Satunnaiset kuvat

Tammikuun sinen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

149 Viha on erilaista

Torstai 20.7.2017 klo 9:52 - yrjöpoeka

Luin Kirkko ja Kaupunkilehden juttua eläkkeelle piakkoin lähtevästä piispa Irja Askolasta. Siinä artikkelissa hän käy lävitse piispanvuosiaan. Tärkein asia oli oli hänen huomionsa, kuinka viha ja suvaitsemattomuus voi olla erilaista. Naisen sanomiset ja tekemiset korkeassa virassa ovat henkilöityneet suoraan Irja Askolaan. Miespiispojen samankaltaiset avukset saavat ihmiset vain eroamaan kirkosta. Miehelle ei lähetetä viestejä jossa toivotaan kuolemaa ja raiskatuksi tulemista. Minä allekirjoitan tämän, että viha ja kauna ovat sukupuolesta kiinni.

Olen itse nähnyt omassa lähipiirissäni saman ilmiön ja erityisesti politiikassa. Mikäli nainen on vahva ja osaava, hän saa varautua solvauksiin ja maton vetämiseen jalkojen alta. Mikäli hänellä on vielä humaani ja ihmistä puolustava asenne ja hän sanoo sen julkisesti, lähtö on varmaa. Naisten iällä ei ole väliä. Mikäli nainen pysyttelee johtavien miesten taustalla ja myötäilee, hänelle urkenee myös tärkeitä asemia. Sinällään nillä asemilla ei ole mitään virkaa, koska kaikki tärkeät päätökset on ensin miesten hyväksyttävä.

Luulin itsekin aiemmin, että vihaa ja solvauksia lähettelevät vain häiriintyneet ihmsiet. Näin se valitettavasti ei ole. Pahiten solvauksia antavat aivan tavalliset ihmiset. Tämä nykyinen someaika on tuonut esille ihmisten todellisen kärsimättömyyden. Muutama vuosikymmen sitten oli varmasti samaa kaunaa, mutta sen kirjoittaminen ja lähettäminen oli hitaampaa ja sitä ennen jokainen ehti miettiä asiaa vielä toistamiseen. Sen ajattelutauon aikana jokainen huomasi ettei se niin tärkeää ollutkaan. Nyt se läjäytetään silmille ja kierre on valmis.

Surullista on vain se, että tämä kaikkein pahin kauna ja katkeruus puretaan hyvää tarkoittavien ja tekevien naisten silmille. Jokaisen kannattaa lukea ajatuksella piispa Irja Askolan haastattelu tästä. Samoin Kirkko ja kaupunki lehden päätoimittajan pääkirjoitus tästä. Voimmeko me oikeasti puhua miesten ja naisten tasaarvosta Suomi100-vuotena? Emme voi. Se on valittaen myönnettävä. Sen lisäksi, että miehet ovat niitä vihanjulkituojia, joukossa on myös naisia. Sitä minä en todellakaan ymmärrä, että joku toinen nainen voi toivoa toisen naisen raiskatuksi tulemista?

On tullut usein mieleeni, elämmekö sellaisia aikoja, jolloin ihmisyys on kadoksissa? Me kerromme hyväksyntämme vain sellaisille asioille ja ihmisille, jotka ovat rikkaita ja kuuluisia. Formulakuskeja ja jääkiekkoilijoita. Heistä tykätään ja heille suvaitaan melkein mitä vain. Niukoissa vaatteissa keikaileva nainen saa suopean vastaanoton, kunhan pitää suunsa kiinni ja kujertelee vahvojen ja rikkaiden kainalossa. Lehdet ilmaisevat sen esimerkiksi näin Räikkösen vaimosta: Minttu edusti tyylikkäänä varikolla. Tämänkaltainen rooli on naiselle se hyväksyttävä.

Näin Suomi100-vuotena voisimme hiljentyä media laitteidemme äärellä ja kun kirjoitamme jotakin, lähettäisimme sen vasta seuraavana päivänä. Säästyisimme paljolta pahalta. Niin itsekukainen kirjoittaja kuin kaunan kohdekin. Arvostan erittäin korkealle piispa Irja Askolan tekemän työn. Voimia hänelle ja iloa tuleville eläkepäiville.

