Satunnaiset kuvat

Orpo  ja Varo

Uusimmat

Blogin arkisto

017 Keskustan kotikunta huuto jatkuu

Maanantai 8.4.2013 klo 19:20 - yrjöpoeka

Viieme päivien aikana olen saanut kuulla ja lukea maakunta- ja paikallislehdestä uutisia, joissa kerrotaan uhkakuvista kuntauudistuksiin liittyen. Huutajina ja uhkakuvien luojina toimivat maakunnan keskusta satraapit. Maakuntaneuvos Timo A Säkkinen aloitti huudon Suomussalmella kokoontuneen kyläparlamentin tilaisuudessa. Tämä neuvos oli ottanut kantaa tuossa tilaisuudessa yhden kunnan Kainuuseen. Tilaisuudessa hän oli maalallut uhkia, kuinka Kajaanilaiset tulisivat keskittämään kaikki palvelut sitten Kajaaniin.

Tämä samainen Säkkinen oli merkittävässä roolissa hallintokokeilun aikana. Hän toimi maakuntavaltuuston puheenjohtajana ja keskustan Kainuun-piirin puheenjohtajana. Keskustalla oli silloin ja osittain vieläkin, Kainuun kunnissa yksinvaltius. Hänen kaudellaan ajettiin maakunnan yksimielisyys alas ja nyt sitä samaa hajoittamista halutaan jatkaa keskustan toimesta. Kainuun Sanomien paperilehdessä maakuntaneuvos Säkkinen uhkaa vaihtaa maakuntaa, mikäli Kainuuseen tulee yksi kunta. Tuo pitäisi varmistaa, että onko tuo maakunnan vaihto varma lupaus?

Samaa meteliä jatkaa keskustalainen kansanedustaja Timo Korhonen paikallislehti Ylä-Kainuussa. Hänen mukaansa yhden kunnan malli olisi vaarallinen. Hänellä oli mielenkiintoinen vertaus nettilehden sivulla. Hänen mukaansa kuntien henkilöstö määrä on pysynyt ennallaan, vaikka tehtävät ovat lisääntyneet. Korhonen ei ilmeisesti huomaa sitä, että yhtäaikaa erityisesti kehys-kainuun kuntien väkiluku on tullut alaspäin kuin lehmän häntä. Suomussalmella väki on vähentynyt jo puoleen kunnan väkiluvun huipusta. 1965 kunnassa oli väkeä 15900, nyt kunnan väkiluku on pudonnut alle 9000. Kaiken lisäksi väki on keskittynyt kuntakeskukseen ja sen ympärille. 20 km säteellä kuntakeskuksesta asuu yli 80% väestöstä.

Meteli näyttää kuvien perusteella kaikuvan aika tyhjille seinille. Se on hyväksi kaikille ja erityisesti Kainuulle. Kainuu tulee tarvitsemaan selviytyäkseen yhtenäisyyttä. Keskustan opeilla halutaan edelleenkin jatkaa maakunnan yhteishengen hajoittamista. Tätä toimintaa he haluavat tehdä omista puoluepoliittisista syistään. Nämä satraapit eivät halua nähdä, että väestön vähetessä hallintoa on purettava. Tyhjiä kunnataloja eivät kuntalaiset kaipaa, vaan palvelua.

Talvi on jatkunut ja ulkoilusäät ovat pysyneet loistavina. Kuukauden verran opettelemani retkiluistelu sai tänään hyvää lisäpotkua. Lähdin aamun kovan pakkasen siivittämänä luistelubaanalle ja siellä vierähti sitten kotvanen. En ollut varustautunut pitempään luisteluun ja se meinasi kostautua. Koska keli oli mainio päätin kolmenkympin jälkeen kokeilla, kuinka paljon ehdin kilometrejä saada. Juoma loppui 50 jälkeen ja loppu oli vaivalloista ja hiki loppui viimeisillä kierroksilla. Saavutin tavoitteeni 20 kierrosta ja matkaksi tuli siten 70 kilometriä. Nyt olen saanut nestetasapainon kohdalleen ja olo on hyvä. Nilkat ovat vielä kireinä, mutta venyttelyllä ne siitä toipuvat.

Miten käynee huomenna? Maltanko jättää luistimet yhdeksi päiväksi. Todennäköisesti en, koska kelit ovat nyt päättymässä luistelun osalta. Aurinko tekee tehtävänsä ja säätila on muuttumassa.

Onnjeksi minulla on odottamassa seuraavaksi liikuntamuodoksi sitten moottoripyöräily!

Avainsanat: keskustasatraapit, maakunataneuvossäkkinen, suomussalmenretkiluistelurata, moottoripyöräkausialkaa