Satunnaiset kuvat

kesan loppu

Uusimmat

Blogin arkisto

068 Kovakalloiset valtuutetut

Perjantai 16.3.2018 klo 9:53 - yrjöpoeka

Suomalaiset tunnetaan jääräpäisenä kansana. Joskus tunnustaa siltä, että meidän suomalaisten kallot ovat kovempaa kuin betoni. Politiikkojen kallot vielä teräksellä vahvistetut. Viimeisten vuosien aikana olen mielenkiinnolla seurannut Kittilän luottamusmiesten ja -naisten jääräpäistä uskoa omaan koskemattomuuteensa. Toinen paikkakunta on ollut Pyhäjärvi, jossa myös on ollut suurinpiirtein samankaltainen tilanne. Kittilässä kunnajohtaja joutui luottamushenkilöiden hampaisiin ja hänelle annettiin potkut. Pyhäjärvellä kaupunginjohtaja sai saman kohtelun. Yhteistä näissä on se, että molemmat viranhaltijat ovat naisia. Yhteistä on myös sama valtapuolue.

Näitä seuratessa olen pohtinut yhtä asiaa. Olisiko lopputulos ollut toinen jos viranhaltija olisi ollut mies? Tätä on mielenkiintoista pohtia. Miesten kohdalla ei asioita nostettaisi julkisuuteen, vaan hiljaisuudessa sovittaisiin asioista. Näin molemmat osapuolet saisivat jatkaa puhtaalta pöydältä. Naisten kohdalla on oma näkemykseni, että naiset eivät lähde peruuttelemaan ja muuttamaan niin helposti päätöksiään. Miehillä on vielä vallalla sellainen usko, että yhdessä rintamassa voidaan tehdä melkein mitä vain.

Uskallan väittää, että molemmissa paikoissa eivät kaikki asianosaiset ole tienneet aivan kaikkea. Sen olen oppinut vuosien varrella luottamustehtäviä tehdessäni. Hyvin pieni joukko tietää asian ytimet ja toiset luottamushenkilöt joutuvat sitten kuulemaan asian omalta johtohenkilöltään. Siihen on sitten uskottava tai ei. Yleensä puheenjohtajien sana painaa ja siihen luotetaan. Kuitenkin aina on kysymyksessä henkilökohtainen tapa toimia ja omaksua asioita. Toiset joutuvat omaksumaan saman. Virkamiehen sana joutuu silloin yleensä toisarvoiseen asemaan, kun vastassa on ryhmän johdon sana. Siitäkin huolimatta, että yksittäinen valtuutettu luottaisi enemmän viranhaltijan sanaan.

Pyhäjärven tapaus nosti meidän eteemme kokonaan uudenlaisen tilanteen. Tapaus sovittiin rahalla käräjäsalissa tuomarin johdattelemana. Kun kyseessä on kuitenkin merkittävä tapaus, odotan jonkun valittavan asiasta. Mikäli tämä jää päätökseksi, voiko Kittilässä tapahtua sama? Sovitaan kaikki rahalla ja muutoin paska jää tuulettimeen, kuten sanonta kuuluu? Jos näin kävisi, jatkossa on odotettavissa mielenkiintoisia kuntajohtaja sopimuksia. Erityisesti naiskuntajohtajien on syytä ottaa lakimies mukaan näihin keskusteluihin. Samaa odotan kyllä miespuolisiltakin. Lakimies tuo selvää säästöä tulevaisuudessa.

Molemmissa tapauksissa puhutaan, että kyse olisi työpaikka kiusaamisesta. Se on minusta jotakin aivan ennenkuulumatonta. Vaaleilla valitut luottamushenkilöt virkatehtävissään kiusaavat kunnan korkeinta viranhaltijaa. Toivottavasti Kittilässä uskalletaan aloittaa oikea oikeudenkäynti ja puhdistaa tuuletin kunnolla.

Pyhäjärvellä annetut vahingonkorvaus summat kuulostavat korkeilta. Kyse on nyt siitä, kuka ne oikeasti maksaa. Johtavien satraappien asema on sellainen, että puolueen piirijärjestöt maksavat kuprut. Viimekädessä sinä ja minä toimimme maksajina näissä kiusaamistapauksissa. Piirit saavat puolueelta puoluetukirahaa. Näin yksittäinen valtuutettu selviäisi tuomiosta vihellellen. Äänestäjille voi sitten kertoa kuten Pyhjärvellä tehdään. Olimme syyttömiä, mutta halusimme sopia ja siksi maksoimme sakot ja korvaukset.

Äänestäjä uskoo ja maksaa.

ps. Kaikki esittämäni asiat ja arviot ovat peräisin pitkästä kokemuksestani luottamushenkilönä. Mediasta ja sosiaalisesta verkosta saaduista tiedon sirpaleista. Puoluetuki on oma arvioni maksajasta ja se on erittäin hyvä arvaus.

Avainsanat: kittilässäsyytteitäluottamushenkilöille, pyhäjärvi, jukkatikanmäki, titarinnevaara, virnanhaltijattyöpaikkakiusaamisenkohteina, puoluetuellamaaksetutkorvaukset