Avainsanat: kirkkojakaupunki, päätoimittajajaakkoheinimäki, piispairjaaskolin, suomi100janaistentasaarvo, nainenvaietkoonseurakunnassa

085 Mitä voitolla tehdään

Torstai 13.4.2017 klo 10:52 - yrjöpoeka

Seuratessani vaalien jälkeistä keskustelua, ei voi välttyä tuolta otsikon ajatukselta. Vihreät saivat oman jytkynsä samankaltaisella populistisella kampanjalla, mitä Soini ja Trump ovat käyttäneet. Asetetaan tavoite ja sille kehitetään aihe jonka ympärille ympätään muutamia väitteitä. Väitteet voivat olla täyttä tuubaa. Tärkeintä on toista sitä rittävän monta kertaa ja vakavalla naamalla. Kannattajat vakuuttuvat ja alkavat toistaa samaa. Homma siirtyy sitten epävarmojen äänestäjien käsiin. Epävarmassa tilanteessa äänestäjä valitsee eniten äänessä olleen aiheen.

Katsellessani sosiaalista mediaa omassa ympäristössäni, näen aineksia vastakkainasetteluun. Kaikki kunnat ympärilläni ovat keskusta vetoisia, eli käytännössä yksi puolue voi sanella. Oma kuntani on onneksi vielä pyrkinyt olemaan sanelematta. Asiat on voitu myllyttää puheenjohtajiston palavereissa ja etsitty ratkaisuja ilman puoluepoliittisia päämääriä. Muutama yksittäinen asia on ollut. Tarvittaessa on äänestetty ja jatkettu sitten seuraaviin asioihin. Mediaa ei tällainen sujuva työskentely kiinnosta.

Keskustalla ja vihreillä on juuri nyt näkyvissä hieman samankaltainen suhde, kuin persuilla on vihreisiin ja vasemmistoon. Vihreillä on erittäin korkeasti koulutettuja valtuutettuina. Tästä syystä heillä on erittäin suuri tarve elvistellä osaamisellaan. Erityisesti kaikissa kaivoksiin ja luontoasioihin liittyen. Heillä on omat erikoisjoukot, jotka lähtevät pikakomennuksille eri maakuntiin. Kehäkolmosen pohjoispuolella ennustan tulevan suuria vaikeuksia juuri tästä syystä.

Keskustalla halu pitää kuntien tukijalat, metsät ja kaivokset toiminnassa. Vihreät taas aktiivisesti yrittävät estää kaiken taloudellisen toiminnan. Muutamissa keskusteluketjuissa on jo näkyvissä sellainen nokkiminen, että tulevasta kaudesta ja saadusta kannatuksen kasvusta on tulossa kivinen. Vaalivoitolla ei välttämättä nyt saatu juuri mitään aikaan. Yksi asia kuitenkin on ja sen vastakkainasettelun kasvu.

Aamun uutisvirrasta nousee esille muutamien itäisten valtioiden aloittama julkinen homojahti. Valtiokoneistoilla on virallinen oikeus pahoinpidellä ja suoranaisesti murhata poikkeavia yksilöitä. Samoilla tulilla katoaa muutama poliittinen vastustaja. Koneisto ilmoittaa tappaneensa homon ja se riittää puolusteluksi. Meno ja meininki on aivan samankaltainen kuin 1930 – 40 luvulla. Silloin perustettiin suuri määrä leirejä, joissa aloitettiin ns. puhdistukset.

Syyrian kaupungeissa olevilla asukkailla on juuri tänään kauhistuttavat olosuhteet. Sairaaloissa on puutetta lääkkeistä ja kaikenlisäksi myös ruoasta. Potilaaksi joutuneet kuihtuvat pikkuhiljaa pois ja me Euroopassa voimme huokaista helpotuksesta. Erityisesti meillä Suomessa on hallituksen toimesta kiristetty pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden maahantuloa. Migrin hylättyä hakijan anomuksen , pesevät kaikki kätensä sillä, että on toimittu lain mukaan.

Meillä Suomussalmella on tilaa ja tyhjiä asuntoja. Ottakaamme juuri nyt lisää pakolaisia. Meidän isiämme ja äitejämme on autettu viimesotien aikana. Onneksi kaikkien ei tarvinnut paeta ulkomaille asti. Tänään on joillakin alueilla pakko. Pohjois-Afrikan ja Lähi-Idän alueella on melkein jokaisessa maassa sota tai muu konflikti. Silti Suomi lähettää turvaa hakevat takaisin.

Pääsiäiseen kuuluu kärsimys ja käsien pesu.

Avainsanat: viherjytky, vastakkainasettelu, homojenvaino, pilapiirtäjävilleranta, kirkkojakaupunki, syytönolentämänmiehenvereen