Satunnaiset kuvat

Kuva kertoo oleellisen

Uusimmat

Blogin arkisto

071 Nuortentilat

Keskiviikko 29.3.2017 klo 20:26 - yrjöpoeka

Suomussalmen nuorisotalo on käyttökiellossa. Ollut jo tovin. Talo ei ole rakenteeltaan vanha, 1980-luvun lopun tuote. Talon rakenteisiin on päässyt rakentamisen jälkeen jokainen vuosi nestettä, jota kutsutaan vedeksi. Suomussalmella oli välillä rakentamisen suhteen tilanne se, ettei suunnittelijaksi kelvannut kuka tahansa. Nyt sen ajan virheistä maksetaan, mutta niistä ei saisi puhua.

Minäpä hämmennän soppaa. Talon kattorakennelmista tehtiin sellaiset, että jo rakentamisvaiheessa oli selvää mitä tapahtuisi. Suomussalmi on lumista seutua. Lämpötilanvaihtelut ovat suuria. Kattorakennelmien taitteisiin kertyy talvella lunta ja sulamisen ansiosta vettä. Kovien pakkasten aikana jäätynyt vesi laajenee ja sen tietää jokainen miten se vaikuttaa rakenteisiin. Vuosia sitä on yritetty tilkitä, mutta tyhjän saa tekemättäkin.

Lopulta kunnanvaltuusto teki päätöksen, että sitä korjataan ja siihen varattiin 700000 euroa. Siinä kävi sitten niin harmillisesti, ettei se raha riittänyt. Siinä vaiheessa kunnanhallitus veti henkselit hankkeen ylle ja talo jököttää jonkinasteisessa lämmössä keskellä kylää. Nyt pohditaan mitä pitäisi tehdä. Kunnan nuorten määrä on sen verran vähäinen, että jonkinasteiset korvaavat tilat ovat käytössä.

Nyt on sitten aika pohtia, kuinka tästä eteenpäin? Olen itse sitä hahmotellut joutilaana ollessani. Esitin sen pikaisesti torilla olleessa vaalitapahtumassa. Minä hahmottelen sitä nyt tässä julkisesti. Nuorten tilat ovat yleensä aikuisten suunnittelemat. Ne ovat hygieeniset ja käytössä vain työntekijöitten virka-aikana. Viihtyisiksi niitä ei saa millään.

Miten siis tästä eteenpäin? Suomussalmen kunnalla on erittäin paljon tyhjiä kiinteistöjä. On julkisia ja teollisuuskäyttöön rakennettuja. Mitä ne nuoret haluaisivat puuhailla? Musiikki on yleensä aina kuuluvilla ja harrastustiloista on puute. Toinen osa (erityisesti pojat) haluaisivat rassata moottorivehkeitä. Osa haluaisi muutoin vain viettää yhteistä aikaa muualla kuin kadulla.

Olen siksi esittämässä vaihtoehdoksi sellaista ratkaisua, että kunta antaisi nuorten käyttöön tilat teollisuusalueelta. Tilaaa jaettaisiin nuorten esittämällä tavalla eri tarkoituksiin. Nuoret itse suunnittelisivat sinne tilat ja hankkisivat kalusteet. Nuorten mielestä kierrätys on kunniassa ja siinä he ovat oikeassa. Kaikkea sellaista kalustetta on kierrätyksissä melkein ilmaiseksi jaossa, jossa nuorten on helppo lojua. On sohvaa, on pöytää ja muuta kalustetta. Uskoisin tilojen kunnostuksen jälkeen olevan nuorille mieluiset.

Miksi teollisuusalueelle? Uskokaa pois, että mikäli mopoja ja moottorivehkeitä nuoret pääsisivät kunnostamaan, ääntä syntyisi. Samoin musiikin suuretkin volyymit eivät kyläläisten rauhaa rikkoisi. Tarvittaessa lähialueelle voitaisiin suunnitella mopoja varten testausalue. Sellaista möykkelikköä, jossa voisi irroitella nuorten tavalla.

Nyt kaikki sanovat, ettei noin voi tehdä. Kaiken pitää olla säänneltyä ja aikuisten tekemää. Kaikenlisäksi se on kallista. Monta asiaa jää tässä selvittämättä, mutta tämä näin aluksi. Voisiko tätä miettiä edes? Laitetaanko tähän miljoona, vai yritetäänkö selvitä paljon vähemmällä. Muutamalla sadallatuhannella. Kuulen korvissani huudon, ei käy! Nuoria pitää valvoa.

Olen pohtinut tähän jatkoakin, jätän sen vielä tuota tuonnemmaksi.

Avainsanat: suomussalmennuorisotalo, kosteusongelma, kierrätyskunniaan, mopopaja, nuortentalli