Satunnaiset kuvat

Ytimennävertäjälle purtavaa

Uusimmat

Blogin arkisto

047 Sokeat valtuutetut

Tiistai 28.2.2017 klo 5:10 - yrjöpoeka

Tähän tulokseen voi tulla, kun lueskelee somepalstoilla viliseviä juttuja. Uudet innokkaat yrittäjäehdokkaat pitävät valtuustoa ja sen työskentelyä aivan turhanpäiväisenä. Osa heistä on valmis tarjoamaan ihan ilmaiseksi opastusta työntekemisestä ja pikaisista päättämisistä. Sipilän ohjaaman teatterin antama kuva siitä, millaiseksi hosumiseksi luottamusmiesten ja -naisten työskentely muuttuu, on varoittava esimerkki.

Yritystausta on arvostettava, mutta kun hoidetaan kunnan, maakunnan tai valtion asioita, silloin tarvitaan aivan toisenlaista otetta päätöksenteossa. Päätöksenteko vie aikaa ja niin pitääkin tehdä, koska nämä päätökset koskettavat kansalaisten rahapussia. Yhteisten varojen käytössä on oltava varovainen ja niiden on valmistelun on oltava huolellista. Eilisen päivän uutisessa kerrottiin hyvin paljon Sipilän teatterin kiireestä sote-ratkaisuissa.

Sotkeennuin eilen sosiaalisessa mediassa valtuuston työtapoihin liittyvään kirjoitteluun. Muutaman asiallisen kommentin jälkeen siihen tuli muutos. Jostakin kumman syystä siirryttiin minun tekemiini valintoihin. Ilmaisu tapahtui täydellisesti negaation kautta. Tämä on jokatapauksessa tuttua aikaisemmilta vuosilta. Olen aiemmin saanut itselleni vihamiehiä, kun normaaleissa luottamustehtävissä joku kokee hävinneensä ja tappio siirretään koskettamaan minua.

Luottamustehtävissä tapahtuvissa keskusteluissa olemme yksilöitä, mutta päätökset tehdään yhdessä. Näistä päätöksiä ei missään nimessä kannata ottaa henkilökohtaisesti, sen tiedän näiden vuosien kokemuksella jo sanoa. Mikäli näin tekee, se tietää vaikeuksia jatkossa. Yhdessä tehtävät päätökset vaativat kaikilta sopeutumista. Oma voimakaskin tahto, on vain yhden ihmisen tahto. Yhteisen tahdon löytäminen vaatii oppimista. Tämä oppiminen on sitä demokratiaa.

Voin näissä blogeissani käsitellä aiheita omista näkökulmistani ja tuoda asiat esille joskus räväkämmin. Samoin voin antaa niinsanotusti nuuskaa jopa yksittäiselle taholle. Kunnallisessa ja maakunnallisessa luottamustehtävässä en ole koskaan käyttänyt omaa esiintymiskykyäni muiden mollaamiseen. En yksittäisen henkilön alistamiseen. Jotkut ovat kyllä kokeneet avoimen esiintymiskykyni ja ulosantini heitä häiritsevinä. Luottamustehtävä vaatii hyvää esiintymiskykyä ja selkeätä ulosantia. Koen niitä itselläni olevan ja koen niistä olevan hyötyä kaikille yhteisössä.

Viimevuosina tämä kirjoitusharrastukseni on kasvanut poliittisille vastustajilleni punaiseksi vaatteeksi. Kukaan ei tunnusta lukevansa juttujani, mutta tuhansiin nousevat kävijämäärät päivittäin kertovat muuta. Samoin hyvin herkästi kerrotaan kirjoittamiseni olevan ongelman, koska usein käsittelen avoimesti mitä päivän aikaan on tapahtunut. Kirjoittamiseni ei ole ongelma yhteisöille joissa toimin. Kirjallisesta ulosannista on tehtävissäni aina hyötyä.

Kirjallinen ilmaisu tuo mukanaan asioiden pohtimisen. Ennenkuin voi julkaista mitään, on luettava tarkoin se mitä on tuottanut. On pohdittava kielellistä ilmaisua. On pohdittava asioiden oiketa esille tuontia. Pohtiminen tuo myös puhumiseen toisenlaista harkintaa. Oma arvioni on, että harkittua ja punnittua puhetta arvostetaan.

Eilisen perusteella voi kysyä, miksi pyrkiä valtuutetuksi? Napin painajaksi vailla omaa tahtoa. Sokeaksi ja virkamiesten ohjaamiksi nappuloiksi. Hmmmm...

Avainsanat: sipilänteatteri, sotesoppa, demokraattinenpäätöksenteko, kirjoitustaito