Satunnaiset kuvat

Kuusinki nuorena

Uusimmat

Blogin arkisto

206 Meillä on mahdollisuus

Lauantai 28.10.2017 klo 19:36 - yrjöpoeka

Suomen talous on liikahtanut lopultakin nousuun. Lama on ollut pitkä ja se on näkynyt suurena työttömyytenä. Rakentaminen on ollut täysin aallonpohjassa. Mikäli jossakin on nähnyt nostokurjen, sitä ihmettä on kannattanut tulla kauempaakin katsomaan. Omakotirakentaminen on hiljentynyt ja rakennusalan ammattilaisia on löytynyt hommiin ilman odottelua. Lama on tuonut myös rautakauppoihin tilanteen, jossa asikas voi jopa saada hyvää palvelua. Myyjä on hihassa kiinni ennen kuin ehdit kunnolla ovea avata.

Laman loppumista enteilevät matkailijoiden määrien kasvu. Kasvu on voimakasta ja se suuntautuu minun ja monen muun onneksi juuri tänne Pohjois-Suomeen. Luonto on se suuri tekijä ja erityisesti kansallispuistoissa näkyy tänään voimakas kasvu. Hyvää on se, että tulijoita virtaa kaikkialta, ei vain yhdestä ainoasta maasta. Takavuosina kuviteltiin autuuden ja onnen löytyvän itärajan takaa. Onneksi lama opetti ettei kaikkia munia kannata laittaa yhteen koriin. Olen kantanut huolta siitä, ettei taas olisi käymässä niin. Kiinalaisten matkailijoiden tulva on jatkunut ja useassa kunnassa laitetaan liikaa odotuksia siihen suuntaan.

Venäjän matkailun romahtaminen avasi monen silmiä ja se pitäisi myös jatkossa muistaa. Yhden johtajan valtioiden talouden mullistukset saattavat romahduttaa matkailualan yhdessä yössä. Siksi on viisasta levittää verkkoja laajemmallle. Tiedän sen tuottavan enemmän työtä, mutta se antaa vakaamman selkänojan tulevaisuuteen. Kiinan talous on kasvanut jo liian kauan. Jossakin vaiheessa sen talous sakkaa ja sen vaikutukset ovat erittäin suuret.

Kaikkien lähikuntien soisi nyt laittavan panoksia luontomatkailuun. Kuusamon Ruka ja Sotkamon Vuokatti ovat lähialueiden ehdottomat matkailuveturit. Kuusamon kaupunki satsaa nyt Rukaan ja alueelle on tulossa investointeja noin 80 miljoonan euron arvosta. Se tuo välittömästi työtä ja toimeentuloa kaupungille ja sen lähialueille. Työttömyys on pudonnut lähelle 10 prosenttia ja se on todella hyvä tulos. Uskon sen pienentyvän vielä useilla prosenteilla.

Juuri nyt tarvitaan voimakasta yhteistyötä alueen kuntien keskuudessa. Rukan vahva kasvu säteilee ympäristöönsä. Sen kasvun myötä myös kaupungin toimeliaisuus kasvaa ja sen liike-elämä vilkastuu. Olen kulkenut säännöllisesti Kuusamossa useita kymmeniä vuosia. Mitä enemmän matkailijoita, sitä enemmän on kauppatarjontaa. Kuusamoissa on vakituisia ammattivalittajia ja heille on nyt koittamassa ankeat ajat. Työttömyys vähenee, kaupunki kasvaa ja verotulot lisääntyvät. Millä sitä nyt päättäjiä löisi.

Juuri nyt tarvitaan erittäin hyvää yhteistyötä. Yksituumaisuutta ja valittujen päätöksien toimeenpanemista ilman vitkuttelua. Kukaan ei meistä tiedä milloin nousu lakkaa ja kasvu hiljenee. Nyt korkojen ollessa alhaalla on hyvä investoida tulevaisuuteen. Toivottavasti myös kaikissa naapurikunnissa tehdään aktiivisia panostuksia luontomatkailuun. Tässä kohden on erityisesti mainittava oma kotikuntani Suomussalmi. Viime vuoden aikana sadat kuntalaiset kokosivat adressin Säynäjäsuon soidensuojelualueen ja sen lähiluonnon rauhoittamiseksi metsähallituksen hakkuílta.

Nyt Suomussalmen kunta on esittämässä metsähallitukselle vaihtokauppoja. Kunta omistaa talousmetsiä ja metsähallitus osaa metsät. Jos tämä toteutuu siitä on annettava suuri kiitos kaikille toimijoille. Säynäjäsuo on taajaman lähialuetta ja sillä on suuri merkitys niin paikallisille, kuin koskemattomasta luonnosta pitäville. Pienistä puroista kasvaa suuri virta.

Avainsanat: talouslama, nostokurkijarakentaminen, kiinalaistenmatkailijoidenkasvujatkuu,