Satunnaiset kuvat

On hetki sininen...

Uusimmat

Blogin arkisto

057 Maakuntapolitiikkaa osa 3

Perjantai 18.11.2011 klo 15:37 - yrjöpoeka

Lainaus: ”Puolangan kunta ei hyväksy hallintokokeilun jatkoa. Käydyissä keskusteluissa ei ole pystytty rakentamaan mallia, joka turvaisi peruspalvelut kohtuullisin kustannuksin puolankalaisille.”

Edellä oleva teksti on peräisin Puolangan kunnanvaltuuston pöytäkirjasta 21.6.2011 pykälä 16. Esittelytekstin viimeinen kappale päättyy lauseeseen: ”Maakunnan liittoa ja erityissairaanhoitopiiriä lukuunnottamatta palvelut voidaan järjestää myös isäntäkuntamallilla.” Kirjoitusvirheineen.

Puolangan valtuuston selkärangan katkaisuun on varmasti monta syytä. Yksi on selkeästi isojen kuntien sanelupolitiikka julkisuudessa ja tietynlainen öykkäröinti. Maakuntalehti on ansiokkaasti toiminut sanelupolitiikan äänitorvena.

Puolangan kunnanhallitus ja -valtuusto ei kunnanjohtajan esittelystä halunnut lisätä kunnan maksuosuutta tulevalle vuodelle 2012. Summaksi ilmoitetaan esittelytekstissä 750 000 euroa. Mikäli tämä summa katkaisi mahdollisuuden jatkaa kuntien yhteistä kokeilua sosiaali- ja terveydenhuollon osalta, jäin miettimään vaihtoehtoa?

Päätösesityksessä mainitaan sana, kohtuullisin kustannuksin. Minua ainakin poliitikkona kiinnostaisi kuulla päätöstä tehdessäni, mitä nämä kohtuulliset kustannukset oikeasti ovat?

Olisi mielenkiintoista nähdä Puolangan virkamiesten laskelmat siitä, miten kustannukset kohtuullistuvat kokeilun jälkeen, toiminnan siirtyessä kokonaan kunnan maksettavaksi? Kuinka kunta saa rekrytoitua työntekijät maakunnanpalkkalistoilta ja millä hinnalla? Kuinka paljon maksavat mahdollisten isäntäkuntien palvelukset? Onko siinä vaiheessa pakko nostaa veroprosenttia?

Useita todella kipeitä kysymyksiä jää ilmaan ja päätöksenteko on perustunut epämääräiseen lauseeseen, kohtuulliset kustannukset. Sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontui lokakuussa kuuntelemaan Puolankalaisten työntekijöiden tuntoja hallintokokeilun jatkosta. Keskusteluissa kävi selväksi, että työntekijät ja kunnanhallinto puhuivat aivan eri kieltä. Hallinto ei kuule työntekijöiden ääntä, vaikka he kertovat palveluiden jopa parantuneen kokeilun aikana. Työntekijät ovat myös kokeneet suuremman yhteisön tuoman tuen äärimmäisen tärkeäksi työlleen. Tähän saakka työntekijät ovat olleet Puolangan kunnan asukkaita, ovatko he sitä jatkossa?

Paluuta entiseen aikaan ennen kokeilua ei enää ole. Kokonaan uuden palveluverkoston rakentaminen vanhoille raunioille voi osoittautua kohtuullisia kustannuksia suuremmiksi.

 

 

Avainsanat: kainuunhallintokokeilu, kohtuullisinkustannuksin, isäntäkuntamalli, selkärangankatkaisu, työntekijäpulauhkaapuolankaa