Satunnaiset kuvat

Kädestä pitäen/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

169 Tulosvastuu hukassa

Torstai 31.8.2017 klo 10:30 - yrjöpoeka

Olen hiljalleen tutustunut uusiin kuntalaisiin Syyriasta. Nyt olen herännyt ihmettelemään rahojemme tarkoituksetonta käyttöä. Käyttäjät puolustautuvat varmasti sillä, että he toimivat virkavastuilla. Maksajana olen oikeutettu vaatimaan tulosvastuuta, en organisaatioiden itsekästä elämää.

Maahanmuuttaneiden kotouttamisella on tietysti hyvä tarkoitus. Neljän (4) vuoden päästä heidän pitäisi hallita kieli niin hyvin, että he läpäisevät kielikokeen. Kielikokeen läpäiseminen on yksi ehto kansalaisuuden saamiselle. Tämä näkemäni järjestelmä Suomussalmella ei sitä tue millään tavalla. Tähän kotouttamiseen ei pidä sotkea maahamme Venäjältä saapuneita. Heillä on yleensä tarkoitus tänne muuttamiseen. Avioliitto ja pääsy länsimaiseen sosiaalijärjestelmään. He oppivat kielen jotenkuten avioliiton aikana. Samoin heidän kulttuurinen eronsa ei ole niin suuri kuin esimerkiksi Syyriasta saapuneilla.

Miksi me kunnissa emme ota kotouttamista oikeasti omiin käsiimme? Teemme päätöksen pakolaisten ottamisesta kuvitellen, että jokin ihmeellinen taho kotouttaa heidät hyviksi Suomussalmelaisiksi. Samoin heille opetetaan muiden toimesta myös kieli ja kulttuuri. Lyhyellä oppimäärällä on tullut selväksi, ettei tästä näin tule yhtään mitään. Kuka voi paremmin opettaa kieltä, kulttuuria ja tapojamme paremmin kuin me itse.

Meillä on hyvä, vaikkakin hiipuva kouluverkosto. Oppilasmäärät laskussa. Miksi me emme sido kielikoulutusta omaan peruskouluumme? Koulut voisivat opettaa Suomen kieltä iltapäivisin aikuisille ammattitaitoisten opettajien johdolla. Nyt kieltä koulutetaan nähdäkseni ammattitaidottomasti ja ns.opettajina vahvasti venäläisittäin murtaen puhuvia. Tätä valvoo ELY-keskus. Nähdäkseni se pitää vain yllä omaa järjestelmäänsä. Valtion rahan pitäisi tulla opetettavien määrän mukaan kotouttamiseen kolmen (3) ensimmäisen vuoden aikana. Sen päätyttyä koulu järjestäisi kielikokeen. Se olisi vahva mittari valtiolle rahojemme hyvästä käytöstä.

Kultturin ja tapojen kouluttaminen vahvasti venäläisittäin murtaen ei tule onnistumaan. Miksi meidän kansalaisopistomme ei toimi sen moottorina? Kianta-Opisto olisi minun mielestäni uuden rehtorinsa johdolla pätevin opastamaan uudet kuntalaiset mukaan yhteisöön. Koko maahanmuuttajien kotouttamisen johto olisi annettava Kianta-Opiston rehtorille. Tässäkin valtion raha seuraisi koulutettavia ja tulokset olisivat selkeästi mitattavissa.

Nyt on kulutettu yksi vuosi ja sen voin sanoa muutamien tapaamisten jälkeen perheiden parissa, että kielikoulutus on yhtä tyhjän kanssa. Tälle on saatava heti stoppi. Kunnan on otettava itse vastuu ja esitettävä valtiolle uudenlainen tapa hoitaa kotouttaminen. Nyt uudet kuntalaisemme on eristetty hakatalojen lokeroihin. Uusia ollaan hankkimassa, vaikka nykyiset haluavat pois vankilaksi kokemastaan asuinpaikasta. Miehet haluavat töihin ja perheet toisten lapsiperheiden pariin asumaan.

Heitä nimitellään eripalavereissa edelleenkin kiintiöpakolaisiksi, vaikka he ovat Suomussalmen kunnan asukkaita. Kunta on edellisellä valtuustokaudella tehnyt päätöksen lähettää kaikille kuntaan muuttaneille kirje kunnanjohdolta ja pieni lahja. Ymmärtääkseni tämä tapa ei ole nyt koskenut kaikkia. Itse katson tehdyn päätöksen koskettavan kaikkia.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.

Avainsanat: maahanmuutonkotouttaminensuomussalmella, kielitaidonosoittaminenkansalaisuuttahaettaessa, peruskoulusidottavakotouttamiseen, kuntalaistentasaarvoinenkohtelu