollut ja on kovan talouspolitiikan osaaja. Mikäli keskusta todella haluaa jatkaa tällä tiellä, voin vain onnitella heitä. Kokoomus kiittää ja kumartaa.

Äänestäjät ymmärtävät tämän eron ja äänestävät kokoomusta, koska se on aito asia.

Avainsanat: maalauslomitus, jytyry, maijapihjalamäki, keskustanpuoluevaltuusto, juhasipilä

212 Uutisia ja uutisia

Torstai 9.11.2017 klo 11:12

Kuuntelin ja nyt luin arvioita keskustapuolueen tilasta ja mitä mieltä puoluevaltuuskunnan jäsenet ovat puheenjohtajansa tilasta. Kyselyjä aina silloin tällöin tehdään. Niiden tarkoituksena on aina tehdä uutinen. Se uutinen tehdään nimenomaan kyselijän tahdon mukaisesti. Itse ihmettelen sitä, että näihin kyselyihin yleensäkään vastataan. Miksi vastailla seuraavan kesän puoluekokouksen suorittamaan puheenjohtajan valintaan.

Jokainen on huomannut, kuinka nopeasti tuuli kääntyy ja suosikista tulee pahis. Yli puolenvuodenpäähän ajoittuva kysely on mielestäni täysin turha. Monta asiaa ehtii tapahtua siihen mennessä. Mikäli puolueiden aktiivit lähtevät tällaiseen hömppäjulkisuuteen, se johtaa ennenpitkää turmioon. Eräänlaisena esimerkkinä voineen pitää SMP,n nousua ja tuhoa. Samoin sen perillisen Perussuomalaisten tuhoa. Erityisesti tämänkaltaisten räyhäkkäiden puolueiden kimppuun käy valtaa kosiskeleva media. Näiden molempien puolueiden tuhoa valmisteltiin melkein yhteistyössä median ja ikiaikaisen valtakoalition toimesta.

Median toimia seuratessa tulen miettineeksi, miten perussuomalaisten hajoamisen jälkeen median hyökkäily suuntautui sinisten suuntaan? Rasismista ja kaikesta muukalaisvihasta irtisanoutuva osapuoli näyttää median suhteen kaikkein pahimmalta vaihtoehdolta. Kenttäväki näyttää miettivän asioita rauhallisemmin ja valitsevan itse puolensa. Se näkyy nyt pikkuhiljaa kun persujen valtuustoryhmiä lakkaavat eri kunnissa. Samaan aikaan Siniset perustavat uusia paikallisosastoja ja piirejä. Luulen kyllä seuraavissa vaaleissa usean nykyisen näkyvän persun vielä valitsevan sinisen vaihtoehdon.

Houkutuksia ilmestyy tasaisin väliajoin myös itselleni. Politiikassa oloani ei ole unohdettu eri puolueiden piirissä. Kyselyjen mukaan kokemukselleni olisi nyt tarvetta. On suorastaan rohkaisevaa ja innostavaa kuulla, kuinka isänmaanetu vaatii minun mukanaoloani. Vielä muutama vuosi sitten olin useimpien kurmotettavana ja minun toivottiin katoavan. Eivät nämä kyselijät silloin avanneet suutaan. Nykyinen aika unohtaa nopeasti menneet ja puolueiden strategit laskevat kaikkia mahdollisia tekijöitä tarvittavan. Tämä on itsellekkin tuttua arviointia.

Koska olen helposti houkuteltavissa erilaisiin juttuihin ja usea kyselijä oli seurannut mitä olen nyt tehnyt. Olen lähtenyt mukaan erilaisiin tapahtumiin ja pienten paikallisyhdistysten toimintaan. Juuri siellä on eniten tarvetta ihmisille, joilla on heidän tarvitsemaansa osaamista. Puolueiden tarpeet ja laskelmat eivät tänään kohtaa minun tekemisiäni. Puolueet saavat selvitä isänmaan tarpeista ilman minua. Annan aikaani ja osaamistani vapaaehtoisjärjestöille ja erilaisille yhdistyksille. Tämä on tavallaan palaamista juurilleni, sinne mistä lähdin.

Nyt minulla on repussani jotakin sellaista, mitä olisin kaivannut aloittaessani. Nyt minulla on mahdollisuus antaa osaamiseni toisten käyttöön. Itse toivon sen auttavan ihmisiä oman lähiverkoston toiminnan järjestämisessä. Osaamisen lisäksi mukaani on karttunut suuri määrä ihmissuhdeverkostoja. Nämä verkostot avaavat pienille yhdistyksille ovia ja helpottavat niiden arjen toimintaa.

Puolueissa toimiminen on historiaa. Nyt on kansalaistoiminnan aika.

Tämä riittää tänään itselleni.

Avainsanat: keskustanpuoluevaltuustonjäseniltävahvatukisipilänjatkolle, tuuliviiriyllätalonkaton, smpnperilliset, sinistenuusiapiirijärjestöjäperustetaan, kansalaisvaikuttamisenaika, ihmissuhdeverkostot, hiljainentieto, kokemuksellinenosaaminen